Тема: Украйна

14 Септември, 2024 16:54 4 173 73

Как Германия остана (почти) без оръжия

  • бундесвер-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • отбрана-
  • оръжия-
  • сигурност-
  • нато-
  • берлин

Русия може само за 6 месеца да произведе всички оръжия, с които в момента разполага германският Бундесвер

Как Германия остана (почти) без оръжия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"За да възстанови предишните си запаси от оръжие, на Германия ще са ѝ необходими около 100 години" - това впечатляващо заглавие обиколи германските медии след публикуваното проучване за германските разходи за отбрана. Неговите автори твърдят, че най-голямата икономика от Европейския съюз все още недопустимо изостава в надпреварата във въоръжаването с Русия, въпреки че е създала специален фонд за превъоръжаване на Бундесвера в размер на 100 млрд. евро.

Как Бундесверът беше окастрен при Ангела Меркел

Още новини от Украйна

Два интересни аспекта има в проучването под заглавие „Способност след десетилетия: Германия се въоръжава твърде бавно пред лицето на руската заплаха“. От една страна изследователите от Института за световна икономика в Кил са изчислили колко години ще са необходими на Германия, за да превъоръжи армията си поне на нивото от началото на този век. От друга страна проучването показва как през последните две десетилетия (от 2004 година насам, т.е. при управлението на Ангела Меркел) Федералната република силна се е разоръжила.

Един поглед върху тези данни е достатъчен, за да покаже колко несъстоятелна е пропагандната теза на Русия, че разширяването на НАТО на изток представлявало нарастваща военна заплаха за нея. Всъщност, след като бившите социалистически страни се присъединиха към западния отбранителен съюз, много от членовете на алианса престанаха да обръщат подобаващо внимание на отбранителните си способности, а Германия, която имаше една от най-големите армии в Европа, е може би най-яркият пример за това.

Ако преди 20 години Бундесверът е имал на въоръжение близо 2400 бойни танка, през 2021-ва броят им е спаднал на 339; бойните машини на пехотата - от над 2 100 са намалели на 674, бойните самолети - от 423 на 226, а гаубиците – от близо хиляда на само 121 в навечерието на руската инвазия в Украйна.

Безотговорен подход към нуждите на армията

Сега експертите на Института за световна икономика са изчислили, че при сегашните темпове на превъоръжаване Бундесверът ще си възстанови броя на оръдията от 2004 г. чак през 2121 година, този на танковете - през 2066 г., на бронетранспортьорите - през 2043 г., а на бойните самолети - през 2038 година.

Тези изчисленията не бива да се възприемат дословно, тъй като характерът на съвременната война се променя бързо и не е сигурно, че Бундесверът в бъдеще ще се нуждае от точно толкова оръдия и танкове, колкото е имал в началото на века. Примерът с Украйна ясно показва това.

Резултатите от изследването представляват нагледна илюстрация за това как Германия недопустимо бавно подобрява отбранителните си способности на фона на бързата експанзия на руската военна индустрия. Професор Гунтрам Волф, ръководител на авторския екип, е много по-красноречив в оценката си: „Би било небрежно и безотговорно да оставим нещата така, както са, докато наблюдаваме агресивността на Русия.“

Какво прави Русия

Производственият капацитет на руската отбранителна промишленост вече е толкова голям, че на Руската федерация ще са ѝ необходими около шест месеца, за да произведе всички оръжия, с които в момента разполага Бундесверът, твърдят още изследователите от Кил. Според техните изчисления Русия е успяла да утрои производството на танкове и да увеличи шест пъти производството на безпилотни летателни апарати (дронове) след нахлуването си в Украйна през февруари 2022 година.

Благодарение на подкрепата от Северна Корея руската армия е в състояние да изразходва приблизително по 10 000 снаряда и ракети всеки ден. Ако Бундесверът разхищаваше боеприпасите си със същите темпове, годишното производство в германските оръжейни заводи щеше да му стигне само за 70 дни. При това е ясно, че в случай на прекратяване на огъня в Украйна, руските военни запаси ще започнат да нарастват с безпрецедентни темпове, предупреждават от Института за световна икономика.

80 милиарда евро годишно за отбрана

Основния извод от изследването професор Гунтрам Волф формулира така: „Русия се превръща във все по-сериозна заплаха за сигурността на страните от НАТО. В същото време ние твърде бавно си набавяме оръжията, необходими за възпиране. Ето защо, според учения, Германия се нуждае, извън еднократния извънреден фонд от 100 млрд. евро, от незабавно, значително и дългосрочно увеличение на текущите разходи за отбрана до поне 2% от БВП, което би било в интерес на цяла Европа“.

В проучването се посочва и конкретната сума за това: от 2025 година нататък Германия трябва да дава по 80 милиарда евро годишно за отбрана.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 47 Отговор
    чий е Курск????
  • 2 Българин

    12 53 Отговор
    какво стана с тридневната...????

    Коментиран от #60

  • 3 ТаУмВзе

    45 4 Отговор
    Няма Германия след Капитулацията от 1945та, тва го врътка краварчето чрез британчето. Натам са под Халифат бонус де.

    Коментиран от #24

  • 4 в новите джамии

    38 6 Отговор
    ще се молят на алау за шмайзери
  • 5 Българин

    12 40 Отговор
    братушките превзеха ли селото

    Коментиран от #8

  • 6 САМО 121 ГАУБИЦИ

    41 4 Отговор
    ЖИВИ ДА ГИ ОПЛАЧЕШ...СТИГА СТЕ ПИСАЛИ СМЕШКИ...ЦЕЛИЯТ СВЯТ ВИ СЕ СМЕЕ...
  • 7 КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ

    42 8 Отговор
    ШВА БИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ, ИЛИ ИСКАТ ДА ГЛЕДАТ ПАК ПАРАД В БЕРЛИН.........

    Коментиран от #35

  • 8 само за курска област

    37 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Общо от нахлуването на въоръжените сили на Украйна в граничните територии на Курска област на 6 август загубите на украинската страна възлизат на повече от 13100 военнослужещи.

    Значителни загуби във въоръжените сили на Украйна и във военната техника. През месеца и седмицата, в която се водят боевете в този регион на Русия, вече са унищожени 110 вражески танка, 44 бойни машини на пехотата, 87 бронетранспортьора, повече от 120 артилерийски оръдия и РСЗО, включително седем американски HIMARS и стотици бойни бронирани машини.

    Коментиран от #62

  • 9 Град Козлодуй

    15 48 Отговор
    Истината е че Путин е Психопат и Сатрап и Унищожи Народа си 🤟✌️
  • 10 ти да видиш

    45 6 Отговор
    Укpoвермахта опука запасите на Вермахта, хаха!
  • 11 Си Дзинпин

    40 4 Отговор
    Дали ще се повтори 1945 година? И Русия пак да трябва да освобождава Германия от американци и евреи само че, този път?
  • 12 Галя от ПосолствоТО

    43 4 Отговор
    Важното е ,че затвориха тецовете, спряха руската газ, и купуват от шефа, сега ще затворят и автомобилните заводи. А оръжие шефа ще им продаде , да дадат 500 милиарда, доставка - иншаллах/ако е рекъл господ/.

    Коментиран от #15

  • 13 Русофил- Обичам Зеле на фурна

    38 5 Отговор
    Такоз е. Русия три пъти е превземала Берлин. " Можем повторить" дет са вика, хаахах
  • 14 Адолф

    8 35 Отговор
    фактите-руски орки мрът от немско оръжие хихихихихи
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    40 5 Отговор
    Сега разбрахте ли, защо войната в 0крайна е замислена като дълга и продължителна? Скоро, складовете на алианца ще се опразнят.

    Коментиран от #17

  • 17 К.О.Т.арАК 🐱

    5 13 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    мхм..разбрахме...

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    21 3 Отговор

    До коментар #17 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Не, още не сте, но ще разберете.

    Коментиран от #25

  • 19 Мишел

    6 26 Отговор
    Бивш съветник на Тръмп: Ако Путин използва ядрено оръжие в Украйна, подписва смъртната си присъда (ВИДЕО)

    "Моят отговор на коментарите на Путин е да му се каже в частен разговор и публично: Ако Русия използва ядрено оръжие в Украйна, Владимир Путин ще е подписал собствената си смъртна присъда". Това заяви пред Times Radio бившият съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп (в президентския му мандат) Джон Болтън.
    По този начин той отвърна на руския диктатор, който заяви, че ако западните партньори на Украйна ѝ позволят да нанася удари дълбоко в Руската федерация с техни оръжия, то това ще вкара НАТО във война с Русия: В същото време Китай и Индия също са предупредили Русия дори да не си и помисля за ядрен удар защото радиацията би достигнала и тези страни и целия им ядрен арсенал също ще бъде стоварен върху руската федерация.

    Коментиран от #33, #37, #43, #52, #72

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай Яни.

    10 24 Отговор
    В Германия произвеждат Мерцедес и Опел. А и МАН. Електрона техника за бита. А московците само танкове и самолети за да плашат светът...ама станаха за смях във войната с Украйна.

    Коментиран от #34

  • 22 Прекрасна новина от последните минути

    8 23 Отговор
    Украйна е пробила на ново място в Курска област - говори за напредък и обкръжение на хиляди руснаци (ОБЗОР - ВИДЕО)

    Украинските войски успешно са пробили руската отбрана в нов участък в Курска област, като са проникнали на още няколко километра на руска територия, твърди едно от украинските подразделения. Обкръжени са 2 руски бригади. Нови стотици Руски военни са взети в плен.

    Коментиран от #32

  • 23 ха ха хааа

    5 17 Отговор
    Голем " производител" са рашъните , затуй Иран и С, Корея им пращат ... 🤭😁
  • 24 Русофил- Обичам Зеле на фурна

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Имаше Германия, казваше се ГДР, ама белязания го продаде, за възможноста да рекламира пица. За това сега в източна Германия печели АзГ

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пропагандата не е "другата гледна точка"

    9 11 Отговор
    Нови снимки на една от най-големите руски бази за съхранение на артилерия в Щучие. Курганска област.
    Запасите са на изчерпване....

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гръч

    16 2 Отговор
    Няма вече Германия има нов Германистан
  • 30 Лост

    15 2 Отговор
    Ама как се правят на луди тези от германския институт.Ами нали,ако Украйна беше станала член на НАТО,тя е най-близо до Русия и щяхте да я въоръжите и щеше да е заплаха за Русия.
  • 31 Реалист

    6 15 Отговор
    Само Volkswagen произвежда 9,5 МИЛИОНА автомобила. Нали е ясно, че при нужда тази бройка може да са танкове, артилерия, ракети ...
    Всички най добри и смъртоносни оръжия са измислени от германците още през 40-те на миналия век. Има разбира се подобрения но технологията и принципа са изобретени от немците.

    Коментиран от #45

  • 32 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "Прекрасна новина от последните минути":

    Колкото по-дълго се мотаят из бостаните на Курск, толкова по-дълго Донбас ще е оголен и лесен за превземане.
  • 33 Град Козлодуй

    6 24 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Господин Путин Унищожи Своя Народ и Русия
    Господин Путин Нямаш Полезен Ход
    Недей Като Саддам
    Предай се в Хага Сам ✌️🤘🤘☝️
  • 34 Гост

    22 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Яни.":

    Я, питай някой германец, французин или италиянец, дали му е смешно, като чуе да праща още санкции срещу Русия.
  • 35 8242

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ":

    Догодина сенавълшват 80 години от последния , пак им се гледа парад.
  • 36 Дупничанин

    18 0 Отговор
    Немат оръжия, ма за сметка на това си имат халифат. Кво се жалват?
  • 37 0001

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Китай иска Австралия, Океания, Тексас и Аляска. Индия иска северните щати, С. Корея ще вземе и тя десетина щата. Как ти се струва това? Дали няма да подкрепят Русия?
  • 38 освобождение отвсякъде ни дебне

    5 19 Отговор
    А на Русия колко века ще са необходими да стигне стандарта и начина на живот в Германия?И Германия ли ще освобождават ватите?Е, какво като са въоръжени?Как живеят?

    Коментиран от #40, #46, #48

  • 39 Дрън, дрън ... съветски чугун

    6 18 Отговор
    Русия ако можеше да произведе нещо, нямаше Северна Корея и Иран да я спасяват с милиони снаряди, дронове и ракети.
    Някои още не са проумели какъв keнeф е северно азиатската руслямия

    Коментиран от #44, #49

  • 40 0001

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "освобождение отвсякъде ни дебне":

    10 години и онези ще се сринат.
  • 41 СМТЪТ з аБАНКИАНСКИА

    2 1 Отговор
    схо триесх вее бо клукк.. банкаинскаи е труПП до дни...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 5872

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Няма да е срещу украйна , а срещу страните педоставящи и насочващи ракетите, няма как радиацията да достигне Китай и Индия .
  • 44 Гост

    25 3 Отговор

    До коментар #39 от "Дрън, дрън ... съветски чугун":

    Не я снабдяват бе, Гъло6! Просто, по-евтино е да жертват корейски и ирански дронове, за да разкрият местоположението на вражеските ПВ0, след което пускат руските ракети за унищожението му. Ама, като не си бил в ка3армата, няма как да отбираш от военна тактика.

    Коментиран от #50, #53

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    17 3 Отговор

    До коментар #38 от "освобождение отвсякъде ни дебне":

    Според официалните статистики, стандартът на живот в Русия я отрежда на 49-о място, а България е на 51-о. Май, ние ще стигнем германците след Русия.
  • 47 хихи

    8 2 Отговор
    Денацификация, демилитариязация и връщане на НАТО в границите от 1988г
    България пак е от страна на Булката, мен ме е страх да не вземат да ни Освободят за трети път, че може да няма втори мост на Дружбата на Дунав, 7 и 8 блок на АЕЦ и трети космонавт...
  • 48 6853

    15 1 Отговор

    До коментар #38 от "освобождение отвсякъде ни дебне":

    Русия е на пета позиция в света, . Става дума за „БВП по паритет на покупателната способност“ – показател за сравняване на брутния вътрешен продукт чрез коригиране на нивата му спрямо разликите в цените в отделните държави.

    Коментиран от #55, #56

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Механик

    16 0 Отговор
    Абе не знам как така натютю остана без оръжие, ама се каза, че големия дето го вадеха се оказа много мек. Да не говорим, че и не беше особено голям.
  • 52 Бивш канадец

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Хайде на бас, че в такъв случай САЩ няма да направят нищо, само ще помрънкат? Те прекрасно съзнават, че това ще означава ядрена война, в която САЩ имат много повече какво да губят, отколкото руснаците. И че такава война ще означава край на лъскавия им живот - независимо какво ще стане с Русия и Европа?
  • 53 Корейски дронове

    2 7 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Няма иранските ги свалят и с мобилни установки и със Стрела 2 и със френските мистрали.Свалят ги даже и с леки самолети.За това Пейтриот и Ирис в не се използва бе войника.Разбира ти безгънковата кратунка.Смешник.
  • 54 Умерен

    8 1 Отговор
    Бабето Меркел - на съд, а не да я изпращат в пенсия с военни почести! И не само за това!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Христо

    11 0 Отговор
    На Германия не й трябват оръжия. Трябва й суверенитет.
  • 58 Христо

    10 0 Отговор

    До коментар #55 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    След указа на Путин отпреди две седмици за улесняване на имиграцията от Запада, в консулството в Енинбург имало 17 заявки за 10 дни за емиграция в Русия.

    Коментиран от #59, #63

  • 59 Христо

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Христо":

    Единбург
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Феникс

    9 0 Отговор
    Ами как влезнаха в НАТО милите, нас ни разоръжиха по същият сценарий!
  • 62 Рон Джереми

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "само за курска област":

    Това го пише във Фейса на проф. Витанов и е 100% лъжа. Истината е, че украинците взимат още територии.
  • 63 Христо

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Христо":

    А, а в Поглед.инфо сега има данни от посолството на Русия в Лондон - там кандидатите за преселване за няколко дни станали 34
  • 64 666666

    9 0 Отговор
    Хахахах ами спрете да правите перални за укрия и ограничете вноса им за там,за да няма от къде Раша да гепи чипове за да си произведе оръжията.
  • 65 Правилно ли прочетох?

    11 0 Отговор
    "Благодарение на подкрепата от Северна Корея руската армия е в състояние да изразходва приблизително по 10 000 снаряда и ракети всеки ден." ??? Благодарение на Северна Корея ????:):)

    Я да видя кой е монтирал тоя бисер в DW? Момент само....!
    Ахаааа! Някой си Андрей Гурков- Продава краставици(огурка) на Краставичаря DW?
  • 66 Зеленски съм

    7 0 Отговор
    И аз не знам защо останаха без оръжие и пари.
    Пък и някой ги деиндустриализира дори, но не съм аз.

    А и защо ЕС е в рецесия?
    И Дойче Веле не знае нищо! И Мара и Джамбаза и Ганев...не знаят
  • 67 безпартиен

    3 1 Отговор
    Нямали оръжия в Германия?То не останаха германци там!ИСТИНСКИТЕ ГЕРМАНЦИ И ИСТИНСКАТА ГЕРМАНИЯ СВЪРШИХА НА 9 МАЙ 1945 Г.!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Жоро

    2 0 Отговор
    Германия е НАТО, не е във война и няма накъде да бърза
  • 70 ццц

    4 0 Отговор
    какво е това скимтене и сополи, вчера пък четох някакъв американски аналитик, който се жали, че натрупаните запаси оръжие за евентуалната война с Русия заминали за Украйна и сега било мизерия по складовете. И каква е разликата, нали пак ги ползуват за война с Русия и им излиза по евтино, щото гинат украинци. Утре ще впрегнат други празноглавци и пак отначало...
  • 71 М3 голд

    0 0 Отговор
    Да се чудиш и маеш DW реклама ли прави на Русия или на Меркел. Или и двете заедно.
    По времето на Меркел Германия и Русия почти нямаха проблеми един към друг. Стокооборотът между тях беше добър. Германия ползваше гарантирана евтина руска газ, която й осигуряваше по висок жизнен стандарт, икономическо развитие и спокойствие. Русия традиционно си поддържаше военната промишленост, без интензивност и милитаризация на другата. Според мен, отминалите времена бяха по добри от сегашните. За какво са тия военни подготовки, това чудо. Вместо коли, автобуси, влакове да се произвеждат танкове. Да спира световния прогрес в името на военния. Не е далеч времето, когато ще се направи качествен скок. Ще се достигне до ползване на други измерения, движения във времето и какво прайм? Ще оставим Господ да реши. И след стотици хиляди години наново ще намират от скалите да се показват мобилни телефони. Нашите.
  • 72 М3 голд

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Мишел":

    Кой е казал ядрен удар и къде? Ако гръмнат бомбите в океаните, покрай нечии брегове? Половината Холандия може да остане под вода. За САЩ - Калифорния със сигурност. А за оня разлом там спомняте ли си? Той просто чака някой да го активира. Хайде да не се наскачат, че от много лежане някои няма да могат да направят и крачка, не да скочат. Сега са заложили на живата сила на уж братската съседна на Русия страна. Чудесно за САЩ решение. Но да се повишава ескалацията става все по опасно и за тях. Да не се забравят думите на Путин: " защо ни е свят без Русия?"
  • 73 Пенка

    1 0 Отговор
    Целта е да се разоръжи Европа. Когато това се случи, започва следващият етап от плана - пускат имигрантите, които са обучени на военно дело и поробват Европа. България вече си прати всичко, което има, на Украйна.
Новини по държави: