16 Юли, 2024 23:33 1 201 3

Ядрената сделка се завръща? Техеран показа готовност за възобновяване на преговорите

  • иран-
  • техеран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан

Непреките преговори между САЩ и Иран за съживяването му са в застой, Техеран все още е част от споразумението, но е намалил своите ангажименти поради наложените от Вашингтон санкции

Ядрената сделка се завръща? Техеран показа готовност за възобновяване на преговорите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Техеран остава отворен за възобновяване на преговорите с Вашингтон за връщането им в ядреното споразумение, каза днес в интервю за сп. "Нюзуик" изпълняващият длъжността министър на външните работи на Иран Али Багери Кани, пише БТА.

Ройтерс отбелязва, че неговите забележки идват в момент, когато Кани се подготвя да говори пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

"Във външнополитически план той (Али Багери Кани) заяви, че Техеран остава отворен за възобновяване на преговорите с Вашингтон за възстановяване на взаимното участие в ядрената сделка", пише сп. "Нюзуик".

Иран обаче възнамерява също така да работи за задълбочаване на връзките си с Китай, Русия и съседните държави, цитира думите на Кани списанието.

Техеран също така ще призове за по-активни действия срещу Израел с оглед на войната в ивицата Газа, добавя изпълняващият длъжността ирански външен министър.

При управлението на бившия американски президент Доналд Тръмп САЩ се оттеглиха през 2018 г. от ядреното споразумение между Иран и шест световни сили, което ограничаваше ядрените програми на Техеран.

Непреките преговори между САЩ и Иран за съживяването му са в застой. Иран все още е част от споразумението, но е намалил своите ангажименти поради наложените от САЩ санкции.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    1 1 Отговор
    Бизнес Интереси
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ночко

    0 0 Отговор
    Няма къде да ходят иранчетата...иначе ги чака глад