9 Юли, 2024 21:45 2 151 16

„За“ и „против“ шестдневна работна седмица

  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • икономика-
  • инфлация

Въпреки че засяга само малък дял работници, въвеждането на шестдневна седмица в Гърция получи силно международно внимание

„За“ и „против“ шестдневна работна седмица  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Основната опозиционна партия в Гърция - лявата СИРИЗА, коментира днес, че неотдавнашното въвеждане на шестдневна работна седмица за определени компании, отговарящи на специфични критерии, е „срам“ за страната, според нейния говорител, цитиран от Франс прес.

Тази мярка на управляващата в Гърция дясна партия Нова демокрация, която влезе в сила от началото на юли, "покри страната със срам", като я "направи за смях в чужбина", заяви Ву̀ла Кехая̀ по частния телевизионен канал „Скай“.

„Такива неща са недопустими. Правителството трябва да разбере, че тази политика има последствия“, каза тя.

Въвеждането на шестдневна работна седмица е приложимо само в определени ситуации, главно за компании, работещи седем дни в седмицата и 24 часа в денонощието.

Следователно тя се отнася само за „малък брой“ компании, преди всичко в индустрията, увери правителственият говорител Павлос Маринакис в събота във Фейсбук.

По думите му петдневната работна седмица остава норма, но шестият ден е „специално условие“ при „спешна необходимост да бъде посрещната от квалифициран персонал“.

Установяването на тази шестдневна седмица, която вече е практика в някои сектори като туризма или ресторантьорството, също цели борба с работата в сивия сектор, според Атина.

Служителите ще получават най-малко с 40 процента по-високо възнаграждение за шестия отработен ден.

Правителството уверява, че тази мярка трябва да компенсира ефектите от демографската криза и недостига на работници в определени сектори.

Гърция е изправена пред липса на квалифицирани служители от финансовата криза от края на 2000-те години, която тласна младите хора да напуснат родината си в търсене на по-добро бъдеще.

Гръцкото работно време вече като цяло е по-дълго, отколкото другаде в Европа, отбелязва агенцията.

Миналата година средното седмично работно време в страната е било най-високото в Европейския съюз – 39,8 часа, според Европейската статистическа служба (Евростат).

Тяхната производителност, от друга страна, е била много по-ниска от средната за страните от ЕС, според същия източник.

Въпреки че засяга само малък дял работници, въвеждането на шестдневна седмица в Гърция получи силно международно внимание.

Мярката противоречи на много западни страни, където вече се водят дебати за четиридневна работна седмица, която според нейните защитници би трябвало да насърчава производителността.

„Някои страни опитват въвеждането на 4-дневна работна седмица. Гърция иска 6-дневна“, е заглавието на статия в електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“, оригинално публикувана в „Ню Йорк Таймс“.

Статията припомня, че шестдневната работна седмица в Гърция е била въведена на 1 юли с цел страната да се справи с недостига на работна ръка, да компенсира застаряващата работна сила и да подкрепи финансово затруднените работници, като зачита правата на работещите.

Профсъюзите, които отдавна настояват за по-добри условия на труд и права, се противопоставиха на този ход, се посочва още в статията, препечатана от „Катимерини“. Това предизвика ожесточен дебат и протести, когато законопроектът за шестдневната работна седмица беше одобрен през септември миналата година.

Гърция вече има най-дългата средна работна седмица в Европейския съюз и не е ясно дали удължената работна седмица ще повиши производителността, отбелязва „Ню Йорк Таймс“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йори

    10 2 Отговор
    Данайци.
  • 2 Бачка Робе

    17 3 Отговор
    На ти Гейпоейски Ссъюз
  • 3 Робовладелци

    13 2 Отговор
    Византийци недьни.
  • 4 Град Козлодуй

    7 8 Отговор
    Едно време работехме по шест дена пък бехме здрави и ништо не ни болеше.

    Коментиран от #6, #10, #13

  • 5 Разбира се, че

    13 0 Отговор
    Против!
  • 6 Да ти работят

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    На еРДО "човеците" у Ссссс фи Нкктерът

    Коментиран от #7

  • 7 Град Козлодуй

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да ти работят":

    Не така господине да пишеш такива мръсни работи. Не е възпитано.
  • 8 Нищо им няма

    14 1 Отговор
    На нас не ни даваха изобщо почивка с месеци. Така се научиха робовладелците, нека сега го упражнят върху своите. Да им е честито, догодина може и по седем дена да работят.
  • 9 Да,бе

    10 2 Отговор
    И в неделя ще се депресират,че не са на работа,а бе я 24/7 и след двеста години почти ще са избегнали фалита...
  • 10 Така е

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    Ама не чувахме. И тъкмо взеха да ни плащат, и запукахме бира, кафето и вино, и после знае кво стана. Озъбихме се.
  • 11 Няма проблем за мен

    5 1 Отговор
    Аз искам да работя всеки ден до края на живота няма коледи рожденни дни отпуски просто искам 1000 евро на ден
  • 12 Хахаха

    6 1 Отговор
    39.8 сериозно във БГ е 40 все пак 5 х8 часа даже някъде и почти всяка събота се работи то за сравнение ни е сме във 3 тия свят държава във Европа ха
  • 13 А така

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    Не само здрави,а и с пари и с почивки от завода, всичко беше много по уредено за хората. Столови,общежития, транспорт, лечение, и най-вече, уважение между хората. Това бе майка България, зависта, простотията, неграмотни западни демократи и атлантици ни ощетяват и съсипват вече 35 години. До кога ще търпим, колко още ще ни унижават,до кога ще търпим робство в наща си родина, отворете си очите, вдигнете гордо глава и заедно да кажем СТИГА ! Да си върнем НРБ, нашата Народна Република България, на народа който 35години храни 240 тулупи неграмотни ,самоизбрали се!

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха сега де...

    0 0 Отговор
    Не ги мислете гърците. Те не са безгръбначни като нас и скоро всичко ще им е наред. Ако е дискриминационно те скоро ще се вдигнат всички заедно и ще принудят институциите да отменят разпоредбите. Ако у нас въведат нещо подобно, ще трае много дълго. Защото у нас всеки е срещу всеки и освен да го обсъждаме по форумите нищо друго няма да предприемем всички заедно. Не сме народ!
Новини по държави: