26 Юли, 2024 16:01 966 5

Нетаняху внезапно смени тактиката! Израел отново усложни преговорите за примирие с допълнителни условия

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • египет

Египетски източници казаха, че има още една пречка около искането на Израел да запази контрола върху границата на Газа с Египет, което Кайро отхвърли като извън рамката за окончателно споразумение, прието от двете страни

Нетаняху внезапно смени тактиката! Израел отново усложни преговорите за примирие с допълнителни условия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел иска промени в плана за примирие в Газа и освобождаване на заложници от "Хамас", което усложнява окончателното споразумение за спиране на деветмесечните битки, които опустошиха анклава, предава "Ройтерс".

Израел казва, че разселените палестинци трябва да бъдат проверявани, докато се връщат в северната част на анклава, когато започне прекратяването на огъня, казаха четиримата източника на Ройтерс.

Израелските преговарящи "искат механизъм за проверка на цивилното население, завръщащо се в северната част на Газа, където се страхуват, че жителите могат да подкрепят бойците на "Хамас", които остават укрепени там", каза западен служител, запознат с въпроса.

Палестинската въоръжена група отхвърли новите израелските добавки, според палестински и египетски източници, но високопоставен израелски служител каза, че "Хамас" все още не е видял последните предложения, които се очаква да излязат "в следващите часове".

"Съобщенията от Хамас са странни, защото все още не сме изпратили допълненията, никой все още не ги е прочел. Дори преговарящите все още не са ги получили. Те ще ги прочетат, преди да ги прехвърлят на "Хамас" за тяхната реакция", каза служителят, който говори при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса.

Египетски източници казаха, че има още една пречка около искането на Израел да запази контрола върху границата на Газа с Египет, което Кайро отхвърли като извън рамката за окончателно споразумение, прието от двете страни.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху, Белият дом и външното министерство на Египет не отговориха на исканията за коментар относно исканията на Израел.

"Нетаняху все още бави. Засега няма промяна в позицията му", каза високопоставеният служител на Хамас Сами Абу Зухри, който не коментира директно исканията на Израел.

Мълвата за новите спорни точки дойде, когато президентът на САЩ Джо Байдън настоя за прекратяване на огъня по време на преговорите във Вашингтон в четвъртък с израелския премиер Бенямин Нетаняху за постигане на окончателно споразумение.

"Сега сме по-близо, отколкото бяхме преди", каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби, добавяйки, че пропуските остават.

В реч пред Конгреса на САЩ в сряда Нетаняху каза, че Израел е ангажиран "с интензивни усилия" да осигури освобождаването на заложниците, задържани в Газа.

Според израелските данни, в резултат на трансграничната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г., са убити 1200 души и са взети повече от 250 пленници. Около 120 заложници все още са пленени, но Израел смята, че една трета от тях са мъртви.

Здравните власти в Газа твърдят, че повече от 39 000 палестинци са били убити и повечето от 2,3-милионното население на Газа са разселени поради битки, които са унищожили голяма част от анклава и са създали хуманитарна катастрофа.

Съединените щати, Катар и Египет посредничат в непреките преговори между Израел и "Хамас", съсредоточени върху рамка, базирана на израелска оферта и насърчавана от президента на САЩ Джо Байдън, който притиска страните да разрешат оставащите си различия.

Рамката предвижда три фази, като първата включва шестседмично прекратяване на огъня и освобождаване на жени, възрастни и ранени заложници в замяна на стотици палестински затворници, държани от Израел .

Разговорите за втората фаза - която Байдън нарича "постоянен край на военните действия" - ще продължат в първата фаза. Основната реконструкция ще започне в третия етап.

Американски служители твърдяха от седмици, че сделката е близо, но че пречките остават.

Израелски официални лица повдигнаха искането си за механизъм за проверка на цивилни, завръщащи се в северната част на Газа, на последната преговорна сесия в Кайро по-рано този месец, казаха западни и египетски източници. Това "не се очакваше", каза западният служител.

Израел е загрижен не само за бойците на "Хамас", които се изплъзват на север, но и за "оперативните лица" сред цивилните, които осигуряват тайна подкрепа на групата, която управлява Газа, каза служителят.

Израелците, казаха официалният представител и тримата други източника, също се отказаха да изтеглят силите си от 14 км ивица земя по протежение на границата с Египет, наричана от Израел като Филаделфийския коридор.

Израелските сили за отбрана превзеха ивицата през май, заявявайки, че в стратегическият участък има контрабандни тунели, през които "Хамас" получава оръжие и други доставки. Египет твърди, че е унищожил мрежи от тунели, водещи до Газа преди години, и е създал буферна зона и гранични укрепления, които предотвратяват контрабандата.

Зухри отхвърли твърдението, като каза: "Администрацията на САЩ се опитва да прикрие подкопаването на сделката от Нетаняху, като казва, че има неща, изисквани от двете страни. Това не е вярно."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хммм

    3 4 Отговор
    Хитлеряху е с прогизнал памперс, но не си признава, точно както Байдън!