9 Юли, 2024 19:03 2 240 22

Човек на Доналд Тръмп: Гледайте на войната в Украйна като проблем на Европа

  • сащ-
  • нато-
  • доналд тръмп-
  • русия-
  • украйна-
  • елбридж колби

Лейбъристката партия положи усилия да направи добро впечатление на Тръмп преди изборите през ноември

Човек на Доналд Тръмп: Гледайте на войната в Украйна като проблем на Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преди началото на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, съюзникът на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп - Елбридж Колби, призова Лондон да приложи подхода "Великобритания на първо място" в областта на отбраната и сигурността, пише британският в. "Телеграф", цитиран от БТА.

Сър Киър Стармър трябва да приеме, че войната в Украйна е европейски проблем, заяви високопоставеният съюзник на Тръмп, предупреждавайки, че Вашингтон не трябва да бъде "тормозен" да оказва помощ.

Ако Тръмп спечели нов мандат, Великобритания не трябва да очаква значителна подкрепа от САЩ по отношение на Украйна. Европа трябва да поеме "основната отговорност" за войната, предупреди той, като призова Лондон да приложи подхода "Великобритания на първо място" в областта на отбраната и сигурността.

Коментарите на Колби, военен стратег, за когото се очаква да получи важен пост в сферата на сигурността, ако Тръмп спечели изборите през ноември, идват в деня на откриването на голямата среща на върха на НАТО във Вашингтон, на която Алиансът ще обсъди подкрепата за Украйна, отбелязва в. "Телеграф".

Лейбъристката партия положи усилия да направи добро впечатление на Тръмп преди изборите през ноември. Екипът на предишния премиер Риши Сунак също беше положил усилия да насърчи Тръмп да подкрепи Украйна.

Колби заяви, че САЩ са по-фокусирани върху заплахите от страна на Китай, където "британската армия реално може да направи много малко", за да помогне.

Срещата във Вашингтон е първата, откакто новият британски премиер сър Киър Стармър встъпи в длъжност. Той ще се срещне и с Джо Байдън за лична дискусия в Белия дом.

Байдън предоставя американска военна помощ за Киев, но може да загуби поста си на президентските избори през ноември. Тръмп от своя страна обеща да намали подкрепата и да прекрати войната "за един ден" чрез преговори с Русия, припомня "Телеграф".

Колби, който е бил служил в Пентагона в първата администрация на Тръмп, е един от няколкото съюзници на Тръмп, които са провели разговори с лейбъристите, за да обсъдят как САЩ и Великобритания ще работят заедно, ако бившият президент спечели властта за втори път.

"Най-голямото нещо в дневния ред с европейските държави трябва да бъде: поемате ли основната отговорност за конвенционалната отбрана на НАТО в Европа?", смята тръмписткият стратег. "Вие трябва да се погрижите по-добре за собственото си положение, защото ние трябва да се съсредоточим върху Китай."

Той заяви, че Великобритания трябва да приложи стратегия "Великобритания на първо място", насочена към европейската сигурност, и да се откаже от уклона си към Индийско-тихоокеанския регион.

"В момента британската армия може да направи много малко в Тихия океан или по-далеч от него", добавя Колби.

Той посочи, че лейбъристите са били по-склонни от правителството на Риши Сунак да приемат плана на Тръмп за намаляване на американското участие в Украйна. Бившият британски външен министър Дейвид Камерън беше подложен на критики от републиканците през април, след като посети Вашингтон, за да призове Конгреса да се съгласи на по-голяма военна подкрепа за Киев.

Други държави от НАТО обаче изпитват скептицизъм, че ще могат да компенсират недостига на военна подкрепа за Украйна, ако Тръмп оттегли американската помощ. САЩ са най-големият донор за отбраната на Украйна. Но Колби заяви, че на американците им е омръзнало да слушат исканията на британските политици по отношение на Украйна, включително по отношение на последния законопроект за финансиране, който е известен като "допълнение".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    23 10 Отговор
    Дядо Иван е на Дунава! Месете погачите!

    Коментиран от #4

  • 2 ТаУмВзе

    34 4 Отговор
    По стара традиция, краварчето и британчето палят Войни, докато бивша Европа го отнася харабията!

    Коментиран от #16

  • 3 🍊🍋🇧🇬

    25 5 Отговор
    Мда, Европейският Съюз и Европа гушнаха букета, Британците не случайно напуснаха ЕС, фън седенката на супер, дупер ЕС тепърва стартира, пуканки и кока - кола и първият ред да гледаме шоуто: 🍻

    “Ах Този Джаз”
  • 4 ю ка ка

    4 25 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Ахахахаха дедо Иван е затънал в калта и не е мръднал от 2 години! Войната се води в области, които уж са асвабадени и част от рушката империя.
  • 5 🍊🍋🇧🇬

    17 2 Отговор
    75-та годишнина на НАТО:
    Саботаж на нашето бъдеще?

  • 6 Ами нормално

    23 5 Отговор
    Европейците го забъркаха този конфликт. Те следва и да си го финасират оттук насетне. САЩ им помогна достатъчно. То не беше Евромайдан, Минск 1 , Минск 2, "руската заплаха за Европа", полски, естонски и латвийски истерии.... Сега ще трябва да си вземат куифските власти на пълна издръжка.... Това е справедливо. САЩ нямат жизнени интереси в тази част на света. Плюс никога няма да рискуват ядрена война за кефа на смешните евро гугутки.
  • 7 😆😆😆

    19 2 Отговор
    Бравус на евроатлантиците🙄
    Ще плащате до Ка Ви умзайде 🤫
    😅😂🤣
  • 8 Сатана Z

    19 1 Отговор
    "Има Украйна -има проблем.
    Няма Украйна -няма проблем."

    Donald John Trump
  • 9 Ами

    17 1 Отговор
    Фройдейлайн ще намери пари и армии. Няма проблем. Може от "зелената сделка" да пренасочи милиарди и трилиони...Цирк в зоопарка....
  • 10 гледам хамериканска е тая война

    15 2 Отговор
    Според публикуваната информация, идентифицирани са пускови установки на РСЗО HIMARS, които са заели позиции в района на Херсон, за да ударят Крим, след което са били ударени от точен удар от ракети "искандер". В резултат на това бяха унищожени четири РСЗО и до 35 чуждестранни специалисти, обслужващи тези комплекси. Удар бе нанесен и на мястото на служебното заседание на командния състав на Въоръжените сили на Украйна. Целите на удара са постигнати.

    Коментиран от #13

  • 11 Госあ

    13 2 Отговор
    Па да 💁 Абсолютно, все едно аз да запаля къщата на някой виден евроатлантик като еврея паси примерно и проблема че къщата му гори да е мой !
  • 12 Фактор

    11 1 Отговор
    Остатъците от Британската общност ще служат вече на САЩ. Това хвърля под съмнение жизнеността на Брекзит. А Европа да се оправя с Украйна сама, ако може!
  • 13 Хванали сърбеж казаха

    0 7 Отговор

    До коментар #10 от "гледам хамериканска е тая война":

    Във Воронеж във Воронеж видя ли другарю..
  • 14 Няма как

    1 9 Отговор
    Един Педофил да Загроби цяла Русия
  • 15 Мухаа ха!

    8 1 Отговор
    Паляжкъщата и кошарата на комшията,след това спокойно казвам на цялата махала.Гасете! Проблема е ваш!
  • 16 без имена

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    по стара традиция като палиш войни и губиш , ставаш слаб и зависим- европа след двете световни войни. какво ще бъде утре? ще видим.
  • 17 бай Иван

    9 0 Отговор
    Ха така. подпалиха войната.Прокара си всякакви интереси покрай нея , от енергетика до военно промишлен комплекс и сега Украйна е проблем на ЕС. Ми точно така като са улави ката улавата Урсула
  • 18 ФАК щас

    8 0 Отговор
    Краварите натресоха една война на Европа и сега потриват доволно ръце продавайки оръжие на всички.
  • 19 Така и не се разбра

    4 1 Отговор
    какво имаше под болницата, команден пункт, натовско свърталище или гише за раздаване кеш на долари.
  • 20 Из анализа на Валентин Катасонов

    4 0 Отговор
    "Майкъл Хъдсън говори за военните операции в Украйна: "Това е война за блокиране на нашите съюзници, за да не могат да търгуват с Русия. Те не могат да купуват руски петрол. Те са зависими от американския петрол, за който трябва да плащат три до четири пъти повече. Те ще трябва да разчитат на американски втечнен природен газ за торове. Ако не купуват американски газ за торове и ние не им позволим да купуват от Русия, те няма да могат да наторяват земята, а без торове добивите ще намалеят с 50 %..."А най-големият конкурент на Америка, според Хъдсън, е Германия. Ако Германия бъде "понижена", останалата част от Европа ще се срине сама. Хъдсън заключава: "Американската война в Украйна всъщност е война срещу Германия... Германия и Европа са ни враговете. Американската война в Украйна всъщност е война срещу Германия и Съединените щати ясно показаха това". М ръстни душички са тези дето седят зад океана
  • 21 Тома

    1 0 Отговор
    Ох котьо.Кацнахте ли на краварите.Издоиха ви ли като овце
  • 22 Мито

    0 0 Отговор
    Тези приказки са за пред американските избиратели. САЩ няма да спрат да наливат пари в тази нелепа война. Как така даваш триста милиарда и след това, опа грешка, ние сме до тук. На това хоро се играе до края