21 Август, 2024 20:45 2 306 12

Случаен инцидент или атентат? Хеликоптерът на загиналия ирански президент Ебрахим Раиси се е разбил заради лошото време

  • иран-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан-
  • ебрахим раиси

В предварителният доклад на иранската армия през май беше констатирано, че по време на разследването на катастрофата не са били открити никакви доказателства за зла умисъл или злонамерена атака

Случаен инцидент или атентат? Хеликоптерът на загиналия ирански президент Ебрахим Раиси се е разбил заради лошото време - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хеликоптерната катастрофа, в която през май загина предишният ирански президент Ебрахим Раиси, се дължи на наблагоприятните климатични условия и на неспособността на летателния апарат да издържи превозвания товар, съобщи днес полуофициалната иранска новинарска агенция Фарс, цитирайки източници, запознати с окончателните изводи от разследването на инцидента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В предварителният доклад на иранската армия през май беше констатирано, че по време на разследването на катастрофата не са били открити никакви доказателства за зла умисъл или злонамерена атака.

"Разследването на катастрофата на хеликоптера на аятолах Раиси е завършено /.../ със сигурност се знае, че случилото се е нещастен случай", каза неназованият източник пред агенция Фарс.

Установени са две причини за катастрофата: времето не е било подходящо за полет и хеликоптерът не е могъл да издържи товара си, което е довело до катастрофа в планински масив, добави източникът, цитиран от Фарс.

Разследването е установило, че хеликоптерът е превозвал двама души повече от разрешения от протоколите за сигурност брой, посочи източникът.

Раиси, който беше твърдолинеен ислямист и потенциален наследник на върховния духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей, загина в тази катастрофа в планински масив близо до границата в Азербайджан, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злобното Джуджи

    16 1 Отговор
    Не, пpocто коптера е бил Американски и му се повредил висотомера....."случайно". Всички мисли и имена са случайни 😁

    Коментиран от #10

  • 2 Атентат

    13 1 Отговор
    От юдеите
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АУУУУУ

    11 11 Отговор
    ДНЕС ПУТИН ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ В ГРОЗНИ ЦЕЛУНА В ЗНАК НА ПОКОРСТВО...... КОРАНА......... АЛОУ КОПЕЙКИТЕ...... КАКЪВ ГО ОБЯВИХТЕ ........ ПАЗИТЕЛ НА ......ХРИСТИЯНСТВОТО ........💩💩💩💩💩🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #6

  • 5 Турчин

    7 5 Отговор
    Появи се видео от кабинета на хеликоптера. Крещи брадатия "Аллааааах" преди да изгори жив. Ислямът трябва да бъде забранен. Изобщо всички религии трябва да бъдат забранени. Аз съм чел Теврат - Талмуда на турски. Чел съм Корана и Библията. Единствено Християнството е по "меко". Според Талмуда всички неевреи са животни. Според Корана всеки който не е мюсюлманин и се отказва от Исляма трябва да бъде убит. Затова се отказах от вярата. Вече не съм религиозен.

    Коментиран от #11

  • 6 Турчин

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ":

    Голяма излагация. Има видео в Х Как целува Корана - едно копие на Талмуда.. Той се надява чеченците да го спасят. Само да го видят слаб и ще му се качат на главата.

    Коментиран от #8

  • 7 Турчин

    5 5 Отговор
    Какво крещят в Лондон ислямистите? "Шериа фор Юкей". Искат Шериат в Англия. Английски полицаи са заснети как се кланят в джамията. Дори полицаите са мюсюлмани. Европа загива. Русия загива. Турция загива. Турция е арабска джамахирия. Над 10 милиона ислямисти араби, афгани и пакистанци има в Турция.
  • 8 АУУУУУ

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Турчин":

    ГРЕШКА .....ЩЕ МУ ВЗЕМАТ ГЛАВАТА....😱😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #9

  • 9 Турчин

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "АУУУУУ":

    Не е грешка. Просто нали трябва да съм толерантен. Ако напиша "ще му отрежат главата" ставам фашист затова пиша по друг начин.
  • 10 ВИНОВЕН Е КАЧИНСКИ ОТ ПРЕДОВЕРЯВАНЕ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Злобното Джуджи":

    ОО НЯМА СЛУЧАЙНИ НЕЩА. ТАКА И ДЖИПИЕСА ДАДЕ ФАЛШИВА ВИСОЧИНА НА САМОЛЕТА НА КАЧИНСКИ. ЗНАЕТЕ РЕЗУЛТАТА. КОЙ УПРАВЛЯВА ДЖИ ПИ ЕС СИСТЕМАТА?
  • 11 Бончо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Турчин":

    Най-човечни са Хиндуистите.
  • 12 Филип

    3 0 Отговор
    Възможно е сами да са си инсценирали катастрофата, а този да са го пенсионирали. По този начин по-лесно ще сменят твърдолинейната политика с по-гъвкава и приемлива за останалия свят.