Last news in Fakti

1 Юли, 2024 20:02 862 13

Унгария официално получи ротационното председателство на Европейския съюз от Белгия

  • виктор орбан-
  • ротационно председателство-
  • европейски съюз-
  • белгия-
  • унгария

Церемонията по предаването беше описана от унгарския премиер Виктор Орбан като протичаща в "приветлива атмосфера"

Унгария официално получи ротационното председателство на Европейския съюз от Белгия - 1
Снимка: БГНЕС

Унгария официално получи ротационното председателство на Европейския съюз от Белгия, съобщи Франс прес, предава БТА. Церемонията демонстрира дух на сътрудничество и добра воля.

Церемонията по предаването беше описана от унгарския премиер Виктор Орбан като протичаща в "приветлива атмосфера". Белгийският премиер Александър де Кро предаде щафетата на европредседателството на Орбан, който увери, че Унгария ще изпълнява задълженията си безпристрастно.

Поемането на председателството на Унгария обаче повдигна вежди сред някои страни-членки на ЕС. Някои страни членки отбелязват близките връзки на Орбан с Кремъл като потенциални източници на напрежение.

Освен това моментът съвпада с нарастващото безпокойство, че във Франция на власт може да дойдат крайнодесните.

Днес след предаване на председателството Орбан написа в социалната мрежа "Екс":

"Всички са очаровани, че е наш ред да върнем величието на Европа". Лозунгът на унгарското председателство е именно "Да направим Унгария отново велика".

Правителството на Орбан вече заяви, че е готово да изпълнява всички задължения и да поеме всички отговорности, произтичащи от мисията му на ротационен председател на ЕС.

"Ще действаме като безпристрастен посредник", заяви министърът на европейските въпроси на Унгария Янош Бока. "В същото време Унгария ще се възползва от това че попада под светлината на прожекторите, за да изтъкне своята визия за Европа и да ориентира кораба в правилната посока", заяви той, цитирано от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    5 7 Отговор
    В Москва разбират, че малката (русофобска) Унгария няма ресурси да устои на нападението и принудата. Опитите да се приписват проруски настроения на Орбан са смешни и абсурдни.Будапеща отчаяно се опитва да не се удави в блатото на енергийния глад и да остане на повърхността.Унгария обаче няма приятели и на Балканите.

    Коментиран от #6

  • 2 Некой си

    14 1 Отговор
    Унгарците оглавяват ЕС, руснаците ООН.Интересно ще стане.
  • 3 Източна ромелия

    10 0 Отговор
    Партийте на Орбан, Бабиш и Десните от холандия правят нова европейска коалиция
  • 4 Браво на Унгария

    11 0 Отговор
    Поне ще влее малко разум и реализъм в ЕС който се самоубива като лакей на САЩ!

    Коментиран от #12

  • 5 12“12

    10 1 Отговор
    Сорос:
    Ами сега ???

    Коментиран от #7, #9

  • 6 12”12

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    20 цента
  • 7 де факто

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "12“12":

    Ти си на заплата при Сорос.Ти ще кажеш ?
  • 8 Е добре

    1 1 Отговор
    Най добрия приятел на Груевски и Мицковски поема ротацията на ЕС.Този който финансира антибългарската риторика срещу икономически инвестиции е РСМ.Нашия Марков освен да хвали Орбан да му обясни и разясни истинската ситуация с македонските българи в миналото и днес,защото геноцида продължава.И дано се събуди и не мисли само за печалби.в друга държава.
  • 9 Бай Ставри

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "12“12":

    Ами къде е Вуза? Няма Вуз.
    Ами сега?
  • 10 Иван

    5 0 Отговор
    Едни бедни 30 години изживяхме - буквално е гладолечение - нищо - поне ще сме жилави.

    Много приятни неща - 40 годишни влакове БДЖ и малко зъболекари.

    Коментиран от #11

  • 11 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Пий чай със захар преди и след хранене.
  • 12 Бре,то голямо " браво"

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Браво на Унгария":

    Кое му е бравото на Орбан?Не ме интересува дали е с Русия или не,а какво прави срещу българските интереси е РСМ.Финансира кампанията на Мицковски ,отделно Сърбия също,редовния стимулатор на антибългаризма.Скоро Орбан обещал 1 млрд заем на Мицковски в случая РСМ ,като от години се шири с унгарски предприятия в Македония.А български има ли ?Как си представяте под унгарско председателство да се реши македонския въпрос и антибългаризма ?Имаше въпроси в македонската преса за произхода на парите на този заем?
  • 13 Е добре ,

    2 1 Отговор
    Да си поема председателството и да се държи принципно с всички държави .Унгария близо 90 % е газифицирана още от 60- те г.на 20 век.Почти всички жилища.Затова на Орбан санкциите му пречат.Не,че унгарците са русофили.Той е против войната ,няма причини да е за,но единствено го интересуват горивата.Иначе да ,направи много за Унгария и за икономиката и за инвестиции.Просто копейките се заблуждават,но Орбан не е наведен като тях ,защото мисли за държавата и не се продава,както всеки унгарец.
Новини по държави: