24 Юли, 2024 21:51 4 287 101

Камала Харис е "brat": какво значи това и защо е важно

  • камала харис-
  • джо байдън-
  • демократическа партия-
  • републиканска партия-
  • доналд тръмп

И всичко това има огромно значение, защото младите хора не са просто общност, която се забавлява с Камала Харис в интернет

Камала Харис е "brat": какво значи това и защо е важно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Камала е "brat" и не е паднала от кокосово дърво - интернет прелива от шеги, видеа и колажи на Харис, а това може да се окаже ключово за изборите. Както и подкрепата от една нашумяла певица:

Камала Харис по всяка вероятност ще бъде новият кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ. От екипа ѝ обявиха, че тя вече има подкрепа на достатъчно делегати, за да получи номинацията. Има обаче и нещо друго, което никой кандидат за президент на Съединените щати не е имал в последните години - одобрението на поколението Z.

Камала и meme културата

Вицепрезидентката на САЩ е обект на най-различни шеги в интернет - в ТикТок и Инстаграм можете с часове да гледате клипчета на речи на Харис, в които тя си прави шеги, които са малко неловки, но на нея са ѝ смешни и тя не се свени да го демонстрира. Или с други думи: не се притеснява от шегите си, дори когато са "криндж". Можете да видите и безброй нейни memes или както са известни в България - "мемета". Няма смисъл от обяснение какво е това - всеки, който използва социалните мрежи и въобще интернет, знае.

Камала Харис е обект на шеги от интернет войнството не от вчера и определено не откакто стана ясно, че Джо Байдън няма да продължи кампанията си за втори мандат и тя навярно ще заеме мястото му. Още от в предишната предизборна кампания, а и през близо четирите години, в които е вицепрезидент, шегите с нея са навсякъде. Често Харис е сравнявана във видеа и мемета с главната героиня от култовия сериал на HBO - "Вице". Селина Майер, изиграна от Джулия Луис-Драйфус, е непохватна, малко неадекватна, често не знае какво говори. В интернет мнозина видяха Майер в Харис.

И докато всички тези шеги изглеждат като подигравка с вицепрезидентката, всъщност всичко това днес се оказва в голяма полза на Камала Харис.

Камала е "brat"

Някои биха казали, че няма подходящ момент от лятото на 2024 година за предизборна кампания на някой като Харис. За вицепрезидентката е много важно да получи подкрепата на възможно най-много делегати от Демократическата партия и тя се справя много добре в тази задача. Междувременно обаче получи и подкрепата на още някой, който е много важен - британската поп звезда Чарли ХСХ. 31-годишната певица е популярна не от вчера, но в последните няколко месеци според мнозина е "кралицата" на попкултурата. А сега и Камала се докосна до нея. Или обратното.

Това лято излезе албумът на Чарли ХСХ, озаглавен "brat". Това е не просто компилация от 15 поп парчета, а културен феномен и символ на цайтгайста на обърканото време, в което живеем. По принцип "brat" означава разглезен човек, който винаги получава каквото поиска. Чарли ХСХ обаче придава специфично значение на термина, с което стотици хиляди се припознаха - в смисъла, даден от певицата, най-общо казано да си "brat" означава да си жена, която прави каквото поиска, без да се интересува какво ще си помислят другите за нея. Албумът е прозорец към това как тази 31-годишна жена се справя с предизвикателството… да си жена. Поп песните ѝ, на които всеки би могъл да потанцува, всъщност ти казват, че няма никакъв проблем да искаш непрестанно да купонясваш, но и да се чудиш дали и кога искаш да станеш майка, колко е трудно да угодиш на всички и пак да се чувстваш добре. И защо като цяло не трябва да угаждаш на никого.

И така, Чарли ХСХ "счупи" интернет като публикува в профила си в Х кратко и ясно съобщение: "Камала Е "brat". 52 милиона души са видели публикацията. Всяка подигравка със смеха на вицепрезидентката, с начина, по който шегите ѝ понякога не се разбират от всички, с това, че се държи непринудено и се появява с кецове, вместо на обувки с висок ток, придобиха съвсем друг оттенък. За много от младите Камала вече е една от тях.

Защо изобщо има значение всичко това?

Харис няма много време за предизборна кампания. Затова фактът, че вицепрезидентката изведнъж се оказа в центъра на цайтгайста, е много важен. Хората, които работят за Харис явно също го осъзнават. Официалните ѝ профили в социалните мрежи вече са брандирани в естетиката на Чарли ХСХ. Яркозелената обложка на албума е навсякъде: в облеклото на хората, по плакати, профилни снимки в социалните мрежи, а вече и на профила на Камала Харис. В същото време една друга от несполучливите (или изненадващо сполучливите) шеги на Харис също набра скорост: преди малко повече от година Харис разказа как майка ѝ я учила, че човек е част от общност и не живее сам, и затова често я питала: "Мислиш ли, че просто си паднала от кокосова палма?". Историята беше последвана от типичния смях на вицепрезидентката, а днес нейни привърженици заливат мрежата с емоджито на кокосов орех - 🥥 .

Но не само Чарли ХСХ подкрепи Камала Харис. Подкрепа за нея изказаха и редица други американски звезди - като певиците Ариана Гранде и Деми Ловато, телевизионната сценаристка и продуцентка Шонда Раймс, режисьорът Спайк Лий. Подкрепиха я и инфлуенсъри в ТикТок, а Бионсе ѝ позволи да използва песента ѝ "Freedom" при публичните си появи.

И всичко това има огромно значение, защото младите хора не са просто общност, която се забавлява с Камала Харис в интернет. Голям процент от тях са и гласоподаватели. И доскоро много от тях се чувстваха напълно отделени от политиката в Съединените щати, тъй като никой от двамата кандидати, които могат да са им дядовци, не представляваше тях. Камала Харис може да не е чак толкова по-млада, но за поколението Z тя вече въплъщава една друга идея, с която те се идентифицират. Дали това може да ѝ спечели Овалния офис? Не е ясно. Но със сигурност не е маловажно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    60 6 Отговор
    Камили без камилари - туй то. а падналият под коня алцхаймер камил е просто тоталният връх на герантокрацията!!!
  • 2 Директора

    58 4 Отговор
    И в България всички сме: Брат това, брат онова...
    Все сме братя.
    Само да не те "хванат братята" .
    Хахахахах

    Коментиран от #101

  • 3 Контрол

    60 5 Отговор
    Ей, правят всичко за да спечели
  • 4 Юриста

    17 61 Отговор
    Де факто Харис в момента е президент.И още през следващите четири години.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Наблюдател

    14 60 Отговор
    До изборите Камала ще достигне и надмине популярноста на Дж.Ф.Кенеди.

    Коментиран от #12

  • 7 Копейки,

    15 53 Отговор
    Поздравете новият президент на САЩ -Мисис Камаааала Харисссссссс!

    Коментиран от #17, #23, #30, #79

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 DW - Пропаганден машинен

    38 6 Отговор
    Да ви го в "цайтгайста"!
  • 10 хей

    64 8 Отговор
    Започва адската кампания в подкрепа на черната. Дори и у нас. Все едно ние ще избираме президент. Ще я съсипят от реклама, защото всички ги е страх от Тромпети.

    Коментиран от #81

  • 11 Камала ще спечели срещу

    10 47 Отговор
    Тръмпавите нискочели
    Почти нищо прочели
    Мегито от Тервел
  • 12 Арестович

    29 5 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    и хитлер беше така... за малко.. Но той е имал понр австрийската школовка. А тая парвеню, псвен махленско-камиларската?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пико

    35 4 Отговор
    Брат и братчед са позивни на ромите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Глупости глупости

    25 3 Отговор
    Глупости
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тръмп че ви

    33 4 Отговор
    Докара акъла на всички 🌈 у пр.....с....тите чу ...ури.....

    Коментиран от #26

  • 19 Коментар

    39 6 Отговор
    Камилата по безсмислени изказвания може да се конкурира само с нашия Кирчо.За Карлукуво са и двамцата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тя е ! Нейното име е!

    6 30 Отговор
    Камалаааааа Хариииис !

    Коментиран от #28, #82

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ФЕЙК - либераст

    36 6 Отговор
    Отговаря на всички евроатлантически либарастки "ценности" ! Многоцетна от към родители и МТ-ЛБ ориентация, омъжила се за пред хората в навечерието на встъпването си като вицепрезидент и няма деца.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ама когиз

    3 10 Отговор

    До коментар #18 от "Тръмп че ви":

    Му донесат...кондурите

    Коментиран от #43

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Герантофил

    19 4 Отговор

    До коментар #21 от "Тя е ! Нейното име е!":

    хамала кариес?
  • 29 Кой браг кой сват

    18 2 Отговор
    Кой състезателен кон
    Кой камила без нагон
  • 30 Нет ,поздравляем

    9 13 Отговор

    До коментар #7 от "Копейки,":

    Только ТИВАРИЩ ПУТИН ,кравари ньедни...
  • 31 Точно

    34 5 Отговор
    Поколението, което е тотално опропастено от поквара , безмозъчно и тотално бездушно ...вече може да гласува. Всичко върви по план.
  • 32 Блаженни са вярващите

    16 2 Отговор
    Брат
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Оракул

    6 19 Отговор
    ТЯ...Е ! КАМАЛА КЕ БИДЕ ПРЕЗИДЕНТ!
    ОНА КЕ ЗАГРОБИ ...ХУ ЛО
  • 35 Мдаа

    31 7 Отговор
    Така наречените поколение "Z" не могат да си вържат обувките тръгнали с гласа си да определят съдбата на света...Загуби ли Тръмп САЩ ги чака гражданска война!

    Коментиран от #59

  • 36 Тръмпавите са в шок и ужас!

    6 26 Отговор
    Камала яко Дони ще гони!
    И той при Пусьо сълзи ще рони!
    От Вашингтон Мони
  • 37 Отец Петка

    19 3 Отговор
    Да не е обърнала резбата за да и казват брат.
  • 38 Брат гледаш ли

    22 3 Отговор
    Дойчето как пропагандира брат
    Да брат като на зеленски втория мандат

    Не бе той е нелегетим бе брат
  • 39 Хаха

    16 2 Отговор
    Брат камила
  • 40 Да ти кажа браг

    19 1 Отговор
    Не вервам че тоя систър ше бие тръмп брат
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Отец Петка

    18 1 Отговор
    Ми май правилно и казват брат, с панталон и сако вместо рокля.
  • 43 тва да ти не е

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ама когиз":

    Оня дърт кукундел дето пада по стълбите и незнай де се намира олигофрена дементирал....
  • 44 Ъхъ.....

    2 15 Отговор

    До коментар #33 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    И комуняго- терористи и атеисти гърмяли Черквите,...днес " вярващи" "православни християни"?!?
    Хъхъхъхъхъхъхъ
  • 45 Сега неразбрах

    10 2 Отговор
    Камилата на брат ми
    ИЛИ
    ХАМАЛА БРАТ МИ
  • 46 Мдаа

    12 4 Отговор

    До коментар #27 от "Атина Палада":

    Битува мнение, че групата демократи в САЩ и неолиберали в Европа са извънземни тласкащи човечеството към самоунищожение...после идват и се заселват или пък точат суровини-знае ли човек..

    Коментиран от #50, #52, #53

  • 47 Тя е ! Нейното име е!

    4 21 Отговор
    Камалаааааа Хариииис !
    Първата жена президент на САЩ !
    Джордж Клуни
  • 48 Брат сестра братчед

    15 3 Отговор
    Тръмп ги бие безчет
  • 49 България

    4 28 Отговор
    Честита Победа и Президентски мандат, КАМАЛА!
    Цяла България, Европа и Светът е с теб

    Коментиран от #57, #68

  • 50 Атина Палада

    9 2 Отговор

    До коментар #46 от "Мдаа":

    Спор няма. А и всички знаем ,че земята е...плоска
  • 51 Усмивката на Харис

    4 15 Отговор
    Ша бие намусената физиономия на Тръмп

    Коментиран от #60, #62

  • 52 Говори се, че

    5 14 Отговор

    До коментар #46 от "Мдаа":

    Тръмп си шошука с Путин да го подкрепи...така се говори де....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Камила е Брат

    4 19 Отговор
    Затова ще направи каквото си поиска
    С Дъртия Перукан.

    Ще го бие на Изборите .
  • 55 Акооо,

    16 1 Отговор
    тая спечели(само с али бали разбира се) , е те тогава гражданската война ще на 100% сигурна
  • 56 Уса

    12 3 Отговор
    И каква е ползата за Харис,след като жендърите и чернокожите се събудиха и подкрепят Тръмп.?Загубата за демократите ще потресаваща и всички мъртви да вдигнат няма да им помогне
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Дядя Тръмп

    5 11 Отговор
    Дал документи в щатското НОИ.....да му се увеличи пенсията за нараснал трудов стаж....
  • 59 Хаха

    2 15 Отговор

    До коментар #35 от "Мдаа":

    Както
    Щяхме да ходим
    На Фронта .
    Нали бре Рублоидиот?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Атин Палад

    2 14 Отговор

    До коментар #53 от "Атина Палада":

    Глобализмът няма алтернатива.И всички искат в ЕС и Юнайтед Стейтс.

    Коментиран от #72

  • 62 Ква усмивка бе!!!

    15 0 Отговор

    До коментар #51 от "Усмивката на Харис":

    Кикот на не Нор малница
  • 63 Българин

    3 7 Отговор

    До коментар #53 от "Атина Палада":

    Повярвай, отдавна сме сред вас!

    Коментиран от #70

  • 64 Отговорът

    15 1 Отговор
    Като чета тези простотии, просто не знам накъде отива тази нация
  • 65 Дъртака Тръмп

    4 11 Отговор
    Да си купи памперси и на заслужена пенсия да се отдаде.
  • 66 Спрепнатият

    1 12 Отговор

    До коментар #33 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Нарича се страната на неограничените възможности.И има защо!
  • 67 Смрад

    25 0 Отговор
    Ако либерастите платят, нашенските им слуги и магаре ще хвалят. До вчера НИКОЙ НЕ БЕШЕ ЧУВАЛ ЗА ТАЗИ, а днес се мятат, задавени от задушаваща любов към нейната персона. Цирк "Сорос" в пълната си красота.
  • 68 Само оня свят

    12 0 Отговор

    До коментар #49 от "България":

    е с тая камила.....
    Да........
  • 69 Бат Сали-Енергото

    17 0 Отговор
    Камила е е мой брат ,па Бай Пън е още замразен във фризера.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 стоян георгиев - мераклията

    13 2 Отговор
    Абе тази Камила яки кълки има,Милфката го отнася като бръмбар сламка.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Тая е мъж бе джендър

    22 0 Отговор
    Тая е травестит!
  • 75 дедо Пъньо

    23 1 Отговор
    Добре, обаче ми не стана ясно туй нящо женско лие, мъжко ли е?
  • 76 Име

    1 11 Отговор
    Еми все пак - избори - ако младите я харесат - ок.

    Коментиран от #88

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Злобното Джуджи

    18 0 Отговор
    Ако се разкопчае ципа на панталона такъв "брат" от там ще изпадне, че много от братята на Камала ще се почувстват сестри 😄😄😄
  • 79 Кольо Ма-ма-та

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Копейки,":

    Ще стане президент, я камилата, я камилата. Не слагайте каруцата пред камилата...
  • 80 Има по-сериозни факти

    3 17 Отговор
    Камала Харис е била окръжен прокурор на Сан Франциско, а след това сенатор от щата Калифорния. Това са изборни длъжности, зад които стоят гласовете на реални американци. Неприятното за Тръмп е, че тя е по-млада от него с 19 години.
  • 81 бре

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "хей":

    А тя даже не е черна. Майка индийка, баща от Ямайка. В света бялата раса е представена при 22% от населението.
  • 82 Камала е дума на санскрит

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тя е ! Нейното име е!":

    Означава лотус. Камила е едно друго име и е заето от кралицата-консорт на Великобритания.
  • 83 Окръжният прокурор говори объркано?

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Атина Палада":

    Я пак?
  • 84 Сметка с кръчмар

    4 9 Отговор

    До коментар #77 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Когато годишно произвеждаш за 25.44 trillion USD смяташ ли плащаниятя по лихвата за проблем?

    Коментиран от #85, #90

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Човек

    2 13 Отговор
    Аз нямам тик ток и инстаграм и не съм виждал миймове с Камала, но съм виждал стотици такива с Тръмп навсякъде из нета. Той е ходещ мийм. Наскоро видях във фейса един шорт с Камала, на който я засичат да излиза от музикален магазин и я питат какво си е взела - тя вади три плочи на Чарлз Мингъс, Рой Айърс и Ела Фицджералд. Това е достатъчно да разбера що за човек е. В същото време Тръмп е музикален инвалид, който е известен с любовта си към най-баналните комерсиални парчета от всички жанрове.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Файърфлай

    11 0 Отговор

    До коментар #76 от "Име":

    Ако в страна като нашата се възприеме тази брутално консуматорска култура ,,брат,,,която означава ,,не ми пука от никой,, ,,ще купонясвам денонощно,, ,,няма да работя,, , ,,няма да раждам ,, и все в тоя дух ,,ценности,, най-късно до 10 -15 години България или ще е мъртва или ще е тотално поробена.Това само през трупа ми.
  • 89 оня с коня

    1 11 Отговор
    И както бат Бойко покани Урсула на предизборната си кампания и тя се отзова с удоволствие,почти сигурно ще докара и Камала наесен.А тия работи освен Него НИКОЙ ДРУГ наш политик не го може.Да е жив и здрав,щото Европа и останалия цивилизован свят знаят за съществуването на страната ни ЕДИНСТВЕНО благодарение на Него и стабилните му Междунар. контакти!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Чичо Митко

    3 16 Отговор
    Тръмп приключи. Камала ще обере вота не само на демократите, но и на младите, които не са ориентирани и се чудят дали изобщо да гласуват. Има и много хора, които искат да гласуват срещу Тръмп, но Байдън не беше опция за тях, а Камала ще бъде. Тъмна жена с родители емигранти, без гръб, учени, а тя самата е доктор по право, била е главен прокурор и сенатор на най-големия щат. Нямам търпение да гледам дебата им. Дъртият 78-годишен мошеник с подареното богатство и шестте фалита ще бъде разпилян. Камала ще го бие с разлика и повече никога няма да чуем за него.
  • 92 Факти

    2 10 Отговор

    До коментар #90 от "Атина Палада":

    Защото САЩ не произвеждат нищо издържат 340 милионното си растящо население и са вторият най-голям износител в света след Китай. Гаси компютъра и си лягай. Стига се излага по форумите.

    Коментиран от #93

  • 93 поправка

    6 2 Отговор

    До коментар #92 от "Факти":

    всъщност най-големият износител в света е ЕС, дето все го погребват, ама това не е държава и не влиза в статистиките по този начин
  • 94 Жипко Бибитков

    15 2 Отговор
    Ах, душиците от дойчезеле, напразни усилия за сетен път... След тоталния провал на полумъртвия Жо, сега пък се опитват да ни сервират лудата Камила- хвани единия, удари другия...
  • 95 Ха ха ха а така

    5 1 Отговор
    Четеш дойчезелце и се погнусяваш от бръщолевенията на килограм .... не си струва четенето .
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Сладуранка

    0 0 Отговор
    И аз искам да съм brat и да съм в центъра на цатйтгайста !
  • 99 Величко

    2 0 Отговор
    ОФФФ ... , ВЕЧЕ ПИСАХ ВЧЕРА ... , КАМАЛАТА Е ДЖЕНДЪР , НО ДЖЕНДЪРА Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ПРЕД ДЯДО КУКУ ... ПОНЕ ЗНАЕ НА КОЙ СВЯТ СЕ НАМИРА И ЩЕ СЕ ЗАМИСЛИ ДАЛИ ДА ЗАПОЧНЕ ЯДРЕНА ВОЙНА ...
  • 100 ганю

    0 0 Отговор
    Чарли ХСХ "счупи" интернет
    чупят само мафиотските боклуци
    научете се да говорите, пишете , общувате
    скоро тези тъпанари ще си платят
  • 101 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Директора":

    нямам никакви братя
    ferever one