Last news in Fakti

26 Февруари, 2014 15:57 4 178 0

Путин вдигна под тревога войските в Западна и Централна Русия

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • войските-
  • бойна готовност-
  • симферопол-
  • севастопол-
  • "беркут"-
  • путин-
  • шойгу

Властта в Крим реши републиката да не се отделя от Украйна

Путин вдигна под тревога войските в Западна и Централна Русия - 1
Президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Снимки: АП/БТА

Президентът на Руската федерация Владимир Путин нареди днес на Министерството на отбраната на страната да проведе внезапна комплексна проверка на бойната готовност на Западния и Централния военен окръг, както и на редица родове войски, съобщи РИА „Новости“.

В съответствие с разпореждането на президента днес в 14.00 часа внезапно са вдигнати под тревога войските на Западния военен окръг, както и военни единици и части, дислоцирани на неговата територия, Втора армия на Централен военен окръг, командването на въздушно-космическата отбрана, Въздушно-десантните войски, далекобойната и военно-транспортната авиация, обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от „Интерфакс“.

Частите на Черноморския флот на Русия, разположени в Крим, продължават службата си в обичаен режим, но се взимат допълнителни мерки за сигурност в случай на провокации. Според „Ройтерс“ става дума за демонстриране на мускули в напрежението със Запада заради Украйна.

За пръв път от две десетилетия насам внезапни проверки на бойната готовност на Въоръжените сили на Русия бяха направени миналата година, при което бяха открити редица нередности в дейността на армията. Във връзка с това командването е решило да продължи с тази практика и през 2014 г., обясняват руските медии. Шойгу отбеляза, че въз основа на анализа на резултатите от всички проверки са направени съответните изводи, уточнени са параметрите на държавната отбрана и са променени организационните структури на отделни органи на военното управление.

Вчера – ден преди обявяването на внезапните проверки, Путин проведе оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност, за което съобщава сайтът на Кремъл. На него основно е обсъждано развитието на ситуацията в Украйна, уточняват от президентската пресслужба. За необходимостта от подобни инспекции Путин обаче обявил още през септември.

Междувременно в Симферопол в хода на извънредната сесия на Върховния съвет на Крим ръководството на републиката реши да не разглежда въпроса за нейното отделяне от Украйна, съобщи Нюзру. В очакване на решението на властите в близост до сградата на парламента се събраха две групи демонстранти. На единия митинг проруски настроени граждани поискаха от ръководителите на региона да не признават новата власт в Киев и да се върнат към широката автономия. На другия кримски татари и поддръжници на движението "Евромайдан-Крим" се обявиха в подкрепа на новото управление на Украйна.

По време на проявите има пострадали при сбивания. По първоначална информация в проруския митинг са се включили 600-700 души, а опонентите им са били няколко хиляди. Докато първите скандирали „Да запазим Крим“ и „Русия“, другите им отговаряли с „Крим не е Русия“ и „Слава на Украйна, слава на героите!“, както и от време на време с „Аллах Акбар“.

Около сто милиционери разделяли двата митинга. Те не били въоръжени и нямали нито щитове, нито каски или палки, уточнява "Интерфакс".

В най-скоро време броят на пазителите на реда в Севастопол може да се увеличи, но не с руски спецчасти, какъвто слух се появи, ала бе опроверган. Новият кмет Алексей Чалий обяви, че ще се обърне към бойците от "Беркут" с призив да дойдат в града и да попълнят сформиращите се отряди за самоотбрана, а сигурността на семействата им ще бъде гарантирана.

В Киев пък новата власт и нейните поддръжници продължават да изтъкват, че сепаратизмът е недопустим и напомнят на Русия за поетия ангажимент да не се намесва във вътрешните работи на Украйна и да гарантира нейната независимост и ненарушимостта на границите й.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания