26 Август, 2024 04:51 1 670 15

"Ислямска държава" пусна видео с предполагаемия нападател от Солинген

  • солинген-
  • нападение-
  • убити-
  • германия

Канцлерът на Германия Олаф Шолц пристига днес на мястото на трагедията

Екстремистката групировка "Ислямска държава" публикува видео, на което се вижда заподозреният за нападението с нож в западния германски град Солинген, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В едноминутния клип маскиран млад мъж държи дълъг нож пред камера. Заклева се във вярност на арабски на лидера на "Ислямска държава", наричайки го "емир".

Вчера "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, при което бяха убити трима души, а осем бяха тежко ранени.

Не може да се потвърди достоверността на видеото, нито дали показаният в него мъж наистина е заподозреният, който бе арестуван от германските власти.

Двадесет и шест годишният сириец споделя идеологията на терористичната организация, към която се е присъединил някъде преди 23 август, се казва в съобщение на прокуратурата. През 2023 г. е бил направен неуспешен опит да бъде депортиран, след като му е било отказано убежище.

Нападението бе извършено в петък вечерта на площад в центъра на града, където се провеждаше фестивал по случай 650 години от основаването му.

Сирийският гражданин Исса ал Х е обвинен в убийство и опит за убийство, а в заповедта за задържането му се споменават "сериозни подозрения за членство в терористична група в чужбина", съобщи федералната прокуратура в Карлсруе.

След един ден бягство 26-годишният мъж се предаде на властите в събота вечерта и според полицията е заявил, че е отговорен за нападението, при което в петък вечерта на градски фестивал в западния град загинаха трима души, а осем бяха ранени.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението и заяви, че нападателят е действал, за да "отмъсти за мюсюлманите в Палестина и навсякъде другаде", се посочва в изявление на джихадистката групировка, предадено чрез пропагандното ѝ звено "Амак".

Тази сутрин канцлерът Олаф Шолц ще замине за Солинген. По улиците в близост до мястото на нападението има букети цветя, свещи и послания.

Според няколко съобщения в германските медии заподозреният сириец, който е пристигнал в страната в края на декември 2022 г., е бил обект на заповед за депортиране в България, първата страна от ЕС, в която е бил регистриран и където е трябвало да подаде молба за убежище съгласно правилата на ЕС.

Според германския вицеканцлер Роберт Хабек той не е бил в списъците с ислямските екстремисти, смятани за опасни.

Двама мъже на 56 и 67 години и 56-годишна жена бяха намушкани с нож в петък вечерта, а осем души бяха ранени, четирима от които тежко. Според полицията нападателят е атакувал жертвите си "в областта на шията".

Късно в събота германската министърка на вътрешните работи Нанси Файзер призова страната да „остане единна“. Политическите дебати обаче скоро се разгорещиха, седмица преди ключовите регионални избори в източната част на страната, където крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" изпреварва значително управляващите партии в проучванията на общественото мнение, отбелязва АФП.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че извършителят трябва да бъде наказан с цялата строгост на закона. "Атаката в Солинген е ужасно събитие, което силно ме шокира. Нападател уби няколко души по особено жесток начин. Току-що говорих с кмета на Солинген Тим Курцбах. Ние скърбим за жертвите и стоим до семействата им", каза канцлерът Шолц в социалната мрежа „Екс“.

"Отвратителният акт в Солинген шокира мен и страната ни. Скърбим за убитите и се тревожим за ранените. Желая им сила и бързо възстановяване от все сърце", на свой ред заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Лидерът на германския дясноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) призова за незабавно спиране на приема на бежанци от Сирия и Афганистан в отговор на атаката, предаде ДПА.

В своето изявление, публикувано вчера, Фридрих Мерц призова канцлера Олаф Шолц да предприеме бързи и решителни действия за предотвратяване на нови терористични нападения в Германия. "Проблемът не е в ножовете, а в хората, които се разхождат с тях", каза Мерц. "В по-голямата част от случаите това са бежанци, а в повечето случаи зад престъпленията стоят ислямистки мотиви", добави той.

Мерц очерта няколко мерки, които смята за необходими, включително възобновяване на депортациите в Сирия и Афганистан, въпреки че Германия понастоящем няма дипломатически отношения с тези страни. Той също така призова за по-строг граничен контрол, постоянни депортации и безсрочно задържане на лицата, които трябва да напуснат страната. Освен това Мерц поиска да се сложи край на улеснените натурализации, въведени от германското правителство, включително разрешаването на двойно гражданство.

В отговор на нападението заместник-председателят на парламентарната група на Свободната демократическа партия (СвДП) Константин Куле също призова за по-строга политика в областта на убежището. "Доколкото можем да преценим на този етап, извършителят е трябвало отдавна да бъде депортиран от Германия, след като молбата му за убежище е била отхвърлена", казва Куле пред в. "Райнише Пост". "След Солинген по този въпрос не може да остане камък върху камък между федералното правителство и правителствата на отделните провинции".

"Колко пъти още ще станем жертва на ислямистки тероризъм, преди да бъде въведена програма за депортиране (на чужденци)?", попита риторично в "Екс" "Алтернатива за Германия".

На 1 септември в две източни германски провинции - Саксония и Тюрингия - ще се проведат важни регионални избори. На 22 септември ще има избори в Бранденбург.

Очаква се тези избори да окажат значително влияние върху по-широкия политически пейзаж в Германия преди федералните избори през следващата година, отбелязва ДПА.
Последните проучвания на общественото мнение показват, че тези провинции са се превърнали в крепости не само за АзГ, но и за новосформирания ляв Съюз "Сахра Вагенкнехт".
Както АзГ, така Съюз "Сахра Вагенкнехт" се характеризират с евроскептични и антиимиграционни позиции.

Партиите в правителствената коалиция - социалдемикратите на канцлера Шолц, "Съюз 90/Зелените" и либералната СвДП - са в слаба позиция в трите региона на бившата ГДР, които обновяват парламентите си през септември, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 това е бъдещ софиянец

    16 3 Отговор
    ще врътка тегели по мария луиза и ще благославя дпс-гроб и пп-дб
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    17 1 Отговор
    Мигрантите имат странни представи за света - в цивилизацията - ние се трудим всеки ден, всеки - със своето, едни асфалтират, други ремонтират автомобили, трети отглеждат посеви, четвърти се занимават с изкуство.

    Мигрантите искат да отделяме "десятък" - за да ги храним - но това е временно - а после - следва някакъв момент - те да се отплатят.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ти да не си

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    представител на джихадистите?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Факти

    17 7 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Не се притеснявай. Нещата винаги вървят към естествен баланс. Европа ще си остане винаги европейска. Арабите са толкова изостанали, че няма как да я ислямизират. Колкото повече прекрачват границата, толкова по-остра реакция ще предизвикат. Накрая може да докарат и някой нов Хитлер, който да ги поразчисти. Природата си знае своето и всяко действие има последици.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПОЛУШЕНГЕН

    12 2 Отговор
    С подписа на ГЕРБ - ПП колко ли такива ще ни върнат.

    Коментиран от #13

  • 13 Някой

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "ПОЛУШЕНГЕН":

    Няма значение колко ще върнат, Европата знае че тук тихо со кротце, со благо следва утилизация, но тя нищо няма да каже защото това са убийци, изнадилвачи и нямат място между нормалните хора
  • 14 дон Вито

    19 1 Отговор
    Къде са идиотите подписали сделка за въздушно-капковия Шенген?
    Ей такива да им ги връщат лично у тях вкъщи да си ги гледат...
  • 15 бай Иван

    5 0 Отговор
    Ромите са го казали точно . "На здрава глава болест " . За германците става въпрос .За германците
Новини по държави: