16 Август, 2024 10:17 1 992 41

Как Швеция стана за пример

  • швеция-
  • енергетика-
  • чиста енергия-
  • стокхолм-
  • природа-
  • индустрия-
  • работа-
  • климатични промени-
  • климат-
  • вредни емисии

Тази силно индустриализирана страна, която произвежда стомана, цимент и автомобили, увеличи двойно икономическия си ръст, но без да нанася щети на природата

Как Швеция стана за пример - 1
Снимка: Shutterstock

Швеция изглежда е открила рецепта, която позволява да опазва климата, без това да е за сметка на икономическия растеж. Според Европейската агенция по околна среда Швеция изпреварва всички други страни на континента, що се отнася до намаляването на емисиите парникови газове. А същевременно е успяла да удвои ръста на икономиката си.

Още през 1990-те години в страната вредните емисии на глава от населението са били пет пъти по-ниски от средните за Европа. А оттогава са намалени с цели 80 процента, докато същият показател средно за Европа е 30.

Особено впечатляващо в случая е, че Швеция – силно индустриализирана страна, която произвежда стомана, цимент и автомобили – е успяла хем да намали емисиите си, хем да увеличи двойно икономическия си ръст.

Инвестиции в чисти енергии

Скандинавската страна има някои естествени предимства. На първо място горите заемат 70 процента от територията ѝ, а те са много полезни, ако става дума за намаляване на количествата парникови газове. Освен това Швеция е благословена с много вятър, както и планини, реки и езера – също идеално за възобновяемите енергии.

Този естествен потенциал е оценен своевременно и Швеция започва да инвестира във възобновяемите енергийни източници по-рано от другите държави. Междувременно 70 процента от шведския ток се добиват от водна и вятърна енергия, а останалите потребности се покриват с атомни централи. Оттам следва, че при производството на електричество вредните парникови емисии клонят към нулата.

Декарбонизация на производството на топлина

Производството на топлинна енергия в Швеция също се извършва без изкопаеми горива. И в това отношение отдавна се инвестира в по-голямата ефективност на системите - вместо къщите да се отопляват с индивидуални системи, са построени големи централи, които са свързани с много жилищни сгради и индустриални зони чрез изолирани тръби и подземна инфраструктура.

„За създаването на тази инфраструктура бе необходимо правителството и частният сектор да си сътрудничат“, посочва пред ДВ Аза Першон, консултантка на шведското правителство по климатичните въпроси. Всичко това не е било евтино – като се има предвид, че тръбите е трябвало да бъдат прокарани из цели квартали, но правителството отрано се ангажира с начинанието и го реализира последователно. „Швеция като студена страна има истински стимул да създаде ефективни отоплителни системи, за да се погрижи за населението“, казва Першон.

Плюсът на централите е, че видът на използваното за тях гориво може да се променя. И ако по-рано са били използвани изкопаеми горива като нефтът и въглищата, днес 97 процента от отоплителната енергия се произвеждат от биомаса, в частност дървени пелети, както и от изгарянето на битови отпадъци.

Законови стимули за хората и фирмите

Всички промени се базират и на съответното законодателство – Швеция прилага още от 1990-те години ясни стратегии за опазване на климата, включително въвежда данък за вредните емисии, който навремето е бил първият от този вид, а сега е един от най-строгите. Експертът по климата Матиас Голдман казва по този повод пред ДВ следното: „Отправеното послание бе ясно – или ще правим неща, които не са добри за околната среда и ще трябва да плащаме за това данък, или ще правим нещо, което е по-добро и няма да бъдем облагани“.

Голдман разполага с проучвания, от които става ясно, че въведеният данък дава голямо отражение върху емисиите: в транспортния сектор например спадът е средно с шест процента годишно. А и за разлика от други страни, в които обществеността протестира срещу данъка върху емисиите, в Швеция той бе приет добре.

Обаче именно транспортът, както и селското стопанство са двата сектора, които не са декарбонизирани успешно и в момента са най-големите източници на вредни емисии в Швеция. Обяснението за транспорта е в енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна – заради нея правителството намали данъците за бензина и дизела, въведе и други мерки, чрез които пътуването с кола да стане по-евтино. Правителството обаче увери, че мерките ще са временни и целта за намаляване на емисиите в транспортния сектор със 70 процента между 2010 и 2030 година остава.

Могат ли други държави да се възползват от шведския пример?

„Швеция показва, че действително е възможно да се произвежда ток, без да се отделят каквито и да било вредни емисии и това е пример за другите държави по света“, казва за ДВ експертът в Европейската агенция по околна среда Йоре де Срайвър.

Неговите съвети към другите държави са да установят първо кои техни сектори оказват най-голямо влияние на климата, къде могат да се направят най-големите промени и на тази база да градят. „Това ще донесе „зелени“ компании, „зелени“ работни места, експортни приходи, възлизащи на милиарди, които ще могат да се използват за други неща, като например за повече благосъстояние, по-добро образование и т.н.“, допълва Де Срайвър.

По думите на Голдман ситуацията във всяка страна е различна, но важното е да се обхванат всички процеси – становище, с което Першон се съгласява. „Основната поука е, че е необходимо тясно сътрудничество между правителството, частния сектор и местната администрация, за да се реализират съвместно тези системни решения и да се предприемат рисковете за дългосрочни инвестиции. Този бе един от факторите за успеха в декарбонизацията на Швеция“, изтъква тя.

Автор: Ане-Софи Брендлин


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сорос

    30 6 Отговор
    Хайде на пропагандата хахаха... Кълвете гои

    Коментиран от #28

  • 2 Последния Софиянец

    22 6 Отговор
    В Дания наемат младежи от Швеция да убиват понеже не носят отговорност като малолетни.Що за пример е това?

    Коментиран от #29

  • 3 мхм

    34 5 Отговор
    "вместо къщите да се отопляват с индивидуални системи, са построени големи централи, които са свързани с много жилищни сгради и индустриални зони чрез изолирани тръби и подземна инфраструктура" - DW открили как работи топлофикация и топлата вода!

    Коментиран от #15

  • 4 Путин Петелчето

    10 20 Отговор
    Еййй тези не можах да ги освободя
    Украинците ме разпориха направиха ме на жена
  • 5 Тъп Русофил

    8 22 Отговор
    Трява навякъде да е Путинизъм Кумунизъм Бедност и Кал
    Това е хубавият Живот Всичко друго е фалш

    Коментиран от #10

  • 6 въпрос

    27 2 Отговор
    Заравят ли си ядрените отпадъци от АЕЦ-а в гората, както планираме да правим ние в България?
  • 7 Да бе да

    25 5 Отговор
    ШвабскитеСвине с поредната пошла пропаганда.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Местния Козар

    11 2 Отговор
    Гулюгулюгулюгулю........
  • 10 провинциалист

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тъп Русофил":

    Поразходи се със стрийт вю на гугъл мапс из квартал skid row в los angeles. Палатките по тротоарите не са на стачкуващи, а на живеещи в тях.

    Коментиран от #13

  • 11 Очаквайте След смъртта на Путин книгата

    6 14 Отговор
    Как един Педофил Унищожи Русия

    Коментиран от #18

  • 12 Механик

    17 6 Отговор
    Стига с зелената пропагнада! Не може да произвеждаш матали и цимент, без да нанасяш щети на природата.
    Няма как да стане просто.

    Коментиран от #16

  • 13 Порзходи се на 100 км от москва

    7 16 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    И ще видиш калта мръсотията и пияниците навсякъде
    Дива е цяла Русия не черните квартали а бялата Руска смърт

    Коментиран от #17, #26

  • 14 Абе какво сте почнали

    4 11 Отговор
    да им обяснявате на копейките? Какво разбира свиня от кладенчова вода?
    Такава статия, за други сайтове, без костякопейковци.

    Коментиран от #37

  • 15 И естествено тази

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "мхм":

    "Топлофикация" е собственост на хазарите, които ще качват цената на отоплението до като хората и там станат, като софиянците: Уж имат парно, но не го пускат зимата, понеже не могат да го плащат...
    Целта по цял свят е същата: Да направят цялото население техни роби! А другото в статията е за рибите, да кълват глупостите на пропагандата!

    Коментиран от #22

  • 16 гост

    3 10 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    За твое съжаление ВЕЧЕ Е СТАНАЛО и то отдавна , просто на такива като теб не им изнася !! И метали и цимент могат и се ПРОИЗВЕЖДАТ БЕЗ изкопаеми горива , дори в България !! Просто все още е по-скъпо от газ и петрол , но с подходящите данъци като в Швеция сметката излиза !! И ще излиза още повече в бъдеще , за твой ужас !

    Коментиран от #21

  • 17 Глупости!

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "Порзходи се на 100 км от москва":

    Работих цели 10 години в Русия!
    Там е наистина нормално, хората не са крейзи, както западняците. Москва е чист град, не съм виждал там по улиците да се таркалят наркомани никъде. Метрото им е също чисто. Не е като метрото в Париж или в Ню Йорк. Там е пълно с просяци, мръсно е и даже на някои места опасно...
  • 18 обсебен си,

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Очаквайте След смъртта на Путин книгата":

    от Путин! Не го мисли! Макар че като ти гледам скромната МИСЛА, не умееш да мислиш.
    Не го мисли Путин. Мисли за шмъркалото ВЕЛИК ВОЕНЕН СТРАТЕГ и миролюбец!!!
    Не е полезно за тебе. Ще те разберат господарите ти.
  • 19 Германски експерт

    10 0 Отговор
    Мдааа, шведците бачкат, мюслите папкат...
    Като им дават баница-ще папкат...

    А това с топлофикациите ние го разрушихме, щото сме умни!!!
  • 20 И какво от това

    13 1 Отговор
    Страната е залята от бежанци престъпници. Убийства , сексуални извращения, банди , движещи се свободно по градовете и гета, в които и полицията се страхува да влезе. Една прекрасна страна ,която беше образец за другите . Направиха всичко възможно, включително и с взривяването на Северния поток да я поставят на колене.
    ..
  • 21 Да, да..

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    В страни, като Китай индустрията замърсява 1000-кратно повече, отколкото цяла Европа в момента. Просто нашият начин на живот е такъв, найлонови бутилки, постоянно и навсякъде лъскави опаковки, които просто за секунди се превръщат в боклук, всеки иска да има 2-3 коли. Моят племнник има 5 коли и все още не разбрах, за какво са му? В гардеробите имаме по 200 дрехи и по 50 чифта обувки, много от които 2-3 години, изобщо не сме носили. Тази "цивилизация" е против природата и ще се самоубие. Дори виж и войните само! Ние не сме нормални!

    Коментиран от #24

  • 22 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "И естествено тази":

    Typция oфициaлнo oтĸpи нaй-гoлямaтa cлънчeвa eлeĸтpoцeнтpaлa в Eвpoпa ! Πo дaнни нa Meждyнapoднaтa aгeнция пo eнepгeтиĸa Typция тpябвa oтбeлeжи oĸoлo 64% ​​pъcт нa ĸaпaцитeтa cи зa възoбнoвяeмa eнepгия дo 90 гигaвaтa (GW) , колкото 90 ядрени блока , пpeз cлeдвaщитe пeт гoдини, ĸaтo пoчти 75% oт тoвa щe ce дължи нa cлънчeвa и вятъpнa eнepгия. Pъcтът щe пoмoгнe нa cтpaнaтa дa ce ĸлacиpa нa чeтвъpтo мяcтo в Eвpoпa и cpeд 10-тe нaй-гoлeми пaзapa зa възoбнoвяeмa eнepгия в cвeтa.
    Бе и султана нещо не ще да чака на руски газ и петрол , що така , хахахахахахаха !!
  • 23 БАРС

    6 1 Отговор
    НЕ ЗНАМ КОЛКО Е ПРОПАГАНДА КАКТО ПИШАТ НЯКОИ В КОМЕНТАРИИТЕ НО ПОМНЯ НЯКОГА ПРЕЗ 90 ГОД.КОГАТО НА ГОСТИ БЕШЕ ПРИ КЕВОРКЯН АНГЛИЙСКИЯТ ПОСЛАННИК И ГО ПОПИТАХА КАК ДА УСПЕЕ БЪЛГАРИЯ И ТОЙ МНОГО ТОЧНО ОТГОВОРИ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАШЕ ДА ВЗЕМЕ ПРИМЕР ОТ ШВЕЦИЯ ДА ТРЪГНЕМ ПО ТЕХНИЯТ ПЪТ НА РАЗВИТИЕ А ВИЕ ТРЪГНАХТЕ ПО НАШИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ А ТОЙ Е КУЧЕШКИ КАПИТАЛИЗЪМ. ДА ТОВА КАЗА АНГЛИЙСКИЯТ ПОСЛАННИК И Е БИЛ ПРАВ.САМО ДА ВИ ПОДСЕТЯ В ШВЕЦИЯ ИМА ЗАКОН ЗА ПОСТЕЕЩИТЕ ЗЕМИ И СГРАДИ.АКО НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ СЕ КОНФИСКУВАТ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА.САМО ВИЖТЕ КОЛКО МНОГО ИЗОСТАВЕНИ ХОТЕЛИ БАРАКИ ПОМЕЩЕНИЯ МАГАЗИНИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ И Т.Н. СТОЯТ ЗАЩОТО НЯКОЙ ГИ КУПИЛ И ФАЛИРАЛ А СА НЕГОВА СОБСТВЕННОСТ.ДА В ШВЕЦИЯ ТИ ДАВАТ МИСЛЯ ЧЕ 3 ГОД.АКО НЕ КОНФИСКАЦИЯ.ДА ТОЯ ЗАКОН ТРЯБВА ДА БЪДЕ ГЛАСУВАН И ВБЪЛГАРИЯ
  • 24 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Да, да..":

    В "страни като Китай" се инвестират НЕМИСЛИМИ за тебе средства за ВЕИ !! Специално в Китай има инсталирани ВЕИ колкото в САЩ и ЕС накуп и продължават да се инсталират с темпове ,които не можеш дори да си представиш !! В една Турция само за 2024 г , което е за 6-7 месеца са инсталирани 4,7 ГИГАВАТА панели , сравнено с любимата ви АЕЦ , дето я строят от 10 години и ще е 2 гигавата !!
  • 25 Човек с памет

    7 1 Отговор
    Когато Американише веле пише нещо, обикновено лъже.
    А Щвеция е пред гражданска война. Мигрантите са много и не почитат много местните закони.

    Коментиран от #32

  • 26 Турист

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Порзходи се на 100 км от москва":

    Наскоро бях там. Прекрасни музеи и църкви, чисто, уредено, хората са приветливи. Просяци и пияници не видях. Ти къде ги видя ? Да не би да си объркал страната ?
  • 27 Швеция я пишете бегала

    7 1 Отговор
    РАзсипаха си хубавата държава с неограничена миграция.
    Вече имат гангстерски войни.
  • 28 уйко калеко

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сорос":

    Каква пропаганда ,мойто момче, Има един ,,ЛАФ,,,КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ. ,Само два от тях ще ти посоча ШВЕЦИЯ- БПВ на човек(ППС)-63 000 ДОЛАРА ,БПВ (НОМ) НА ЧОВЕК -56 000 ДОЛАРА.. ДРУГ ФАКТ-СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА В ШВЕЦИЯ -3977 ДОЛАРА АПРИЛ 2024 Г.

    Коментиран от #30, #34, #39

  • 29 Тошко

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Дания е най-извратената държава в Европа, а може би и в цял свят. Там могат да те застрелят между очите пред публика, която ръкопляска, и това да се счита за съвсем нормално.

    Коментиран от #40, #41

  • 30 Ти не разбираш ли

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "уйко калеко":

    че всичко това се променя?
    В момента имат висок жизнен стандарт но самото им общество върви надоу.
    Стандартът също ще тръгне надолу.
    Не можеш да имаш икономика с всичките тия мигранти които не работят, живеят от помощи и на всичкото отгоре голяма част са и престъпници.
    В големите градове вече има квартали където полицията не влиза.

    Коментиран от #31

  • 31 уйко калеко

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ти не разбираш ли":

    Аз ти цитирах данни за СРЗ В ШВЕЦИЯ април тази година .А полицаи могат ли да влизат например патрул от двама души в СТОЛИПИНО,КОМЛУКА,ФАКУЛТЕТА И ДР ЦИГАНСКИ КВАРТАЛИ В БЪЛГАРИЯ.
  • 32 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "Човек с памет":

    Надай се коньо за зелена трева , хахах !! Това като "разпада" на САЩ и "отказването" от долара , дето ги чакаме от великата октомврийска , ама то пък взе че се разпадна наистина СССР , а сега е на път да го последва и измислената федерация ,а рублата не я щат дори в Китай и Индия , да не говорим за други , хахаха !! Да не би да "преживяваш" , че Швеция ВЕЧЕ е в НАТО и дава на Украйна оръжия , които просто изпаряват нещастните ушанки , хахахаха ??
  • 33 ЕСССР

    7 1 Отговор
    А нас ЕСССР ни накара да си унищожим ядрената енергетика и дори да подарим това за което народа е платил милиарди на украинските нацисти! Останалото са гнycни инсунуации на НПО DW!
  • 34 Сократ

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "уйко калеко":

    Не е въпроса колко получаваш на месец, а какво можеш да си позволиш за тези пари. По-добре е да се гледа паритета на покупателна способност.

    Коментиран от #35

  • 35 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Сократ":

    Ма разбира се , че е по-важно , хаххах !! Демек "бедните" шведи не могат да си позволят това дето могат "богатите" руснаци със среден доход 5-6 ПЪТИ по-малък , нали !! И се избиват да се преселят в Раша , а не ушанките дават крак и ръка да се докопат до Швеция , нали , хахахахха ??!!!

    Коментиран от #36

  • 36 Абе що само ги намесвате тия

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    руснаци навсякъде бе?
    Deбилизация на куб.
    Плюс това наистина значение какво ти остава.
    В България има много голям процент жилищна собственост, на Запад не е така, взимаш много пари и като си платиш ипотеката и разноските не ти остава нищо.
  • 37 Хахахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Абе какво сте почнали":

    Швеция е арабски клозет! Всичко, което го пише е в миналото!😂😂😂😂 Армията се включи в озаптяването на бандите!
  • 38 История

    0 4 Отговор
    Знаете ли, че руснаците са емигрирали в днешна Москва от днешна Швеция? Вижте сега къде са шведите и къде руснаците. Явно няколко века монголско робство им се е отразило доста зле. Оставили са си семката там и до ден днешен дивото ги зове. Нашите жени като ги изнасилят и забременеят от турчин са абортирали или са се самоубивали. Рускините явно не са го правили като ги напълнят монголите.
  • 39 чекмедже му'й Спасителя с Мавзолея

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "уйко калеко":

    Ако си прав, че СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА В ШВЕЦИЯ - 3977 ДОЛАРА АПРИЛ 2024, това означава че за последните 34 години тя е спаднала с почти 1000 долара! Да нямаш някаква грешка??
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 шейха

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Тошко":

    Те там си имат и приложение на телефоните да питаш жената си дали може да я мандрЪъсаш и ако ти откаже пък ти я набараш отиваш в панделата за 12-13 години.
Новини по държави: