29 Август, 2024 07:45 2 365 8

Техеран: Хусите са се съгласили на примирие

  • хуси-
  • йемен-
  • иран-
  • червено море-
  • баб ал мандeб

Групировката атакува кораби в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и бойците на "Хамас" в ивицата Газа

Техеран: Хусите са се съгласили на примирие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съюзническата на Иран йеменска групировка хуси се съгласи на временно примирие, за да могат кораби влекачи и спасителни плавателни съдове да достигнат до плаващия под гръцки флаг повреден петролен танкер в Червено море "Сунион", съобщи мисията на Техеран в Обединените нации в Ню Йорк, цитирана от Ройтерс, цитирана от БТА.

"Няколко страни се обърнаха към "Ансараллах" (хусите) с искане за временно спиране на огъня, за да могат в зоната на инцидента да влязат влекачи и спасителни кораби", посочи иранската мисия в ООН. "Като взе предвид хуманитарните и екологичните съображения, "Ансараллах" се съгласи с искането."

"Сунион" беше подложен на обстрел при атака миналата седмица край йеменския пристанищен град Ходейда. Плавателният съд продължава да гори в Червено море и изглежда от корпуса му е започнал да изтича нефт, заяви във вторник говорител на Пентагона.

Бойците на хусите, които контролират най-гъстонаселените райони на Йемен, признаха, че стоят зад нападението. Групировката атакува кораби в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и бойците на "Хамас" в ивицата Газа.

Говорителят на йеменските хуси Мохамед Абдулсалам каза пред Ройтерс вчера, че няма временно примирие и че групировката само се е съгласила петролният танкер "Сунион" да бъде изтеглен на буксир, след като няколко международни организации се свързали с нея.

Говорителят на Пентагона, генерал-майор Патрик Райдър от военновъздушните сили на САЩ, заяви вчера, че трета страна е опитала да изпрати два влекача, за да помогне за спасяването на "Сунион", но хусите заплашили, че ще ги атакуват.

Иранската мисия в ООН отговори по следния начин вчера: "Провалът да се окаже помощ и да се предотврати нефтен разлив в Червено море се дължи по-скоро на нехайството на някои страни, а не на опасенията от възможна атака."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    9 7 Отговор
    Колко са великодушни?! Аллах да ги благослови!
  • 2 Само питам

    9 1 Отговор
    Хусити или аятолясите?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Адолф

    14 12 Отговор
    Хвърляйте им бомбите на тия кроманьонци и да се приключва.Цял свят ще се съобразява с шепа джапанкари.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Такааа

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Адолф":

    За евреите ли говориш,да наистина света ще се успокои
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.