23 Юли, 2024 11:01, обновена 23 Юли, 2024 12:19 3 197 25

Палестинско помирение! "Хамас" и "Фатах" си стиснаха ръцете в Пекин

  • хамас-
  • фатах-
  • газа-
  • израел

Четиринадесет палестински фракции, в това число "Хамас" и "Фатах", се срещнаха тази седмица в китайската столица в нов опит за помирение

Палестинско помирение! "Хамас" и "Фатах" си стиснаха ръцете в Пекин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четиринадесет палестински фракции, включително опонентите от движенията "Хамас" и "Фатах", се споразумяха да загърбят различията и да съставят временно правителство на националното помирение по време на приключили днес преговори в китайската столица Пекин, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Китайският външен министър Ван И приветства сключеното споразумение, съобщи Франс прес. "Споразумението за съставяне на временно правителство на националното помирение за следвоенното управление на ивицата Газа е забележително събитие", заяви Ван И, след като различните палестински фракции подписаха в Пекин обща декларация.

"Помирението е вътрешен въпрос за палестинските фракции, но същевременно то не може да бъде постигнато без подкрепата на международната общност“, заяви ръководителят на китайската дипломация. "Китай иска да играе градивна роля в поддържането на мира и стабилността в Близкия изток", допълни той.

Високопоставеният представител на "Хамас" Хусам Бадран заяви, че сформирането на правителството на националното помирение е най-важната точка от Пекинската декларация. Той изтъкна в изявление усилията на Китай да бъде домакин на подобни преговори и да съдейства за декларацията.

"Тази декларация идва във важен момент, в който нашият народ е изправен пред военен геноцид, най-вече в ивицата Газа", се казва в изявлението на Бадран, цитирано от Ройтерс. Той отбелязва, че споразумението е "още една положителна стъпка към постигане на палестинско национално единство".

Бадран заяви, че правителството на националното помирение ще управлява палестинците в ивицата Газа и на Западния бряг, ще надзирава възстановителните дейности и ще създава условия за произвеждане на избори. Това е била позицията на "Хамас", която групировката е отстоявала от първите седмици на борбата си, добави висшият ѝ представител. "Това издига солидна бариера срещу всички регионални и международни намеси, които се стремят да наложат реалности в управлението на палестинските дела против интересите на нашия народ", заяви още Бадран.

Конкурентните групировки "Хамас" и "Фатах" се срещнаха за първи път в Пекин през април тази година, за да обсъдят стъпки към помирение, които да сложат край на продължаващите им около седемнадесет години спорове.

Партия "Фатах", основана от историческия лидер на палестинците Ясер Арафат, и нейният съперник - движението "Хамас", което воюва с Израел в Газа - не успяват да се помирят, откакто през юни 2007 г. "Хамас" свали със сила и прогони от Газа Палестинската автономна власт след продължили повече от година политическа криза и насилие след парламентарните избори.

Войната на Израел срещу "Хамас" в Газа възкреси призивите за преговори. Китайската дипломация определи разговорите като окуражаващи и изрази надежда, че ще успее да даде тласък на "вътрешнопалестинско помирение". В последните години Пекин укрепи търговските и дипломатическите си отношения с Близкия изток, голяма част от който традиционно е под американско влияние, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    27 5 Отговор
    Браво
  • 2 Червената шапчица

    10 29 Отговор
    То хубаво, но тези ли терористи искат да управляват Газа.

    Коментиран от #3, #12, #16, #19

  • 3 Вълка

    5 23 Отговор

    До коментар #2 от "Червената шапчица":

    Няма да им се отдаде...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Черньо

    6 13 Отговор
    ГЛУПОСТИ,ВСЕ ЕДНО ИРАН И ИЗРАЕЛ ДА СИ СТИСНАТ РЪЦЕТЕ. НАЛИ ДВЕТЕ ОРГАНИЗАЦИИ СА ТЕХНИ ПРОКСИТА.

    Коментиран от #10

  • 7 плевен

    9 4 Отговор
    Може И да е голяма клечка в Китай, но не познава палестинците. Те ще продължат да се ядат като кучета. Помня как Хамас /същия за когото ревете сега/ прогони с оръжие Организацията за освобождение на Палестина на Ясер Арафат. Тези пък от ООП се продадоха на американците в Кемп Дейвид. Както тогава палестинците плюха в лицето на СССР, така ще постъпят и с Китай. Само им дайте малко време.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Правоверен Евроатлантик

    26 3 Отговор
    Браво, това е крачка в посока създаване на Палестинска държава. Междувременно апартейдът на Израел е осъден от съда в Хага от 1968 година до днес. Израел е задължен да престане да избива и гони от родните им места палестинците, да разкара селищата си от окупираните територии и да компенсира финансово всички засегнати.
    Това решение официално прави Израел държава престъпник.
    Западът подкрепя престъпник, с което става съучастник в престъпление и геноцид.
    Нетаняху излезе най-големия антисемит. Освен, че трепе другите семитски народи нанесе непоправими щети на Израел.
    Тая държава е на път да изчезне.
  • 10 Антиционист

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Черньо":

    Израел и Иран бяха в много добри отношения в миналото. Израел беше причината да се влошат и да станат държави врагове.
  • 11 Правоверен Евроатлантик

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "плевен":

    И си прав и не си. Нетаняху съдейства Хамас да вземат властта в Палестина, точно за да разкара умерените Фатах, които бяха на път да създадат Палестинска държава. Сега воюва със собствения си Франкенщайн.
  • 12 Терористи

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Червената шапчица":

    Са червените шапчици
  • 13 Коста

    11 3 Отговор
    Сега евреите ще плашат че ще превземат Китай !
  • 14 доктор ох боли

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ти Педофил ли си":

    Идвам веднага да те взема . Наполеон от съседната стая пита за тебе .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фен

    7 2 Отговор
    Китай са новият САЩ, но с човешко лице!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 любител

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ти Педофил ли си":

    нещо си в грешка пич джендърите са в натю и при краварите. хахаха
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аз съм веган

    3 5 Отговор
    Защо копейките не са в делириум от щастие, сякаш хаяско е сменил ботокса?
  • 23 Стражари и апаши

    3 2 Отговор
    Партизански виц. Хроника: " 21 окт. Нашите атакуваха и превзеха гората. 22 окт. Врагът атакува и си върна гората. 23 окт. Нашите атакуваха и превзеха гората. 24 окт. Врагът атакува и си върна гората. 25 окт. Нашите атакуваха и превзеха гората. 26 окт. Врагът атакува и си върна гората. 27 окт. Нашите атакуваха и превзеха гората. 28 окт. Врагът атакува и си върна гората.
    29 окт. Дойде горският и ни изгони от гората."
  • 24 Град Козлодуй

    1 1 Отговор
    Трябва да ИМА МИР ПО Света
  • 25 Защо

    1 0 Отговор
    Бихте път до Китай? Стиснете си ръцете в Мека, пред Кааба.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания