1 Септември, 2024 03:12 1 547 28

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша

  • хитлер-
  • напада-
  • полша-
  • втора световна война-
  • трети райх-
  • нацизъм

На тази дата Европа и светът са въвлечени в най-кръвопролитната война

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението започва вечерта на 31 август 1939 г., когато група въоръжени есесовци нахълтват в сградата на радиостанцията на крайграничния по това време с Полша германски град Глайвиц. Като дават няколко изстрела пред микрофона, хитлеристите прочитат предварително съставен на полски език текст, който съдържа призив за война на Полша срещу Германия. За още по-силна заблуда на германския народ Хитлер инсценира подобни "нападения" и в други участъци на германо-полската граница. Скоро след това немските радиостанции предават в ефир извънредни съобщения за уж извършено от поляците нападение върху германска територия. Като доказателство се изнасяли на показ трупове на "полски военнослужещи", които в действителност били разстреляни от есесовците германски престъпници, взети от затворите на Третия райх.

Този отвратителен ход за "нападение" на поляците прелива чашата на "германското търпение" и Хитлер дава заповед за нападение. Полската армия, която не била готова за нападение, се изправя пред немската войска без противотанкови оръдия и танкови дивизии и буквално е пометена с решителното превъзходство в участъка на пробива. Това е началото на Втората световна война. Англия и Франция, свързани с Полша чрез съюзнически договори, обявяват война на Германия на 3 септември 1939. Същият ден във войната се включват Австралия и Индия, а седмица по-късно и Канада. В началото на октомври и последните полски войници се предават и Варшава пада под немско командване. С декрет на фашисткото правителство от 8 октомври западните области на страната са обявени за "германски земи" и присъединени към Третия райх. Останалата територия на окупираната от хитлеристите Полша започва да се нарича "генерелгубернаторство".

От момента на започването на германо-полската война до пролетта на 1940 г. Англия и Франция, от една страна, и Германия ,от друга, в действителност не водят военни действия в Западна Европа. Юридически тези страни се намират в състояние на война, съществува фронт, където са съсредоточени огромни войскови контингенти, но там цари спокойствие. Тази ситуация остава в историята под наименованието "Странната война".Това име идва от френския език, но то има друго значение в превод от немския-"комичната война".

"Странната война" приключва на 9 април 1940 г. с германското нахлуване в Дания и Норвегия без предупреждение.

Но да се върнем към средата на септември месец 1939 г. СССР пристъпва към реализация на договореностите от подписания през август 1939 г. Пакт Молотов – Рибентроп. На 17 септември 1939 г., след разгрома на полската войска от немците и падането на полското правителство, Червената армия навлиза в Западна Белорусия и Западна Украйна.

На 28 септември 1939 г. е подписан Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, от външните министри на двете страни Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп, с който се признава унищожаването на независимата полска държава.

Според договора на територията на бившата полска държава се установява граница между Германия и СССР, която е окончателна и двете страни се задължават да не допускат намеса на трети държави. Тази граница се разглежда като основа за развитието на бъдещи приятелски отношения между двете страни. Договорът и секретните протоколи към него са следствие от Пакта Молотов - Рибентроп и фактически осигуряват тила на Германия.

Според подписания секретен протокол Западна Белорусия и Западна Украйна влизат в състава на Съветския съюз. Едновременно с това СССР настоява за подписване на съглашения с Естония, Латвия и Литва, според които да получи право за въвеждане на свои войски в техните територии. След като това се осъществява в тези републики са проведени избори за законодателни органи, които са спечелени от комунистическите сили. През 1940 г. Естония, Латвия и Литва влизат в състава на СССР.

Чрез сключените съветско-германски договори от 1939 г. , в това число и пакта Рибентроп-Молотов, нацистка Германия и СССР си поделят сферите на влияние в Европа, в съответствие с които в началото на Втората световна война в състава на СССР са включени Западна Украйна и Западен Беларус, а през 1940 г. и Прибалтика, Бесарабия (Молдова) и Северна Буковина.

В резултат на всички тези действия в състава на СССР са включени значителни територии с население 14 млн. души. Границата на страната е отместена на запад в различни места на разстояние от 300 до 600 км.

Часовникът за плана "Барбароса" започва да тиктака.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак сия превзеха

    2 8 Отговор
    ОФИЦИЯЛНО на 1 май 2004 стана васал на пирамидата и заговор превземане на Европа 3райх.
  • 2 Значи, укронацистите в Буча

    30 10 Отговор
    са копирали от хитлеристите есесовци от Глайвиц.

    Никакво въображение!

    "Като доказателство се изнасяли на показ трупове на "полски военнослужещи", които в действителност били разстреляни от есесовците германски престъпници, взети от затворите на Третия райх."
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Доктор Манчев

    23 21 Отговор
    А СССР напада Полша на 17-ти септември 1939 от другата (източната) страна, и правят съвместен парад с хитлерова Германия насред Варшава. Толкова за “вечните освободители”! Морала им няма да коментирам…

    Коментиран от #9

  • 5 00001

    13 9 Отговор
    Договора Молотов-Рибентроп е започнат в края на Авугуст 1939.На 16 Септевмри СССР президиума на СССР утвърждава и подписва договора Молотов-Рибентроп, съшия ден подписва примирие с Япония. На 17 Септември Съветската армия вероломно напада Полша в Гръб без обявавяне на война.Поради коварното Съветско нападение Полша капитулира на 27 септември 1939.В Бромбърг пoляците избиват 5000 етнически германци.Секретна клауза от този пакт, чиито подробности няма да станат публични до 1990 г., дава на СССР правото да маркира за себе си част от източния регион на Полша. Посочената „причина“ е, че Русия трябва да се притече на помощ и освободи своите „кръвни братя“, украинците и белорусите, които са хванати в капан на територия, която е незаконно анексирана от Полша.

    Коментиран от #22

  • 6 24 февруари 2022

    16 26 Отговор
    Нацистка Русия напада суверенна Украйна. Путин прочита предварително изготвен на украински език текст който съдържа призив на война с Украйна срещу Русия. Светът е въвлечен в Трета световна война.
  • 7 Торбалан

    17 5 Отговор
    Съвместният парад не е във Варшава, а в град Брест. Парада е започнал в 16:00 часа на 22-ри септември и е бил предвождан от бригаден командир Семион Кривошеин предводител на червената армия, и генерал Хайнц Гудериан предводител на панцер бригада на Вермахта. СССР и нациска Германия на съвместния парад в Брест са празнували обща победа над Полша и капиталистическа Англия. Съвместна победа ознаменувана в общ парад! Кой кой е в случая?!? Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си ти!!!
  • 8 БАРС

    14 3 Отговор
    Като доказателство се изнасяли на показ трупове на "полски военнослужещи".ВЯРНОТО Е НА ОБРАТНО А ИМЕННО ХИТЛЕР ЗАПОВЯДВА ДА ИЗКАРАТ ОТ ЗАТВОРА ОСЪДЕНИТЕ НА СМЪРТ И СЛЕД ТОВА ГИ ЗАКАРВАТ НА ПОЛСКАТА ГРАНИЦА И ПРЕОБЛИЧАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ВЪВ ВОЕННА НЕМСКА УНИФОРМА И СЛЕД ТОВА ГИ РАЗТРЕЛВАТ В ГОРАТА НА ПОЛСКО НЕМСКАТА ГРАНИЦА .ТА ИМ СЛАГАТ ПУШКИ ДО ТЯХ И ТАКА ГИ СНИМАТ И ВЕДНАГА ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ СС СНИМКИ НА УБИТИТЕ ЕДИН ВИД ЧЕ ПЛЯЦИТЕ СА НАПАДНАЛИ ГЕРМАНИЯ ТА ТОВА Е ИЗМИСЛИНИЯТ ПОВОД ОТ НЕМЦИТЕ А НЕ Като доказателство се изнасяли на показ трупове на "полски военнослужещи".
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 сигурно

    12 5 Отговор
    Сигурно руснаците са виновни, може би те обявихааншлус с Австрия, може би те влязоха в Чехословакия без бой / не говорим за 68-а/, , , , а можете ли да предположим къде щеше да стигне Вермахта през декември 1941 , ако бе тръгнал на 22 юни от граница 400- 500 километра по на изток .....нарисувайте си !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хахаха

    15 5 Отговор

    До коментар #13 от "чети бе пиянде":

    Няма съвместен парад. Немците са искали да има, но съветите са отказали. Това, което върлите русофоби наричат парад,е изтеглянето на немците от Брест.

    Коментиран от #15

  • 15 Истината

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "хахаха":

    Няма съвместен парад. Немците са искали да има, но съветите са отказали. Това, което върлите русофоби наричат парад,е изтеглянето на немците от Брест.



    На трибуната на "непарада"
    генерал Гудериан и комбриг Кривошеин.

  • 16 уйко калеко

    13 3 Отговор
    Разковничето за възникването на ВСВ се крие в МЮНХЕНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ от 1938 г.Тогава ЧЕМБЪРЛЕЙН и ДЕЛАДИЕ(АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ ) клякат на ХИТЛЕР като му отстъпват ЧЕХОСЛОВАКИЯ без да питат СТАЛИН и СССР..Тези двамата запздни красавци са си мислели ,че ХИТЛЕР ще нападне веднага СССР ,но фюрера първо завладява почти цяла ЕВРОПА без АНГЛИЯ.

    Коментиран от #17

  • 17 Артилерист

    5 12 Отговор

    До коментар #16 от "уйко калеко":

    Лъжеш калеко повече и от руснак. Това са стари кремълски оправдания
  • 18 Артилерист

    4 3 Отговор
    На 28 септември 1939 г. е подписан Договорът за дружба и граници между СССР и Германия.
    За ратифицирането на съветско-германският договор е свикана сесия на Върховният съвет на СССР. На 31 октомври Молотов произнаса пред депутатити голяма реч:
    — Английските, а заедно с тях и френските привърженици на войната обявиха против Германия нещо като идеологическа война, напомняща на старите религиозни войни... Такъв тип войни не могат да бъдат оправдани. Идеологията на хитлеризма, както и всяка друга идеологическа система, може да се признава или отрича — това е въпрос на политически възгледи. Но всеки човек ще разбере, че идеологията не може да бъде унищожена със сила, не може да бъде унищожена с война. Затова не е само безмислено, но и престъпно да се води такава война, като войната за "унищожение на хитлеризма" , прикривана зад фалшивата знаме за борбата за "демокрация.
  • 19 Доротея

    1 6 Отговор
    Според великият и гениален Путин, корифей на историческиге науки Полша е принудила Хитлер да започне ВСВ: "Но тъй като (Полша) не се отказа от Данцигския коридор, поляците все пак го принудиха, те се заиграха и принудиха Хитлер да започне Втората световна война. Защо войната започна на 1 септември 1939 г. от Полша? Тя се оказа несговорчива. Хитлер не е имал друг избор как да осъществи плановете си, освен да започне с Полша."
  • 20 Горд Българин 🇧🇬

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Тогава руснаците":

    Да, и тогава ние Българите и Германците през ПСВ освободихме Полша, Прибалтика и Финландия. Четете малко русофилчета!
  • 21 Някой

    8 3 Отговор
    Защо не кажете какво е година по-рано и как Полша е съюзник на Третият Райх и какво правят по Чехия и Словакия? Май и Англия и Франция са им били съюзници. Не случайно ВСВ може да се разглежда от по-рано и от виновните е Полша. Само че Третият Райх е искала коридор до Кьонигсберг/Калининград, а поляците не са дали. От там войната се е чакала. А някакви твърдяха, че Сталин първо е търсил съюз срещу Райха, на са му отказали. После е решил да си гарантира територии с руснаци/украинци/беларуси.

    Коментиран от #23

  • 22 МДС

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "00001":

    Както показват наименованията Западна Белорусия и Западна Украйна, СССР само си връщат своите земи. Никоя държава няма да пропусне такъв случай.
    Колкото до пакта Молотов- Рибентроп, това е последния, осемнадесети по ред, договор за ненападение на европейска държава с хитлеристка Германия. Първите са на Англия и Франция в началото на десетилетието.
    С този договор Русия забавя с две години нападението на Хитлер, години които преминават в подготовка на армията и на промишлеността за посрещане на нападението.

    Коментиран от #27

  • 23 Само питам

    3 9 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Отново лъжеш русофилче! Словакия става самостоятелна държава и е съюзник на Германия. Дори изпраща войски на Източният фронт. Кремълските опорки да пакта Рибентроп - Молотов тук не вървят.
  • 24 Истината

    1 2 Отговор
    Сред всички последици от пакта Молотов - Рибентроп има едно, споменаването, на което дълго време кара немските комунисти да се червят от срам: това е екстрадицията от страна на СССР, на приблизително 500 германски и австрийски комунисти емиграли от нацистите в СССР след 1933 година. Под конвой на НКВД те са предадени на Гестапо. Оцеляват единици.
  • 25 ТИГО

    2 7 Отговор
    Абе я чекайте кой загуби втората война??Порше ,Мерцедес и Бмв или Лада ,Москвич,и Волга ! Хихихихихи
  • 26 Архивите са живи

    2 5 Отговор
    Дружбата между болшевишка Русия е нацистка Германия е скрепена с кръв, казва другарят Сталин.
    На снимката е факсимиле от Вестник Правда от 25 декември 1939 година. Превеждам на български.
    ДО ГЕРМАНСКИЯ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА
    НА Г-Н АДОЛФ ХИТЛЕР
    Берлин
    Моля ви да приемете моята благодарност за вашите поздравления и благодарност за вашите добри пожелания към народите на Съветския съюз.
    И. Сталин



    ДО МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
    ГЕРМАНИЯ ДО Г-Н ЙОАХИМ ФОН РИБЕНТРОП
    Берлин
    Благодаря Ви, господин министър, за поздравленията. Дружбата на народите на Германия и Съветския съюз, подпечатана с кръв, има всички основания да бъде дълготрайна и силна.
    И. Сталин

  • 27 00001

    1 7 Отговор

    До коментар #22 от "МДС":

    Змеите които казвате че са Запанда Беларус и Украйна, много преди Руснаците да ги заграбят, са част от Полско Литовкото Кралство, Зависи от гледната точка,както Крим не е Руски, така и мнозинството от теритрията на Русия не е Руска.По стар Руски обичай са осободили жителите на тези страни от богатството, земите ,парите и правителството им и са ги превърнали в роби.

    Коментиран от #28

  • 28 Госта..

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "00001":

    По тази логика трябва да се върнем към Римската империя и Персия ,За САЩ няма да отваряме дума .
Новини по държави: