23 Юли, 2024 07:55 4 322 47

Джо Байдън: Няма да напусна Белия дом

  • джо байдън-
  • камала харис-
  • сащ-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия

На 21 юли Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за президентския пост, като обясни, че го прави в интерес на партията си и на страната

Джо Байдън: Няма да напусна Белия дом - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън, който предишния ден реши да се оттегли от предизборната надпревара, отказвайки се от опита си да бъде преизбран за втори мандат, заяви, че ще продължи да заема президентския пост. Изявлението беше публикувано на страницата му в социалната мрежа X.

По-рано от Републиканската партия заявиха, че Байдън трябва да подаде оставка след решението си да се откаже от номинацията в изборите. Сред тях са председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, номиниран за вицепрезидент от Доналд Тръмп. По-рано от пресслужбата на Белия дом изключиха възможността за предсрочно подаване на оставка.

"Ние сме Съединените американски щати и няма нищо невъзможно, ако се съберем. Просто трябва да помним кои сме. Посветих президентството си, за да докажа това, и ще продължа да го правя днес, утре и всеки ден, в който имам честта да бъда ваш президент", каза Байдън в изявление.

На 21 юли Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за президентския пост, като обясни, че го прави в интерес на партията си и на страната.

Съобщението на държавния глава беше предшествано от седмици на обсъждане на неговия заместник като кандидат на Демократическата партия на фона на възрастта на политика (Байдън е на 81 години), подозренията за проблеми със здравето му и неуспешните дебати с бившия президент, кандидат на републиканците Доналд Тръмп.

Кандидат за президент от Демократическата партия сега трябва да стане вицепрезидентът Камала Харис (решението ще бъде взето на конгреса на 19-22 август), тя вече беше подкрепена от самия Байдън, който спечели първичните избори на демократите. В първата си реч след решението на държавния глава да се оттегли от надпреварата политикът заяви, че постиженията на Байдън през последните три години "нямат равни на себе си в съвременната история".

Както отбелязва NBC News, Харис успя бързо да консолидира силите около себе си в Демократическата партия, тя беше подкрепена, включително от демократите, смятани за най-вероятните кандидати да заменят Байдън - губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър и губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, както и от бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Кандидатът на републиканците и бивш президент Доналд Тръмп нарече Байдън "най-лошия президент" в историята след решението на Байдън да се откаже от надпреварата, а също така изрази мнение, че Харис ще бъде по-лесна за побеждаване.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАПРАВО МИ СЕ КЪСА СЪРЦЕТО

    98 2 Отговор
    Много вълнения тези дни в Централния Театър на Демокрацията.

    Коментиран от #7, #19

  • 2 Факуракис

    70 5 Отговор
    Абе къде е бай пън? Говори се че заминал при бандера в ада! А дано

    Коментиран от #6

  • 3 Ццц

    63 3 Отговор
    "Ние сме Съединените американски щати и няма нищо невъзможно, ако се съберем. Просто трябва да помним кои сме. " Те за това те гонят от Белия дом, Джоузеф. Не помниш кой си и се оказа невъзможно да те сетят. Обърни се за снимка, Джо...ама така, че да ти снимаме лицето. Или то няма разлика от коя страна те гледа човек?
  • 4 Американски медии

    56 2 Отговор
    коментират че Байдън е умрял

    Коментиран от #17

  • 5 Този дъртак

    76 2 Отговор
    показа на цял свят как уж в най великата страна хахаха се инсталират льольовци служещи за подигравки навсякъде
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Въйй

    39 2 Отговор

    До коментар #1 от "НАПРАВО МИ СЕ КЪСА СЪРЦЕТО":

    И аз плаках, плаках, плсках

    Още не мога да се успокоя
  • 8 Камикадзе

    23 3 Отговор
    Харис лечи ковид
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тонката

    65 2 Отговор
    "...постиженията на Байдън през последните три години "нямат равни на себе си в съвременната история".

    Така е! Само че всички тези "постижения" са със знак минус....
  • 11 Чочо

    54 1 Отговор
    ПОснах салза от дебилщините на ПР екипа на Бай Дън. Тези в Краварника са верно много тъпи ако наистина вярват, че дрътия се е разболял точно когато ще се откаже от прездентската надпревара. Иначе трябваше да излезе да се обяснява и да отговаря на въпроси, а всички видяхме как свършва това с деменцията му. Добре че неолибералните демократически избиратели имат IQ под нулата та да се вържат на всички тези циркове.
  • 12 Макробиолог

    61 0 Отговор
    Нито ред за комисията на конгреса пред която шефката на сикрет сървис се яви ,но по същество не отговори на нито един от дузините прости въпроси около стрелбата по Тръмп. И отгоре на всичко отказа да подаде оставка,зер има много следи да се замитат.Само в страни с мнооого голяма демокрация организирано покушение с участие на службите може да се представя като служебна немарливост.
  • 13 Когато дойде

    43 2 Отговор
    Тръмп всички казваха няма такъв кукундрел после дойде издън и удари тръмп в земята
    сега тръмп ще се върне и ще ни се струва почти нормален.така се манипулира общественото мнение трайте си щот по лош от тръмп може да дайде

    Коментиран от #20

  • 14 12340

    24 1 Отговор
    ".... Нямааа пъъъъъък!......! :))
  • 15 С тези технологии ще е президент в сянка

    18 4 Отговор
    Почетен президент на партия
  • 16 Буха ха

    3 25 Отговор
    Ако изберат Камала Харис за кандидат, Байдън трябва да си даде оставката и тя да е действащ президент. Това ще й увеличи шансовете да спечели.
  • 17 Тонката

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "Американски медии":

    "...коментират че Байдън е умрял"

    Медии, които само допреди 3 дни издигаха стена около Байдън по темата "Украйна, днес се обърнаха на 180° и започнаха да коментират "тъмното наследство" на Байдън там....🤣

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ъхъ

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "НАПРАВО МИ СЕ КЪСА СЪРЦЕТО":

    Абе да се заключи отвътре и никой да не пуска! Като остареят стават като деца!
    Джо, няма да отваряш, като ти звънят казвай, че
    те няма!☹️
  • 20 уътфруйхъ

    33 2 Отговор

    До коментар #13 от "Когато дойде":

    И кое му беше лошото на Тръмп? Не е безгрешен, но кое му е толкова лошото?
    Може би това, че реши да вдигне фащ на крака отново? Че поиска тая държава да има реална икономика която произвежда нещо, а не 76% от БВП-то да идва от сектор "Услуги"? Наясно ли си, че фащ имат големи залежи на никел, но НЕ ги експлоатират щото е по-лесно да ВНАСЯТ 100% ОТ НИКЕЛА?
    Или може би това, че като всеки сериозен бизнесмен е наясно, че схемата "печатаме си зелена шума колкото искаме" трябва да приключи по най-бързият начин и до 10-15г. Краваристан да почне да живее според джоба си?
    Или за теб е проблем, че Тръмп е ПРОТИВ ЛГБТ и всички други извращения?
    Или че директно заявява "ще приключа войната в Осраина" те притеснява? Дали ще успее и при какви условия е друга тема, но поне директно казва "Спирам войната" и това е огромен проблем за ВПК на Краваристан...

    Но си прав де, може и по-лошо да дойде- Хилъри... Тая докопа ли се някак до властта гарантирано до 3 месеца ще започне замерване с ядрени ракети...

    Коментиран от #27

  • 21 Уса

    14 3 Отговор
    Стой там баце и си трай може погрешка да те преизберем
  • 22 Цеко сифоня

    29 1 Отговор
    Абе да го настанят в старчески дом и да му кажат че това е белият дом и че е преизбран. Той ще повярва и там да си президентства колкото си ще.
  • 23 Камила на Харис

    21 2 Отговор
    Ако ме набие Дончо, кой ще пази Хънтърчо???
  • 24 Галигео Галигей

    15 0 Отговор
    Джоузеф Брежнев!😁😁😁🥳🤡👍
  • 25 Така е, прав си

    26 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    На живо не се е появявал от дни. Изявлението е писменно. Казват, че не го е писал той. Даже не го е подписал. Започват да се питат къде е? Дали не е отишъл при св. Пешко? И затова скоропостижно да са му намерили заместник.
    Вълнуват се хората.
  • 26 Истината:

    26 1 Отговор
    Джо Деменциум: Няма да напусна Белия дом!
    Оставам на поста си да правя за Срам и Смях великата Хамерика!
  • 27 Уса

    27 3 Отговор

    До коментар #20 от "уътфруйхъ":

    Тръмп раздаде по 5000$ на калпак по времето на ковида и след ковида беше заделил още по 2000 и Байдн ги блокира и отмени.Реално е направил само злини

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 28 Хахо

    25 0 Отговор
    кой от вас вярва, че Деменцията лично пише тези неща в социалните мрежи?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 /;.л,кмйнхбгж

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Уса":

    Относно раздаването на пари "на калпак" в книжките по икономика е ясно обяснено защо това Е ЗАБРАНЕНО и защо е НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА която може да се направи в кризисен момент...
  • 35 Дгх

    10 1 Отговор
    Прегледах коментарите и виждам,че почти всички тук искат Байдън да си отиде. За България има ли значение кой ще бъде президент на САЩ. Щом всички тук смятат,че ще ни се подобри живота в България и аз бих искал да си отиде. Но да знаете пътят на САЩ не се определя от президента или почти не се определя. Който и да стане президент пътят е един,никой да не се надява на рязък завой във външната политика на САЩ.

    Коментиран от #37

  • 36 Българин

    10 0 Отговор
    Този бай Дън помни ли че още е президент ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тракиец

    5 0 Отговор
    Джо послушай бай Доню пий белина и ще ти мине ковида.
  • 39 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Заинатил сее цървула.!.Не пуска кокала
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Перо

    7 1 Отговор
    Байдън ще бъде много полезен на Тръмп с действията си, да налива вода във воденицата на Тръмп! Всяко движение му е погрешно и непосилно! К. Харис ще е жертвенот агне в политиката на демократите! Изглежда никой не се натиска да и става конкурент, защото края е ясен!
  • 42 руzcлямци

    1 9 Отговор
    каде е бункерния плъх?

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тоя

    4 0 Отговор
    и в старчески дом да го пратят пак ще си мисли, че е в Белия дом.
  • 45 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Няма да напусна кочината, казало прасето на Коледа.
  • 46 ДОСТ

    2 0 Отговор
    РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НЯМА ДА ГО НАПУСКАШ. ТИ ТАМ СИ СЕ РОДИЛ.
  • 47 Браво

    1 0 Отговор
    Какво мъжество!