Last news in Fakti

18 Юни, 2024 11:46 1 189 5

Бени Ганц: Времето на дипломацията изтича, ще говорим с "Хизбула" по друг начин

  • бени ганц-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хизбула-
  • хамас

Ганц напусна израелското правителство по-рано този месец с мотива, че премиерът Бенямин Нетаняху пречи да се доближим до истинска победа в конфликта с "Хамас"

Бени Ганц: Времето на дипломацията изтича, ще говорим с "Хизбула" по друг начин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Времето за разрешаване на напрежението с "Хизбула" на границата на Израел с Ливан чрез дипломатически средства изтича. За това предупреди лидерът на Партията на националното единство на Израел Бени Ганц.

Той направи изявлението си на среща със старшия съветник на президента на Съединените щати Джо Байдън по въпросите на енергетиката и инвестициите Амос Хохщайн.

Ганц информира Хохщайн, че се е ангажирал да "премахне заплахата, която "Хизбула" представлява за гражданите на Северен Израел, независимо от развитието на войната в Газа" и настоя, че ще подкрепи "всяко отговорно и ефективно политическо или военно решение по въпроса извън правителството".

Ганц напусна израелското правителство по-рано този месец с мотива, че премиерът Бенямин Нетаняху "ни пречи да се доближим до истинска победа" в конфликта с "Хамас". Тогава той призова Нетаняху да насрочи избори.

Вчера израелският премиер разпусна шестчленния военен кабинет.

Ганц - бивш министър на отбраната, се присъедини към кабинета на Нетаняху след нападението на "Хамас" на 7 октомври като министър без портфейл. В средата на май - осем месеца след началото на войната, Бени Ганц за първи път заплаши да подаде оставка, ако правителството не представи следвоенен план за Газа до 8 юни.

Според проучванията на общественото мнение при предсрочни избори Ганц би имал добри шансове да замени Нетаняху на премиерския пост.

От началото на войната в ивицата Газа преди осем месеца имаше ежедневни военни конфронтации между израелската армия и "Хизбула" и други групировки в граничната зона между Израел и Ливан. Има жертви и от двете страни.

Взаимният обстрел причини сериозни разрушения в градове от двете страни на границата.

Около 150 000 души са евакуирани или напуснали зоната на бойните действия. Напоследък ситуацията ескалира още повече и има опасения от по-голяма военна конфронтация в региона, ако конфликтът между Израел и "Хамас" продължи.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 7 Отговор
    Хазарите ще отговарят пред съда в Хага пред цивилизования свят.
  • 2 да де

    11 4 Отговор
    Ба го, ама това досега дипломация ли беше?

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    16 7 Отговор
    И в САЩ и в Израел и в Украйна управляват незаконно военни хунти.
  • 4 Рамбо първа кръв

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Дипломация с бой.
  • 5 Хамас

    4 3 Отговор
    Ся видите че за доброто на целиот свет е да се разтури исраел!