1 Август, 2024 15:33 6 579 23

ISW: Антиизраелските позиции на Кремъл подкупват Техеран за нов съюз

  • израел-
  • русия-
  • иран-
  • владимир путин-
  • аятолах али хаменей-
  • кремъл-
  • хамас

Решението на Русия демонстрира нарастващата готовност публично да се присъедини към Иран на фона на задълбочаващото се руско-иранско военно сътрудничество

ISW: Антиизраелските позиции на Кремъл подкупват Техеран за нов съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Израел е извършил въздушен удар в Техеран, Иран, при който е бил убит лидерът на "Хамас" Исмаил Хания. Целта била да се осуети опитите за установяване на мир в Близкия изток. Руското министерство на външните работи (МВнР) подчерта, че убийството е извършено по време на посещението за встъпването в длъжност на новия президент Масуд Пезешкиян. Руското МВнР не замеси изрично Израел, но твърди, че "организаторите на това политическо убийство" са били наясно с "опасните последици".

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Решението на Русия демонстрира нарастващата готовност публично да се присъедини към Иран на фона на задълбочаващото се руско-иранско военно сътрудничество.

Руският президент Владимир Путин изразява все по-често антиизраелски позиции от началото на войната между Израел и "Хамас" през октомври 2023 г. По-специално засили информационните операции, предназначени да оправдаят иранската агресия срещу Израел, включително тази на 13 април.

Руската държавна дума преразгледа някои аспекти на неотдавнашен законопроект, криминализиращ използването на лични устройства от руски войници на бойното поле след протест в руската ултранационалистическа общност. Комисията по отбрана препоръча на 30 юли да се отмени предварителното одобрение на законопроекта. Думата прие нова версия на законопроекта на 31 юли, в която се казва, че руските войници няма да бъдат наказани с дисциплинарен арест за използване или носене на устройства за извършване на бойни действия.

Руските блогъри до голяма степен изразиха задоволство, че се чува думата и на ултранационалистическо информационно пространство. Някои блогъри обаче все още са предпазливи.

Руските официални лица може да предприемат стъпки за справяне с проблемите на вътрешната сигурност след терористичната атака в Crocus City Hall през март 2024 г. и стрелбите през юни 2024 г. в Република Дагестан. Руският генерален прокурор Игор Краснов заяви на 31 юли, че атаките показват, че руското правителство е допуснало "грешки" в своята политика за борба с тероризма.

Краснов заяви, че руското правителство трябва да отговори на терористичните заплахи по "фундаментално различен начин". Лица, свързани с "Ислямска държава" (ДАЕШ), вероятно извършиха атаките в Crocus City Hall и Дагестан, а руският персонал за сигурност до голяма степен не успя да реагира бързо и достатъчно и на двете събития.

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) твърди, че е предотвратила терористична атака в Република Адигея на 11 юли, а руските сили за сигурност може да засилят проактивни антитерористични операции в отговор на правителствения натиск, въпреки че ISW не може да потвърди истинността.

Руското правителство обаче до голяма степен е избрало да твърди, че се бори адекватно със заплахата от вътрешния тероризъм, но не е ясно каква промяна, ако има такава, в руската антитерористична политика може да дойде от предложенията на Краснов.

Украинските сили удариха склад за оръжие и оборудване в град Курск в нощта на 30 срещу 31 юли. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили удариха склад в град Курск и че украинските сили извършват оценка на щетите от битката.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов заяви, че украинските сили са ударили неуточнено съоръжение в Курска област и са причинили пожара на съоръжението.

Руското министерство на отбраната (MO) и други руски източници твърдят, че руската противовъздушна отбрана е унищожила неопределен брой украински дронове и ракети, включително поне една противокорабна ракета "Нептун", над Курска област.

Говорителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Андрий Юсов каза пред Радио Свобода на 31 юли, че неотдавнашните "експлозии" на летище Оленя в Мурмаска област са повредили рамите на два бомбардировача Ту-22М3.

Съобщава се, че украинските сили са извършили успешен удар с дрон срещу летището в нощта на 26 срещу 27 юли.

В Донецка област руските сили са постигнали незначителен напредък около Часов Яр, преминавайки канала Северския Донец-Донбас, както и в района на Торецк, поемайки контрол над по-голямата част от Зализне (Артьомово). Продължават офанзивните операции край Авдеевка.

В Запорожка област боевете се засилват около Работино, Вербово и Мала Токмачка.

В Луганска област руските сили напредват в района на Купянск-Сватово-Кременна, завземайки позиции близо до Синковка и Новоегоровка.

В Харковска област нападенията продължават с малък напредък в индустрианата зона на Волчанск и село Липци.

Руските граничари се изтеглиха от главното международно летище на Армения. Арменски и руски източници съобщиха на 31 юли, че руските граничари са напуснали международното летище Звартноц в Ереван, Армения.

Арменските власти поискаха през март 2024 г. Русия да премахне своята гранична охрана от летището до 1 август, тъй като Армения може да извършва собствен граничен контрол без помощта на руски гранични служители, които са били разположени на летището от 1992 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    2 19 Отговор
    Август дойде.
    Тежък месец за цяла България.
    Преди 19 години подъл изстрел прекъсна живота на Жоро Илиев.

    Жоро, ти си братко мили - приятелите ти от ВИС-2 винаги те помнят!

    Коментиран от #7, #11

  • 2 Цеко сифоня

    25 4 Отговор
    Евреите са племе от презряни хора от древността до днес,ненапразно са мразени в целия свят и то със право
  • 3 Хахаха

    6 19 Отговор
    на снимката, четири стари ислямистки мумии и една руско-азиатска мумия, опитваща се да измоли няколко шахеда за фронта🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 404

    13 2 Отговор
    ISW за друго не стават освен да бълват лицемерна пропаганда и да правят свирчо ци на който им изнася!!
  • 7 Ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    Че има ли още живи бря? Бойко май не си е свършил работата до края!
  • 8 Упорити са камиларите.

    2 11 Отговор
    Искат да видят слънцето отблизо като онези вчера.
  • 9 Ами Да!

    14 3 Отговор
    Та нали това е Демокрацията-свобода на мислене и действие....!
    Вие как подкупвате ЕС за АнтиРуски Съюз...?!
  • 10 Я по спокойно

    7 17 Отговор
    Русия да не се меси там където не и е работата защото следващият може да е Путин. Израел показа как умее да се справя с враговете си

    Коментиран от #14

  • 11 Е добре де!

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    Още в колко теми ще ни караш да плачем за Жорката...😥😥😥!
  • 12 И сега какво

    8 1 Отговор
    Щом като

    Руското МВнР не замеси Израел,




    Тогава защо са тези дълги словесни упражнения
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НАЛИ!

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Я по спокойно":

    Цал свят видя как Израел и в частност-прехвалената "МОСАД",проспаха нападението на ХАМАС,убивайки 1200 човека и отвличайки в плен 250...
  • 15 НАТО

    7 4 Отговор
    Няма да спре войната срещу Русия докато не бъде разгромено
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами

    4 2 Отговор
    Статията е пълен боламач.
  • 18 Юдеите

    4 3 Отговор
    Трябва да бъдат смачкани. Напаст долна и нищожна.
  • 19 Анонимен

    2 0 Отговор
    Ще победим.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Смешник

    3 1 Отговор
    А какви позиции да изразява Путин след като е във война с САЩ. Враговете на моите Врагове са и мои Врагове
  • 22 Лумпен

    2 2 Отговор
    Арабите заедно с Путин и Ердоган ще смачкат Израел...!
  • 23 🐷🇮🇱🐖🤮🤮🤮

    2 2 Отговор
    Всички $капани ч@...фути да изпратим на СПА процедури у Аушвуц...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания