20 Август, 2024 08:23 2 841 51

Доналд Тръмп продължава с бомбастичните обещания: Тази страна дължи $35 трилиона, но това бързо може да стане на пух и прах

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • камала харис-
  • джей ди ванс-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Бившият президент на САЩ и кандидат за поста държавен глава от Републиканската партия Доналд Тръмп в случай на победа възнамерява да изплати държавния дълг на страната

Доналд Тръмп продължава с бомбастичните обещания: Тази страна дължи $35 трилиона, но това бързо може да стане на пух и прах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият президент на САЩ и кандидат за поста държавен глава от Републиканската партия Доналд Тръмп в случай на победа възнамерява да изплати държавния дълг на страната. Той заяви това на митинг в Пенсилвания.

"Ние ще изплатим дълга на нашата страна. Тази страна дължи 35 трилиона долара, но това бързо може да стане на пух и прах", каза той, цитиран от АП.

Освен това Тръмп обеща и да намали данъците за гражданите.

В края на юли Министерството на финансите на САЩ публикува данни, според които държавният дълг на държавата за първи път достигна границата от 35 трилиона долара.

През януари 2024 г. външният дълг на страната достигна 34 трлн. долара. Тогавашният финансов министър Джанет Йелън нарече тази цифра "плашеща".

През 2023 г. президентът на САЩ Джо Байдън и Кевин Маккарти, републиканец и тогавашен председател на Камарата на представителите, работиха по споразумение за отлагане на тавана на държавния дълг до 1 януари 2025 г.

То имаше за цел да предотврати "заплахата от катастрофален фалит". Байдън подписа споразумението в началото на юни 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 17 Отговор
    Тръмп ще спаси света!

    Коментиран от #3

  • 2 Къде е Мара

    23 6 Отговор
    Да разгроми Тръмп? Ето тук трябва да се намеси и посолствоТО да я ангажират за платен консултант. Вярвам, че за яростните й проокраински писанки не получава нищо от зеления.
  • 3 Българин

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Той ли е новият месия?... Всъщност няма никакво значение дали Камала или Тръмп ще бъде президент. И двамата са марионетки. Ако стане обаче Камала, по всички медии ще бърборят денонощно, че тя е първата жена президент, ще подчертават непрекъснато този факт, дори ще има и феминистки, които ще възхваляват ускореното овластяване на жените. Но това няма да промени факта, че Камала е подставено лице за пред хората.

    Коментиран от #16, #50

  • 4 Пешо от блока

    10 20 Отговор
    Много политици обичат да лъжат, Путин лъже във всяко интервю, Бойко лъже щом види камера,но Тръмп е направо световен шампион по лъжене. През мандата му на президент официално му бяха преброили 30 хиляди лъжи,изречени от него,а сега със сигурност ще ги надмине. Не знам що за мозък трябва да има човек,та да му вярва.

    Коментиран от #7, #20

  • 5 ооооо

    17 5 Отговор
    35 трилиона ли ? а рекета на природни ресурси в колониите, кой го отчита в близките 70 години ?
  • 6 Хе хе...

    19 3 Отговор
    Чакай от умрял писмо.
    Изобщо сащ се натресоха на много дълъг, но за сметка на това дебел. Докараха се до избор между полумарионетка идиот (тръмп) и абсолютна марионетка пълен идиот (харис).
    Да им е честито! Предстоят изключително забавни времена.
  • 7 Българин

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо от блока":

    Не знаеш ли, че хората обичат да ги лъжат? Те само на думи казват, че мразят лъжата, а всъщност я практикуват в ежедневието си и я харесват. Например повечето хора обичат да бъдат хвалени с неистински ласкателства, защото им се повдига самочувствието. Ето че харесват лъжата. Това е и причината да вярват на политици като Тръмп.
  • 8 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 3 Отговор
    "ДЕДО ДОНИ" ПРОДЪЛЖАВА СЪС СВОИТЕ БОМБАСТИЧНИ "ЩЕ" .................. ТАТЕ "ЩЕ" ТИ КУПИ КОЛЕЛО , АМА НА ДАЛИ ................... ФАКТ !
  • 9 Хайо

    14 3 Отговор
    Ето какво каза един ваш бивш читател тук който прогонихте във интервю с Даниел Естулин; дълга на САЩ ще бъде анулиран при Доналд Тръмп при голяма война в близкия изток .Ето за това е прав Тръмп,знае ,че голяма война в близкия изток е единствения начин да закупи дълга на САЩ без да бъде унищожена САЩ и където с малко американски,китайски и руски жертви ,но с много израелски ,арабски и персийски жертви ,ще измъкне САЩ от дълговете си без да бъде унищожена ,но забравя,че в такава война ,САЩ ще се превърне в една регионална сила и това ще бъде края на нейната хегемония над света ,но е по добре от вкарването на света в унищожителна война .
  • 10 Сък Май Дuk

    14 6 Отговор
    Дано ФАЩ да фалират, а с тях и ЕС
  • 11 Баце,

    15 3 Отговор
    Общия дълг на САЩ, федерален, на отделните щати, на бизнеса и домакинствата към днешна дата надхвърля $215трлн. и устремно расте.
    Иначе казано всеки жив гражданин на САЩ, включително пеленачетата и деменцийте, дължи средно по $615000.
    На печелившите честито!
  • 12 БгТопИдиот🇧🇬

    18 2 Отговор
    ФАЩ фалира и спира центовете на нашто евраталнтически запъртък !!
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 15 Отговор
    ДЕДО ДОНИ , ПУТЛЕР И МИСТЪР КЕШ СИ ................ СИ ИМАТ ЕДНО ОБЩО ................. НАГЛИ ШАРЛАТАНИ .......... ФАКТ !

    Коментиран от #17

  • 14 Инж1

    9 4 Отговор
    Тоя обещава като кум на циганска сватба!!!
  • 15 Икономист

    18 2 Отговор
    "Ние ще изплатим дълга на нашата страна. Тази страна дължи 35 трилиона долара"

    Не знам как ще стане този номер като БВП на САЩ е по официални данни малко над 20 трилиона от които към държавата като данъци постъпват около 20% или около 4 трилиона. Само лихвите по държавния дълг са около 1.7 трилиона, военния им бюджет надмина 1 трилион долара и даже много да съкратят държавната администрация която "консумира" сега по 3.4 трилиона но година пак няма да останат пари за изплащане на дълга.

    Единствения начин е да съкратят военния си бюджет, да закрият НАСА, да закрият плащанията на грантове за "справяне с руското влияние" по света, да закрият ЦРУ, да спрат намесата си по света и още много консуматори които ги държат да са "велика сила" и пак ще им трябват най-малко 15 години да го изплатят и то ако вдигнат данъците сериозно.

    Другия вариант е да обявят фалит което е по-реалистично но губят хегемонията на долара - и в двата случая губят.

    Коментиран от #19, #23, #24

  • 16 ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Избирането на камилата хеъри ас ще даде и друг сигнал на феминацистките - разтворени крака тежки порти отварят!
  • 17 Антитрол

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Не го харесвате защото ще спре центовете на нашите козячета ли.
  • 18 Артилерист

    23 1 Отговор
    По примера на американците нашият дълг се е утроил. Германците още ядат от натрупаното преди отказа от руските енергоносители, но 51% от предприятията им били пред спиране и изнасяне заради скъпата енергия. Изобщо Европа е пред разпад, но чиновниците от ЕС бодряшки рапортуват "ще даваме на Украйна колкото и докато е необходимо". Или по-точно, докато американците ни нареждат...

    Коментиран от #30

  • 19 Хайо

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Икономист":

    Трябва да четеш ,не само да пишеш глупости .Само голяма война може да изтрие дълговете на Сащ .Къде да е тя ? В Европа е опасно ,в Тайланд също ,остава близкия изток където ще се изпробват и ядрените оръжия и зануляване на американския дълг .С фалити и поредни глупости които пишеш не се трие дълг и то на хегемон ,само голяма война с жертви над 50 милиона .

    Коментиран от #25

  • 20 Антитрол

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо от блока":

    Да бе те останалите не лъжат изобщо - само Путин и Тръмп лъжат според "праведната" пропаганда. Изобщо не излъгаха че Садам има химически оръжия, изобщо не излъгаха за кулите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ха ха

    8 3 Отговор
    И откъде ви хрумна, че с война се трие дълг?...

    Коментиран от #26

  • 23 Хм...

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Икономист":

    40% от бвп на САЩ се генерира от сферата на финансовите услуги. Още 40% се генерира от други услуги. При отпадане или сериозно редуциране на долара като средство за разплащане между трети страни директно отписваме 40% от бвп на САЩ. Смятай какви ще са последиците за останалата им "икономика"!
  • 24 5рт6ъ7у

    19 2 Отговор

    До коментар #15 от "Икономист":

    Има и 3-ти вариант:

    Гражданска война у Краваристан, разпадане като държава, образуване на 3 до 5 нови държави на територията... Няма вече ФАЩ- няма и дългове... Няма и $ обаче... И почват да живеят тихо и кротко с каквото си изработят...

    Към момента в Краваристан се забелязва едно пренасочване на парите инвестирани в акции и разни фондове към покупката на имоти или изплащане на ипотеките... Общо взето целта е да си реално собственик на имотите си щото денят в който $ ще става само за подпалки на камината вече се вижда на хоризонта... И не говоря за простите хорица- корпорации които до вчера просто трупаха едни пари по сметките и кротко си плащаха заемите сега ударно си изплащат задълженията за да влязат в пълно владение на имотите...

    Коментиран от #33

  • 25 Икономист

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хайо":

    "Само голяма война може да изтрие дълговете на Сащ"

    И как ще стане този номер според теб - те трябва да унищожат кредиторите си но близкия изток е само част от кредиторите им.

    Голяма война може да изтрие техните дългове единствено ако те не участват а насъскат други да се бият и те ги снабдяват с оръжия както е било през двете световни войни - просто казано трябва им нова световна война която пак да не ги засегне и обезателно да не е ядрена но вече сме 21 век и това няма как да се случи - ракетите вече стигат до всяка точка на земното кълбо и много държави вече са ядрени.

    Когато те участват това е разход за тях и вместо да печелят те ще губят и дългът им не само няма да бъде занулен а може и да скочи нагоре.

    Коментиран от #32

  • 26 Баце,

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха":

    Ми от историята бе...

    Коментиран от #28

  • 27 Ще обявят обмяна на стари с нови долари

    4 3 Отговор
    С повече защити и с банкови такси за смяната ще намалят дълга

    Коментиран от #34

  • 28 лкийухъ

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Баце,":

    Не гледай историята в тази част- времената се промениха твърде много

    Коментиран от #35

  • 29 Тц тц тц

    2 1 Отговор
    Понякога човек трябва много да внимава какво си пожелава.Примерно сега Тръмп си мечтае пак да е президент обаче ако стане и после онези изперкалите като сринат икономиката,за да си въвеждат дигиталните пари,изкуствения интелект за фюрер и дигиталното робство после Тръмп ще плаче.Дали наистина иска да му се сбъдне мечтата?
    Като нулират всичко естествено,че няма да има никой дълг...Имаше преди статии,че трябвало до 2030-та да стане.Сега нещо поспряха да пускат такива откачени статии.
  • 30 Европа що не продава Юрофайтъри значи

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Артилерист":

    Има нещо гнило

    Коментиран от #44

  • 31 Възмутен от ченгесари

    6 3 Отговор
    Това с външните дългове на държавите е пълен фарс, на всички е ясно, че държави с огромни външни дългове няма как да ги изплатят, но продължават да трупат такива. Целта е проста, ето ви пари, а пък вие ще правите каквото ви кажем. Ще прокарваме интересите си както намерим за добе. Страни като Италия и Гърция живеят на кредит от много години, но не им пука. А пък за САЩ, които си печатат долари без покритие няма какво да ги коментирам.

    Коментиран от #36, #38, #40

  • 32 Хайо

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Икономист":

    Чети ВСВ .
  • 33 Икономист

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "5рт6ъ7у":

    "И почват да живеят тихо и кротко с каквото си изработят..."

    Съгласен съм с теб но това е втория вариант при мен - фалит на държавата което със сигурност ще доведе до елиминирането на долара а може и до гражданска война и разпадане на САЩ но не е задължително. Просто САЩ става една регионална държава с която никой не се съобразява. СССР се разпадна икономически а не че някой го е победил както казват нашите козячета но сега е ред на САЩ - просто няма как да си изплатят дълга при сегашното положение - разходите да поддържат световната си хегемония са по-големи от приходите които получават от това че безнаказано могат да ограбват колониите си като България. Просто опоскаха каквото можаха и няма повече - не може вечно да ни продават оръжия на картинка.

    Коментиран от #43

  • 34 Пич,

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ще обявят обмяна на стари с нови долари":

    И така няма да стане. Това просто допълнително ще подкопае бездруго намаляващото доверие в долара.
    Изобщо сащ се навряха в цугцванг. Единствения им шанс да останат на повърхността е, както пише в коментарите по горе, да подпалят световна война в която да не участват. Въпросът е как да го направят?

    Коментиран от #37

  • 35 Баце,

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "лкийухъ":

    Казваш да забравим всичко научено до тук?
    И?

    Коментиран от #41

  • 36 Италия Гърция Испания са почивните

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Възмутен от ченгесари":

    Станции на цяла Европа и САЩ и няма как да не им дават заеми за да поддържат материално техническата база
  • 37 Леда на полюсите като се стопи

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Пич,":

    И няма да има нужда от война ще оцелеят тези които имат технологии да живеят над водата в небето

    Коментиран от #39

  • 38 Пич,

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Възмутен от ченгесари":

    Прав си, но това няма как да продължи безкрайно. Защото дълговете растат в геометрична прогресия, а както всички знаем в един момент геометричната прогресия рязко почва да клони към безкрайност.
    Въпросът е какво правим после?
  • 39 Пич,

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Леда на полюсите като се стопи":

    Абе то може да дойдат извънземни или да ни удари комета и това ще реши всичките ни проблеми...
    Но някак си трябва да устискаме до тогава.
  • 40 Икономист

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Възмутен от ченгесари":

    "А пък за САЩ, които си печатат долари без покритие няма какво да ги коментирам"

    Вярно е че печатат долари без покритие но за да са разплащателно средство и да имат някаква стойност те със сила ги налагат като международна валута иначе просто печатането ще доведе до инфлация и сриване на долара и парите няма да струват хартията на която са напечатани. И Судан си печатат пари без покритие но вече достигна 2200 за долар тяхната лира. Но проблемът е че налагането на долара като международна валута им струва доста пари на американците защото много държави вече не искат да им се подчиняват - сега са в положение че каквото и да правят все губят.

    Единствения вариант за тях е да последват съдбата на СССР - да фалират икономически, а дали ще го направят мирно и тихо или с гражданска война а пък може и световна да предизвикат това е друг въпрос.
  • 41 ло0кийух

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Баце,":

    Чети бе- казах да не гледаш историята В ТАЗИ ЧАСТ щото времената са други... По времето на ВОВ де факто Краваристан е бил недосегаем чисто по географски причини- в момента са нужни по-малко от 25 минути за да бъде изпепелена Кравария... И после половината свят...
    И ако по онези времена Краваристан е нямал врагове които искрено да мразят краварите и да искат да ги изтребят до крак то в момента такива хорица колкото щеш... И някои от тях си имат ядрено оръжие в мазето...

    Накратко- ВРЕМЕНАТА СА ТОТАЛНО РАЗЛИЧНИ и онези уроци от историята трябва да се знаят, но нещата няма как да се повторят по такъв сценарий...

    Коментиран от #47, #48

  • 42 иксперт

    4 0 Отговор
    Любобитно ми е как точно ще изплати 35 трилиона ? Това не може да се изтрие с гумичка ! Ако обезцени долара , тогава би могло тези трилиони да не изглеждат плашещи .В този случай обаче , американците рязко ще разберат как живеят хората по другите части на света и че досега всички останали им плащаха стандарта . Втори джип на американеца , караваната , лодката и все неща които не му трябват на американеца , ги плаща някой от Африка ,Европа или Азия .Печатането на хартия може да е дори с лика на Мики Маус и това няма значение , защото по този начин изнасят инфлацията извън Америка . Сега е достигната точката на невързвата и ако не стане някакво чудо , цялата тази натрупана инфлация , ще се върне при тях като бумеранг .
  • 43 ртфгъхуйу

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Икономист":

    Абсолютно невъзможно е Кравария тихо и кротко да си фалира като нормална държава... И проблемът не е само в господарите които няма да позволят кротко да фалират- те са ясни... Проблемът е там, че краварите са тежко въоръжени и има огромно количество оръжие в частни ръце- някъде бяха казвали, че у хората има повече пистолети и автомати отколкото в цялата армия на Краваристан...

    Ако по някакво чудо утре Кравария обяви фалит това автоматично води до бясна инфлация и много уволнени и гладни хора... А когато въоръжен човек стои гладен и без перспектива да си изхранва семейството винаги идва момента в който хваща пушката и става страшно...
  • 44 Артилерист

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Европа що не продава Юрофайтъри значи":

    Ами Европа и никой друг не продава военни самолети, защото американците не разрешават, колега. По-точно американците не въздействат толкова на богатите производители, колкото подтискат бедните купувачи да вземат само тяхното. Съжалявам,че звучи натякващо, но България е красноречив пример за това. Ние уж имахме 4-5 оферти, даже шведите бяха готови на момента да ни предоставят съвремените си Грипени на много изгодна цена с все наземното оборудване, но военните от Атлантическия клуб-Попов, Събев, Тагарев, Шаламанов и др.- изготвиха "експертна оценка" и "доказаха", че старите американски Ф-16, модел още от 70-те години на миналия век, са най-добрите и най-изгодни за нас независимо, че платихме за тях повече от двойно и то наведнъж. И най-важното вече 6-та година не са ни доставени въпреки, че нашите пилоти уж спешно се нуждаеха, за да не се срине подготовката им. Свобода, а? Но само да изпълняваме каквото ни заповядат...
  • 45 БгТопИдиот🇧🇬

    0 2 Отговор
    Доналд Тръмп продължава с бомбастичните обещания: Тази страна дължи $35 трилиона, но това бързо може да стане на пух и прах.

    Дедо Тръмп "наш" Кирчо го е учил на мурафети ...
  • 46 изкуфелият, деменцията джо

    2 0 Отговор
    Америка няма никакви проблеми с дълга си докато има балами които купуват тези облигации, ценни книжа всякакви спекулативни средства каубоите винаги ще печатат Зелената хартия- Империя на зелената хартия (80 % канап останалото хартия и боя ). Ще напечатат толкова колкото трябва и това ще продължава още с години , ако се разпадне като държава не са глупави като Русия която изплати всичките дългове на СССР считайки себе за право наследник. Всяка страна ще се принуди и ще приеме вложените пари за загубени най много ще пострадат Китай, Япония, С. Арабия , Русия и т.н.

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Баце,

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "ло0кийух":

    Ми то тогава остават два варианта.
    Или сащ си спретват мащабна гражданска война, пък останалия свят не излизаме от църквите и палим свещи да не ни запалят и нас, или директно световна война и се надяваме да оцелеят поне хлебарките.
    Съдейки по историята (която и да е) кой вариант ще се пробват да реализират според теб малоумните и комплексирани наркомани в сащ?

    Коментиран от #51

  • 49 Пич,

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "изкуфелият, деменцията джо":

    Ми то затова Китай, Русия, СА и не само те яко продават долари и минават на резерви в злато, юани и т.н.
  • 50 Луд

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Каква жена какви 5 лв. той си е травестит , а тия са по опасни от всички . Защото не се е харесал като мъж решил да се прави на жена , ако може и да роди еврейче ще е фантастично. Но уви щом някои хора го възприемат като жена нещо и някъде не е наред.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.