11 Септември, 2024 09:12 2 811 39

Все по-далеч от идеите на Ататюрк: Ердоган ислямизира Турция

  • реджеп ердоган-
  • ататюрк-
  • турция-
  • турци-
  • ислям-
  • религия-
  • истанбул-
  • анкара-
  • ердоган-
  • ислямизация

В Турция има нови учебни планове, чиято цел е по-нататъшната ислямизация на страната

Все по-далеч от идеите на Ататюрк: Ердоган ислямизира Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новата учебна година в Турция започна с нова учебна програма за някои класове. Там думата „морал" се среща 59 пъти, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Президентът Реджеп Тайип Ердоган отдавна е обявил за цел възпитаването на „благочестива младеж". Новата програма е още една стъпка в тази посока.

"Най-политизираната образователна реформа"

Както посочва германското издание, тази програма не е била подложена на анализ, не е обърната към децата и представлява най-политизираната образователна реформа от идването на Ердоган на власт. ФАЦ цитира експерта по образованието Суат Кардаш, чиято най-голяма тревога е обстоятелство, че правителството преследва политически дневен ред, вместо да търси отговори на най-неотложните образователни проблеми на страната. „Нашите деца имат спешна нужда от повече когнитивни способност, а програмата е претоварена с морални принципи, религиозни съдържания и социоемоционални компетентности." Експертът смята още, че концепцията е била разработена без каквито и да било познания за модерната педагогика.

ФАЦ отбелязва, че все пак през последните десет години резултатите на Турция в Програмата зе международно оценяване на учениците PISA са се подобрили леко, а и в инфраструктурата са направени инвестиции. Но последното сравнително проучване показва, че Турция е далеч под средното ниво на 38-те държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По математика, например, 39 процента от турските ученици са в групата с най-лоши резултати, само 5 на сто са се оказали сред отличниците.

Ердоган продължава трансформацията на държавата

Пред германското издание Кардаш, който е участвал в първата образователна реформа на Ердоган през 2003 година, разказва, че тогава, във връзка с амбициите на Турция да стане част от ЕС, целите са били повече критично мислене, повече разнообразие и образование с акцент върху човешките права. Всичко това отдавна е минало. Днес дори името на реформата е показателно: Образователен модел за столетието на Турция. С идеята за турски век Ердоган продължава трансформацията на държавата, пояснява ФАЦ.

Новата учебна програма силно редуцира възможностите на учителите да я прилагат според профила на своя клас и на своето училище, изтъква Кардаш пред германското издание. А министерството планира нова вълна от инспекции. „Те ще проверяват тетрадките на децата и плановете на учителите." В Турция и преди е било така - преди секторът да бъде демократизиран донякъде през 2003 година.

Образованието е силно политизирано още от основаването на републиката, припомня ФАЦ. Кемал Ататюрк вижда в него инструмент за ускорена модернизация на страната и за придаване на светски характер на обществото. До 2014 година забрадките в повечето училища още са забранени. Това полага основите за поляризацията на турското общество, която дава отражения и до днес. Но Ердоган променя посоката, в което се движи образованието. От 2012 година насам религиозните училища (в каквото е учил и Ердоган) могат да бъдат посещавани и от по-малки ученици. А през 2017 година е приета голяма реформа в учебните планове - несъвместима с ценностите на основателя на републиката Ататюрк, както смятат светските турци. Неговата значимост в учебниците по история и социални науки вече не е така силно подчертана, както преди - по-голямо внимание се обръща на „турско-ислямската цивилизация". Еволюционната теория е премахната от обучението по биология, а религиозното обучение е разширено и догматизирано.

Уверено по пътя на ислямизацията

Заради всичко това все повече родители от светската средна класа изпращат децата си в частни училища, които междувременно са една пета от всички. Но заради актуалното тежко икономическо положение в страната все по-малко семейства могат да си позволят частно образование. Недоволството от качеството на обучението изпълва не само поддръжниците на опозицията, посочва ФАЦ. Допитване на Института за проучване на общественото мнение „Konda" сочи, че 68 процента от анкетираните са недоволни или много недоволни. Има и още нещо - недостатъците в образователната система често се посочват в допитванията и като една от основните причини за миграцията.

Новата учебна програма последователно върви по пътя на ислямизацията, подчертава германското издание. Ердоган отхвърля критиките на опозицията и на близките до нея учителски синдикати с думите: „Ние няма да позволим на никого да застане между децата на тази страна и религиозните ценности".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и кво от това?

    26 16 Отговор
    Може да има много недоволни , но го избират ерДоган вече 20г с 70-80% .Опозицията няма никаъв шанс .Така че турците си искат ислямизацията. Те светска среда не харесват.
  • 2 Бай Георги

    23 12 Отговор
    Този има една положителна и една отрицателна черта,камионите с турска регистрация вървят пълни със стока,отрицанието е ,че ще докара Турция до просешка тояга.

    Коментиран от #17, #24, #38

  • 3 Украинка от слънчака

    27 8 Отговор
    И за мен думата "морал" звучи ужасно!
  • 4 БСП за България и Радев

    22 33 Отговор
    Браво на Ердоган. Един от малкото независими лидери на свободния свят, заедно с Ким, Си, Мадуро и Лукашенко. Ясно е, че трябва силен режим, традиционните ценности, а не политиката на Ататюрк за доближаване до нацисткия Запад
  • 5 Наблюдател

    20 16 Отговор
    Май портретите на Ататюрк , които може да се видят навсякъде, дори и в ресторантите са само параван, зад който се промъква ислямизма.
  • 6 жтф

    41 12 Отговор
    Екстра си е Ердо, не се продава алкохол, няма пияници, няма джендъри, няма наркомани да се скитат, вечер хората обикалят по късните часове на разходка с малки деца, няма кой да ги закачи. Навсякъде святкат лампите на жандармерията, я да се появи някой хулиган и бандит, смазват го от бой и в Диарбекир да чука камъни. Докато е жив Ердоган ще го избират

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ами дааа

    13 13 Отговор
    Лудите не хвърчат! И те по земята ходят!
    Този също не е вечен и надхвърля 70. Колко още ще е на власт? Щом навсякъде вече един човек решава за съдбата на цялата държава(Ердоган, Путин, Орбан, Вучич, Радев и т. н.), нещата не са добре. Утре ще дойде друг и ще запее друга песен, от която ще стане или по добре или по зле.

    Коментиран от #13

  • 9 Тц тц тц

    26 6 Отговор
    В статията се жалват,че "програмата е претоварена с морални принципи, религиозни съдържания и социоемоционални компетентности" и затова уж показвали слаби резултати по математика.При нас в България като не е претоварено с морал защо пак показват слаби резултати?
    Не виждам нещо лошо в това,че учат малките на морал.Във ФАЩ като не ги учат на това после резултата го гледаме по новините с поредната стрелба в училищата им.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Град Козлодуй

    9 11 Отговор

    До коментар #6 от "жтф":

    Моля провери в Нета в Турция бе убито 8 Годишно Момиче

    Коментиран от #26

  • 12 Хихата

    13 6 Отговор
    Ха-ха, то пък щото в европейските училища не се налагат либерастки и джедаристки идеологии. И турците като виждат това морално разложение на западните общества, съвсем нормално се обръщат към ислямските си корени. И нашите политици да си вземат поука и да вкарат най-после религията в училищата.
  • 13 За бай дън да каже

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ами дааа":

    Пропусна деманцията
  • 14 ами това е добре

    12 18 Отговор
    няма високоразвита държава която да е силно религиозна още по малко да е мюсулманска . тоест ислямизащията на турция за в бъдеще ще дръпне високотехнологичното развитие назад. просто един кон с капаци може да върви само в една зададена посока

    Коментиран от #16, #31

  • 15 Щом от зелето реват

    16 8 Отговор
    Значи Турция е на правият път.
  • 16 отчитайки минусите

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "ами това е добре":

    без посочени доводи за тях явно съм уцелил болното място на избирателите на дпс нооо истината дори и да били си е вярна. нека да посочат имена на български турци които са постигнали високи постижения в професиите си като точни науки които да са религиозни ? но както казах едва ли има учени с високи постижения коитоп въобще да са религиозни

    Коментиран от #21, #32

  • 17 Дурхан

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Георги":

    Турция е страна която произвежда ...Сигурно стигнаха до максимума който могут да вземат от европейские пазари и Сега с ислямски сос искат да вземат мюсюлмански пазари

    Коментиран от #18

  • 18 посочи

    7 11 Отговор

    До коментар #17 от "Дурхан":

    туски марки промишлени стоки които са завладели европейски пазари ...освен беко които средния евроеец не купува не се сещам са нещо друго.в турция произвеждат чужди фирми които лесно могат да се изнесат както направиха и с русия...а в русия останаха фирми защото има добър вътрешен пазар а в турция не е така

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Всъщност беко

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "посочи":

    Освен 70% от европейският пазар владеят и руският, ама ти от къде да знаеш.
  • 20 Нещо логиката ти куца

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "посочи":

    Как така в Русия хем се изнесоха хем останаха....😂😂😂😂
  • 21 Ти виждал ли си

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "отчитайки минусите":

    много учени, които са постигнали значителни резултати в своята област?
  • 22 Не се мерете с Турция

    16 4 Отговор
    Тя е на светлинни години пред еврочленката българия
  • 23 Kaлпазанин

    10 0 Отговор
    Следващия път трябвало да е допитат до Брюксел какво учебни планове да си правели комшиите ,щото ние нали тях слушаме и вече някои не могат да се определят за какво им служат половите органи .за това и се топим като пролетен сняг .

  • 24 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Георги":

    Като гледам ,просяците с увеличават на запад и те така вече 20 години
  • 25 Роза

    5 8 Отговор
    Ислямизацията не е добра за жените,които трябва да бъдат в подчинено положение и да се забулват.Жената и мъжът трябва да имат равни права и да няма дискриминация!Не харесвам никоя религия,в която има фанатизъм,защото дърпа назад, към миналото!

    Коментиран от #28

  • 26 Kaлпазанин

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Град Козлодуй":

    То вземи си провери главата ,и я намажи с тик лак
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Даа

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Роза":

    Да,като седнат на масата, мъжът и жената, заедно да пият и да се напиват.
  • 29 Това е добре

    14 0 Отговор
    Както Турция е ислямска държава така България е християнска това е разнообразието на народите и няма нищо лошо
  • 30 134632

    3 0 Отговор
    Страхотно германско издание с име КАРДАШ.
    Да дочетем ли статята
  • 31 Кажете нещо високотехнологично

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "ами това е добре":

    И здравословно за човека или живота на планетата изобщо. Колкото повече високи технологии толкова повече замърсяване и ровене на планетата, в САЩ се хранят с вискотехнологична храна и 80 % са над 120 кг
  • 32 СредНистъ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "отчитайки минусите":

    Посочете християни такива де.

    Но за това не са виновни те а системата в която са живеели.
    За мюсюлманите бе значително по трудно.
  • 33 Тити

    2 7 Отговор
    Диктатор който нямадаси изкара мандата
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 АБЕ...

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Георги":

    Който произвежда не проси ти твоя Дертлиев си гледай
  • 39 Някой си...

    4 0 Отговор
    Факта, че материала е взет от немската ... даже не поражда нужда да се чете.
    Що се отнася до заглавието - да напомним на швабите, че:
    Закона за вероизповеданията в България е приет 1996г., като един от критериите за присъединяване на БГ в ЕС. Същото се случи и с Турция, която започна преговорите през 2005г.
    Тоест Не Ердоган Ислямизира Турция, а демокрацията и европейските критерии Ислямизираха Турция.
    Фактите са си факти. Нека не преписваме всички заслуги на Ердоган.
Новини по държави: