18 Юли, 2024 05:13 975 3

Тайван: Отношенията ни със САЩ са в най-добрата си ера

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • филипини

Сенатори републиканци искат от Байдън варианти за подкрепа на Филипините в конфликта с Пекин

Тайван: Отношенията ни със САЩ са в най-добрата си ера - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата Демократическа прогресивна партия в Тайван заяви, че коментарите на бившия американски президент Доналд Тръмп относно острова не са нищо повече от надежда, че Тайван ще покаже същата решимост да защити собствената си сигурност, както Япония, Южна Корея и Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Китай е най-голямата заплаха за Съединените щати; това е консенсусът на Демократическата партия и Републиканската партия“, каза генералният секретар на Демократическа прогресивна партия на Тайван Лин Юй-чан.

„Сега е най-добрата ера за отношенията между Тайван и САЩ“, добави Лин.

Междувременно двама високопоставени американски сенатори от Републиканската партия поискаха от президента Джо Байдън да предостави пълен списък с варианти, разработени от Пентагона и Държавния департамент, за подпомагане на Филипините в сблъсъците с Пекин относно оспорвана плитчина в Южнокитайско море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Централно място в напрежението заема оспорвания атол Втори Томас, където Филипините поддържат ръждясал военен кораб с малък екипаж, който умишлено разположиха там през 1999 г., за да засилят морските си претенции. Манила редовно изпраща мисии за снабдяване на разположените там войски.

През изминалата година напрежението в спорния воден път прерасна в насилие, като филипински моряк загуби пръст на ръката си при сблъсък на 17 юни, който Манила определи като "умишлено врязване с висока скорост" от страна на китайски кораб на бреговата охрана.

САЩ са обвързани със седемгодишен договор за взаимна отбрана да защитават Филипините срещу въоръжено нападение срещу техните самолети или обществени плавателни съдове в оживения воден път.

"Трябва да отговорим с видими и конкретни демонстрации на нашата подкрепа. Всичко в противен случай рискува да изглежда, че не желаем да спазваме двустранните си ангажименти“, се казва в писмо до Байдън от 12 юли, видяно от Ройтерс, от сенаторите Роджър Уикър и Джим Риш, най-високопоставените републиканци в сенатските комисии по въоръжените сили и по външните отношения.

"Искаме Вашата администрация да ни предостави пълен списък с военни, дипломатически и икономически възможности, разработени от Държавния департамент и министерството на отбраната, за да подкрепим Филипините и да възпрем по-нататъшна ескалация от страна на КНР (Китайската народна република)“, се казва в писмото.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши заяви, че Манила трябва да направи нещо повече от това да протестира срещу "незаконните действия“ на Китай срещу военноморските ѝ сили, без да уточнява какво точно.

Според посланика на Филипините във Вашингтон страната не е поискала от САЩ подкрепа за снабдяване на войските си. Съединените щати предоставят на Филипините ограничена разузнавателна подкрепа.

В писмото на сенаторите се казва, че администрацията на Байдън трябва да действа бързо, за да подкрепи Филипините „в противодействието на агресивното поведение на Китай."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китай отдавна щеше да

    2 1 Отговор
    нападне Тайван, ако САЩ не бяха хегемон или не помагаха на Украйна ...
  • 2 Българин

    1 0 Отговор
    На последните избори, про китайските партии в Тайван спечелиха 42%. На следващите със сигурност ще имат мнозинство и тоя въпрос ще отпадне изцяло!
  • 3 Сандо

    0 0 Отговор
    Значи и катастрофата ще е по-голяма.Опасно е да се приятел със САЩ,а пък да си голям приятел си е направо смъртоносно.