2 Септември, 2024 20:06 2 713 43

Младите германци издигат „Алтернатива за Германия“ до нови висоти на изборите

  • алтернатива за германия-
  • избори-
  • младите-
  • германци

Маас каза, че очаква подобен резултат и на изборите за нов парламент на източногерманската провинция Бранденбург на 22 септември.

Младите германци издигат „Алтернатива за Германия“ до нови висоти на изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Младите германци се довериха на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, като ѝ помогнаха да постигне исторически резултати на вчерашните избори в две източногермански провинции, сочат екзитполовете, предаде ДПА, цитирано от БТА.

В Тюрингия и Саксония гласоподавателите на възраст между 18 и 29 години значително подкрепиха АзГ, която и в двете провинции е класифицирана от германското вътрешно разузнаване като крайнодясна екстремистка групировка.

АзГ получи 36% от подкрепата на младите избиратели в Тюрингия и 30% в Саксония, сочи допитване, организирано от „Форшунгсгрупе Вален“ („Forschungsgruppe Wahlen“).

Като цяло „Алтернатива за Германия“ завърши първа в Тюрингия с 32,8% и втора в Саксония с 30,6% от гласовете. Дясноцентристкият Християндемократически съюз, който се очаква да оглави коалиционните правителства и на двете провинции, се представи значително по-слабо сред младите избиратели.

ХДС спечели в Саксония с 31,9% от гласовете, но едва 15% от гласоподавателите под 29 години го подкрепиха. В Тюрингия ХДС зае второ място с 23,6% от гласовете, но от младите получи само 13%, колкото и крайнолявата партия „Левите“.

Социологическите проучвания в Тюрингия и Саксония показват, че подкрепата за АзГ сред младите гласоподаватели е нараснала значително от предишните избори през 2019 г.

Изследователят Рюдигер Маас, който е разглеждал какво прави АзГ привлекателна за младите хора, посочи като причини умелото използване на социални мрежи, набирането на инфлуенсъри и акцентирането на проблеми като миграцията, които са популярни сред младото поколение.

Маас заяви, че това е и знак за нормализиране на партията сред младите, които, за разлика от по-възрастните германци, са по-малко склонни да гледат на АзГ като на отблъскваща екстремистка групировка или заплаха за демокрацията. Според него традиционното разделение на политическия свят на ляво и дясно става все по-малко важно за младите избиратели. В скорошно проучване той установи, че много млади хора, които се самоопределят като центристи, гласуват за АзГ.

„В резултат на това тези крайнодесни партии не изпадат в периферията“, каза Маас и допълни, че все по-малко младежи заявяват, че в приятелските им кръгове АзГ не се счита за табу или маргинална екстремистка групировка.

„Много млади хора ни казаха: „Крайната десница няма да ни нарани, те не са зли.“ По-възрастните хора, в частност, изглежда да разпознават тази опасност“, заяви Маас и допълни, че той разглежда явлението като „съвършено подценяван“ фактор.

Маас каза, че очаква подобен резултат и на изборите за нов парламент на източногерманската провинция Бранденбург на 22 септември.

Младите хора, под влияние на социалните медии, са склонни да възприемат „Алтернатива за Германия“ като партия, която е несправедливо дискредитирана от други, докато водещите политически партии, като лявоцентристката Германска социалдемократическа партия и дясноцентристкия Християндемократически съюз, се затрудняват да наберат популярност в интернет.

По думите на Маас други партии ще имат възможността да се конкурират с АзГ за гласовете на младите само ако за кратко време инвестират много пари и разчитат на личности, чието онлайн съдържание достига до много хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #СВО

    78 4 Отговор
    Крайно време е да се сложи край на окупацията на ГДР!

    Коментиран от #5

  • 2 ти да видиш

    78 10 Отговор
    Да му мисли зеленияпор в уcpaйна!
  • 3 Путин си мисли, че Алтернатива за

    15 98 Отговор
    Германия е партия, която финансирана от него, може да манипулира. Така са мислили и американците, които даваха пари на Хитлер. Путин като любител на история един ден ще разбере, че със своите действия в крайна сметка ще събуди германския дух, който пак ще се въздигне като при Хитлер. Само, че този път американците ще са на страната на Германия, а който е срещу САЩ този път ще загуби за винаги!

    Коментиран от #23, #28

  • 4 Руските наследници

    4 77 Отговор
    Германското контраразузнаване ще им намести главите на тия въпрос на време е
    Иначе тая плоча с миграцията навсякъде е въртят до пръсване
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    59 1 Отговор
    Мила Ели, влез в час : Пишеш за партията Алтернатива за Германия, а снимката е на водачката на лявата коалиция "Блок за Вагенхенд" /Дано не бъркам името/. Моля те : ПОПРАВИ СЕ!

    Коментиран от #14, #19

  • 7 Какво следва?

    22 8 Отговор
    Поглеждаме в историята:
    "С палежа на сградата на райхстага на 27 февруари 1933 г. Хитлер получава официален повод и възможност да се рзправи с политическите си опоненти и да положи основите на тоталитарната си система. На местопрестъплението е заловен слабоумният 24-годишен холандски скитник Маринус ван дер Любе, който някога е бил член на комунистически клуб в родината си. Предполага се обаче, че пожарът е запален от щурмоваци на нацистката партия, със съдействието на Херман Гьоринг. През тунел те влизат в райхстага, заливат завесите и килимите със запалима течност, след което вкарват психически лабилния бивш комунист, за да запали сам малки отделни огньове. "

    Коментиран от #11

  • 8 Kaлпазанин

    70 2 Отговор
    Едно е сигурно ,ще стане интересно в германистан досущ като във Франция .време му е .аман от либерастия ,дано тогава и Урсула и сие да си получат заслуженото и Европа да се отърве от американско робство

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Обръчи от фирми

    44 6 Отговор

    До коментар #8 от "Kaлпазанин":

    Урзула е европейския Доган!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    49 11 Отговор
    В България аналог на Алтернатива за Германия е партия Възраждане.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Евроатлантици

    31 4 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Прости са.. който не е с тях е против тях. Това им е девиза.

    Коментиран от #16

  • 15 българин

    5 47 Отговор
    Тия не са германци, а емигрирали руснаци.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кайзер Франц

    35 8 Отговор
    Така дойде и Хитлер на власт от Източните Провинции. Така ще се върне пак нацизма но този път в Цяла Европа. Заради глупостта на Либералното Европейско Управление което докара пришълците в Европа подпомогнато от Американското Центриско Общество. Но скоро това ще се промени когато стане конфликта но не знам какъв ще е изхода от него.

    Коментиран от #24, #29

  • 18 Перо

    48 2 Отговор
    Браво на младите в Германия за разлика от нашата опростачена, неграмотна и мързелива джендърия! Как може деполитизираното вътрешно разузнаване да работи срещу политически партии и да дава оценки? Къде са правата на хората? По тази логика, още през миналия век, сегашния електорат на ПП/ДБ на 100% е бил маркиран с “бачове” в германските концентрационни лагери със разноцветни триъгълници и звезди /най-много с розови и зелени/! Ако сегашната партия Алтернатива за Германия с джендърски етикет “крайно дясна”, то онези партии трябва да са ултра-супер, най-най-“крайно десни”! Полицейски организации ще дават статут и оценка на официално регистрирана политическа партия! Тук военната прокуратура трябва да има много работа!

    Коментиран от #43

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Въжето

    14 1 Отговор
    Меркел на
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 граф Монте Кристо

    36 3 Отговор
    айде пък сега крайно десни били,че и екстремисти,и още по-грозни етикети ще им лепнат.И това е в две провинции,а пък на национални избори когато победят,всякакви злословия ще отпаднат като безсмислени.Там поне изборът се зачита и подмяната не еповсеместна като тук,така че германците могат така виртуозно да се измъкнат от американската колонизация.
  • 23 не ти излиза Путин от главата!

    28 4 Отговор

    До коментар #3 от "Путин си мисли, че Алтернатива за":

    Страх и респект към Путин и Русия! Признай си го! Памперса ще си изгуби някъде памперсите по пътя.
    Айде пак Русия и Путин са виновни.
    Ставате смешни и жалки.Със злобата си правите така че още повече да уважаваме Русия.
    Пишете за смелия слуга на...., когото точно АЯзГ освиркаха в Бундестага. АМА СПРЕТЕ с прикриване на фактите.
  • 24 да се неначудиш

    35 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кайзер Франц":

    Писали са минуси на този пост, сякаш ТОЧНО това не се случва!!! фащ воюват с Русия чрез ръцете на укрите. обора НЯМАЯ полза от силна ЕВРОПА и нашите акушерки и други ги слушат.
  • 25 дон Вито

    25 1 Отговор
    "крайнодясна екстремистка групировка" и там и тук е всичко, което не им отърва.
    За Германия поне вече се вижда надежда.
    А дано и у нас се увеличи.
    Аман от крайнопразни глави.
  • 26 Майстора

    26 1 Отговор
    А твърдяха, че било носталгия на възрастните по ГДР.
  • 27 Хахаха

    19 0 Отговор
    Пишете за AFD, Алтернатива за Германия, а давате снимка на комунистите начело със Сара Вагенкнехт. Какви са тези недоразумения?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Точен

    18 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кайзер Франц":

    Точно от Бавария, от Нюрнберг Хитлер започна възхода си. Бавария е в югозападната част на Германия. А източните провинции, особено Саксония, където са духовните центрове Лайпциг и Дрезден на Германия от векове, са били винаги най-свободолюбиви.
  • 30 Бай Иван - Циганина

    13 1 Отговор
    Тюрингия да се отцепва от Халифат Ал Дойч.
  • 31 Анонимен

    1 5 Отговор
    Младите българи гласуваха за славна и какво от това
  • 32 Алис Баба

    5 10 Отговор
    Абе ейй в Германия както и България не можеш да накараш местен бял да работи.
    Тежка работа по строежи и в селското стопанство и фабриките.
    Цветните са необходимото зло.
    Те работещите не са виновни за нищо.
    Другаде е вината.
  • 33 Не е важно до колко хора достига

    10 1 Отговор
    някакво съдържание, а какво съдържа съдържанието. Това чугунените глави на глобалистите не го разбраха въпреки, че притежават и конролират със желязна ръка всички медии....телевизии и платформи!

    "По думите на Маас други партии ще имат възможността да се конкурират с АзГ за гласовете на младите само ако за кратко време инвестират много пари и разчитат на личности, чието онлайн съдържание достига до много хора."
  • 34 АУДИ

    14 2 Отговор
    Статията е написана тенденциозно, видиш ли има добри и лоши парти,а истината е че народът ще каже кой са добри и кои лоши, няма малцинството да се налага над мнозинството!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тираджия

    13 1 Отговор
    Браво на младежите, искат си Германия обратно!
  • 37 Демократ

    2 3 Отговор
    Няма как про-фашистка партия в Германия да я издига до висини. Преди 80 години Хитлер я срина до низините . Сега възраждането на фашизма с пари от фашиста Путлер единствено може да пречи на държавата. Там все пак има демокрация и ще се справят с насилниците. Ние да му мислим какво ще се прави с Възраждане, след като вилнеят най-безпрепятствено и за тях не важат нито Конституцията, нито законите.
  • 38 Антифашист

    1 5 Отговор
    Хора, бдете!
    Повтаря се глупостта от миналия век - фашизмът пак обхваща Германия и Русия!
    ЕДНИ И СЪЩИ "възродени" малооумници аплодират и Путята, и Алтернативата...

    Коментиран от #39, #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Безпристрастен

    1 0 Отговор
    Рядко съчетание е Сара Вагенкнехт.Ум - бъснач,дар- слово и женствена визия.50 годишна възраст изобщо не проличава ,в никое от изброените и качества.
  • 41 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Антифашист":

    Не са ти много ясни нещата!
  • 42 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    искат си хората Държавата, искат си хората изработената принадена стойност да се рапределя на тия дето работят а не да се раздава на нехранимайковци и захранва война, която не е тяхна а на хамериканците. Не искат да се кланят на неква химера брюкселска и триполови индивиди без топки
  • 43 А бее

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    "Как може деполитизираното вътрешно разузнаване да работи срещу политически партии и да дава оценки?"
    Може, може! Вътрешните работи в тая държава е под контрола и диктата на еврейте. Следи се всяко движение в политиката и медийното пространство
Новини по държави: