Тема: Украйна

24 Юли, 2024 22:22 2 733 50

На високо равнище в Пекин! Дава ли Киев ясен сигнал за преговори с Русия

  • дмитро кулеба-
  • украйна-
  • китай-
  • русия-
  • володимир зеленски

Външният министър Дмитро Кулеба е най-високопоставеният украински служител, който е пътувал до Китай след нахлуването на Русия през февруари 2022 година

На високо равнище в Пекин! Дава ли Киев ясен сигнал за преговори с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Киев е отворен за преговори с Русия, ако Москва е готова да преговаря добросъвестно, но за сега няма такива признаци. Това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба по-време на разговорите си с външния министър на Китай Ван И в южнокитайския град Гуанджоу, предава "Ройтерс".

Външният министър Дмитро Кулеба е най-високопоставеният украински служител, който е пътувал до Китай след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Той е разговарял с външния министър Ван И повече от три часа, каза украински източник в делегацията.

Още новини от Украйна

"Кулеба повтори, че Киев е готов да ангажира руската страна в преговорния процес на определен етап, когато Русия е готова да преговаря добросъвестно, но подчерта, че в момента не се наблюдава такава готовност от руска страна", се казва в изявление на неговото министерство.

По време на преговорите Кулеба каза още, че справедливият мир в Украйна е в интерес на Китай, по-специално, той улеснява търговията му с Европа. Той добави, че отношенията между Пекин и Киев си струва да се изграждат, като се има предвид бъдещото членство на Украйна в Европейския съюз, за ​​което преговорите вече са започнали.

След началото на пълномащабната агресия срещу Украйна западните страни забраниха доставките на много стоки за Русия. Те също така обвиняват Китай, който не се е присъединил към санкциите, че предоставя на Москва продукти, които ѝ помагат да произвежда оръжия.

"Руската агресия стои не само на пътя на развитието на Украйна. Тя също пречи на международната стабилност, на развитието на добросъседските отношения и по-специално на развитието на търговията между Китай и Европа", подчерта Кулеба.

Украинският външен министър каза още, че Киев е проучил съвместната китайско-бразилска позиция. Двете страни публикуваха своите предложения на 23 май тази година след среща между Ван И и главния съветник на бразилския президент Селсо Аморим. Тогава двете държави призоваха за:

придържане към трите принципа на деескалация на ситуацията (да не се разширява територията на военните действия, отказ от ескалаци на бойните действия и провокациите);

свикване на международна мирна конференция, призната както от Русия, така и от Украйна, за обсъждане на всички планове;

избягване на атаки срещу цивилни лица или обекти, защита на цивилни лица, по-специално жени и деца, обмен на военнопленници;

отказ от използването на ядрени, химически или биологични оръжия;

избягване на атаки срещу атомни електроцентрали и други ядрени съоръжения;

противодействие на разделянето на света на изолирани политически или икономически групи от държави.

Китай, втората по големина икономика в света, се позиционира като неутрален по отношение на войната, но обяви "безгранично" партньорство с Русия дни преди инвазията през 2022 г. и прие президента Владимир Путин за разговори, последно през май.

Китай също така предостави дипломатическа подкрепа на Русия и помогна да се запази военновременната икономика на Русия.

"Разговорите току-що приключиха. Те продължиха общо над три часа, повече от планираното. Това беше много задълбочен и конкретен разговор", каза украински източник в делегацията пред Ройтерс.

Говорител на китайското външно министерство каза на редовна пресконференция в Пекин, че и двамата министри са говорили за необходимостта от възприемане на дългосрочен поглед върху изграждането на двустранни връзки и че Китай ще "продължи да разширява своя внос на храни от Украйна".

Кремъл каза пред репортери, че забележката на Кулеба изглежда съвпада със собствената позиция на Русия, но се нуждае от повече подробности, за да оцени какво се предлага.

Руският президент Владимир Путин каза през юни, че Москва ще сложи край на войната, ако Киев се оттегли и предаде останалите четири частично окупирани украински провинции и се откаже от амбициите си за НАТО, идея, отхвърлена в Киев като абсурден ултиматум.

Киев планира да проведе втора международна среща на върха по-късно тази година, за да развие своята визия за мир, след като първоначалната среща в Швейцария през юни привлече десетки делегации от цял ​​свят, но не и от Русия или Китай.

Украйна заяви, че би искала втората ѝ среща на върха да бъде домакин на страна от "глобалния юг" и че Русия трябва да присъства.

Унгарският премиер Виктор Орбан пътува до Киев, Москва и Пекин и Вашингтон този месец за това, което той описа като "мисия за мир".

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли усилията на Орбан, като каза, че само мощни държави като Съединените щати, Китай или блока на Европейския съюз са в състояние да играят посредническа роля.

Китай и Бразилия публикуваха съвместно мирно предложение от шест точки през май, заявявайки, че подкрепят провеждането на международна мирна конференция, която и двете страни във войната ще признаят.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злобното Джуджи

    44 6 Отговор
    Ясен сигнал за преговори ще е Зеле и Джонсън на съд в Хага.
  • 2 Като гледан снимката

    32 4 Отговор
    Укрите са доста наведени
    Ударили са го яко на молитви
  • 3 Путин ка стана за пос'ме'шище на

    7 27 Отговор
    ЦЕЛ СВЕТ! П едерацията ПРИКЛЮЧИ ПОЗОРНО и УНИЗИТЕЛНО

    Коментиран от #14

  • 4 Кулеба съм

    29 2 Отговор
    Кръста ми е още схванат от толко навеждане
  • 5 Мдааа

    26 4 Отговор
    И как, ще стане? Мислят се за големи хитреци укpoпите, но руснаците, а и китайците са наясно, че това са само номерца за печелене на време, Зеления наркоман е нелигитимен узурпатор и за капак докато беше Президентчик подписа указ, който забранява преговорите! "Дабъл пентpeйшън" за укpoпите, както биха се изразили техните господари кравари!
  • 6 Исторически момент

    24 2 Отговор
    Предварително обсъждане на условията за капитулация на укрия
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Готов за бой

    4 25 Отговор
    Ако рашките пак тръгнат да нахлуват у нас (като през 44-та) първата ми работа ще е да застана на Калотина с картечница и да разстрелям плъховете които напират да дезертират на запад. И после запуквам рашките 👊

    Коментиран от #12, #44, #47

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кво стана

    17 4 Отговор
    Щитът на демокрацията на 4 крака пред
    Авторитарното зло
  • 11 Атина Палада

    2 21 Отговор
    Дори в Москва се поздравяват със " върви ли Тридневната" и избухват в смях.
    Тъжна картинка
  • 12 Злобното Джуджи

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "Готов за бой":

    "...Ако рашките пак тръгнат да нахлуват у нас (като през 44-та) първата ми работа ще е да застана на Калотина с ...."

    ...с топла погача и шарена сол, нали другарю ? 😄
  • 13 Много е жалко

    20 3 Отговор
    Когато се напъваш като глист на ламарина
    А след две години гледаш като плъх у брашно приклекнал пред новия ред

    Още чакайте ЕС да ви спаси бандери
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вселенски Клоуна

    12 5 Отговор
    Какъв мир искат те. те се опитват да започнат трета световна за мир ще ми говори
  • 17 Ехааааааа

    26 5 Отговор
    А тая колиба къде беше 22 година ....когато Русия им предлагаше мир ??? Но запада ги накара да откажат , защото вярваха , че ще смажат Русите и убиха генерала които искаше мир със Русия !!!!! Сега стана след дъжд качулка ..... ПЪЛНА КАПИТОЛАЦИЯ и съд за укрофашистите убиици !!!!!

    Коментиран от #33

  • 18 Русия попиля НАТО

    24 8 Отговор
    Помните ли как Запада брутално излъга Русия с Минските споразумения и въоръжи и подготви укро армията за война и си мислеха, че ще победят руснаците. А сега когато губят, реват за мир. Защото грози капитулация на укрите и разпад на НАТО.

    Ейся ше видите кон боб яде ли и как Путягата ви върти на шиш..
    Лъжливи евроатлантически отворковци!

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Нотилиус

    7 18 Отговор
    Всеки агресор стъпил на украинска територия ще бъде изтребен.До крак!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Преговори да .

    4 21 Отговор

    До коментар #20 от "Атина Палада":

    Само при украинските условия.

    Коментиран от #28, #29, #35

  • 24 Просто Пекин

    20 5 Отговор
    Предаде посланието на Путин,че Украйна нищо добро не ги чака. Кратко,ясно и твърдо.

    Коментиран от #30

  • 25 Как да не дава бе сигнал Киев ????

    15 1 Отговор
    Направо мига като светофар ....чуде се кои цвят да пусне та да се размине със катастрофата която и причини целия ЗАПАД ....и те заиграха тяхното хоро !!!!!
    Но сега оркестъра ( РУСИЯ) засвири друга музика !!!!
    И се чудят къде да се наврът за да спасят кожата си
  • 26 хммм

    10 0 Отговор
    Надава ясен вой!! Вой!
  • 27 Абе

    16 2 Отговор
    Ако тая кулеба (яхния от просо)си мисли ,че Русия ще преговаря само на условията Украйна яко се лъже.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мнение

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ехааааааа":

    Абсолютно подкрепям написаното и така ще стане!!!
  • 34 Голям У....й бул Пено !!!!

    9 2 Отговор
    Не е като на Бати !!!! Тъй ще ревът бандерите докато не ги изловят всички и не ги натикат във Сибир на хладно , че има промяна на климата !!!!
  • 35 Така

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Преговори да .":

    Да го кажем на Български.... никога
  • 36 Само минавам ама да попитам де

    5 12 Отговор
    Дали КИЕВ, ХАРКОВ, ХЕРСОН, ОДЕСА са ...москалски НАВСЕГДА или...само при...3 ДНЯ?
    За ени отчаяни и безпомощни копейки...питам

    Коментиран от #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Спрепнатият,

    3 7 Отговор

    До коментар #28 от "Атина Палада":

    руснаците могат да преговарят с Хизбула и талибаните.

    Коментиран от #43

  • 39 Милен Ганев

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Посланието го видя цял свят":

    Май си падаш по дюкяни,а небинарен гейzeр?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Отстрани

    13 2 Отговор
    Нацистите вече се молят на китайската комунистическа партия!!!
    Помощ, много ни бият....
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ми питай бе мъжо

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Само минавам ама да попитам де":

    Със питане на моя мъж жена му нае.....Б....@ !!!!
  • 46 Ти да видиш

    9 3 Отговор
    Нацистите отишли на просия при китайската комунистическа партия, а какво стана с тяхната декомунизация!?
    Те и краварите скачат на Китай, но китайската комунистическа партия им сред най-големите кредитори!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българин

    6 1 Отговор
    Хахаха това не е украинска делегация!!! Украинците и могъщия им президент винаги са в униформи ( нищо ,че Зеленият не е ходил войник) .
  • 49 Госあ

    5 1 Отговор
    Селските пинизи на бандерите и господарите им. НАТО, заводи за оръжия и изтегляне на руските сили от Донецк, Луганск, Запорожие и дори Крим ! Как ше стане тая работа ?!
  • 50 Суши

    2 0 Отговор
    Украинските политици пътуват по света,за да не са в Украйна Чуждата позиция и без това им е ясна.Все още шефовете им не позволяват да има мир.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания