Last news in Fakti

7 Март, 2014 12:30 2 093 6

Американски миноносец плава в Черно море

  • черно море-
  • миноносец-
  • военни учения-
  • сащ-
  • украйна

Корабът ще участва в съвместни учения с български и румънски военноморски сили

Миноносецът „Тракстън", част от Военноморските сили на САЩ е преминал в петък сутринта през пролива Дарданелите на път към Черно море където ще участва в съвместни учения с български и румънски военноморски сили, съобщава Ройтерс.

„Тракстън", съпровождан от турската брегова охрана, навлезе в пролива Дарданелите в 7:30 часа, а в 8:45 часа навлезе в Мраморно море, съобщава турското издание „Хаберлер”.

Американските военни в четвъртък , описаха операцията като "рутинна“ и заявиха, че тя е била планирана доста преди кризата в Украйна да се разрази.

Корабът потегли в четвъртък от базата на НАТО Суда на остров Крит. „Тракстън" е част от ударната военноморска група на самолетоносача „Джордж Буш", която в момента изпълнява оперативни задачи в зоната на действие на Шести американски флот, покриваща Европа и Африка.

В изявление на военноморските сили на САЩ се казва, че „ Тракстън“ ще проведе обучение с румънските и българските военноморски сили.

"Докато е в Черно море, корабът ще проведе рутинни, предварително планираните учения със съюзниците и партньорите в региона ", се казва в изявление, без да се дават допълнителни подробности.

Американският кораб ще акостира на пристанище Варна от 12 до 14 март.

От пресслужбата на българския военен флот във Варна съобщиха, че българска фрегата ще вземе участие в съвместно учение на Военноморските сили на България, Румъния и САЩ, което ще се проведе на 11 март в северозападната част на Черно море. В епизодите ще се включат три румънски кораба и един американски.

Новината дойде ден след като Пентагона разкри плановете си да постави повече американски изтребители в патрулната мисия на НАТО в балтийските страни. Тяхната цел е да успокои съюзниците си, разтревожени от действията на Русия на украинския полуостров Крим.

Ученията ще се проведат на по-малко от 500 километра от Кримския полуостров, който е дом на руската черноморска военна база в Севастопол.

Разрушителят „Тръкстън” е въоръжен с крилати ракети „Томахоук" и ракети „Асрок" за борба с подводници. На борда му се намират и два хеликоптера „Сий Хоук" и 300 моряци.

Полша също планира военно учение с американски части недалеч от границата с Украйна. Миналата седмица, Русия проведе бойна проверка на 150 000 свои военни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дидо

    3 0 Отговор
    Американските кораби мястото им е в Америка не тук !
    Вместо да гарантират мир САЩ гарантира войни по целия свят...
  • 2 васил димчев

    1 0 Отговор
    Айде бе дупедавци. Що сега не ривете тия окупатори да се приберат в базите си. Нали изстрадалият Български народ им плаща милиарди тия наглеци, шиткат навсякъде и тероризират народите.

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "васил димчев":

    Не си казал, не сме ревнали-"Само ДПС, Болен президент, Цецка Цачева мисис свят..."
  • 4 nakata88bg .

    0 0 Отговор
    северо-западна част на Черно море - това е руско крайбрежие, отново поредна провокация
  • 5 васил димчев

    0 0 Отговор
    Той оня специалният от противоракетният щит, дето щеше да пази олимпиадата се тресна у скала и заля турското крайбрежие с мазут.

    Те такава хамериканска излагация не е имало. А нашите журналя мълчат като ______ и не отразиха нито позора на американския флот и разузнаване, нито протестите на турските граждани породени от предизвиканото екологично замърсяване в района.

    Коментиран от #6

  • 6 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "васил димчев":

    http://novanews.bg/news/view/2014/02/25/69170/наказаха-капитана-на-американския-военен-кораб-който-заседна-в-черно-море/-вярно е...