12 Август, 2024 14:08 2 021 4

Иранският вицепрезидент подаде оставка - едва 11 дни след назначаването си

  • иран-
  • техеран-
  • мохамад джавад зариф-
  • мохамад зариф-
  • оставка-
  • аятолах-
  • масуд пезешкиан

Зариф беше главен дипломат на страната между 2013 и 2021 г.

Иранският вицепрезидент подаде оставка - едва 11 дни след назначаването си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иранският вицепрезидент Мохамад Джавад Зариф подаде оставка и напуска кабинета на президента Масуд Пезешкиан само 11 дни след назначаването си, предаде ДПА, съобщи БТА.

„Не съм удовлетворен от работата си и съжалявам, че не успях да изпълня очакванията“, написа Зариф в социалната мрежа „Екс“. Зариф намекна, че причината за решението му е изборът на министри за новия кабинет на Пезешкиан. Според Зариф поне седем от 19-е номинирани министри не са били неговият първи избор.

Оттеглянето на Зариф е втората криза за Пазешкиан, откакто пое властта в края на юли. Той беше дясната ръка на новия президент по време на предизборната му кампания. Зариф имаше ключово значение за победата на Пазешкиан заради популярността си.

След изборите Зариф и група експерти трябваше да съставят списък с кандидати за правителствени постове, които да осъществят обещаните реформи. Вчера Пезешкиан представи списък, който според наблюдателите не отговаря на плановете и обещанията за реформи. Наблюдателите предполагат, че твърдолинейната консервативна фракция на Иран е наложила на Пезешкиан някои министри.

Зариф беше и ключова фигура за прилагането на новата външнополитическа линия на новоизбрания президент. Зариф беше главен дипломат на страната между 2013 и 2021 г. и успя да сключи международното ядрено споразумение с шестте световни сили през 2015 г. като ръководител на иранския преговорен екип. С него и с нов екип от дипломати Пезешкян се надява да възобнови ядрените преговори, за да могат да бъдат отменени санкциите, които парализират иранската икономика, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голия

    3 1 Отговор
    имало един разумен човек от шиитското кралство
  • 2 Ко стана, бе?

    3 0 Отговор
    Не му дават да ходи без чалма?
  • 3 Алексбг

    1 0 Отговор
    Ах...чалмата бабам..чалгата. .в нея е...с пакети ето? От какво? От самите тях..-:)-:)
  • 4 Алексбг

    1 0 Отговор
    -:)-:) спасението на чалмите ..от самите тях..