12 Август, 2024 20:08 3 083 18

Извънредно положение в Гърция! Горски пожар наближава Атина, започна евакуация на градове

  • гърция-
  • атина-
  • горски пожар-
  • кириакос мицотакис

До понеделник пожарът, който е най-големият в Гърция тази година, беше достигнал покрайнините на гъсто населените северни предградия на Атина около гъсто залесената планина Пентели, изпълвайки въздуха с дим

Извънредно положение в Гърция! Горски пожар наближава Атина, започна евакуация на градове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бързо разпространяващ се горски пожар, подхранван от изпепеляващите летни горещини и силните ветрове, се разпространи до покрайнините на Атина, като подпали дървета, къщи и автомобили и доведе до евакуацията на повече от 25 градове и села, съобщиха гръцките власти, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Почти 700 пожарникари, подкрепени от доброволци, 190 пожарни коли и 33 противопожарни самолета се бориха с пожара, който избухна в 15:00 часа гръцко (и българско) време в неделя близо до Варнавас, на 35 км северно от столицата Атина.

До понеделник пожарът, който е най-големият в Гърция тази година, беше достигнал покрайнините на гъсто населените северни предградия на Атина около гъсто залесената планина Пентели, изпълвайки въздуха с дим.

До момента не се съобщава за смъртни случаи, отбелязва агенцията. Спасители и медицински персонал са се погрижили за тринадесет души, вдишали дим, и за двама пожарникари, получили изгаряния, каза говорителят на противопожарната служба Василис Ватракоянис.

Най-малко 25 района бяха принудени да евакуират жителите си, казаха правителствени служители. Евакуирани бяха и най-малко три болници, а в части от по-широкия регион на Атина имаше прекъсвания на тока.

До момента полицията е помогнала за евакуацията на повече от 250 души, а някои жители са прекарали нощта в убежища.

Гръцките власти отвориха олимпийския стадион ОАКА (Олимпийския спортен център на Атина) в северната част на Атина, за да поемат хилядите разселени хора, отбелязва Франс прес.

Летата в Гърция отдавна са белязани от горски пожари, но по-горещото и по-сухо време, свързано с изменението на климата, направи пожарите по-чести и интензивни. Горски пожари, подклаждани от екстремни горещини, бушуваха този месец също в части от Испания и на Балканите.

Докато фронтът от пламъци се приближаваше към задните дворове в покрайнините на Атина, някои жители на Пентели останаха на място в опит да потушат огнищата с помощта на маркучи или клони.

Гърция тази година преживя най-топлата зима в историята си и е на път да преживее най-горещото си лято. В големи райони на страната, включително мястото на пожара тази седмица, е валяло малко или не е имало никакъв дъжд от месеци.

Гърция е в състояние на повишена тревога за пожари поне до четвъртък, като прогнозите са за температури до 40 градуса по Целзий. Властите призоваха за спешна реакция с участието на армията, полицията и доброволци през този период.

По сведения на пожарната в неделя пламъците са достигнали височина до 25 метра и са се разпространили "като мълния". С настъпването на нощта гъст дим беше помрачил небето над Атина.

В понеделник пожарът достигна село Граматико, северно от Атина, крайморската община Неа Макри и град Маратон. Областите, в които огънят е бил локализиран, изглежда са се разпалили наново, каза говорителят на пожарната Ватракоянис.

Пътническите фериботи за пристанище Рафина бяха пренасочени към Лаврио, югоизточно от Атина, поради напредващия пожар.

Пожарът напомни на жителите за пожар от 2018 г., който уби 104 души в крайморския град Мати, близо до гръцката столица, отбелязва Ройтерс.

Премиерът Кириакос Мицотакис прекрати почивката си на остров Крит, за да посети днес оперативния център на противопожарната служба.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха хахаха

    36 21 Отговор
    Няма ги руснаците да помагат със
    самолети и Гърция и България изгоряха. Пращайте още оръжие на окраинските фашисти все така да ви върви.

    Коментиран от #2, #3, #6, #13

  • 2 Дякон Унуфрий Араллампиев

    17 9 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха хахаха":

    Украински пожарникари са тръгнали да гасят пожара в Гърция Хиляди доброволци от българските хотели в Слънчев бряг и Свети Влас с джипове също се присъединяват към сънародниците си

    Коментиран от #12

  • 3 Ти четеш ли е

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха хахаха":

    Гърция имат 190 пожарни коли и 33 пожарни самолета...тва да не е бегето с 2 пробити кофи

    Коментиран от #8

  • 4 зелените партий и политици трябва

    8 1 Отговор
    да са на първа линия но нито се виждат нито се чуват
  • 5 МИТ

    3 8 Отговор
    От три дни в Киве до да изтласкаме поне украинците от Русия все повече ядрената империя се превръща в плюшено мече дори за малките сили. Все едно американцитхе след три пустинни бури в ИРак идзведнъж ядрен Китай да го молят да напусне границите на Вашингтон че амрекинаците били твърде некадърни, нали знаете че ако го нямаше ядреното оръжие на БРИКС и ШОС не за три дни за няма и един ден САЩ щке ги превеземат и ще си иргат на игра на тронове през пет минути на тяхна територия

    Коментиран от #7

  • 6 Алоу

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха хахаха":

    Много ти е болен мозъка бе копейке.

    Коментиран от #11

  • 7 Пълни

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "МИТ":

    глупости и измишльотини.
    Украйна не съществува от 2014 г.
    И нищо не може да ѝ помогне.
  • 8 Анонимен

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "Ти четеш ли е":

    Преди години когато беше истински пожар и заради вятъра тези самальоти нищо не направиха и повикаха руснаците и всичко се оправи за часове
  • 9 Заради "алчността"

    5 4 Отговор
    Можем да отделим толкова милиарди за оръжие . Нали трябва да вземем руската kypBa в Европейското семейство?
    А природата сякаш ни отмъщава за алчността да вземем нещо което не ни принадлежи .
  • 10 Хейт

    5 7 Отговор
    Това е Божие наказание, задето изтрихте историята на траките и пелазгите. Дори Атина си е пелазгийска богиня и името й не значи нищо на гръцки.
  • 11 Прозь е този русосфил

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Алоу":

    като високия си 1,23 см вожд с моминско име ПуТн от кремуууУл
  • 12 Руснаците ги няма защото

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    ядът много пердах и не знаят на къде да хванат горките Украинската армия си влезе в русия за няколко часа а на рушляците им трябваха 3 години

    Коментиран от #15

  • 13 Милен

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха хахаха":

    Много си обратното на остър, отивай в русияда видиш как е там и после ще ревеш ама късноще е
  • 14 Убии руснака

    5 5 Отговор
    Русия умря.
  • 15 Дякон Унуфрий Араллампиев

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Руснаците ги няма защото":

    Аз не съм споменавал нищо за Русия Говорех за Украйна Чудя се какво ще говорите след около седмица
  • 16 Атина Палада

    1 2 Отговор
    чакам да спрат пожарите и заминавам за КУРска област да помахам на момчетата
  • 17 Даа!

    3 2 Отговор
    Много пожари лятото,страшен студ- мръзница през зимата.Ще има студове незапомнени,но почти без сняг! Пролетта - наводнения и свлачища за броени часове.Горите са естествените " сюнгери" в природата.Задържат и влага и сняг.Едно десетгодишно дърво буквално " изпива" при силни дъждове почти тон вода,която задържа с рохвата почва около него,и огромната коренова система.А водата е по страшна от огъня.От нея спасение няма!
  • 18 хр. грозев предателят

    2 0 Отговор
    Къде сте Вие демократични и цивилизовани престъпни сви...не ?---- вместо да помогнете на Гърция продължавате да се надпреварвате да снабдявате Украйна с оръжие . Няма ги наивните и глупави Руснаци когато всяко лято изпращaха самолети и хеликоптери в помощ при гасенето на пожарите в Гърция . По време на Cоvid -19 в 2020 година Русия изпрати в Италия 13 самолета с ваксини, оборудване с военен персонал, но това само след 2 години се забрави сякаш нямало нищо Американците бяха взели повечето от ваксините като платиха по висока цена но това веднага не само не се забрави но и даже не се споменава . Само някой да има смелостта да попита или да каже нещо по тоя въпроса.
Новини по държави: