20 Юли, 2024 08:35 1 443 16

Боливия оприличи действията на Израел като геноцид

  • боливия-
  • израел-
  • ивицата газа

Хуманитарната ситуация в ивицата Газа е критична

Боливия оприличи действията на Израел като геноцид - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителството на Боливия приветства решението на Международния съд, който обяви продължаващото присъствие на Израел в окупираните палестински територии за незаконно от гледна точка на международното право и призова международната общност да предприеме действия срещу израелските действия в Газа Лента. Съответното изявление беше публикувано от Министерството на външните работи на южноамериканската страна.

„Призоваваме системата на ООН и нейните държави-членки да предприемат мерки, които ще спрат престъпленията, извършвани в ивицата Газа, и ще гарантират правото на свобода на определяне на Палестина“, се казва в текста. >

Боливийското външно министерство определи хуманитарната ситуация в ивицата Газа като критична. „Израелските окупационни сили продължават да извършват действия, които представляват геноцид и престъпления срещу човечеството“, добави отделът.

„Боливия приветства консултативното становище на Международния съд, което гласи, че присъствието на Държавата Израел в окупираната палестинска територия е незаконно и че тя е длъжна да компенсира щетите, причинени от тази окупация ”, съобщиха от външното министерство.

Международният съд обяви на 19 юли своето консултативно становище по въпроса за окупацията на палестински територии. Според документа Израел трябва да прекрати незаконното си присъствие в окупираните палестински територии възможно най-скоро, да прекрати всяка нова заселническа дейност и да евакуира всички заселници. Освен това в документа се отбелязва, че Израел е длъжен да изплати репарации за щетите, причинени на всички физически и юридически лица в резултат на окупацията на палестинските територии.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    25 7 Отговор
    то е геноцид!! сионистките фашисти са истинските антисимити!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    21 9 Отговор
    То си е геноцид отвсякъде.
  • 4 Павел

    21 6 Отговор
    Онази нощ новият безпилотен дрон на хусите прилетя чак от Йемен и се заби в центъра на тел авив до американското посолство като уби няколко души.
    Еврейските нацисти са в шок, защото противовъздушната система не се е задействала, а прословутият купол отново се оказа виртуален!
    Този тип дронове се казват Яффа и ще пожелават всяка нощ приятни сънища на нацистите.
    А вчера съдът в ООН осъди Израел да се изтегли от Газа, да плати репарации на палестинците и да спазва тяхното международно право на самоопределение!
  • 5 Динко

    7 15 Отговор
    А рашистите какви са?
  • 6 Тонката

    20 3 Отговор
    И да си го кажем направо:

    Зад този геноцид стои САЩ!

    Както и зад случващото се в Украйна, както и зад това, което ще се случи с Тайван, както и зад опита за преврат в Боливия, както и зад всеки един конфликт, в която и да било точка на света!
  • 7 Ахмед

    9 10 Отговор
    Геноцид е. А и руснаците извършват геноцид но копейките тук си траят.

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Справка

    7 14 Отговор
    Тия Боливия защо са такива смотаняци. Откакто чета за тях или че Гевара ги оправя или някой друг и все са бедняци, нещо като Венецуела и Русия -- ония имат всякакви ресурси безплатни и пак са бедни, ей това е парадокс. Японеца няма никакви ресурси,а са богата нация с огромна индустрия и най-дълголетно население. Руснака не изтрезнява от хубав живот.
  • 10 Троян

    5 12 Отговор
    Тия латиноамериканци да вземат пример от Чили. Лентяйството води до мизерия. Загрижили се Боливийците за Палестинците. Хахаха.
  • 11 Ддд

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ахмед":

    Израел за десет месеца изби повече цивилни, отколкото са жертвите в Осрайна за 3 години. В пъти повече. Говорим за цивилни, жени, деца и възрастни. Всеки живот е ценен, но Хитлеряху мина всякакви граници с мълчаливото съгласие на "демократичния" свят.
  • 12 Пор

    3 6 Отговор
    От 7 месеца хуманитарната обстановка е все критична. Критична , обаче всеки ден се раждат камилари. Представям си ако не е критична…
  • 13 Галина Колева

    10 1 Отговор
    Всяко планирано унищожение на хора под каквато и да е форма е ГРЯХ ПРЕД БОГА И НАРУШЕНИЕ НА БОЖИЯТА ЗАПОВЕД ,,НЕ УБИВАЙ !"
  • 14 една по една

    4 0 Отговор
    държавите, които доскоро САЩ държеше на къс пас и контролираше започват да демонстрират своето отърваване от оковите. Формално, всеки здравомислещ ще определи действията на Израел като геноцид, тук спор няма, но да се заявява открито, означава, че отхвърляш ролята на смирен и наведен пред Големия брат.
    Явно хегемонията на САЩ е минало. Империята се разпада по онзи, до болка познат от историята начин - първи се оттърсват най-засегнатите, последни ще го направят облагодеталствуващите се като ЕС.

    Жалкото за ЕС е, че междувременно САЩ ще са изсмукали всичко, което е могло от все по-затъващата икономика на ЕС. Тъжен край за САЩ, но още по-тъжен за ЕС. Ама, щом европейския елит се е харизал и навал, а ние гражданите си мълчим, то значи всичко дето щени се стовари върху главите, си го заслужаваме.
  • 15 Zабелязвам и

    1 1 Отговор
    ...проветствам загрижеността на още една безкрайно "демократична", свободна", "богата" "силно миролюбива" страна, страна с "безкрайно весели, богати и щастливи хора. с охолен и неописуемо с обикновенни думи живот... страна, чийто народ обаче е на път да загуби безоблачното си щастие понеже злите евреи всеки ден бомбят и избиват добрите, трудолюбиви и безкрайно миролюбиви палестинци! Браво на тях и то от сърце... и да са все така загрижени, но за всички по Земята? Като например и за украинците ....или те не са хора?

    Коментиран от #16

  • 16 Ддд

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Zабелязвам и":

    Всеки живот е ценен. . Украинците трета година, половин свят ги налива с пари и оръжие. Милиони плъзнха из Европа и ги дундуркаме. Медиите час по час ни информират за турнето на зеления и какви са исканията му..... На мен лично малко в повече ми идва