14 Октомври, 2024 12:38 1 383 10

Турската Ривиера: топло време, по-ниски цени и пълни хотели

  • туризъм-
  • туристи-
  • турция-
  • ол инклузив-
  • турска ривиера-
  • средиземно море-
  • хотели-
  • почивка-
  • лято

Хиляди туристи от Европа и от други страни запълват около 70% от комплексите през този сезон заради по-благоприятния баланс по отношение на цена-качество и системата ол инклузив

Турската Ривиера: топло време, по-ниски цени и пълни хотели - 1
Снимка: Shutterstock

Есента в средиземноморските области на Турция е като лято. Температурите на въздуха през октомври не падат под 27-28 градуса в Алания. Това е живописен курортен град с около 350 хиляди души население, който популярно е наричан турската Ривиера. Лазурните вълни на източното Средиземно море са като огромен килим в тюркоазен цвят, който омагьосва погледа, докъдето стига, пише БТА.

Туристическият сезон на Алания продължава с пълна пара и през октомври, съобщават местните медии. В близо 70 почивни комплекса, повечето петзвездни, летуват туристи от близо 140 страни. Алания разполага и със собствено летище, на което всеки ден пристигат и излитат десетки пътнически самолети.

Жегите от лятото си отидоха, но топлото време продължава. Прекрасните условия за плаж и отдих,спа услугите и не на последно място - по-ниските цени в сравнение с летните привличат туристите от всички краища на света, казва Бурхан Сили, председател на Асоциацията на туристическите комплекси в Алания. По думите му хиляди туристи от Европа и от други страни запълват около 70 на сто от комплексите през този сезон заради по-благоприятния баланс по отношение на цена-качество и системата ол инклузив.

Очакванията са и през ноември повечето от хотелите на Алания да са запълнени с близо 50 на сто от капацитета си. По данни на асоциацията в последните години значително е увеличен контингентът от туристи от „третата възраст“. В същото време тенденцията е разширяване на туризма през цялата година под мотото”четири сезона туризъм в града на четирите годишни времена“.

Разработени са средносрочни и дългосрочни програми, в които се акцентира не само върху морето, пясъка и слънцето, но и върху здравния, спортния и културния туризъм, посочва вестник „Йени Алания“. Важно място в програмите заема разширяването на културния туризъм. Сред обектите на културния туризъм са крепостта Алания, известна като лятната столица на селджукските турци и античният град Сиедра отпреди 3500 г. При разкопките бяха разкрити много артефакти като мозайка на Херакъл, улица с колонади, булевтерион, статуи на богини и пещера за раннохристиянски кръщения.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой

    11 11 Отговор
    А сюнета влиза ли в ол инклузива?
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 5 Отговор
    Не беше ли Бодрум турската Ривиера?
  • 3 Град Козлодуй

    5 4 Отговор
    Освен, че имам фалшив телк, имам и истинска жълта книжка и не нося наказателна отговорност за пеgофилскитe cи изпълнения с момчета на 8-9 г!
  • 4 Българин

    6 20 Отговор
    Който иска да ходи да спонсорира ислямиста Ердоган: прав му път.

    Не ходя в Турция откакто е на власт.

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 5 Фончо

    15 3 Отговор
    Който квото иска да говори, но за около 1000лв. самолет, обслужване, храна, чистота, 7 дни. За 1000лв тука, получаваш един к... (казвам го като човек, който е почивал по 2 пъти на година на родното черноморие. След това повече от 10 сезона работа там. Един път отидох на почивка в Турция и вече ме искам да чувам за нашто море)
  • 6 А знаеш ли??

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Че минималната заплата в Турция е със сто лева по-голяма от българската?И това с по-ниските цени там.Ама ти слушаш българските политици,които с тези лъжи си оправдават некадърноста.
  • 7 така е

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Въпрос на възможности е твоето не на желания. Като гледам какъв тен тип потник си хванал на полската Ривиера, нормално е гроздето да е кисело
  • 8 Баба Гошка

    1 5 Отговор
    Живея на Испанската Ривиера. В Турция досега не се е налагало ходене, а за доброволно ходене има и по-хубави места
  • 9 несъмсигурен

    2 1 Отговор
    Не знам за летището. Като летях до там беше до Анталия полета и от там с микробус до Алания. Ако не беше това неудобство бих казал, че е окей.
  • 10 Бетономорие

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    За 2600 лв. На Бодрум За двама с транспорт и ултра олинклузив на
    5 + бяхме като царе.
    А що се отнася до спонсорирането.
    Действай и пълни гушите на нашите мутри.
Новини по държави: