16 Юли, 2024 10:11 2 390 5

Опасно горещо време в Сърбия

  • жега-
  • време-
  • сърбия-
  • горещини-
  • прогноза за времето-
  • лято-
  • климатични промени

Здравните власти предупредиха да се избягва продължителен престой на открито

Опасно горещо време в Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В цяла Сърбия днес в сила е червен код за опасно горещо време, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

В 6 часа тази сутрин най-горещо беше в Белград, където измерената температура беше 27 градуса по Целзий. В Лозница беше 26 градуса, а в Нови Сад и Зренянин с градус по-малко. Най-студено е в Сиеница, където температурата в 6 часа беше 14 градуса по Целзий, съобщи Танюг.

Сръбската телевизия РТС отбелязва, че днес е пикът на горещините в страната, но утре времето ще е малко по-приятно. В Белград се очакват 40 градуса на сянка, най-високата температура от началото на тази гореща вълна.

Здравните власти предупредиха да се избягва продължителният престой на открито. Заради горещото време са възможни нарушения на съня и намаляване на работоспособността. Неблагоприятната биометеорологична обстановка ще засили обичайните оплаквания при хронично болни и чувствителни хора, затова се препоръчва да бъдат внимателни, да следват лекарските препоръки, да намалят физическото натоварване и да прилагат адекватна защита срещу ултравиолетовите лъчи.

Силно изразената гореща вълна, с дефицит на валежи, ще продължи и през следващите дни, когато в повечето градове в Сърбия максималните температури ще бъдат в интервала 35-40 градуса и с тропически нощи в населените места, съобщиха от Републиканския хидрометеорологичен институт.

От петък в Северна, Западна и Централна Сърбия, а от събота и в други части на страната, ще има леко понижаване на температурата с превалявания и гръмотевични бури.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курин

    3 0 Отговор
    Сърбите нямат море.

    Коментиран от #3

  • 2 Ами да

    2 3 Отговор
    Браво на сърбите! 27 градуса и се грижат се за населението! Важното е, че у нас е студено! 38 градуса какво са!?
  • 3 имат бе,в црана гора.

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Курин":

    и тия клетници кат нас и руманците(за гърция да не приказваме!) страдат от високите температури на променащата се южна част на континента-субртопик,нощем даже и тропик.последно бех там преди 20 години в нови сад,белград(по работа)и се усеше един парников ефект в силната му степен,а в софия така валя,че улиците и булевардите станаха пълноводно реки за гумена лодка.пази боже,да кажем!
  • 4 пускам

    0 0 Отговор
    сАлза
  • 5 Българин

    1 0 Отговор
    Сърбоманите ще отидат до морето си, а да те нямат.
Новини по държави: