1 Август, 2024 10:01 3 134 31

Иран се закани да отмъсти след огромния срам, причинен от пропуските в сигурността

  • иран-
  • хизбула-
  • хамас-
  • ливан-
  • сащ-
  • израел-
  • техеран-
  • война

Политическият лидер на "Хамас" предполагаемо е бил под защитата на цялата мощ на иранските сили за сигурност

Иран се закани да отмъсти след огромния срам, причинен от пропуските в сигурността - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран се закани да си отмъсти, след като в рамките на 12 часа при въздушни удари бяха убити политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и високопоставен командир на "Хизбула" в Бейрут, засилвайки опасенията за "опасна ескалация" в региона, пише в. "Гардиън". Израел не пое отговорност директно за нападението срещу Хания, но сред враговете на страната, както и сред собствените ѝ политици и анализатори, нямаше съмнение кой е отговорен, посочва изданието, пише БТА в прегледа на печата.

Времето и мястото на двете атаки, насочени срещу висши командири в гъсто населени столици, ги направиха особено унизителни за Иран и "Хизбула", повишавайки опасността от избухване на пълномащабна регионална война, коментира "Гардиън".

Убийството на Хания, който беше в Техеран за встъпването в длъжност на иранския президент Масуд Пезешкиан във вторник, сериозно ще навреди на репутацията на силите за сигурност на Иран и представлява значителен удар за един от най-близките му съюзници, пише в. "Вашингтон Пост".

Иранското правителство, което се опитва да се справи с икономическа криза в страната и тлеещо недоволство срещу строгите ограничения на социалния живот, от месеци успешно избягва пряка конфронтация с Израел, посочва изданието и отбелязва, че според анализатори е малко вероятно убийството на Хания да наруши този баланс.

Американският столичен вестник обаче цитира професора по въпросите на националната сигурност от Военноморското училище за следдипломна квалификация в Калифорния Афшон Остовар, според когото срамът в Иран, причинен от пропуските в сигурността, които са позволили извършването на нападението, ще мотивира ръководството на режима да предприеме осезаемо видим отговор. "Това е цикъл на отмъщения", посочва анализаторът. "Иран може и да не е в състояние да спре Израел да нанася удари, но всеки път, когато го удрят, може да причини някаква болка в отговор", добавя той.

Политическият лидер на "Хамас" предполагаемо е бил под защитата на цялата мощ на иранските сили за сигурност, пише британският в. "Телеграф". Само няколко часа преди да бъде убит, той открито се разхождаше по улиците на Техеран и даде интервю на репортер - толкова уверен беше, че е в безопасност, посочва изданието.

Вестникът цитира експерта по Близкия изток от Кралския колеж в Лондон Андреас Криг, според когото все пак е малко вероятно "стратегическите изчисления на иранците да са се променили". "Иран ще трябва да отговори по някакъв начин, но това не е повратна точка", смята експертът.

За американския президент Джо Байдън обаче извършените едно след друго убийства на командира на "Хизбула" (Фуад Шукр - бел. ред.) в Ливан и на политическия лидер на "Хамас" в Иран отново объркаха геополитическото уравнение, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Байдън се надяваше да използва оставащото време от мандата си, за да сложи край на войната в Газа и може би дори да посредничи за споразумение между Саудитска Арабия и Израел, което да промени коренно обстановката в региона, посочва изданието. Тези две цели обаче сега изглеждат още по-трудни, ако не и невъзможни за постигане, поне в краткосрочен план, отбелязва вестникът.

"Ню Йорк Таймс" цитира бившия преговарящ за мир в Близкия изток, който сега работи във Фондацията за международен мир "Карнеги", Арън Дейвид Милър, според когото "последното нещо, от което администрацията на Байдън или предполагаемият кандидат за президент на демократите се нуждае точно сега, когато до изборите остават по-малко от 100 дни, е да се забърка в голяма регионална ескалация" на напрежението или да не успее да се справи с нея.

Хания беше един от преговарящите от страна на "Хамас" за прекратяване на огъня в ивицата Газа, но за вземането на решения основно е отговорен Яхия Синуар - командирът на групировката, за когото се смята, че се укрива в Газа, посочва "Ню Йорк Таймс". Изданието отбелязва, че според анализатори той и Хания са смятани за съперници, затова Синуар може и да не е чак толкова опечален от убийството, но все пак може да се чувства принуден да се противопостави на сделка за прекратяване на огъня в близко бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 44 Отговор
    Иран е като едно насекомо пред Израел.

    Коментиран от #3

  • 2 БСП за България и Радев

    30 21 Отговор
    Няма да забравим, няма да простим. Скоро цялата мощ и сила на Остта на доброто Москва -Техеран -Пекин ще се стовари върху всички неонацисти по света. Трябва само да имаме малко търпение

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    36 10 Отговор
    В Иран бензина без пари и имало икономическа криза В България скъпотия до шия и има просперитет Ха сега

    Коментиран от #19, #29

  • 5 КОТарАК 🐱

    16 22 Отговор
    след арабелите идва ред на ботокса

    Коментиран от #27

  • 6 Хан Кубрат

    25 9 Отговор
    Не се ядосвайте.Хазарите винаги действат с подлост.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НАИСТИНА ЖЕСТОК ГАФ

    19 6 Отговор
    ДА ПРОПУСНЕШ РАКЕТА ИЛИ ДРОН ДА БИЕ В ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНА ТОЧКА И ТО В СТОЛИЦАТА НА ИРАН СИ Е СРАМ. СЕГА ГАДОВЕТЕ ЕВРЕИ ЩЕ СЕ ВЪОДУШЕВЯТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ.

    Коментиран от #11

  • 9 Цицоманов

    18 7 Отговор
    Бе от цялата работа пак на нас ще ни се влоши хала ! Малко са ни украинците ами сега ще ни се изсипят и един куп евреи/ израелтяни . Смятай каква паплач се навъди то араби , сирийци , пакистанци разни негра , украинци , внесли работници киргизстанци (да уточня киргизтанките биват) , таз година непалци из лидъл и кауфланд пълно с таквиз циганя, покрай американските бази неможеш да седнеш нормално на заведение от натовки уруди, а сега и за капак израелтяни ще ни напъплят коато вземат да падат ракети там. Къде са българите само се пита?! На майнната си!

    Коментиран от #10, #12, #24

  • 10 Отговор

    5 12 Отговор

    До коментар #9 от "Цицоманов":

    Ако са с твоите разсъждения по-добре ,че са малко българите/путинофилите/.

    Коментиран от #13

  • 11 Алоооо, и още бой ще ядете русоробетата

    7 11 Отговор

    До коментар #8 от "НАИСТИНА ЖЕСТОК ГАФ":

    да си знаеш!
  • 12 По-голяма паплач от крепостните предател

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Цицоманов":

    НЯМА! Да си знаеш. :)
  • 13 Цицоманов

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "Отговор":

    Ша ядете папалягата вие от красивитета , проблема е че на вас ви харесва болката отзадя :)

    Коментиран от #16

  • 14 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    11 9 Отговор
    И тоя Яхия Синуар е ходещ мъртвец.. и много добре си го знае..Въпросът е- КОГА??? Влезе ли ти МОСАД в дирите, отърване няма. Даже на оня свят
  • 15 да ти кажа ...

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "БСП за България и Радев":

    Е па те баш тия дето си ги изброил са неонацистите бре.. ма отде толкоз акъл да го разбереш
  • 16 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "Цицоманов":

    Ай стига с тва ЩЕ бе... все в будуче несбъдваемо време говорите. За смех станахте...Я кАжи, трите дня на Киеве от кога да ги броиме..🤣🤣🤣
  • 17 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Я пОмисли малко, ако имаш с кво- 1 милиард срещу 7 милиарда...1 към 7... И в тия 7 е технологическия напредък. А 1 милиард само пълнят кенефите и от тех файда- Йок..

    Коментиран от #22

  • 18 Бой

    6 6 Отговор
    и е..ане се не връщат. Но ако все пак искат да си трошат главите иранците, да се пробват
  • 19 Ако

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    не знаеш, много от бежанците детоминават през България са именно иранци. Замисли се защо иранците са бежанци у нас а не българите у Иран и ще се сетиш къде животът е по-добре.

    Иран е глад и мракобесие, всеки нормален гледа да избяга. България е светлинни години напред.
  • 20 Даваййй

    5 6 Отговор
    Израел трябва да бъде изравнен със земята.всички араби трябва да атакуват а Пакистан и Иран трябва да използват атомна бомба срещу нацистите от израел.
  • 21 Кравари вие сте ненормални с Израел ваши

    6 3 Отговор
    Вашия марионетен съюзник
  • 22 Мунчо юмручето

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    Много точно казано някой да каже каква е ползата от исляма за развитието на света хората живеят нормално и спокойно докато не се появи някой мусулман
  • 23 Доколкото разбирам

    8 3 Отговор
    Доколкото разбирам Иран се готви показно да гръмне още един милиард долара, за да покаже как Израел ефективно се отбранява. След това, по традиция, ще загуби още някакъв ценен военен актив.
  • 24 шокиращ факт

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Цицоманов":

    28% от израелтяните не са евреи.
  • 25 Срочно! Мълния!

    2 0 Отговор
    Спират Ютюб на рушляците!
  • 26 Сириец

    0 1 Отговор
    Требе изгони руски от Сириа щото много сириец доде у Бугариа вече 70 000
  • 27 Писанка

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК 🐱":

    А що не първо Путин? Нали от 3 год все се опитват да го победят, но греда. Ех, мечти, мечтиииии на гладен котарак.
  • 28 Време е

    2 2 Отговор
    Този път Иран да не хаби токова ресурси напразно като през април, а да удари бързо, точно и конкретно в целта.
  • 29 Ами бягай в Иран

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    какво чакаш?
  • 30 акъл теребе

    4 2 Отговор
    Не руски калашници! Браво на Израел!
  • 31 Дик диверсанта

    0 0 Отговор
    Шойгуто е в Техеран в момента, могат и него да занулят. И без това, след като избият лидерите на Хамас и Хизбула (чорапенко дали се научи да ги различава), ще продължат войната с истинските виновници за кризата - путин и компания.