21 Август, 2024 19:15 2 910 15

Израел отново удари Ливан! Убийство случайно освети контрабандата на иранско оръжие за враговете на Тел Авив

  • израел-
  • иран-
  • хамас-
  • газа-
  • хизбула-
  • яхия синуар

Техеран има мрежа от поддръжници в Ирак, Сирия и Йордания, но последните се страхуват, че не могат да се преборят, защото границите им са твърде отворени

Израел отново удари Ливан! Убийство случайно освети контрабандата на иранско оръжие за враговете на Тел Авив - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел потвърди, че е нанесъл въздушен удар в Ливан, в резултат на който е убит член на движението „Фатах", който е помагал на Иран в контрабандата на оръжия за палестинските групировки, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Убийството насочи вниманието към контрабандата на ирански оръжия в Юдея и Самария през Йордания, която според един анализатор се е увеличила до опасни нива.

При въздушен удар в южния крайбрежен ливански град Сидон беше убит Халил Халил ал Макдах. Израелските сили за отбрана заявиха, че Макдах и брат му Мунир са ръководили терористична дейност в Юдея и Самария от Ливан от името на Революционната гвардия на Иран.

„Двамата си сътрудничат от името на Революционната гвардия на Иран и участват в ръководенето на терористични атаки, както и в контрабандата на оръжия и средства, предназначени за терористични дейности в Юдея и Самария“, съобщи ЦАХАЛ.

През март 2024 г. е разкрито, че оръжия са били внасяни контрабандно в Юдея и Самария и разпределяни между терористични клетки, набирани и ръководени от терористичната инфраструктура на Халил и Мунир в Ливан.

Според ЦАХАЛ контрабандата на оръжия и терористичните атаки са били ръководени от двама офицери от Революционната гвардия. И двамата са ръководители на подразделения за специални операции в Революционната гвардия.

Анализаторът Бени Сабти заяви пред ТПС, че контрабандата на ирански оръжия през Йордания се извършва от години, но се е увеличила рязко след 7 октомври. Сабти е изследовател по въпросите на Иран в Института за изследвания на националната сигурност, който е свързан с Университета в Тел Авив.

„Тя достигна опасни нива. Иранците са високомерни. Те смятат 7 октомври за победа и ще продължат да контрабандират оръжия“, казва Сабти пред ТПС.

„Иран има мрежа от поддръжници в Ирак, Сирия и Йордания. Йорданците се страхуват, но не могат да се преборят, защото границите им са твърде отворени“, обясни той.

Междувременно израелските служби за сигурност разследват възможността бомбеният атентат в Тел Авив в неделя вечерта да е бил организиран от Иран, а не от „Хамас“, който твърди, че нападението е извършено съвместно с палестинската групировка „Ислямски джихад“.

Охранителните камери заснеха в южната част на Тел Авив мъж със синя раница, която се взриви недалеч от синагога. Експлозията уби заподозрения, идентифициран само като мъж на около 50 години.

43-годишен минувач е получил средни наранявания от осколки. Според съобщения в израелски медии атентаторът, чието име не се съобщава, не е имал известни връзки с нито една от двете терористични групировки.

Според израелската телевизия "Канал 12" и Обществената корпорация за радио и телевизионно разпространение сложността на взривното устройство сочи към Иран и „Хизбула“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    25 16 Отговор
    Тези ционистки изчадия и техните пудели от Вашингтон трябва да бъдат заличени от лицето на земята и целия свят да си почине, Русия, Северна Корея,Китай трябва да запукат с ядрено оръжие и веднъж завинаги да ги премахнат от човечеството ,такива изроди нямат място на планетата и нямат право да съществуват ,след като убиха стотици милиони хора по света.

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Разноглед

    11 6 Отговор
    Фатах/Хамас/Хизбула..почвам вече да се бъркам кои са добрите..така както чета това е следващ опит с поставени лица арабите да атакуват Израел

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коупи

    21 3 Отговор
    Моше се е нzрал в гащите
  • 5 БУК

    18 5 Отговор
    Много случайности при тез евреи бе....
  • 6 Тимур Иванов изпи парите другари

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Селски..никак не сме сигурни че руския боекомплект е в оперативно състояние
    Представи си как пращат мижави 100 ракети и от другата страна им отговарят
  • 7 Гогкчо

    16 8 Отговор
    ЦНАСРАЛ са много страшни срещу децата
  • 8 Реалист

    15 14 Отговор
    Хизбула са свалили 2 броя Ф35 Б над Ливан

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АУУУУУ

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    ДНЕС ПУТИН ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ В ГРОЗНИ ЦЕЛУНА В ЗНАК НА ПОКОРСТВО...... КОРАНА......... АЛОУ КОПЕЙКИТЕ...... КАКЪВ ГО ОБЯВИХТЕ ........ ПАЗИТЕЛ НА ......ХРИСТИЯНСТВОТО ........💩💩💩💩💩🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 12 Не е лесно

    8 5 Отговор
    да си враг на Израел
  • 13 Колкото

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Русия свали 2 броя Ф16 над Украйна
  • 14 Без име

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Разноглед":

    От изброените няма добри!
  • 15 Коментар

    0 0 Отговор
    Това там си е териториална война.Те си имат претенции към части от Сирия и Ливан.Като успеят ще се кротнат.