25 Юни, 2024 10:23 2 859 69

Новината на деня: Споразумението, сключено от Джулиан Асандж със САЩ

  • уикилийкс-
  • австралия-
  • джулиан асанж

Предполага се, че той ще бъде осъден на 62 месеца затвор, които вече е излежал в предварителния арест в Лондон, което ще му позволи да се върне в родната си Австралия свободен

Новината на деня: Споразумението, сключено от Джулиан Асандж със САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж сключи споразумение с американския съд, гласи заглавие на швейцарския в. "Либерте".

По силата на споразумението Асандж се признава за виновен, като в замяна ще бъде освободен, след петгодишното си задържане във Великобритания. 52-годишният австралиец ще се яви в сряда в 09:00 ч. местно време пред федерален съд на Марианските острови, територия на САЩ в Тихия океан.

Понастоящем той е обект на наказателно преследване от страна на САЩ за "заговор за получаване и разкриване на информация, свързана с националната отбрана". Очаква да се признае за виновен само по това обвинение, според документите, в които се посочва и името на неговата съучастничка Челси Манинг, която стои зад мащабното изтичане на информация.

Предполага се, че той ще бъде осъден на 62 месеца затвор, които вече е излежал в предварителния арест в Лондон, което ще му позволи да се върне в родната си Австралия свободен.

Организацията "Уикилийкс" съобщи, че "Джулиан Асандж е свободен" и е напуснал Великобритания и строго охранявания затвор край Лондон, където се намираше от 2019 г. и е отпътувал със самолет от летище "Станстед".

Той ще се събере отново със съпругата си Стела Асандж и децата им, "в резултат на световна кампания", подчертава организацията.

Ако няма затруднения в последната минута, споразумението ще сложи край на продължителната правна битка, започнала през миналото десетилетие, когато основателят на "Уикилийкс" стана едновременно почитана и мразена фигура заради разкриването на американски държавни тайни, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Те включваха материали за американската военна дейност в Ирак и Афганистан, както и поверителни грами, споделяни между дипломати. По време на кампанията през 2016 г. "Уикилийкс" публикува и хиляди имейли, откраднати от Националния комитет на Демократическата партия, което доведе до разкрития, злепоставящи партията и кампанията на Хилари Клинтън.

Ако беше осъден по всичките първоначално предявени му 18 обвинения, Асандж можеше да получи до 170 години в американски федерален затвор.

Освобождаването му не беше неочаквано. По-рано тази година австралийският премиер Антъни Албанезе подкани американските прокурори да приключат със случая, а президентът на САЩ Джо Байдън даде да се разбере, че е отворен за бързо решение. Високопоставени служители от американското министерство на правосъдието приеха споразумение без допълнителни срокове за лишаване от свобода, тъй като Асандж вече беше излежал по-дълъг срок от повечето хора, обвинени в подобно престъпление - в този случай над пет години затвор във Великобритания.

Асандж и неговите поддръжници отдавна твърдят, че усилията му да получи и публично да оповести чувствителна информация за американската национална сигурност са в интерес на обществото и заслужават същата защита по Първата поправка на Конституцията на САЩ, която се предоставя на разследващите журналисти.

През 2021 г. коалиция от правозащитни групи призова администрацията на Байдън да се откаже от усилията си за екстрадирането на Асандж от Великобритания и за неговото съдебно преследване, като нарече случая "сериозна заплаха" за свободата на печата. Според тях голяма част от действията, в които е обвиняван, са подобни на редовните действия на журналистите. "Новинарските организации често и задължително публикуват класифицирана информация, за да информират обществеността по въпроси от голямо обществено значение", подчертава групата.

Но според американски служители действията на Асандж далеч надхвърлят събирането на новини и излагат на риск националната сигурност. Материалите, предоставени от Манинг, са застрашили живота на военнослужещите и иракчаните, които работят с армията на САЩ и са затруднили противодействието на външни заплахи.

Поддръжници и бивши колеги на задържания основател на Уикилийкс реагираха с радост на съобщенията, че той е постигнал споразумение с американските прокурори, пише британският в. "Индипендънт".

В същото време журналистът Глен Грийнуолд, който също като Асандж е работил с източници на информация за американското правителство, за да разкрие мащабна програма за следене в световен мащаб през 2012-2014 г., заяви вчера, че е "разочарован" от решението на основателя на "Уикилийкс" да се признае за виновен, но го подкрепя.

"Убеден съм твърдо, че той не е виновен за нищо и че ако не друго, то той трябва да бъде компенсиран за несправедливо лишаване от свобода", каза Грийнуолд. "Но той е женен. Има две деца, които сега растат; мисля, че са на седем и осем години. И изпитанието, на което е бил подложен през последните 15 години, е почти невъзможно да се опише с думи", заяви той.

Грийнуолд допълва, че според него правителството на САЩ никога не е искало публичен процес срещу Асанж, а просто да го "смаже, физически и психически", като същевременно изпрати послание на "бъдещите джулиансанджовци", че "ако публикуват нашите тайни, ние съсипем живота им".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Презвитер Козма

    10 42 Отговор
    Асандж е на свобода, въпреки че разкритата от него информация доведе до убити агенти на ЦРУ в Афганистан и другаде. Навални обаче бе убит без вина в сибирските тюрми. Това е разликата между демокрацията и тоталитаризма другари копейки

    Коментиран от #5, #6, #11, #62

  • 2 БЪЛГАРИН🇧🇬

    38 6 Отговор
    Разбиха човека, затова, че им изкара "кирливите" ризи на тия престъпници.

    Коментиран от #7

  • 3 Некой си

    38 5 Отговор
    Това е говедарската демокрация. Човека им изкарал кирливите ризи и за това го съдят. Лъжи не е публикувал. Истината винаги побеждава.

    Коментиран от #8, #44

  • 4 честен ционист

    15 1 Отговор
    Брендо за Асандж, това беше сделката.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Циганин

    10 30 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Заради тези ‘кирливи ризи’ бяха разкрити и убити американски агенти в Афганистан, Либия и т.н. Ако това беше в Москвабад, щеше да му сипят новичока още след публикациите

    Коментиран от #19, #36, #47, #63

  • 8 !!!?

    11 29 Отговор

    До коментар #3 от "Некой си":

    Навални също разкриваше, не държавни тайни, а кирливите ризи на Путин и Медведчик, но те не му простиха и го убиха, за разлика от случая с Асандж !
    !!!?

    Коментиран от #12, #13, #22

  • 9 Всъщност,

    22 3 Отговор
    Това е победа на Демокрацията над атлантическата Демо(н)крация. Да пожелаем здраве и успех на Асандж в бъдещите му начинания.

    Коментиран от #60

  • 10 Демокрация, та дрънка!

    31 5 Отговор
    "правителството на САЩ никога не е искало публичен процес срещу Асанж, а просто да го "смаже, физически и психически",..."
    Май познато от времето на Тато? Ама какви наивници само сме били, да им повярваме на тези, че имало свобода на словото, права на човека при тях и подобни глупости???

    Коментиран от #14

  • 11 А ти беше в затвора

    23 8 Отговор

    До коментар #1 от "Презвитер Козма":

    в килията на Невални и видя, кой и как го уби?
    Този са му сложили няколко инжекции против "великата хрема" още на Запад и даде фира заради короните им...
  • 12 Аха верно

    20 4 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Ама насвални беше едно тъпо, крадливо и корумпирано руско коп... еле.
    Такива ги има в изобилие по целия свят
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #13 от "Некой си":

    Хахах само един апартамент викаш?..и нахални бил осъден от френски съд???? Верно ли? Без майтап а?хахахах а и нахални нахално умря! евалата ти си супер...ххаахаха!

    Коментиран от #51

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Много хубава тая демУкрация батку

    24 5 Отговор

    До коментар #7 от "Циганин":

    Асанж никога не бил американски гражданин и никога не е работил за САЩ.По каква логика ще го съдят и осъждат? Пишеш нещо във вестника в България срещу САЩ идват и те вкарват в затвора американците,това ли ти е логиката ???

    Коментиран от #52

  • 20 !!!?

    13 20 Отговор
    Съдбата на Асандж и Навални - разликата между Демокрация и Диктатура !!!?

    Коментиран от #35

  • 21 Констатирано

    23 2 Отговор
    Астронавтите на НАСА са блокирани в орбита и не могат да се върнат на Земята

    " Астронавтите на НАСА са блокирани в орбита и не могат да се върнат на Земята
    Космическият кораб Starliner на Boeing ще остане скачен с Международната космическа станция (МКС) поне до 2 юли. По-рано беше съобщено, че астронавтите на НАСА трябва да се върнат у дома на 26 юни. Това време ще даде възможност да се извърши нов анализ на техническите проблеми, възникнали на кораба, който първи достави астронавти в орбита."

    Ами да въведат още санкции срещу Русия !

    До къде стигна самонадеяност и вяра в своята изключителност.

    А всъщност Русия пак спасява още едни от представители на още едно неблагодарно племе...
  • 22 Уточнение

    23 6 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Путин добронамерено предупреди Навални, че има дело срещу него и ще бъде арестуван ако се прибере в Русия. На Асандж му устроиха преследване в целия Колективен Запад и Австралийското правителство не си мръдна пръста за него почти до последно.

    Коментиран от #26, #29, #50

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Некой си

    18 5 Отговор
    Нахални беше уникален! Диебетик който се напива безпаметно в Русия и се събужда в болница в Германия 😂 Уникален! Худини, би му завидял 🤪
  • 25 Хи хи хи

    11 5 Отговор
    Пазар лъка стана.
    И вълка сит
    И агнето цяло

    Много им се искаше да го опандизят, но трябваше да си пик.. @т на "демократичния" сурат.....
  • 26 Да, така е!

    15 3 Отговор

    До коментар #22 от "Уточнение":

    "...Австралийското правителство не си мръдна пръста за него ..."
    Абе да, "свободата на гражданите им е мнооого важна..."! На запад всичко е прецакано с парите и мафията...
  • 27 Ето, това е

    16 5 Отговор
    “ Демокрацията” - дали ще изгниеш в затвора или ще те освободят зависи от този или онзи политик! Закони ли??? Ама, моля ви, не се шегувайте!

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 стоян георгиев

    2 16 Отговор

    До коментар #22 от "Уточнение":

    Хаха добронамерено...путин обвини навални че е нарушил гаранцията си защото като е бил в кома след като самия путин го отрови не се е съобразил и е напуснал русия.абе от къде толкова умен народ бе?хахахаха

    Коментиран от #31

  • 30 стоян георгиев

    1 17 Отговор

    До коментар #27 от "Ето, това е":

    Голяма трагедия за комунягата е че асандж все пак не лежа в затвор в сащ а?та той не лежа заради световното мнение за свобода на словото.иначе е виновен та дрънка.за подобно нещо в русия биха го убили заедно с цялото му семейство.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Уточнение

    16 2 Отговор
    Навални беше свободен да отиде и се лекува където поиска и той отиде. Без соро-дезинформация, моля

    Коментиран от #33

  • 33 стоян георгиев

    2 11 Отговор

    До коментар #32 от "Уточнение":

    Как отиде?беше в кома а след като се върна влезе в затвора че е нарушил гаранцията си.та като уточняваш уточнявай!хахахаха!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Некой си

    17 5 Отговор

    До коментар #20 от "!!!?":

    Нахални и тая (която беше проклета от майка му, че последните 2 г не се сещала за него) обикаляха света, а дъщеря им живее и учи в САЩ, и двамата без един ден трудов стаж! Кой му плащаше според Вас! ЦРУ.

    Коментиран от #39

  • 36 Анализатор

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Циганин":

    Онова, което спаси Асандж са предстоящите избори отвъд океана. След опостушителните за Демократите събития в Газа, един процес срещу Асандж ще ше окончателно да ги довърши.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 стоян георгиев

    1 23 Отговор

    До коментар #35 от "Некой си":

    Навални е герой .един от най смелите хора на нашето време.честрн и достоен човек убит щото не се омърси и пречупи пред новия хитлер.прпблема е как може човек в свободния свят дето сме ние да говори така за навални?

    Коментиран от #66

  • 40 мира

    9 2 Отговор
    А дано, но на дали!! Поредната предизборна лъжа на деменцията !!!! Коварни са краварите!!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 За протокола

    2 7 Отговор
    Надявам се да си е научил урока.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Калпазанин

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Некой си":

    Да по траем па да видим, току виж самолета и той паднал,или му измислят че е убил неква костенурка на тия острови и да си приберат в обора, ще повярвам като почне да се показва онлайн щастлив със семейството си

    Коментиран от #45

  • 45 стоян георгиев

    1 10 Отговор

    До коментар #44 от "Калпазанин":

    Хахах това да не ти е ссср или сега путинландия?костенурки нинджа ще го нападнат..хахаха.

    Коментиран от #46, #53

  • 46 Тоа

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Б@к... Лук пак се активира.
    Доста време го нямаше.

    Беше на лечение.

    Коментиран от #57

  • 47 БЪЛГАРИН🇧🇬

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Циганин":

    Не слушай "специалистите" от "Козяк", че ще стигнеш до Карлуково.😂
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Анонимен

    4 1 Отговор
    В интерес на обществото е, когато се разкрива чувствителва информация за двете страни, когато е само за едната си е чист шпионаж в полза на другата. А съществото Челси може да си го прибере за втора съпруга!
  • 50 И добронамерено

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Уточнение":

    отрови! Съвсем демократично даже!
  • 51 Ддд

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Има присъда за незаконно присвояване на пари. Искът е от френската козметична компания "Ив Роше". Пък как и от какво е умрял, няма как да сме сигурни. Все пак компроментираните агенти са неудобни и за работодателите си. Или просто стават безполезни.

    Коментиран от #59

  • 52 Кърсердарят

    2 8 Отговор

    До коментар #19 от "Много хубава тая демУкрация батку":

    Ми то и Осама бин Ладен и Ал Багдади не бяха американски граждани бе байнольо, не ти разбирам логиката. След като Асандж е оповестил секретна информация довела до смъртта на американски граждани, много ясно, че ще го искат.
    А това, че пишеш нещо във вестника и после те търсят да те арестуват го практикуват нашите славяно-монголски “братя”. Справка - Христо Грозев
  • 53 ти докога

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    ша дрънкаш бе цървулан

    Коментиран от #58, #65

  • 54 Уса

    10 0 Отговор
    Не може да сравнявате един обикновен предател Дневални и жена му магистралката с великия Асандж борец за правата на всички по света
  • 55 Жмръц

    8 0 Отговор
    Краварите,за да не са капо,все пак го принуждават да се признае за виновен само по една точка...Иначе провалът им щеше да е съкрушителен,не,че и сега не е,но не са капо,хванаха последно 10.Пфу!Давят се в собствената си п0гнуса.
  • 56 урко

    8 0 Отговор
    той реално е в затворите от 2010г., много повече от 62 месеца. Преди тях беше заточен 7 години в посолството на Еквадор, преди него в друг затвор.... Съсипаха му живота и сега го карат да се признае за виновен. Ето това се нарича американско правосъдие.. Нека сега Хелзинките комитети и прочие безполезни организации да коментират. А за условията при които са го държали последните 5г., някой няма ли да каже нещо? 23 часа заключен в килия 2х3 метра без достъп до външния свят и само 1ч разходка. И всичко това само за да го пречупят и да направят това, което сега направиха- да го накарат да си признае. Срам за Америка. В същото време ореваха света за онзи наркоман Навални,
  • 57 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Тоа":

    Ти явно гледаш на ръка ...я кажи числата от тотото ?хахаха
  • 58 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "ти докога":

    Докато чета смешки.я разкажи за костенурките отново...дума няма да кажа обещавам!!!хахахах!
  • 59 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #51 от "Ддд":

    Сега чети добре.няма подобна присъда.нали прочете добре? Сега пак чети добре.ти лъжеш! Нали прочете добре?
  • 60 Да бе

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Всъщност,":

    Договорите със сащ нямат правна стойност! От Марианските острови може да го пратят в Гуантанамо . Доверие на американци да нямаш!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Сменяй центите в юани

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Презвитер Козма":

    по-скоро, че изгоре…

    Коментиран от #69

  • 63 Чий го дирят

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Циганин":

    краварските агенти в Афганистан, Либия и т.н. на 15000 км от Кравария? Що няма агенти от Афганистан, Либия и т.н. в Кравария?

    Коментиран от #68

  • 64 Некой си

    5 0 Отговор
    Асандж и Сноудън, показаха лицемерието, лъжите и "морала" на Запада.
  • 65 Докато му плаща посолствоТО

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "ти докога":

    Срам!!!
  • 66 Нахални

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    го уби ЦРУ! Факт!!!

    Коментиран от #67

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Циганин

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Чий го дирят":

    Да би мирно седяло, не би чудо видяло. След като им взривиха кулите близнаци, не агенти ами цяла армия стовариха в Афганистан. Друго нещо неясно?
  • 69 Пантагрюел

    0 2 Отговор

    До коментар #62 от "Сменяй центите в юани":

    Те едни ‘тарикати’ от моя град така си смениха парите в рубли в началото на руската инвазия щото се вързаха на Киев за три дни, Лисабон за две седмици. Сам знаеш какво после се случи с рублата - или за тапети, или за тоалетна хартия. Та и с юаните същата работа ще е
Новини по държави: