29 Юли, 2024 22:22 2 057 16

Доналд Тръмп се съгласи! Ще бъде разпитан от ФБР

  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • камала харис

Въпреки че ФБР не е службата, която отговаря за разследването на евентуални пропуски в сигурността на Тръмп, служителите на ФБР съставят хронология на събитията

Доналд Тръмп се съгласи! Ще бъде разпитан от ФБР  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият американски президент Доналд Тръмп се е съгласил да бъде разпитан от Федералното бюро за разследване (ФБР) в рамките на разследването на опита за убийство срещу него, извършен в щата Пенсилвания по-рано този месец, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на днешно изявление на представител на ФБР, цитирани от БТА.

Очакваният разпит е част от стандартния протокол на ФБР за разговори с пострадали при федерални престъпления в хода на разследванията им. В петък ФБР заяви, че Тръмп е бил улучен от куршум или фрагмент от такъв по време на опита за убийство на 13 юли на предизборен митинг в град Бътлър, щата Пенсилвания.

"Искаме да разберем неговата гледна точка за това, което е наблюдавал", заяви днес специалният агент Кевин Роджек, който е началник на оперативния клон на ФБР в Питсбърг, пред репортери на брифинг във връзка с опита за убийство.

Роджек спомена за планирания разпит на Тръмп, докато разкриваше нови подробности за стрелеца, 20-годишния Томас Матю Крукс, включително за търсенията му в интернет, които показват интерес към масови стрелби, електроцентрали, самоделни взривни устройства и опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо по-рано тази година.

Въпреки стотиците разпити около разследването ФБР заяви, че все още не е успяло да открие мотив за стрелбата, но изтъкна, че изготвеният портрет на Крукс го определя като самотник, който основно е общувал с хора от семейството си.

Родителите на Крукс оказват "изключително съдействие" на разследващите, каза Роджек, а планирането, предшестващо стрелбата, е било извършено онлайн.

Родителите твърдят, че не са знаели за плановете на Крукс, а разследващите нямат причина да се съмняват в твърденията им, съобщи ФБР.

Роджек разкри също, че полицията е забелязала Крукс повече от час преди стрелбата, като един от местните полицаи е направил снимка, която е изпратил на други служители на правоприлагащите органи, намиращи се на мястото. "Стрелецът е бил идентифициран от органите на реда като подозрително лице", заяви Роджек.

Около 30 минути по-късно екипите на спецчастите са видели Крукс да използва далекомер и да разглежда новинарски сайтове. Крукс е видян да носи раница около 17:56 часа местно време, по-малко от 20 минути преди стрелбата, а в 18:08 часа е заснет от камера да се разхожда по покрива, откъдето в крайна сметка е произвел изстрелите, уточни Роджек.

Въпреки че ФБР не е службата, която отговаря за разследването на евентуални пропуски в сигурността на Тръмп, служителите на ФБР съставят хронология на събитията, каза още той.

Роджек потвърди, че Тръмп е бил улучен от куршум, независимо дали е бил "цял или раздробен на по-малки части".

Използвайки криптирани приложения, Крукс е успял да направил 25 покупки, свързани с огнестрелни оръжия, и шест химически прекурсора, използвани за направата на взривни устройства, съобщиха служители на ФБР пред журналистите. Дългогодишният му интерес към науката и правенето на научни експерименти не са предизвикали подозрения у родителите му, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    22 3 Отговор
    Преди една година българите медии(мисирки) се подиграваха на Тръмп и говореха за него с насмешка, убеден съм, че ще дойде време когато ще кажат:
    Бай Доналде, бяхме обладан от зли сили и това е причината, че говорихме глупости за теб,извинявай.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 АКО ИМА НЕЩО НЯМА НИЩО

    9 0 Отговор
    АМИ ТОВА НА ФИГ.1☝
    НЕ ЛИ Е ДОСТАТЪЧЕН МОТИВ......
  • 3 И нито думичка за това...

    24 1 Отговор
    ...как хората крещяха на униформеният полицай,показвайки му лазещият по покрива човек
    ...!
    А полицаят се правеше на ни лук ял,ни лук мирисал...!
    Пък може и да е бил инструктиран да не му пречи...?!
  • 4 Доналд Тръмп се съгласи! Ще бъде разпита

    3 14 Отговор
    Доналд Тръмп се съгласи! Ще бъде разпитан от ФБР

    ДААА! ТРЪМ-ПИЧЪТ ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ПРИТИСНАТ КЪМ ЗЕМЯТА, НО ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА ГО РАЗКРАСЯВАТ В НОВ ПАСКВИЛ, А ЩЕ МУ БЪДЕ ПОШУШНАТО ЗА ГОЛЯМ ПОЛИТИЧЕСКИ СКАНДАЛ ПОСЛЕДВАН ОТ СЪД ИЛИ ДА СВИВА ПРЕДИЗБОРНИТЕ БАЙРЯЦИ....
  • 5 Също както...

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    ... политическият хамелеон Тома Биков се извъртя и после стана най-големият блюдолизец на Борисов...!
    А беше казал това:
    "Борисов не е просто Диктатор...!
    Той е и - Карикатура на Диктатор...!"
  • 6 Бийк

    3 16 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Ма ти верно си мислиш че Оранжутанът ще спечели
    Бхахахахахахахаххаха
    Живей си с илюзията
    Да ако демократите бяха запазили Байдън имаше не малък шанс Трампона
    Но сега вече е сигурно че ще бъде натикан в миша дупка
  • 7 Доналд Тръмп се съгласи! Ще бъде разпита

    8 2 Отговор
    Доналд Тръмп се съгласи! Ще бъде разпитан от ФБР

    ПЪРВО ЩЕ РАЗПИТАТ АРТИСТИТЕ, НО АКО ПРЕИГРАЯТ ИЛИ СЕ НАПРАВЯТ НА ОБИДЕНИ, ЩЕ ПОСОЧАТ С ТВЪРДИ УЛИКИ И СЦЕНАРИСТИТЕ...
  • 8 Крумов

    5 2 Отговор
    Тръмп ще спре войната и - тази "оргия" на простаците, дето само война им е в главата.

    Впрочем - прехвалените "улични", квартални бойци, не стряват нищо - просто са пияници.
  • 9 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Тръмп, ще се обяснява на ФБР що не са успели да го Убият де! ХАХАХХХ
  • 10 Разбрахме

    6 0 Отговор
    Стрелеца срещу Фицо е бил поет, а стрелеца срещу Тръмп, който е бил изпреварен от поета за покушението срещу Фицо, е бил учен с интерес към науката:

    "Дългогодишният му интерес към науката и правенето на научни експерименти не са предизвикали подозрения у родителите му, отбелязва Ройтерс"

    Отбелязвам просто и аз.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Браво,

    8 1 Отговор
    Личи си, че са го следили зорко, дали ще изпълни задачата, но - греда, взе че не уцели и тотално обърка американските работи! Но, сега организаторите на убийството ще разпитат жертвата защо не са го убили? Много умно, типично по американски!
  • 13 Уса

    5 0 Отговор
    Мистър Тръмп е новият месия изпратен от Бог да спаси човешкото в човеците
  • 14 аз тази

    6 0 Отговор
    игра съм я виждал първо си говорят
    после като стане президен повече от ФРБ си търсят друга работа
    справка специялния прокурор ФАЩ
  • 15 Ред Нек

    0 5 Отговор
    Нашите Рублоидиоти
    Големи Криминалисти се извъдиха .

    Всичко знаят , всяка ситуация или мотив
    За Покушението им е ясен

    Адмирации за
    Гениалността на Рублоидиоте.
  • 16 Любо

    2 0 Отговор
    Не ни занимавайте с краварската кочина, никой не го интересува фашизоидните психопати задокеана дали се стрелят и дали оцеляват .
    Всички там са едни и същи болни мозъци!