Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юни, 2024 15:50 3 725 80

Ракетна война! ATACMS или Storm Shadow ще донесат украинската победа над Русия

  • ракети-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Първите се изстрелват от наземни инсталации, докато вторите се изстрелват от самолети

Ракетна война! ATACMS или Storm Shadow ще донесат украинската победа над Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна има на въоръжение както американски ракети ATACMS, така и европейски ракети с въздушно базиране Storm Shadow. Първите се изстрелват от наземни инсталации, докато вторите се изстрелват от самолети.

Блогът IISS Military Balance анализира кои от ракетите с голям обсег са най-добри за Украйна - американските балистични ракети ATACMS или европейските ракети с въздушно базиране Storm Shadow и SCALP-EG.

Отбелязва се, че през април 2024 г. Украйна е получила от САЩ "значителен брой" балистични ракети с малък обсег на действие ATACMS (Army Tactical Missile System).

През октомври 2023 г. Вашингтон предостави на Киев вариант на ATACMS с по-малък обсег на действие, известен като M39 Block I. Той е с обсег на действие 165 км, който е недостатъчен за поразяване на цели в окупирания Крим.

Освен това използва касетъчна бойна глава и като такава не е подходяща за използване срещу защитени цели.

Прехвърлянето на неуточнен вариант на ракета с по-голям обсег представлява промяна в политиката на САЩ. Вариантите на ATACMS с по-голям обсег включват ракети с единични или касетъчни бойни глави и всички имат обсег до 300 км. Не е ясно точно кой вариант или варианти на ATACMS е бил прехвърлен.

Ограниченият радиус на поразяване, който се вижда на изображенията на последствията от удара на Украйна по фериботите в Керченския проток на 30 май, обаче предполага, че доставката може да е включвала вариант с единична бойна глава.

Възможно е САЩ да са прехвърлили някои от останалите единици от по-старите ATACMS, докато попълват запасите си с новоразработения вариант M57, намалявайки опасенията за запасите.

Доставката на ATACMS с по-голям обсег следва прехвърлянето на Украйна на експортни версии на френско-британските крилати ракети SCALP EG/Storm Shadow с обсег на действие 250 км. Неотдавнашните атаки в южната част на окупирания от Русия Крим показват, че Украйна вече е използвала новата американска ракета.

"На 15 май Украйна нанесе удар по военновъздушната база "Белбек" край Севастопол и унищожи два изтребителя МиГ-31 и до два бойни самолета МиГ-29, както и склад за гориво. Седмица по-късно украинските сили заявиха, че са потопили ракетна корвета проект 22800 клас "Каракурт" във военноморската база в Севастопол. Според военното разузнаване на Обединеното кралство е "много вероятно" при последния удар да са били използвани ATACMS заедно с боеприпаси за едностранни удари", се казва в публикацията.

Авторите на публикацията отбелязват, че доставката на ATACMS с голям обсег на действие в Украйна, независимо от евентуалните ограничения на САЩ, ще повиши способността ѝ да поразява руски цели на по-голямо разстояние.

Те също така ще допълнят възможностите за изстрелване на крилати ракети от въздуха, които са ограничени от броя на самолетите Су-24М, модифицирани за крилати ракети SCALP EG/Storm Shadow. По оценки на Международния институт за стратегически изследвания Украйна разполага само с пет такива самолета Су-24М.

"Обсегът на Су-24М на ниско ниво и обсегът на крилатите ракети SCALP EG/Storm Shadow, взети заедно, са повече от два пъти по-големи от тези на АТАКС с по-голям обсег.

Едва ли Украйна ще иска да изложи ненужно много ограничения си брой платформи за изстрелване (самолети Су-24М - бел. ред.) на руските средства за противовъздушна отбрана, освен ако конкретна цел не си струва риска. За сравнение, ракетите ATACMS SRBM могат да бъдат изстрелвани от пускови установки M142 HIMARS или M270 MLRS, от които Украйна е получила общо около 60 от различни западни донори", се казва в статията.

В рамките на нов пакет помощ от Италия Украйна може да получи не само системата за противовъздушна отбрана SAMP/T, но и партида ракети с голям обсег Storm Shadow, които потенциално могат да поразяват руска територия, пише Il Fatto Quotidiano.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Началото на руския край. Защо му требеше

    35 123 Отговор
    на Питин на баир лозе?

    Коментиран от #10, #28

  • 2 Русофил

    38 135 Отговор
    ATACMS или Storm Shadow ще донесат украинската победа над Русия - и двете
    ще елиминират жалките опити на руснаците за напредък

    Коментиран от #14, #27, #67

  • 3 я ракетки

    66 11 Отговор
    Колко им е подлиотното време на тия ракети.
  • 4 да де

    133 18 Отговор
    Пак оръжието чудо, нали същите ракети са там вече кажи речи от година резултата всички го виждат.
  • 5 Мисиркий

    131 13 Отговор
    Новините вече чупят тъпомера и ще запишат нови рекордни постижения след ковид пропагандата.
  • 6 БАЙ ДРОН

    89 12 Отговор
    ТО АКО СТАВАШЕ С РАКЕТИ ДОСЕГА УКРАЙНА И ГАЗА ДА СА ИЗЧЕЗНАЛИ.75% ОТ ЖЕРТВИТЕ И 90% ОТ ТЕХНИКАТА СЕГА СЕ УНИЩОЖАВА ОТ ЕВТИНИ ДРОНОВЕ ПО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БРОЙКАТА.

    Коментиран от #41

  • 7 БеГемот

    50 6 Отговор
    Айде ,че остаряхме...
  • 8 Винкело

    118 17 Отговор
    "Украинска победа над Русия"? Дори и най-гласовитите кречетала знаят, че това е невъзможно, но си го признават само вкъщи, пред жените и тъщите.
  • 9 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    109 9 Отговор
    ФАБ-3000 над Киев ще имат по-убедително предимство...
  • 10 друг гост

    101 13 Отговор

    До коментар #1 от "Началото на руския край. Защо му требеше":

    Даваш ли си сметка, че руският край означава неизменно и краварския край. Или е важно да шляпаме опорки

    Коментиран от #13

  • 11 Ееее най добре ще е..

    75 11 Отговор
    Белия байряк на НАТО...
  • 12 8888

    101 8 Отговор
    Ама вие съвсем изтрещяхте в този саит, до сега се писа че украинските воиница са на над 50 години, няма хора, нямат ток, русия ще ползва ядрено оръжие, и изведнъж гърми новината че ракети с 200 км обсег ще превземат москва....
    смеете ли се докато пишете или броите грантове?

    Коментиран от #18

  • 13 Хахахаха

    12 60 Отговор

    До коментар #10 от "друг гост":

    Е що трябва да е край на раша, ако изгуби? Не мисли, че в раша путлера не може изведнъж да почине от рак! Или ти мислиш, че путлера е началото и края на цивилизацията, копейка?

    Коментиран от #42

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 атеш айдар марийка миризливка джамбаз

    37 9 Отговор
    Гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ zачистка,енот херсон,изнанка,оркестр вагнера,глазами Человека,бобр и др. Влезте във СОЛНЦЁПЕК (скрит канал)и гледайте как урките стават на парчета
  • 16 Русофил

    14 61 Отговор

    До коментар #14 от "Иво":

    Ванга е казала: русията нема да падне, тя ке се разпадне.

    Коментиран от #35

  • 17 Тотално щета

    58 8 Отговор
    Няма да има свят.... до там ни докара агресията на НАТЮ и пудели...

    Коментиран от #73

  • 18 Аз лично се смея

    32 13 Отговор

    До коментар #12 от "8888":

    Всичко написано от тебе щеше да е много забавно. Ако някой вярваше че ще се превзема москва. Колко тъпи щаха да са за да мислят че ще превземат москва. Глупави малки животинки. Но тия не мислят че ще превземат москва. Ти го мислиш. Глупаво малко забавно животинче хахах

    Коментиран от #43

  • 19 Сандо

    69 6 Отговор
    И Джавелините щяха да донесат победата,оглупелите от пропаганда укри децата си кръщаваха на тях,а оръжията-чудо донесоха само безброй гробове,мъка,сълзи и самоунищожението на цял народ,повярвал на западните кръволоци!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хасковски каунь

    59 8 Отговор
    Тъпи НАТО-вци!
    С ракети война се не печели! ЧЕПИКЪТ трябва да стъпи, а човеци няма.

    Коментиран от #22, #69

  • 22 Хахахаха

    10 31 Отговор

    До коментар #21 от "Хасковски каунь":

    Той чепика, като остане без оръжие което е ударено от ракети, сам ще се изтегли тоя чепик! Иначе ще бъде денацифициран.

    Коментиран от #44

  • 23 Ив-ан

    57 4 Отговор
    Ей ама такива статии и в Работническо дело нямаше навремето! Дайте направо анкета - то работата е вече опечена като украинец на Солнцепек, та е въпрос само да гласуваме коя британско-краварска фърчилка ще им спечели войната…направо сложете и Брадлита, ЛеоНАРДИ, Хаймарси, Ф16 от войната в залива, Пейтриътите от 80те години дето “свалят” хиперзвукови ракети и тн да има избор че колебанието е голямо…

    Коментиран от #26

  • 24 681

    28 4 Отговор
    Ако тръгнат със задника напред най добре... ще превземат Вашингтон със сигурност
  • 25 Тези ракети вече

    34 5 Отговор
    от година се унищожават,така,че не е новост това и няма да стане никакво вундер вафе,защото вече са компрометирани.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 И двете се използват от над

    37 4 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    година време и с двете до сега не са донесли нищо на укрите,освен все нови и нови загуби на жива сила,техника и територия. Като колкото повече им се дава толкова повече ще се стеснява територията от която ще ги използват,докато накрая ще я загубят изцяло.Който не е разбрал тази проста истина, ще я види на живо или може и не живо.

    Коментиран от #34

  • 28 Абе

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "Началото на руския край. Защо му требеше":

    що не си заврете нещо отзадека вместо да драскате простотии !?
  • 29 Гледал ли си

    8 25 Отговор

    До коментар #25 от "Тези ракети вече":

    Видеото от летище Белбек гледай и тогава умувай Миндьо.

    Коментиран от #52

  • 30 Авторите на публикацита

    20 2 Отговор
    Благодарим ви, че сте ни публикували публикацията.
  • 31 Надеждата за "победа на Украйна"

    19 7 Отговор
    след тази статия, пак е жива в сърцата ни!

    Коментиран от #36, #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    22 6 Отговор
    Нищо не може да направите само удължавате агонията си
  • 34 Абе ей

    11 28 Отговор

    До коментар #27 от "И двете се използват от над":

    В тая измислена Русия,живота на хората е нищо.За с.Кринки според руския военкор трябва да събират 2000 трупа общи загуби 6 - 8000 .и не е превзето.Това е укр.плацдарм на десния бряг на Днепър.Ако в норм.държава има толкова жертви .....ти ми кажи какво ще стане.В Русия нищо.

    Коментиран от #58

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Му ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Надеждата за "победа на Украйна"":

    Надяй се 🤣
  • 37 Аз мисля,

    7 22 Отговор
    че и двете системи са добри, когато става въпрос Русията да бъде натикана в най-прашния ъгъл на световната история.
  • 38 Българин

    19 4 Отговор

    До коментар #31 от "Надеждата за "победа на Украйна"":

    Че кой вярва на факти само няколко козяшки цървули пък ти се надяй

    Коментиран от #40

  • 39 хххх

    23 4 Отговор
    Сармат ще донесе победата за Украйна!
  • 40 Ама има

    11 1 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Интернет бе.Образовай се там.Тук и да умуваш повече от една гънка няма да получиш.
  • 41 За Украйна не си

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ ДРОН":

    много прав,защото когато провеждаш избирателни военни действия само срещу военни структури и военни подразделения не унищожаваш всичко,както изродите чифутски които сравниха Газа и жертвите над 90% са цивилни жени и много деца. Ако русия искаше да срине тотално Украйна седмицата щеше да е много. А, на дроновете им се намира цаката с въвеждането на мини ефективни системи заглушаващи сигнала на дроновете,които се оказаха доста ефективни. Дори слагането на противодронни мрежи се оказаха евтино и ефективно средство в борбата с тях,да не говорим за антидроновите автомати които ефективно свалят дронове от всякакъв тип.
  • 42 Моли се да е

    21 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    дълголетен,че следващия няма дави цепи басмата и ще ви навре на пес в задните части за нула време. Имай в предвид,че Путин е човека който задържа военните да попилеят не само Украйна ами и да поставят нагличаните и западните дебили на местат им и да се приключи веднъж за винаги. Путин ги кара по международните норми и договорености.

    Коментиран от #45

  • 43 Те и до Крим няма да стигнат,

    11 5 Отговор

    До коментар #18 от "Аз лично се смея":

    дребна миниатюрна дребна животинке,защото от над година имат такива и освен загуби на територии и жива сила и техника друго не се случва. Като за в бъдеще територията на 404 ще се стеснява колкото повече скачат на Русия,докато съвсем им изчезне територията и ще те питам от де ще ги пускат тогива и как ще скачат.

    Коментиран от #77

  • 44 За сега без чипик остават укропитеците

    12 5 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    и достойно се придвижват посока Киев и Львов,и то това което е останало от тях.

    Коментиран от #48

  • 45 Ей смех

    10 14 Отговор

    До коментар #42 от "Моли се да е":

    Само такива русофилски тръбари си мислите ,че плашите някой ,като пияндето Медведев може да плаши света с ядр.оръжие,ама като тръгна Пригожин към Мацква се омете със самальота.Много сте смели,Смешници.

    Коментиран от #79

  • 46 Роко Сифреди

    5 8 Отговор
    Ами да да дойде Taurus.
  • 47 Тошко укр@йнски

    13 6 Отговор
    Край с Русия. Путин подписва капитулацията.
    Това оръжие-чудо изпревари българските фъ16 🤣
    Тамън кефките ни да се включат в победата и Путин капитулира.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Някой

    17 6 Отговор
    Леле! Има луди да вярват в някаква украинска победа над Русия. Просто не е за вярване каква пропаганда се лее.

    Убеден съм че и самия автор (предполагам е писана в някои американски агенции) не вярва в това, което е написал.
  • 50 Правоверен Евроатлантик

    13 4 Отговор
    Пак вундервафета и стратегически прегрупирания. Как върви мобилизацията в Киев? От есента на 2022 няма ни една хубава новина за ВСУ. Авдеевда, Артьомовск, Работино, Очеретино, Угледар, падат като плочки от домино. А вече франсета и румънци пристигат в Украйна, поляци има отдавна.
  • 51 Ха ха ха

    12 4 Отговор
    Руснаците от космоса им ликвидират ДжиПиЕсите и ги думкат като мисирки
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    12 4 Отговор
    Според либералната пропаганда Украйна вече отдавна е спечелила войната. "Ще", "ще", "ще"... бъдещото невъзможно време е любимо на западните клакьори и нашенските им слуги: Толупът, Шиши, Чалгарят, Надполковникът, Киро Канадецът, Гномът и да не забравим - великият Зайо Байо Спицин!
  • 54 Българин

    9 5 Отговор
    И панделка на маймуна да вържете, нещата са ясни.Защо само губите време за мир и погубвате още животи.
  • 55 Гост

    15 4 Отговор
    Победа за украйна може да има само в нечии мокри сънища.
  • 56 Тошко укр@йнски

    9 5 Отговор
    Един австриец също ,,побеждаваше,, всеки ден по тяколко пъти с оръжие-чудо а получи ампула с цианкалий
  • 57 ген.Пършинг

    6 6 Отговор
    е вистината!
  • 58 Пропускаш ,че

    14 4 Отговор

    До коментар #34 от "Абе ей":

    загубите и тези 6-8 хиляди са украински загуби,а не руски. И още от януари 2024г. се съобщава за това,че с. Крьiнки е почти изцяло е изтрито от лицето на земята,като загубите на ВСУ са колосални. Така ,че нещо не ти се отдават тез неща с инфото,или с две думи казано стара загоряла манджа.
  • 59 Механик

    12 4 Отговор
    По повод на статията и твърденията, които е опитва да ни внушава ще кажа едно голямо и много отегчително "Офффф, пак ли?"
    И ще добавя, че ако на мястото на тия АТАМСА и Шедоу се постави АБРАМС и Леопард, то ще се получи статия, която сме чели преди година и половина.
  • 60 Реалист

    11 6 Отговор
    Ни едната ни другата ще донесат чудото. Яки мечти за дебилисти.
  • 61 оня с коня

    6 16 Отговор
    Няма как 60 МИЛИАРДА ДОЛАРА вкарани в оръжие за Украйна да не обърнат хода на войната.При това без да се броят Европейските Милиарди Евро и всякакви нападателни и отбранителни съоръжения.А още не са влезли Ф-16,които СЪС СИГУРНОСТ ще изненадат самонадеяните рашки много неприятно със новите си прецизни ракети!
  • 62 граф Монте Кристо

    13 4 Отговор
    Укрите много якоо го удариха на самохвалство,били поразили,унищожили,но това са техни твърдения и докато не бъдат потвърдени от руска страна,си остават раздувки и пускане на шарени пилета.
  • 63 Луд

    6 1 Отговор
    Отговора е във въпроса Не ми се яде сирене или сирине не ми се яде.
  • 64 факуса

    7 2 Отговор
    имаше фанфари и пак се включиха теории на вероятностите,пак се спече осрайната,белия байрак инак само мъки
  • 65 Хаха

    5 10 Отговор
    Сега като позволиха удари на руска територия, тези ракети ще развинтят руската армия. По-нататък ако дойдат и новите ракети с 650км обсег ще стане мазало в Русия.

    Коментиран от #68

  • 66 Ще донесът

    5 3 Отговор
    дръжки. Някой си прави реклама на оръжията за бизнес с кръв, ама не върви. Нема верващи вече, заминаха си по пътя.
  • 67 ганев

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    ЕЕЙ...ДА ТИ ПАДНЕ ЕДНА..В ДВОРА......БАЯ..ЛЕВ ЩЕ НАПРАВИШ.....СКЪПИЧКИ СА
  • 68 россиян..

    2 5 Отговор

    До коментар #65 от "Хаха":

    Вчера пробахме три тонните фабове..а вече в производство са пет и осем..а ким ни е обещал че на склад има 20 тина тьисяч шестацьи с аналогови моторчета и перки,вносот бандерски заз..с посредничеството на вова.
  • 69 Отреазвяващ

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хасковски каунь":

    Тъй вярно!
  • 70 паси лицемерът

    9 2 Отговор
    "Ракетна война! ATACMS или Storm Shadow ще донесат украинската победа над Русия" Не ? те няма да донесат победа над Русия а няколко Сармата към Световното зло наречена Америка те ще донесат победа за човечеството. паси лицемерът

    Коментиран от #78

  • 71 Пейтриът

    1 1 Отговор
    Зинченко и Мудрик ,евентуално,на футболния терен,за победата става въпрос.
  • 72 Победата

    3 2 Отговор
    ще я донесат марсианците. На 30 февруари 3024 г. Шестък се пада.
  • 73 Поправка

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тотално щета":

    А бе то свят ще има, но човеците няма да ни има...
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Гошо

    1 4 Отговор
    Следващите ракети- по Кремъл
  • 76 Анонимен

    1 2 Отговор
    Когато падне първата руска ракета у нас ще проверваме.Не всичко е лъжа.
  • 77 Ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Те и до Крим няма да стигнат,":

    Има да чакаш. 6 месеца без оръжие за Украйна и ушатите нищо не постигнаха.
  • 78 Наско

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "паси лицемерът":

    Няма да има Сърмати защото няма кой да ги изстреля като знае че след това му остават 15 минути живот.
  • 79 Блатомир Путлер ШУБЕТО🐇✈️

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ей смех":

    С Медводков се блъскаха кой да се качи първи като бягаха 🤡💤
  • 80 123566

    0 0 Отговор
    Нито едно от двете
Новини по държави: