10 Септември, 2024 09:55 1 306 23

Основните предизборни обещания на Камала Харис

  • камала харис-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Харис обеща, че ако бъде избрана за президент, тя ще бъде твърдо до Украйна и до съюзниците от НАТО, които не поддържат приятелски отношения с диктатори

Основните предизборни обещания на Камала Харис - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Една определено центристка програма, в която има все още неясни аспекти, така Франс прес обобщава в аналитичен материал предизборната програма на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, която е кандидат на Демократическата партия за президент.

Агенцията представя и някои от основните акценти в нея броени часове преди дебата на Харис с опонента ѝ Доналд Тръмп от Републиканската партия.

Демократката се представя като кандидат на средната каса и иска да създаде икономика на възможностите. Тя обещава, в случай че бъде избрана, данъчни кредити при раждането на деца, помощ за достъп до жилища и подпомагане при създаването на предприятия. Харис обещава и офанзива срещу злоупотребяващите практики във връзка с цените на компаниите, но все още не е дефинирала добре в какво ще се изразява тази офанзива.

Камала Харис подема и някои от обещанията на Джо Байдън относно данъчното облагане на най-богатите, но нейните ангажименти в тази насока са по-умерени и тя иска данък от 28 процента от капиталовите печалби в дългосрочен план за домакинствата, които печелят над един милион долара на година. Байдън предвиждаше данъкът да е 39,6 процента.

В областта на околната среда Камала Харис направи обрат в някои позиции. Тя все още не е представила в детайли екологичната си програма. На конференцията на Демократическата партия в Чикаго през август тя само спомена за правото да се диша чист въздух, да се пие чиста вода и да се живее без замърсяване, което подхранва климатичната криза. Тя увери, че няма да забрани фракинга - метод за добиване на въглеводороди, критикуван от защитниците на околната среда. В миналото Харис обаче се беше противопоставила на фракинга.

Според сайта "Аксиос" Харис е направила обрат на 180 градуса и относно забраната на пластмасовите сламки. В миналото тя подкрепяше тази идея, но вече не гледа благосклонно на нея.

Вицепрезидентката подкрепи в миналото големия план за енергиен преход, представен от Джо Байдън и съдържащ се в Закона за намаляване на инфлацията.

Миграцията е един от най-деликатните въпроси на предизборната кампания. В тази насока Камала Харис заяви, че нейната политика ще бъде твърда и добави, че трябва да има последствия за хората, които влизат по незаконен начин на американска територия.

Харис подкрепи проекта за ясно втвърдяване на миграционната политика, представен от Байдън, предвиждащ по-специално инвестиции във физически бариери на границата с Мексико. Тоест това е прочутата стена, която Тръмп искаше и която Харис силно критикуваше в миналото. Законопроектът, който предвиждаше ограничаване на правото на убежище в САЩ, така и не видя бял ден поради липса на консенсус в Конгреса.

По темата за правото на аборт обаче позицията на Харис не подлежи на никакво съмнение. Тя беше начело на мобилизацията на демократите, след като Върховният съд на САЩ, чийто състав беше оформен от републиканеца Тръмп по времето, когато той беше президент, сложи край на конституционната гаранция за право на аборт. След това решение много южни американски щати забраниха или ограничиха строго абортите. Демократите призовават да се подновят разпоредбите на отменената от Върховния съд гаранция. Те искат тези разпоредби да бъдат вписани във федерален закон, който да е в сила за всички щати.

Харис обеща и, че ако бъде избрана за президент, тя ще бъде твърдо до Украйна и до съюзниците от НАТО, които не поддържат приятелски отношения с диктатори.

В интервю за Си Ен Ен на 29 август Харис повтори подкрепата си за правото на Израел да се защитава и отговори с "не" на въпроса дали, ако бъде избрана за президент, ще прекрати доставките на оръжия за тази страна, докато войната в Газа продължава. В същото интервю обаче Харис заяви, че прекалено много невинни палестинци са били убити.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 4 Отговор
    Според Мъск икономическият план на Камала Харис ще доведе до масов глад и гражданска война.А Мъск знае какво говори.
  • 2 ЦИРК СОРОСКИ

    25 1 Отговор
    ТАЗИ ИНДИЙКА ЩЕ ПО ЗЛЕ ОТ ОНЗИ ПОКОЙНИК ДО СЕГА АКО И ПОДПРАВЯТ ВОТА И Е ИЗБЕРАТ . НА КЪДЕТО ПАК ВЪРВЯТ НЕЩАТА
  • 3 мръсница

    23 0 Отговор
    т.е. още война и масови убийства!!
  • 4 Делю Хайдутин

    23 0 Отговор
    Екологичната програма на Камала Харис е да унищожи населението и тогава избрания елит ще диша чист въздух и ще пие чиста вода и храна.
  • 5 Трол

    15 1 Отговор
    Да победи Путин, да ваксинира всички демократични страни и да даде права на лгбт да стават президенти без да се провеждат избори.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да бе , да ! 😜

    13 0 Отговор
    В общи линии - в алианса ще помагаме на евреите да избиват палестинци . И понеже американците не обичат думата "диктатор" , Сащ ще подкрепят главатаря на украинската хунта . Щото в украйна имало много демокрация .
  • 8 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Човешката еволюция е пътят от пещерата до ядрения бункер! Хахахах
  • 9 Интересно е колко

    9 0 Отговор
    американски гласоподаватели знаят къде е Украина.Колко от тях биха били съгласни парите от техните данъци да отиват за въоръжаване на Израел и на Украина?И още един въпрос - бездомниците в САЩ гласуват ли за президент?

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 карате кид оригинала

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно е колко":

    Те не знаят къде е Мексико, ти за окраина. Няколко ютубери питат наред на големия площад в Ню Йорк и масово не знаят.

    Да, бездомниците и мигрантите гласуват по пощата без да показват лична карта! Затова Камила ще победи. Зад нея са още и лгбт обществото, кучелюбките, зелените природозащитници, чернокожи, испано говорящите и ИТ сектора.
  • 15 Доста пRопаднал сайт

    0 3 Отговор
    ..Пълен с путинолюби!
  • 16 ежко

    6 0 Отговор
    Т.е. програмата на Камала е един торлугювеч.Хем така,хем така, което само по себе си създава впечатлението,че самата не знае сърби ли я, боли ли я!Едно е сигурно -тя няма да се обърне срещу големите корпорации които я финансират.
  • 17 Доста пRопаднал сайт

    2 4 Отговор
    ..и когато Америка избере Харис вместо боядисания оранжев клоун Тръмп, ще се разнесе ужасна смpад! Нали за вашия кървав ботоксов идол нямаше значение кой ще е президент - що клечите тук да леете сълзи на чужди гробища?
  • 18 бай Иван

    4 1 Отговор
    Боже , тая е невнятна .Гледам разни клипове и се кръстя това ч.у.чело да не стане президент на САЩ.Не,че ме брига за американците /те си го заслужават/, а за това какво ще донесе това на българите.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "бай Иван":

    Сега плачеш и за американския президент ли бе алкаш?за вас все трябва да има диктатори.без подобни не може да си вдигнете гащите.все някой трябва да ви стриже и коли.
  • 22 Налудник

    2 2 Отговор
    Ако не се кикоти няма да я гледам.
  • 23 Атина Палада

    0 0 Отговор
    По времето на Обама една социологическа агенция в САЩ направи запитване сред американците,ако в настоящият (онзи)момент се проведат избори в САщ а кандидатите за президент са Обама и Путин,за кого ще гласувате..
    За Путин бяха 83% ,които биха избрали Путин за Президент..За Обама ...смешна работа:)))) Путин печели президентски избори в САЩ с 83%...:)
    Та,защо "демократичните" американци от САЩ искат Путин за Президент на САЩ,след като медиите го описват като "диктатор"?
    Защо гражданите на САЩ искат диктатор за президент,пред демократа -Обама?