Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юли, 2024 14:23 3 788 59

Как Украйна мами Русия: фалшиви оръжия за заблуда на врага

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • оръжия-
  • нато-
  • макети

Във войната на Русия срещу Украйна и двете страни използват макети, като в наши дни обаче заблуждаването на врага става все по-сложно

С дървени танкове и други макети Украйна заблуждава руските войници и ги подтиква да изразходват напразно скъпоструващите си ракети. Екип на ДВ посети цех за фалшиви оръжия край Киев. Ето какво видяхме там:

Те се използват за примамка - дървените макети на западни оръжия, предназначени да станат мишени за руските ракети. С тях Украйна заблуждава руските войници и се опитва да подтикне врага напразно да изстрелва скъпоструващите си ракети. Екип на ДВ посети цех за изработка на такива макети в района на Киев, където работят доброволци. Разглобяването и сглобяването стават бързо, а на външен вид те могат да бъдат различени от истинските оръжия и успешно подвеждат руснаците.

Руслан Кравченко, който е дърводелец по професия, получил преди година запитване от военните. Той е баща на три деца и преди в свободното си време е организирал спротни турнири. Днес ръководи производството на макетите в цеха край украинската столица, за което използва снимки от интернет. Пред ДВ той споделя, че с помощта на сътрудниците му в цеха вече са произведени над сто макета. "Една истинска гаубица струва най-малко три милиона долара, т.е. ние вече сме спестили на армията към триста милиона."

Така Украйна пести стотици милиони евро

Неговите фалшиви гаубици излизат по около 1000 долара. Руслан и екипът му са се специализирали по тях, но произвеждат и други оръжия: както ракети, така и бронетранспортьори. За да имитират топлината в двигателя на превозните средства, те използват обикновени свещи, които успешно заблуждават термокамерите.

Засега екипът доброволци не смята да разширява палитрата, макар че търсенето е голямо. Проблемът е, че времето и хората не достигат. В цеха са започнали да помагат и студенти, след като много от служителите на работилницата са отишли в армията.

Иля, който е ландшафтен архитект, също би искал да отиде на фронта, макар че с удоволствие работи с дървения материал. "Това, че ние в цивилния живот можем да направим нещо, което действително помага на армията и на нашите момчета, е изключително. Те оцеляват, тъй като ракетите се насочват към безобидните дървени макети. А и на врага му излиза скъпо да поразява нашите оръжейни модели - много по-скъпо е от направата им."

В цеха край Киев се произвеждат и модели на терминалите "Старлинк" на Илон Мъск - които също трябва да заблудят руснаците. Понякога военните подреждат десетина макета и крият между тях един истински уред - така шансовете му да оцелее се увеличават.

Дърводелците, които правят копията, полагат максимални усилия техните параметри да не се различават по нищо от реалните. Както разказва пред ДВ майсторът на този вид копия Михайло Роман: "Задачите ни са ясни - първо моделите трябва да са сгъваеми, второ трябва максимално да наподобяват модерните оръжия и дроновете да не могат да ги различат, и трето - трябва да са евтини. Чрез моделите можем да спасим живота на много от нашите войници. Колкото повече макети има и колкото повече са нападенията срещу тях, толкова по-добре".

"Призрачната армия" на САЩ

Използването на макети на оръжия има традиции във военното дело. Така например по време на Гражданската война в САЩ боядисани в черно дървени топове неведнъж са заблуждавали армията на Севера. Такива фалшиви оръжия са били използвани и във Втората световна война, когато САЩ дори са оборудвали цяла "призрачна армия" с надуваеми танкове, оръдия и самолети. Шумът от стъпките на маршируващи войници или движението на танкова колона били записвани и пускани по високоговорители. Целта е била същата: да бъде заблуден врагът.

Във войната на Русия срещу Украйна и двете страни използват макети, като в наши дни обаче заблуждаването на врага става все по-сложно.

Действията на американската "призрачна армия" от Втората световна война остават тайна цели 50 години. Украинските части също не оповестяват какви точно копия на оръжия къде използват.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами тя цяла Укра

    63 18 Отговор
    Е заблуда. 404

    Коментиран от #3

  • 2 малиии

    20 26 Отговор
    Сега нашите "дърводелски заварчици " ще кажат , че русия повече мами ... 🤭😁

    Коментиран от #12, #14

  • 3 404

    18 55 Отговор

    До коментар #1 от "Ами тя цяла Укра":

    Кога русия е била "велика" ?

    Коментиран от #5, #13, #37

  • 4 Дедо

    63 5 Отговор
    Бе незнам за кви макети става въпрос, ама все реват че нямат оръжия и просят още.
  • 5 404

    67 16 Отговор

    До коментар #3 от "404":

    Пан Ги Мун- ген. секретар ООН "Украйна няма граници. Те не са декларирани и не са регистрирани в ООН. По договора за СНГ Украйна се явява административен окръг на СССР. Русия може само с едно заявление да обяви Украйна за своя територия, понеже Украйна е влизала в състава на СССР, а Русия е правоприемник на СССР. Суверенна държава Украйна няма и не е имало."

    Коментиран от #16, #32, #43

  • 6 А бе тия вече

    56 10 Отговор
    не се издържат! Кого заблуждавате бре укри недовършени,руснаците ви попиляха,унищожиха ви държавата,вие ще ги залъгвате с макети! Ми те това точно руснаците го измислиха,в Ирак американците унищожиха стотици"танкове"макети! Това на Украйна няма да помогне,или мир,или всички ще умрете!И то скоро!
  • 7 456

    40 6 Отговор
    Това ли вече се измисли, за да се прикриват загубите на Осрайна. 🤣🤣🤣Ама много сте ж@лкi.
  • 8 ханс

    39 9 Отговор
    Така умело ги мами , че укрие мрат като мухи за тоя дето духа
  • 9 Бъзиктар

    38 2 Отговор
    Те затова ли горят толкова хубаво,като ги улучат.Ц-ц-ц,пък то какво било.
  • 10 Чочо

    45 4 Отговор
    Затова ли им дават милиарди.....да правят дървени танкове.
    А ,къде отиват реално парите?
    В чий джобове?
    Плащай Европо,плащай грешни пари.
  • 11 С макети от шперплати....

    16 37 Отговор
    ВСУ втората млати.....
    Накрая и Путин ще си изпати....
    Като в Хага го прати....
    Двама аргати.

    Коментиран от #24

  • 12 Малииий мия чинии

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "малиии":

    Мамя кюрди и магрибци и те ми вярват че съм девойка ...
  • 13 Малороссия

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "404":

    Малороссие е Велика ! слава !
  • 14 Килип Фиркоров

    10 24 Отговор

    До коментар #2 от "малиии":

    Братушките произвеждат за фронта мишени-примамки - надуваеми самоходещи ватници. Надути са не с въздух, а със смес от кръв и водка.
  • 15 Уловка за Вовка

    7 26 Отговор
    Контраофанзивата е в подготовка
    Капрал Хаймерсченко, АЗОВ.
  • 16 Голема логика

    9 30 Отговор

    До коментар #5 от "404":

    Да изброявам ли сега републиките на "първоприемника" СССР ?! .🤫 ТАВАРИШЧ , СССР не е русия ..

    Коментиран от #18

  • 17 А с изкуствени

    35 4 Отговор
    Войници мами ли ги
    Че май са им на привършване истинските
  • 18 Гошо

    23 2 Отговор

    До коментар #16 от "Голема логика":

    Не си по- умен и запознат от
    Пан Ги Мун. Не се напъвай, ще се нас..р.ш

    Коментиран от #21

  • 19 Ццц

    26 3 Отговор
    Вместо да съсипват горите да правят фалшификати, направо да сложат натовските подеяния. Те не са по-малко фалшиви. 😂 Верно, има някои и да стрелят, но повечето са за изхвърляне и е по-евтино и по-рекламно там да ги пратим.
  • 20 Ало факти

    12 7 Отговор
    Назад сте с информацията Орбан пристигна в Киев
  • 21 Гошее ,

    2 21 Отговор

    До коментар #18 от "Гошо":

    Много си чел " Основи на комунизма" ... Не си по-умен от Ленин , а ?

    Коментиран от #28

  • 22 МирО

    25 4 Отговор
    Бре , тия дървени танкове и други имитации (като гледм клипчетата) сами вървят, и доста здраво гърмят, пък и после имат и вторични детонации - абе хубаво фоерверк шоу правят. Та не знам колко са измамени Рашаните, но май бандерите ядът здрав пердах. Работете братушки , работете.
  • 23 Ясно

    4 22 Отговор
    Ето ги унищожените от ръснаците системи ХАЙМАРС . Украинците ги направиха за смях :)
  • 24 ИДИОТИ

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "С макети от шперплати....":

    СТИХОТВОРЦИ
  • 25 Злобното Джуджи

    13 1 Отговор
    Те щото руснаците са про3ди като изпаднали германци и еша си нямат понятие от тия работи 😆😆😆
  • 26 ти да видиш

    22 2 Отговор
    Не, че Русия но губи нещо, метнат 1-2 лопати и чупят макета! Все пак 1 лопата, струва по-мално, като материал и време за изработка от един макет, така че yкpопите пак губят!
  • 27 Тонката

    24 2 Отговор
    Тази простотия само DW може да в измисли....🤣
    Макети, дърводелци, коне, каруци ....Алоооу! В 21 век сме...Това не е Троянската война...🤣
  • 28 Бай Ставри

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "Гошее ,":

    Човека ти каза да не се напъваш, пък ти направо се наср..............
  • 29 Дрън дрън та пляс

    13 0 Отговор
    Мда бе то това е преди 70 години фейк танкчета да се слагат и никой да не разбере
  • 30 Артилерист

    18 0 Отговор
    Добре, че са украинците сега и американците от гражданската им война да ни светнат за използване на макети, шаблони, окопи и прочие имитатори за заблуда...
  • 31 Сатана Z

    21 2 Отговор
    Освен фалшиви надуваеми макети на оръжия,укро нацистите са надули и десетки хиляди розови секс кукли облечени в униформи на Укро-вермахта служещи за повдигане на бойният дух на нацистката измет хвърлена в окопите за трупно медо
  • 32 ТиКво

    3 24 Отговор

    До коментар #5 от "404":

    Много интересно, Украина е призната като държава дори и от РФ, и дори от другарят Владимир Путин, но ти явно смяташ договорите подписани от РФ за невалидни.

    Коментиран от #40

  • 33 ташунко

    13 3 Отговор
    Тая макети пълни с боеприпаси . Гърмят 1/2 час след удара .
  • 34 В.В.П.

    7 2 Отговор
    Пълни глупости..Заминавам на почивка .В Карелия ..
  • 35 Тома

    13 1 Отговор
    Добре че гледам новините директно от фронта че да видя как гърмят истинска бойна техника на укрите
  • 36 Как Украйна мами запада:

    10 0 Отговор
    фалшиви искове за нови чекмеджета за заблуда на русофоборците
  • 37 Ти си

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "404":

    Стига само да погледнеш атласа и сам ще разбереш ....
  • 38 Анонимен

    2 13 Отговор
    Имам страхотна идея.Хиляда надуваеми ПУТИНОВСКИ ДЖУДЖЕТА зад всеки ъгъл в Кремъл. И не знаеш кой да гръмнеш! Безценно.
  • 39 туш пуш

    10 0 Отговор
    Какво ще правят чукраинките,като върнат от мъжлетата им само медальоните.Америка и толерастичният ЕС са им приготвили черни мъжлета с люти чушлета.
  • 40 Историк

    23 1 Отговор

    До коментар #32 от "ТиКво":

    "Украина е призната като държава дори и от РФ, и дори от другарят Владимир Путин"

    Тя е призната за държава но не в тия граници но явно за нашите козячета това не съответства на праведната пропаганда. Украйна влиза в състава на СССР с доста различни граници но от посолството не ви дават това да се споменава нали.

    Пък и Сърбия беше призната за държава даже и от господарите ти но това не им попречи да откъснат едно парче от нея за да си направят база - или господарите даже и по големи зулуми да правят от руснаците не е позволено да се плюе по тях и да се гледа какви са ги свършили.

    Коментиран от #42

  • 41 Бай Лисан

    14 0 Отговор
    Ами нормално, те краварите и досега ползват един макет на президент от времето на Гражданската война.
  • 42 ТиКво

    1 15 Отговор

    До коментар #40 от "Историк":

    Не знам какъв историк си, но да ти кажа, че истинската история не се учи от сайтове, а от договори и документи. РФ и Украина имат договор за признаване на границите между двете държави. Така, че не чети само това което ти е дала другарката Митрфанива.
  • 43 Много Запознат

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "404":

    В публикации, споделени хиляди пъти в социалните медии в момента, в който Русия започна инвазията в Украйна, се твърди, че страната никога не е "регистрирала границите си" в ООН след обявяването на независимостта си през 1991 г., а това означава, че Русия не извършва никакво нарушение на международното право. Това обаче е невярно: държавите не трябва да регистрират границите си в ООН, заяви експерт по международни отношения. Суверенитетът на Украйна е признат на международно ниво, включително от ООН и Русия.

    Коментиран от #47, #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ханс Картечаря

    4 11 Отговор

    До коментар #44 от "0007":

    ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА, русия е ЕДИН ГОЛЯМ КЛОZЕТ.

    Коментиран от #53

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Кой той?

    9 1 Отговор

    До коментар #43 от "Много Запознат":

    Филанкишията.
  • 48 Прати му много поздрави

    15 3 Отговор

    До коментар #43 от "Много Запознат":

    И го питай защо другите държави са сеи регистрирали границите в ООН, с изключение на Украйна. Те другите по- умни ли са или Украйна е гл.ва. То тъй ставало. Кой както си реши и айде ооооопа , без да спазва международното право.

    Коментиран от #49

  • 49 Много Запознат

    3 11 Отговор

    До коментар #48 от "Прати му много поздрави":

    "Това обаче е невярно: държавите не трябва да регистрират границите си в ООН"
    Четене с разбиране, или в маалата не знаете български?!
  • 50 Как Русия мами Украйна

    8 3 Отговор
    Хиляда надуваеми ПУТИНОВСКИ ДЖУДЖЕТА зад всеки ъгъл в Кремъл. И не знаеш кой да гръмнеш!
  • 51 1959

    9 3 Отговор
    Тези номера Руснаците са ги измислили и прилагани през ВСВ. Тека лесно няма да се хванат на този капан . Те си имат разузнаване и знаят всички важни точки за поразяване .
  • 52 СССР

    8 2 Отговор
    Верно ли бе?Ай си.тир!Те русите нямали радари за засичане на метал и топлина,и гърмят ли гърмят по тикви и плашила.При све,че покрайнците намаляват кат българските избиратели на последните избори.Войче делето размаза памперса.
  • 53 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "Ханс Картечаря":

    Е НЕ Е ПО ГОЛЯМ КЕНЕФ ОТ БЪЛГАРИЯ КОЯТО ВНАСЯ ЧЕСЪН ОТ КИТАЙ СМ0ТАНЯКО ....ВИДЯ КОЛКО СТРУВАТ НАТОВСКИТЕ И КРАВАРСКИТЕ ЛЪЖИ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ТЕХНИТЕ ОРЪЖИЯ ???
  • 54 Сиромах

    8 0 Отговор
    Аха, сега вече става ясно защо Зеленски непрекъснато реве и проси за още и още оръжия!Защото руснаците му унищожават фалшивите макети!Ако е така да му се дава ПДЧ за да майсторят макетите и ги влачат с дълги въжета и създават илюзията, че са бойни машини!
  • 55 ДЪРВАРИТЕ ПРАВЯТ ОТ ДЪРВО

    5 2 Отговор
    А БЕЛАРУС Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА НАДУВАЕМИ АРМЕЙСКИ ЕДИНИЦИ.УКРИТЕ СУ ИЗДУХАХА ПАТРОНИТЕ ПО ТЯХ.УКРИТЕ СА ВИЖДА ЧЕ ИЗВЪН СССР СА ПРОСТО ДЪРВАРИ....
  • 56 Укропат

    3 1 Отговор
    Кофти за момчетата на фронта,ама трябва да се пести за матеряла на шефчето.
    "Една истинска гаубица струва най-малко три милиона долара, т.е. ние вече сме спестили на армията към триста милиона." И за други неща.
  • 57 игра на дребно

    7 1 Отговор
    Постройте самолетоносач.Ще спестите милиарди на армията.
  • 58 0008

    8 0 Отговор
    ЯКО ПРОСТОТИИ НА НЕАДЕКВАТНИ МЕДИИ....!
  • 59 СЕРЕГЕЙ

    0 1 Отговор
    СЕСЕСЕРЕ-РОССИЯ НА ВИКИНГИТЕ РОССИ СЕСЕСЕРЕ
Новини по държави: