30 Юли, 2024 19:13 5 579 68

Сезон 2024: пълни плажове в Гърция, празни в Турция

  • гърция-
  • турция-
  • туризъм

Представителите на средната и горната класа в Турция, които иначе са редовни посетители в Бодрум и другите турски курорти в Егейско море, са предпочели тази година гръцките острови

Сезон 2024: пълни плажове в Гърция, празни в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Празни хотели и плажове, отчайваща липса на туристи: летният сезон в Турция е пред провал заради високата инфлация и галопиращите цени. Самите турци вече предпочитат да летуват в Гърция, където е значително по-евтино.

Видео от Бодрум - т.нар. турско Сен Тропе - предизвиква напоследък истински фурор в мрежите, разказва германският „Тагесцайтунг" (ТАЦ). Причината - празни улици, туристи почти няма, при това в пика на сезона. „Това е точно така", потвърждава пред изданието Хамит Кук от Съюза на турските туристически агенции.

А в Гърция, по островите точно пред турското егейско крайбрежие, е точно обратното: пълни улици, ресторанти и хотели. Представителите на средната и горната класа в Турция, които иначе са редовни посетители в Бодрум и другите турски курорти в Егейско море, са предпочели тази година гръцките острови. Пак поради скъпотията в Турция, страната се е лишила и от много от туристите от Западна Европа, пише ТАЦ, като изтъква, че вече никой не бива да си мисли, че в Турция е евтино - хотелите и ресторантите често са значително по-скъпи от тези в Гърция, Италия или Испания.

„По хотелите в Турция поскъпването спрямо 2023 година е средно 50 процента", потвърждава пред германското издание Хамит Кук. Ето и как изглеждат нещата конкретно: двойна стая за четири дни (без уикенда) в обикновен хотел излиза към 1500 евро. В Бодрум пък толкова струва една-единствена нощувка. Поради това хотелите, които би трябвало да са пълни през юли и август, са заети само на 60-70 процента.

Към високите цени се добавя тази година още едно обстоятелство, което помага на турците, които могат да си позволят почивка, да изберат като алтернатива гръцките острови пред турските брегове. След помирителната среща миналия декември на турския президент Ердоган и гръцкия премиер Мицотакис турските туристи вече могат да посещават десет от гръцките острови и без шенгенска виза - срещу 60 долара може да се получи туристическа, валидна седем дни. Тя важи за Родос, Кос, Хиос или Лесбос, но не дава право да се посещават Атина или други острови.

Както пише ТАЦ, турските туристи охотно се възползват от тази възможност и пълнят мрежата с копия на сметки от таверни и хотели, които са съвсем приемливи. Гърците пък от своя страна са доволни от турските туристи, които плащали двойно повече от пристигащите от Европа посетители с пакетни почивки.

Според ТАЦ в случая, от който печелят и двете страни, може да се говори за един вид ново разбирателство между двата народа. А губещите са много турски хотелиери и ресторантьори. Те се оплакват шумно, че сметките от Гърция не могат да се сравняват с техните луксозни хотели - това била чиста гръцка пропаганда. И изтъкват, че поскъпването не се дължи на алчност, както смятат много от турците, а просто е резултат от цялостната експлозия на цените в Турция.

Причина за това е трайната, изключително висока инфлация, надхвърляща 70 процента, подчертава ТАЦ. И макар финансовият министър Мехмет Шимшек да уверява, че борбата с инфлацията е на прав път и международните агенции повишават рейтинга на Турция, обикновените потребители не забелязват нищо подобно.

Освен това обменният курс между еврото и лирата вече не отразява инфлацията - той е същият както тогава, когато инфлацията бе само 40 процента. Затова този, който получава заплащане в евро, трябва днес да плаща за ежедневните си разходи много повече, отколкото миналата година. По тази причина почивката в Турция вече е скъпа не само за турците, но и за европейските туристи.

Някои хотели предлагат сега големи намаления, но това няма да спаси сезона, казва пред ТАЦ Хамит Кук. Отмяната на туристическите визи за гръцките острови, за която настояват някои хотелиери, също би била безсмислена, коментира председателят на Съюза на хотелиерите Мехмет Ишлер. „Трябва да видим какво дразни нашите гости", казва той, а Хамит Кук е категоричен: „Цените трябва да паднат - иначе ще изгубим и следващия сезон".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    61 29 Отговор
    Турция си имат Руски туристи бедни и немощни !!!!!!!! А В ГЪРЦИЯ БОГАТИ БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ !!!!!!!!! по ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЯМА

    Коментиран от #4

  • 2 Нормално...

    62 14 Отговор
    А в България пък са полупразни щото половината от почиващите са лепнали ешехирия коли...
  • 3 Русофилчо

    49 60 Отговор
    Абе всеки, който се е хванал с русията винаги губи, турците също.

    Коментиран от #48

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Винкело

    62 13 Отговор
    На западните туристи с турски лири ли им плащат заплатите, че им пречи турската инфлация?
  • 9 Загрижен

    49 1 Отговор
    И в северна Гърция и на остров Тасос има много автомобили с турска регистрация. Което ич не ок, защото ръганицата вече е доста голяма.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 По заглавията още ви познавам

    48 20 Отговор
    Зелета, кой ви вярва. Турските курорти се пукат по шевовете, верни, цените са се повишили, но при пазарната икономика е така. Търсенето е по-голямо от предлагането

    Коментиран от #15

  • 12 Миро

    23 3 Отговор

    До коментар #10 от "Русофилчо":

    и ти ли се спъваш на стълби и се ръкуваш с невидими хора ХАХАХА
  • 13 Логично

    28 19 Отговор
    Ердоган докара цените в Турция да не са конкурентоспособни с неговите "политики".

    Още има накъде надолу да пропада Турция.

    Коментиран от #29

  • 14 Нели

    48 13 Отговор
    Как ги пишете тези статии?
    Инфлация та инфлация.
    Това се отнася обаче за лирата.
    Тук цитирате цени в евро.
    Еврото и то ли има 70% инфлация?

    Коментиран от #16

  • 15 Логично

    26 18 Отговор

    До коментар #11 от "По заглавията още ви познавам":

    Въобще не става дума за търсене и предлагане, а за ЗВЕРСКА инфлация.

    Затова гледаш клипов с абсурди от сорта на един троен чийзбургер с картофки на летището в Истанбул за 30 евро.

    Коментиран от #18

  • 16 Материал на дойчезеле

    27 9 Отговор

    До коментар #14 от "Нели":

    Т.е.за не толкова умни....
  • 17 ХА,ХА!

    25 27 Отговор
    Имат си туристи от русия кой от кой по добри…турчелята и без това вървят към брикс… изобщо няма да спра да повтарям, че няма страна в света, която да се е сближила с русия и от това населението й да е прокопсало!!!

    Коментиран от #47, #51

  • 18 Ми купи си дюнер за 5евро

    22 8 Отговор

    До коментар #15 от "Логично":

    Кой те кара да ядеш чийзбургер
  • 19 Последния Софиянец

    20 14 Отговор
    Пълни глупости.Инфлацията трябва да помага а не да пречи.
  • 20 Аааа

    20 3 Отговор
    Те затова по Слънчака вече идват турски семейства на почивка.

    Коментиран от #24

  • 21 Високите температури

    15 1 Отговор
    Докараха туристите в балканските курорти...
  • 22 Последния Софиянец

    37 8 Отговор
    Нощувка в Бодрум 40 лв,в Бургас 80 лв.Къде е по евтино?

    Коментиран от #25, #65

  • 23 Пълни глупости

    41 8 Отговор
    Току що проверих за свободни места в няколкото места на които ходя в Мармарис, Фетие и Бодрум. Ами няма свободни места чак до средата на октомври. Къде са тези 30-40% свободни места?
  • 24 Слънчака е фрашкан с туристи

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "Аааа":

    И турци има.....да е мисля че турците имат тук собствени хотели....

    Коментиран от #31

  • 25 Важно е какви условия

    10 8 Отговор

    До коментар #22 от "Последния Софиянец":

    Ти предлага тая нощувка......Слънчака е един от най евтините курорти на балканите....

    Коментиран от #38

  • 26 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    10 15 Отговор
    ГЛЕДАХ ВИДЕО , ТУРСКИ РОБИ ОТ БЕЖАНЦИТЕ
    МЪЖЕ И ЖЕНИ СЕДЯТ НА СЕРГИИТЕ НА ТУРСКИТЕ БЕЙОВЕ И СЕ ОПИТВАТ ДА ПРИВЛЕКАТ КЛИЕНТИ
    ...
    ТУРСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ЧУДО СЕ ОКАЗА ЕДНА
    ИЗМИШЛЬОТИНА. ВНОСА ИМ ЗА 2023 Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ИЗНОСА С 18 МИЛИАРДА ДОЛАРА :))
    .....
    НО АКО ТУРЦИЯ ОКЪПИРА ПЛОДОРОДНА БЪЛГАРИЯ, МОЖЕ ДА НАМАЛИ ТЪРГОВСКИЯ СИ ДЕФИЦИТ С 50%..В АНАДОЛА ЖИТО И ЦАРЕВИЦА НЕ СТАВА ВЪРХУ КАМЪНАКА
  • 27 Боро

    25 9 Отговор
    Хайде, стига лъжи! Този месец бях на почивка в Турция. Компания от 12 човека (5 семейства, вкл. 2 деца) наехме огромна вила на 12 км от Силиври, с 6 спални, 2 трапезарии, голяма кухня, двор с барбекю и т.н.,на 50 метра от плажа. За 7 нощувки платихме общо 3000 лева. Собственикът предпочиташе да му платим в левове или евро, по предварителна уговорка. Хранихме се в местните ресторантчета. Обяд или вечеря излизаше 400 - 450 лири на човек (24 - 25 лева), като доста добре похапвахме. Не сервираха алкохол, но в близост имаше 3 големи супера, където имаше всякакво пиене. Цените на стоките са по-ниски от нашите.

    Коментиран от #59

  • 28 Турист

    22 2 Отговор
    Другата причина турците масово да ходят в Гърция на почивка, е алкхолът.

    В Турция е много скъп и се сервира само в някои луксозни ресторанти. А в Гърция пиене, колкото искаш, при това евтино, по-евтино и то доста, оттук.
  • 29 Келеш ефенди

    22 5 Отговор

    До коментар #13 от "Логично":

    Още ще пропада. И още по-голяма инфлация. В момента Солун, Кавала, Александруполис , Мароня,са пълни с турци. Пият, но не се напиват, държат се културно.Но страната им не върви на добре.
  • 30 Ердо да се замисли

    17 16 Отговор
    Политиката на бай Реджеб до това води. Щом играе по гайдата на Русия, така ще е.Народът ще страда.

    Коментиран от #64

  • 31 Бай Ганьо

    25 2 Отговор

    До коментар #24 от "Слънчака е фрашкан с туристи":

    Слънчака е клоака.

    Коментиран от #35

  • 32 Йок

    19 11 Отговор
    Турците да се хванат пак с Америка, тогава пак ще видят хаир. Иначе йок.
  • 33 Аби

    14 7 Отговор
    Не съм съгласвн с тая статия, бях в Бодрум до неделя. Абсолютно не е така както е описано. А в Гърция винаги си ходят турците, тая информация е доста лъжлива. Да има поскъпване, но не е 50%

    Коментиран от #40

  • 34 Тоалетната хартия

    16 4 Отговор
    """Видео от Бодрум - т.нар. турско Сен Тропе"""" и кой идиот ще сравни тоз бодър ром със Сен Тропееее????? Турция винаги е била за бедни , мързеливи лакомници...Истинско угояване на туристи и нищо повече!!

    Коментиран от #44

  • 35 Що ли има

    5 7 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Ганьо":

    Толкова туристи на слънчака....най големия морски курорт на балканите.

    Коментиран от #37

  • 36 Ха ха ха

    12 4 Отговор
    Да ви е честит Ердоган тъпаци
  • 37 "Туристи"

    14 3 Отговор

    До коментар #35 от "Що ли има":

    Въпросът е какви са туристите? Мутри, скандинавски и английски пияндета на социални помощи и туристи от Молдова и Полски Тръмбеш.

    Коментиран от #41

  • 38 Слънчев удар

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Важно е какви условия":

    Той курорт ли е?

    Коментиран от #39, #43

  • 39 За теб не е явно

    2 8 Отговор

    До коментар #38 от "Слънчев удар":

    Но за стотици хилядите му почитатели е....
  • 40 Изчислено

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Аби":

    Да не е 50%,вярно. 48,5% е.
  • 41 Що бе.....

    7 4 Отговор

    До коментар #37 от ""Туристи"":

    В Гърция да не ходят само барони и кралски особи....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Най големия

    1 7 Отговор

    До коментар #38 от "Слънчев удар":

    На балканите......
  • 44 Мани мани

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Тоалетната хартия":

    И гроздето много кисело
  • 45 видял лично!

    4 6 Отговор
    също така и в българия има доста хора обиколих дота места този месец както курорти така и диви плажове почти цялото севрно черноморие е пълно на юг несъм ходил
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Афганистанец със Симсон

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "ХА,ХА!":

    за това ли у вас си препълнен с китайска техника
    защото са приятели с краварите
  • 48 Така вие джендърите

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилчо":

    Завиждате яко че никой не ви бръсне за слив
  • 49 Факт

    5 5 Отговор
    70% заетост при двойни цени е доста добре за бизнеса и за местните жители. Същата печалба, без тълпи туристи.
  • 50 Атина Палада

    5 13 Отговор
    Статията е фалшива.Дали на Дойчето ще им олекне като са я написали и дали ще напълнят гръцките плажове?
    Не вярвам ! Не е трудно и да вдене човек ,защо Дойчето са я написали .
    Каквато и да е инфлацията в Турция,то тя не е по висока от тази в Гърция...
    Влизаме в август,а Гърция е празна от към туристи ..

    Коментиран от #58

  • 51 ако имаше

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ХА,ХА!":

    мозък щеше да видиш реалността
  • 52 видял лично!

    2 5 Отговор
    това с минусите на предишния ми коментар няма да махне туристите от плажовете колкото и да ви е яд завистници смешни…
  • 53 Иван

    6 2 Отговор
    Турското разузнаване и булгаристанските чалгаджии работят за унищожаването на туризма в България.
  • 54 555

    5 5 Отговор
    Нормално е в Турция да е по-скъпо от Гърция, разликата е огромна във всичко.
  • 55 Срамота

    4 5 Отговор
    Последните 5 години ходя на море в Турция - по 2 пъти в годината. Общо ми излиза като 5 дни на нашето море.
  • 56 Сашо

    5 5 Отговор
    В Турция инфлацията ще продължи да расте, всичко се пише на гърба на народа. За туризма:турците нямат туристи , но поне си признават, а нашите лъжат, че има.
  • 57 Бодрум

    5 5 Отговор
    Не е вярно, че цените в Бодрум са по 1500евро на нощувка. Върнахме се от там преди 2 седмици и хотела, който беше страхотен ни струваше по 260евро на вечер. Тези с нощувки с по 1500, 5000 и нагоре евра са хипер лукс хотели, в които отсядат милионери и холивудски звезди. Цените по заведенията са нормални за там, само алкохола е скъп.

    Коментиран от #60

  • 58 Лефкада

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "Атина Палада":

    Гръцките плажове са пълни и без твоята "помощ".
  • 59 Голям тарикат си ти

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Боро":

    Бил на море до Силиври в Мраморно море, кенефа на Истанбул, и там където корабите изчакват да минат Босфора,че и пари си дал

    Коментиран от #61

  • 60 Джовани

    8 0 Отговор

    До коментар #57 от "Бодрум":

    Е, та малко ли е 260 евро на вечер? В Италия няма такива цени....В Гърция един апартамент е 140 евро, 55 кв.м.

    Коментиран от #62

  • 61 Пояснение

    7 0 Отговор

    До коментар #59 от "Голям тарикат си ти":

    Силиври е като нашето Горно Езерово до Бургас.
  • 62 Бодрум

    2 5 Отговор

    До коментар #60 от "Джовани":

    Ти Гърция с Бодрум ли сравняваш

    Коментиран от #63

  • 63 Пояснение

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "Бодрум":

    Иди по гръцките острови да видиш за какво става дума. Имат общо 2000 острова. От които 820 заселени. Чиста вода, прекрасни плажове,отлични таверни, чудно вино и морски дарове в изобилие и в прясно състояние. Сезонът на остров Крит е до 15 ноември.
  • 64 Дгх

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ердо да се замисли":

    Това че турците ходят до други страни на почивка значи ,че имат пари. Защо президентът да се замисля. Напротив трябва да се радва, затова че, хората могат да си позволят почивка в страни с по високи цени на услугите.

    Коментиран от #67

  • 65 касапина

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Последния Софиянец":

    ЕС брато не е за бедняци
  • 66 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    ПЪЛЕН ДЖЪРМАНИ -ЦИОНИСТКИ ЛОКУМ !!!!!!!!!!! ТУРИСТИТЕ В ТУРЦИЯ СА ПОВЕЧЕ ОТ ГРЪЦКИТЕ --ШВАБЕНЗИ -ШВАЙНЕ ГУТЕН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 67 Данко Хаирсъзина

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "Дгх":

    Те не ходят на почивка, а да пазаруват. Богатите ходят на почивка, а такива в Турция са 3% от населението.

    Коментиран от #68

  • 68 Даа

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Данко Хаирсъзина":

    За сравнение с нас . Тука брутната мин заплата е 933лв.,там е 20000лири или малко над 1000 лв .,а цените сега се доближиха до нашите,като при много стоки разликата е значителна.