12 Септември, 2024 08:40 2 429 16

Безпрецедентни действия: Австралия отне медалите на армейски командири заради военни престъпления

  • афганистан-
  • австралия-
  • военни престъпления-
  • война-
  • ричард марлс

Около 25 командоси от два полка на специалните сили са участвали в незаконните убийства на десетки афганистанци

Няколко действащи и бивши командири от австралийската армия бяха лишени от медали заради обвинения във военни престъпления, извършени по време на войната в Афганистан, заяви министърът на отбраната Ричард Марлс, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Привличането на командири към отговорност за предполагаеми нарушения, извършени от австралийските специални сили в периода 2005-2016 г., е препоръчано от генерал-майор Пол Бреретън в неговото разследване на военни престъпления. Бреретън установи, че около 25 командоси от два полка на специалните сили са участвали в незаконните убийства на 39 афганистанци.

„Обвиненията, които са предмет на доклада на Бреретън, вероятно са най-сериозните обвинения за австралийски военни престъпления в нашата история“, заяви Марлс пред парламента. Марлс е написал до командирите на тези войници за медалите, които са получили за службата си през периодите, за които се твърди, че са извършени военни престъпления. Той не уточни пред парламента на колко от тях е писал, нито посочи техните звания, позовавайки се на съображения за защита на личната информация.

Отнемането на медалите беше осъдено от председателя на Австралийската асоциация на специалните части Мартин Хамилтън-Смит като предателство към смелостта и саможертвата на войниците в Афганистан.

„Решението на правителството пренебрегва смелото лидерство на тези млади офицери на бойното поле въз основа на недоказани твърдения, че някъде в отдалечено село, невидимо и неизвестно за тези командири, може да се е случило незаконно действие по тяхно нареждане“, заяви Хамилтън-Смит в изявление.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този случай се дискутира там

    22 6 Отговор
    от поне една година. Тъй като единият командир, за когото негови подчинени свидетелствали, че е убивал невинни цивилни, е бил едва ли не национален герой в Австралия. Мъжкар, от специалните части. Така че естествено, мнозина са били шокирани от тези разкрития. Доколкото помня, всичко тръгнало от обвинение в домашно насилие срещу него.

    Коментиран от #12, #14

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    42 6 Отговор
    Леле , 20 години им трябваха да разберат, че са ПРЕСТЪПНИЦИ, а не ОСВОБОДИТЕЛИ 🥸🥸🥸

    Коментиран от #3

  • 3 Байчовото

    15 24 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тебе колко време ти трябваше да научиш същото за съветскитв войски в България?

    Коментиран от #8, #10

  • 4 Гошо

    18 3 Отговор
    Само така ,а сега ги и осъдете и ги заведете в някоя джамия да се извинят публично и да си стъпчат пагоните
  • 5 Гориил

    20 6 Отговор
    Тези разкрития имат за цел да прикрият още по-големи кървави престъпления и ужасни мъчения.Политически по-удобно е да се признае убийството на афганистанци, отколкото геноцидът над руснаците.
  • 6 Гост

    7 14 Отговор
    Не вярвам военните така без нищо,за кеф да са убили тези 39 талибана....Ако има постоянно такава превенция,много от атентатите ще бъдат предотвратени...Не може бил под наблюдение 2 год и накрая направил атентата...Има ли доказателства...безследно изчезнал...Тези са за още по един медал...
  • 7 факуса

    15 1 Отговор
    ами те затова са станали войници,могат да убиват законно,и би требело да се наказват пратилите ги там,войниците не правят войни,те участват в тях
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 6 Отговор

    До коментар #3 от "Байчовото":

    Ти още не си разбрал САЩинските измами,
    че на 11.9 САЩиянците си организираха терористичен акт на своя територия и започнаха ТЕРОР където, когато и както решат ‼️
    И как с една епруветка започнаха войната в Ирак‼️
  • 9 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    9 3 Отговор
    Отнемане на медалите е добре, но не е достатъчно -
    трябва отнемане на пенсиите, привилегиите и накрая ЗАТВОР...

    Коментиран от #16

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Байчовото":

    А разбра ли поне , че нашите
    дУ-пЕтати
    си присвоиха
    ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БКП
    и само му смениха името ‼️‼️‼️
    Все едно утре Пловдив да се гордее с паметника на "Джон",
    днешния "Альоша" 🤔🤔🤔
  • 11 Сталин

    11 3 Отговор
    Западните мародери са били винаги страхливи кучета и воюват само с жени и деца и бомбят колибите на кафевите хора в джунглата
  • 12 Грешка

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Този случай се дискутира там":

    Този случай се дискутира от 10 години. И командирът е заповядал на подчинените си, да убиват. И впрочем няма много шокирани както твърдиш,тъй като талибаните са недолюбвани навсякъде.

    Коментиран от #13

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "Грешка":

    "талибаните са недолюбвани навсякъде."🤔
    Дали защото
    "Талибан (на пущу طالبان – ученици, студенти) е ислямско фундаменталистко военизирано движение в Афганистан..." финансирано от САЩ в борба срещу СССР 🤔
    Те и тук основно студенти скачАха 89-та и крещят "Времето е наше!",
    а сега същите, вече 55-65 годишни викат "Ама ние не това искахме!"😒
  • 14 Пешо

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Този случай се дискутира там":

    А затворче и санкции нещо няма ли... или 39 убийства преди 10-15 г. Не е същото като изнасилване преди 30-40г. Или убоисйство на куче.
  • 15 Руснаков

    3 6 Отговор
    Проруската сво...се загрижила за едни настоящи или бъдещи терористи мюсюлмани...докато охотно насърчават убийствата на руските терористи над християни украинци...абе Вие срам нямате ли...
  • 16 Минувач

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бойкот на алчните от О-Л-Х":

    Това си мислех и аз .... Тези са обвинени във военни престъпления, а само ще им отнемат медалите?!? Това са военни престъпления и следва военен съд и присъди, а не някакво мъмрене.
    В Сърбия на Радко Младич медали ли само му отнемаха?
Новини по държави: