26 Юли, 2024 09:54 2 960 73

Камала Харис: Тръмп ще върне Америка в тъмното минало. Тръмп: Противна си!

  • камала харис-
  • сащ-
  • тръмп-
  • доналд тръмп-
  • барак обама-
  • президент-
  • джо байдън-
  • преглед на печата

Чувството за неизбежна гибел, което обграждаше Демократическата партия в продължение на месеци, се изпари, има нова енергия

Камала Харис: Тръмп ще върне Америка в тъмното минало. Тръмп: Противна си! - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис се опита да противопостави приоритетите си като вероятен кандидат за президент на демократите на тези на републиканците по време на ентусиазирано приета реч на конгреса на Американската федерация на учителите в Хюстън, отбелязва "Вашингтон пост", предаде БТА в прегледа на печата.

"Ние искаме да забраним нападателните оръжия, а те искат да забранят книгите“, заяви Харис пред събралото се множество. Изказването ѝ включваше и няколко остри атаки по адрес на бившия президент Доналд Тръмп, за когото тя каза, че "ще върне Америка в тъмното минало“.

Бившият президент Барак Обама не е искал да подкрепи Камала Харис твърде бързо, за да се избегне впечатлението, че има роля в издигането ѝ като кандидат, твърдят запознати източници, цитирани от в. "Ню Йорк таймс". Обама поддържа редовни контакти с вицепрезидентката Камала Харис, откакто тя се очерта като вероятен кандидат на демократите, за да сподели опита си, и се очаква скоро да я подкрепи, твърдят запознати със ситуацията.

Името на Обама забележимо отсъстваше от редицата висши демократи, които вече изразиха подкрепа за Харис, след като президентът Байдън се отказа от надпреварата. Но Обама е бил активен зад кулисите, служейки като съветник на Харис и проверявайки бивши помощници, които според него могат да помогнат на нейната кауза, казаха запознатите с въпроса. Бившият президент не желаеше да подкрепи Харис твърде бързо, за да избегне впечатлението, че ръководи нейното издигане за кандидат-президент, но също така и за да даде на своя приятел и бивш съекипник Байдън време да преработи своето съкрушително решение да се оттегли.

"Политико" отбелязва, че докато републиканците подновяват кампанията си срещу Камала Харис, им е трудно да намерят последователна линия на атаките си срещу нея. През последните дни републиканците атакуват вицепрезидентката за всичко - от справянето ѝ с имиграцията и миналото ѝ като прокурор до "ужасното“ ѝ и "злобно“ поведение. В сряда Доналд Тръмп нарече Харис "радикална, лява луда", а на следващия ден я заклейми като "противна“ в интервю за "Фокс нюз" - ехо от обидите, които Тръмп отправи към Хилъри Клинтън през 2016 г.

Междувременно съюзниците на Тръмп твърдят, че тя участвала активно в заговор, за да прикрие очевидния срив на Байдън, или че е просто друг Байдън. Някои от тях се впуснаха в откровено расистки и сексистки нападки, наричайки я "наемник на идеите за многообразие, равенство и приобщаване“ или упреквайки я, че няма биологични деца. Други казват, че се смее прекалено много. Още повече я критикуват за това, че одобрява потребителски политики като забрана на пластмасовите сламки и яденето на червено месо.

"Те буквално се хващат за сламка“, цитира "Политико" Майкъл Бродкорб, бивш заместник-председател на Републиканската партия в Минесота. "Републиканците отчаяно искаха да се изправят срещу Джо Байдън. ... Според мен включването на Харис в надпреварата преобърна техните стратегии“. Обхватът и липсата на съгласуваност в републиканската атака срещу Харис отразяват новостта на нейната кандидатура, но също така и трудностите, които имат представителите на Републиканската партия да се приспособят към претендент, който има различна позиция.

Чувството за неизбежна гибел, което обграждаше демократическата партия в продължение на месеци, се изпари, има нова енергия, а Доналд Тръмп и неговият екип изглеждат разтреперани, констатира "Файненшъл таймс".

Вестникът цитира три нови социологически проучвания, публикувани в сряда, които дават на вицепрезидентката по-висок рейтинг на одобрение от този на Тръмп - нещо, което не се беше случвало за президента Джо Байдън от месеци. Важно е да се отбележи, че подкрепата за Харис не идва от предварително направили своя избор избиратели, които променят своята лоялност, а от спечелването на преди това нерешили и трети избиратели, особено млади, чернокожи и латиноамерикански избиратели, които Байдън трудно привличаше.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че ако въпросът е дали Харис може да спечели на 5 ноември, трябва да я сравняваме не с Байдън от юли 2024 г., а с Байдън от първите дни на ноември 2020 г. По този критерий Харис се представя доста зле. Преднината на вицепрезидентката пред Тръмп по рейтинг в момента е около 4 пункта; в навечерието на изборите през 2020 г. тази на Байдън беше над 15. По отношение на намеренията за гласуване Харис е приблизително на едно ниво с Тръмп, докато Байдън на този етап от 2020 г. е бил с няколко пункта напред. Доброто начало е нещо хубаво, но за да спечели, тя трябва да постигне значителни допълнителни успехи, посочва вестникът.

Проучване на социологическата агенция "Блупринт" показва, че избирателите не обвиняват Харис за инфлацията и лошото състояние на икономиката, както са обвинявали Байдън. Нейната кандидатура е, ако използваме собствената ѝ често повтаряна мантра, "това, което може да бъде, необременено от това, което е било“. Същото проучване показва, че Харис има голяма преднина пред Тръмп по отношение на абортите. Нейната силна позиция по отношение на репродуктивните права може да бъде особено важна, тъй като при прехода от "Тръмп срещу Байдън“ към "Тръмп и Джей Ди Ванс срещу Харис“ абортите стават по-важни. Проучването на "Сплит Тикет" показва, че ако двете страни са ясно разделени по отношение на абортите до ноември, това ще даде голям тласък на демократите. Друг попътен вятър идва от групата на "двойно мразещите“, т.е. тези, които не харесват нито Байдън, нито Тръмп. Данните на "ЮГов" показват, че голяма част от тази група планира да гласува за демократите на изборите за Конгрес. Става дума не за колебаещи се гласоподаватели, колкото за естествени демократи, които са били разочаровани от Байдън, но сега биха могли да бъдат убедени да се върнат обратно.

Изборът на кандидат за вицепрезидент също е в полза на Харис. Джей Ди Ванс е избран по-скоро заради идеологията и лоялността си, отколкото заради изборната стратегия. Вместо класическия профил на умерен човек, който може да действа като мост към колебаещите се гласоподаватели, той се възприема от жителите на Охайо като по-консервативен от Тръмп. Това е в контраст с потенциалните кандидати на Харис - Джош Шапиро и Марк Кели, които подкрепят демократите в родните си щати, отбелязва в анализа си Брайън Шафнър, професор по политически науки в университета "Тъфтс“, посочва "Файненшъл таймс".

Камала Харис обвини Доналд Тръмп в "отстъпление“ от предварително договорения президентски дебат през септември, информира "Гардиън", след като кампанията на Тръмп заяви, че няма да се съгласи да финализира плановете, докато Харис не стане официално кандидат на демократите.

Вчера Харис заяви пред репортери, че е "готова да дебатира с Доналд Тръмп“. Дебатът, организиран от Ей Би Си нюз , беше планиран за 10 септември.

Дебатът през септември беше един от двата, за които се бяха договорили Джо Байдън и Тръмп. Първият беше организиран от Си Ен Ен на 27 юни, по време на който Байдън се представи катастрофално и в крайна сметка ускори решението му да се оттегли като кандидат на демократите.

"Индипендънт“ отразява пускането на първия официален предизборен видеоклип на Камала Харис, докато се бори официално да си осигури президентската номинация на Демократическата партия и да победи Доналд Тръмп. Екипът на кампанията на 59-годишната вицепрезидентка пусна клипа в каналите на социалните мрежи, като засегна ключови послания за правото на аборт, справянето с насилието с оръжие и правата на ЛГБТ+ - както и предотвратяването на „хаоса“ от втори мандат на Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    23 107 Отговор
    Тръмп винаги ще си остане престъпник позор за Америка

    Коментиран от #32, #33, #38

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    100 20 Отговор
    Кикотещата се циганка няма никакъв шанс.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Верно ли

    72 5 Отговор
    И кое беше "тъмното минало" съпоставено със светлото ви настояще, в което вкарахте кр@в@рника???
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пич

    71 10 Отговор
    Нищо особено ! Откачена бабичка срещу Тръмп !!! Ще им се.....
  • 8 Всъщност

    53 5 Отговор
    Който и да е ,кукловодите от Дълбоката държава ще управляват щатско . Любопитно , че вече са задействали "Вашингтон пост" в пропаганда за Харис срещу Тръмп .

    Коментиран от #35

  • 9 дддд

    60 12 Отговор
    Толкова са изкукали американците ако си изберат тази!
  • 10 Екзотпол

    17 49 Отговор
    60:40 за Камала Харис.И расте!!!

    Коментиран от #30

  • 11 Мухаа ха!

    39 10 Отговор
    Кукловодите ще направят и невъзможното,за да е " инсталират" в Овалния кабинет.И бъдете сигурни,че ще успеят.Ще завъртят,нагласят така изборните резултати,че ще " победи " с нищожна разлика,като се опират на огромната маса от мигранти.Тя е " скрита резерва" на терена.Затова не е пипнала нищо по контрола на границата с Мексико.Готов, сигурен електорат.През мандата им с Байдънчи, са преминали навътре 11 милиона мигранти.От който ,поне 6 млн,са с право на глас.

    Коментиран от #29

  • 12 Абе...

    40 7 Отговор
    Във всички положения САЩ са в тъмното минало. Докато те шетат по земята предизвиквайки конфликти и войни докато се правят на миротворци, ще са там Лошото е, че хората страдат, не само в Украйна!
  • 13 Всъщност,

    43 7 Отговор
    Миналото на Америка е доста по-светло от настоящето
  • 14 НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ

    48 6 Отговор
    КОЙ КВИЧИ ПОВЕЧЕ
    УКРАИНЦИТЕ
    ИЛИ ДЕМОКРАТИТЕ
    АМА ГОЛЯМО КВИЧЕНЕ ПАДА
    А ТО Е ПРОСТО
    И БАЙДЪН И КАМИЛАТА СА КУКЛИ НА КОНЦИ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БРАВО ТРЪМПИ

    37 7 Отговор
    ТОЧНО И ВЕРНО КАЗАНО
  • 17 ВИЖ СНИМКАТА

    24 2 Отговор
    В КОЯ АМЕРИКА ИСКАШ ДА ЕМИГРИРАШ
    АКО РАЗБИРА СЕ НЕ СИ М.........
  • 18 Тома

    35 7 Отговор
    От лудата камала разбрах ме че искали да забранят нападателните оръжия.Ама верно ли казаха укри и евреи.
  • 19 Иван

    12 35 Отговор
    Рижия дъртак е изнервен
  • 20 ЖЕНА И ПОЛИТИКА

    31 11 Отговор
    ДВЕ ВЗАИМОИЗКЛЮЧВАЩИ СЕ СУБСТАНЦИИ.
  • 21 Тая започна с лъжите

    31 8 Отговор
    Също както всичко е залято с лъжи!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЗЛО

    41 7 Отговор
    Всъщност точно Господарите на Камила искат да забранят книгите и вече го правят под предлог, че кориците им били "отровни", като целтта е да унищожат старите оригинали и да подменят със "събудено" съдържание това, което не им изнася!
    Видяхме и какво мислят за оръжията, като се опитаха да убият Бай Дончо!!!
    Видяхме, как реве и милиардера Мъск за това, как са го излъгали и на практика са убили сина му със смяна на пола, като са го кастрирали химически!
    Всички виждат, какво носи Камила на гърба си за Америка и Света, носи ЗЛО!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Седалгин Нео

    39 8 Отговор
    "Камала Харис: Тръмп ще върне Америка в тъмното минало."

    Тая пионка нямаше ли кой да я попита "Как става така, че хем ЪмерикЪтЪ била велика, хем миналото й било тъмно?". Пък аз бих я попитал "Сега какво й е светлото?". Щото аз не го виждам. Дори и на светло.
  • 26 оцеола

    8 10 Отговор
    Изкуственият интелект превъзхожда средностатистическия естествен интелект.

    Коментиран от #71

  • 27 Мдаа

    35 8 Отговор
    Тъмна циганка с мрачно изражение!
  • 28 Мерак ми е

    33 6 Отговор
    да изберат Камилата за президент, за да стане едно хубаво шоу в Щатите. Тогава нахлуването в Капитолия ще им се види като безобидна следобедна забава.
  • 29 Хмм,

    31 5 Отговор

    До коментар #11 от "Мухаа ха!":

    Не вярвам този път републиканците да спят и да се оставят пак да им отнемат изборната победа
  • 30 Друг път

    28 7 Отговор

    До коментар #10 от "Екзотпол":

    Тръмп води във всички важни щати с по няколко пункта от екзитполовете последните дни. Камалката няма никакъв шанс
  • 31 Ха ха ха

    15 5 Отговор
    Противна е колкото Ушка или още по-противна. Бори се! Бори се! Бори се!
  • 32 Всъщност,

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Тръмп е доказан бизнесмен и понастоящем е Спасителят на Америка. И не само на Америка, но и на Света от 3-та СВ, която атлантистите като теб искат да запалят
  • 33 ха ха

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "АБВ":

    Позор за Америка е единствено кликата на Обама подправила предишните избори. Сега откровено се опитва да назначи американска урсула и да убие Републиката.
  • 34 Мунчо

    27 3 Отговор
    Щом имаше стрелба, значи Тръмп е много неудобен за демократите, вкл.Сорос, Клинтъните, Обама и т.н. кой знай какво ще му подготвят, дай боже да оцелее човека, има много време!!!!!

    Коментиран от #53

  • 35 ха ха

    19 3 Отговор

    До коментар #8 от "Всъщност":

    Вашингтон компост е на Безос. Същата клика подправила предишните избори.
  • 36 кухата лейка

    21 5 Отговор
    може и да носи прилив на енергия, ама си остава куха.
    Не проумявам мераците на американците да правят избор между абсолютно несъстоятелни индивиди. Очевидно са достигнали дъното и ги чака разпад.
    Е, ако си изберат хихотещата се особа за президент, то това ще бъде поредното сгромолясване на мита за величието на САЩ. Горките, не занм как ще се чувстват, когато осъзнаят, че всяка друга държава в света има в пъти по-адекватен държавник в сравнение със САЩ. Не, че Тръмп е много стока, но поне не изглежда като очевидното посмешище и унижение за държавата.
    Както се казва, САЩ трябва да са в челото - не може само ние да си избираме случайни хора и кукли на конци. Крайно време е да дадат пример, по който да се равняваме (макар, че трудно би се намерило толкова ограничено създание като лейката)
  • 37 Жмръц

    22 5 Отговор
    Точно така,Тръмпич,не мое жена с вербална ди ария да е хубав човек.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Те това е

    5 6 Отговор
    Двама се карат, китайските дрОгари печелят. И то навсякъде по света.
  • 40 Сойер Том

    11 4 Отговор
    Камилата май ще излезе мъжки камил... 😜🤣😂😅
    В интересни времена живеем...
  • 41 Град Козлодуй

    6 2 Отговор
    Коя е Камала Моля
  • 42 Тръмп е прав -

    9 5 Отговор
    противна е!

    Коментиран от #43

  • 43 Напротив

    5 12 Отговор

    До коментар #42 от "Тръмп е прав -":

    много е симпатична и ще победи този луд престъпник. Мястото му е в затвора, а не в Белия дом.
  • 44 Антон

    7 10 Отговор
    Прадядо Тръмп да се пенсионира и да гледа правнуците. На САЩ грохнал дядо не й трябва.
  • 45 Жо Бай Пън

    12 5 Отговор
    кикотеща се маймуна с граната в ръката е добро определение
  • 46 Винету

    5 6 Отговор
    Рижав клоун...
  • 47 Констатираща

    4 10 Отговор
    САЩ успяха да имат различни президенти и най-вече чернокож, с което да докажат, че се дистанцират от така присъщия за тях расизъм, защо сега да не докажат, че са еманципирани и да дадат шанс на една жена за президент? Тя може да поведе Америка по друг неведом път и да помогне на света да се избави от военната хегемония. Все пак, жените са по-състрадателни и човечни, когато става въпрос за опазване на човешкия живот.
  • 48 Нестор

    17 3 Отговор
    Камилата нали си е проста в реч пред студенти миналата година в прав текст заяви,че човешката популация трябвало по всякакъв начин да се редуцирала до 500 милиона души на планетата за да се(спасяла)земята.
    Това предизвика негодувание сред много американци,та се наложи видни лица в демоНОкраточеската партия да излизат по медиите и да се опитват да замазват тоя голям нейн гаф.
    Тая вакла камила си е сатанастка и не крие ,че иска 97% от човечесъвото да бтде избито,но нашенските жълтопаветни либррал п...раси са още по тъпи и от нея ,щом подкрепят такова чудовище като Кабала 🇮🇱💀ХелЛис

    Коментиран от #54

  • 49 бмх

    2 2 Отговор
    ей батко от наште е камала еееее..............
  • 50 Тонката

    11 2 Отговор
    "Камала Харис: Тръмп ще върне Америка в тъмното минало."

    Това би трябвало да означава, че сега Америка е в едно много светло настояще, което далеч не е така.....Всичко останало в тази публикация, е манипулации и внушения от пропагандната машина на демократите....🤣
  • 51 Ред Нек

    2 10 Отговор
    Пак ли изпаднахте в паника
    Капейки ?
    Защо така ?
    Нали Тръмп е сигурния
    Президент .

    Коментиран от #55

  • 52 Красимир Петров

    9 2 Отговор
    Комунистката Харис плаши гаргите
  • 53 Констатираща

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Мунчо":

    Като видяха, че губят, демократите слагат жена, за да съблазни народните маси, но естествено, тя няма управлява, а тези, които винаги стоят отзад и тайно дърпат конците. Затова не трябва да се гласува за личности, защото колкото и да е жалко, те са само привидно избрани, а трябва да се гласува за идеология, която е в полза на човечеството.
  • 54 Констатираща

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "Нестор":

    Жалко! Аз пък предположих, че като е жена, ще защитава живота, но явно щом има такива изказвания и щом насърчава абортите, идеологията й не е хуманна, а и какво може да се очаква от жена, която не е изпълнила биологичното си предназначение. Явно тя е с объркана същност.

    Коментиран от #56

  • 55 Тонката

    7 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ред Нек":

    "Пак ли изпаднахте в паника
    Капейки ?
    Защо така ?
    Нали Тръмп е сигурния
    Президент ."

    Паника няма....Има забава, заради родилните мъки на пропагандистите да изопачат фактите....🤣
    Това е една империя от лъжи! Лъжат за всичко!
    Лъгаха за състоянието на Байдън месеци наред, лъжат и сега...Погледнете показанията в Конгреса на Кимбърли Чийтъл, която ръководи Тайните служби....Няма такъв фарс...🤣
    Цялото президвнстване на Байдън също беше една голяма лъжа....Дори победата му беше измама, но добрата новина е, че 5-ти ноември идва....🤣
  • 56 Чичо

    6 0 Отговор

    До коментар #54 от "Констатираща":

    Ква жена с Адамов ябълка, бе?
  • 57 Ръката на Кремъл

    2 0 Отговор
    Тая е направила изказване?!

    Коментиран от #62

  • 58 То на снимката се вижда,

    10 1 Отговор
    кой от двамата е "тъмното"!
    Тръмп е особен, но все пак НОРМАЛЕН. А тази от ада ли са я извадили? Само като я чуеш, как се смее и какви глупости говори...
  • 59 бай Ставри

    3 0 Отговор
    Ами противна е. И аз не бих се прежалил.
  • 60 АУУУУУ

    1 2 Отговор
    ТОВА Е ОТ ДНЕС ......ТРЪМП ОТТЕЧЕ 🤣🤣🤣🤣🤣

  • 61 За протокола

    2 0 Отговор
    " Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис е твърде глупава, за да осъзнае некомпетентността си, каза журналистът Тъкър Карлсън, отговаряйки на въпроси на свои зрители.
    „Камала Харис не просто е назначена на длъжности, за които не е квалифицирана, казват й, че е квалифицирана, и тъй като е глупава, тя вярва в това“.
  • 62 ръката на памперса

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ръката на Кремъл":

    познайте къде му се намира.

    Харис е слаб кандидат, чиято собствена президентска кампания се провали през 2020 г. и чийто мандат като вицепрезидент, където й бе възложена особена отговорност за южната граница, не може да се похвали с кой знае какви постижения.
  • 63 очевадно е ниското ниво

    2 1 Отговор
    Щом Харис има по-важни работи в графика си от тази "конференция за мир" можем да съдим доколко стойностна е тази сбирка. Впрочем Вл. Путин даде ясен знак доколко може да им се вярва на тези от сбирката, като в едно от реалните си предложения за мир, категорично подчертава, че преговори за мир може да започнат само след изтеглянето на укроармията от Донбас, Запорожка, Херсонска и Харковска области. Тоест, Русия вече не вярва на обещания, както при Минските споразумения...
  • 64 Гост

    3 1 Отговор
    Няколко атомни бомби и тези завинаги изчезват . Преди това само истинските американци ИНДИЯНЦИТЕ ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ.
  • 65 Гост666

    2 0 Отговор
    На тази и казвам камара , а на тоя тъп Дък .
  • 66 🍺🍺🍺🍺🍺

    1 0 Отговор
    Каквото каже комитетът 300 това става . И тези и другите слушат .
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 АУУУУУ

    0 1 Отговор
    ДЯДО ТРЪМП ОТТЕЧЕ В КАНАЛА 🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣
  • 69 Уса

    1 0 Отговор
    Демонкратите от най-скъпия старчески бял дом в целия свят ни навряха на кучето в д@п@р@та и как ще излезем не се знае.Тръмп има няколко практични идеи,които се считаха за болезнени,но след като ЛГБТ представители открито го подкрепиха и се обявиха против прайдовете и всякакви други античовешки мероприятия шансовете на афроиндииката са под нулата.Освен това тази жена има и някакви расистки психични отклонения спрямо нормалните хора и втори Байдн никой не иска повече
  • 70 факт

    0 0 Отговор
    сигане е
  • 71 гфхсхгх

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "оцеола":

    превъзхожода дрънци нали се прави от човек за да му служи
  • 72 И двамата са прави

    0 0 Отговор
    Америка си заслужава двамата кандидати.
  • 73 ганю

    0 0 Отговор
    пътят е само към светлината
    свобода и независимост това е основата на демокрацията