15 Септември, 2024 13:00 2 368 27

Ким Чен-ун в ядрен обект! Ясен сигнал до бъдещото правителство в Белия дом

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • ядрено оръжие-
  • южна корея

Разкриването на севернокорейското секретно ядрено съоръжение може да има за цел и да повлияе на изборите в САЩ и да изпрати сигнал до следващото американско правителство, че ядреното разоръжаване вече е невъзможно

Ким Чен-ун в ядрен обект! Ясен сигнал до бъдещото правителство в Белия дом - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кадрите на съоръжението за обогатяване на уран в Северна Корея може да показват недекларирано място за изграждане на ядрени бомби точно извън столицата. Това е мнението на анализатори, цитирани от "Ройтерс".

В петък Северна Корея за първи път показа снимки на центрофугите, които произвеждат гориво за нейните ядрени бомби. Лидерът Ким Чен-ун посети съоръжение за обогатяване на уран и призова за повече оръжейни материали за увеличаване на арсенала.

На кадрите Ким върви между дълги редици метални центрофуги - машините, които обогатяват уран. Не се уточнява местоположението на съоръжението.

Наблюдатели и анализатори от Северна Корея поясниха, че се подозира, че обектът, известен като "Кангсон", е таен завод за обогатяване на уран.

Джефри Люис, експерт по неразпространение на ядрени оръжия в Института за международни изследвания "Мидълбъри" заяви, че пет изображения на вътрешното съоръжение, включително на "голямата" зала, съвпадат с характеристиките на сателитните изображения на ядрения обект.

Северна Корея показа центрофуги за обогатяване на уран

Севернокорейският лидер каза, че "водените от американските империалистки васални сили" са преминали червената линия,

Странната форма на пристройката и необичайният набор от колони и греди са "в голямо съвпадение" с обекта, построен от Северна Корея тази година, отбеляза той.

"Това вероятно е "Кангсон". Това е завод за обогатяване на уран", заключи Луис.

Смята се, че Северна Корея има няколко обекта за обогатяване на уран.

Според анализаторите през последните години сателитни изображения показват строителство в главния център за ядрени научни изследвания в Йонгбьон и площадката "Кангсон", което предполага възможно разширяване и на двете места.

Колин Цвирко, старши аналитичен кореспондент на NK Pro - базиран в Сеул уебсайт, който наблюдава Северна Корея, заяви, че снимките и сателитните изображения показват, че комплексът е "Кангсон".

През юни генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси съобщи, че тази година се изгражда нова пристройка към основната сграда в комплекса "Кангсон" и добави, че комплексът споделя "инфраструктурни характеристики с докладваното съоръжение за центрофужно обогатяване в Йонгбьон".

КНДР иска да увеличи ядрените си оръжия

Необходимо е силно военно присъствие, за да се изправи срещу различните заплахи, идващи от Съединените щати и техните последователи, според Ким Чен-ун

По време на посещението, което беше отразено от севернокорейските медии, Ким подчерта необходимостта от увеличаване на броя на центрофугите за "експоненциално увеличаване" на ядрения арсенал и разширяване на използването на нов тип центрофуга за укрепване на производството на ядрени материали от оръжеен клас.

Снимките, които показват усъвършенстван дизайн на центрофуги и зала с каскади, свързващи центрофугите, предполагат, че Северна Корея е постигнала напредък в програмата за обогатяване на уран, споделят експерти.

"Размерът на показаните каскади и залата означаваи значителен капацитет, може би не до нивото на "експоненциален растеж", както е наредил Ким, но все пак значителен растеж", съобщи 38 North, базирана във Вашингтон програма за наблюдение на Северна Корея.

"Вероятно тези центрофуги са проектирани и произведени от Северна Корея", отбелязват от програмата и добавят, че мястото, показано на снимките, може да е Йонгбьон.

Разкриването на севернокорейското секретно ядрено съоръжение може да има за цел и да повлияе на изборите в САЩ и да изпрати сигнал до следващото американско правителство, че ядреното разоръжаване вече е невъзможно, смятат някои експерти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо

    37 27 Отговор
    Като покажат снимка на втори дебел севернокореец ще се впечатля.

    Коментиран от #3, #9, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пиночет

    36 19 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо":

    Това беше топ коментар!!!!!!

    Коментиран от #5, #21, #22

  • 4 ай жива да не бях

    36 23 Отговор
    Кога минаха тези 6 месеца, та пак започват преговорите на Северна Корея със САЩ и Международния червен кръст за доставката на следващите кораби с американски ориз.

    Коментиран от #8

  • 5 Сам се

    9 35 Отговор

    До коментар #3 от "Пиночет":

    Четкаш
  • 6 Пасквил

    8 35 Отговор
    През 1994 година САЩ и Северна Корея подписват т.нар. „Рамково споразумение“, според което Пхенян прекратява извличането на плутоний, а САЩ осигурява финансова помощ, горива и субсидии за построяването на две модерни АЕЦ с леководни реактори
  • 7 Швейк

    13 35 Отговор
    Човече-фъстъче с ядрено сандъче.

    Що е то ?
  • 8 Разтроение на

    7 25 Отговор

    До коментар #4 от "ай жива да не бях":

    "личноста" или сте повече :)
  • 9 инфо

    20 36 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо":

    Явно ти харесват дебеланите и дебелаците в САЩ, Европа, а вече и в България(за мое съжаление)...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шарли Ебдо

    36 20 Отговор
    Любимецът на Путин! Ким с народ от недохранени роби! Каква отвътителна комунистическа практика, тъй позната и на нас
  • 12 Бай Ганьо

    36 11 Отговор
    В държавата концлагер, всичко е точно!

    Коментиран от #14

  • 13 Хохо Бохо

    28 35 Отговор
    Ко стаа с пропагандата ве? Тези трева пасат щото няма кво да ядат, но имат съоръжения за обогатяване на уран и ракети изстрелват. Ние банани целогодишно ядем и просперираме но жълти павета не можем да наредим и шахта наравно с асфалта не можем да направим. Що така ве козяци?
  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    8 25 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Ганьо":

    Беше ли там за да потвърдиш ?!?!
  • 15 Брей, тоя бил голяма гад

    9 26 Отговор
    типична "информация" от Ройтерс - може би, предполага се, вероятно, за сега не е ясно, дъра бъра, и накрая ще изкарат Русия виновна!
  • 16 Укроб

    5 25 Отговор

    До коментар #10 от "Дон Корлеоне":

    Не съди за другите по себе си!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 София

    26 7 Отговор
    може да тестват бомбите върху копейките

    Коментиран от #25

  • 19 Дедо Джо

    7 25 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо":

    А бай Ганю произвежда Кирчовци и Тикви.
  • 20 1111

    26 0 Отговор
    Caмo 19% oт зeмятa нa Ceвepнa Kopeя e oбpaбoтвaeмa. Tя e близo 23 000 ĸв. ĸм. Зa cpaвнeниe - плoщтa нa aмepиĸaнcĸия щaт Hю Джъpcи e oĸoлo 22 500 ĸв. ĸм.
  • 21 Жалко

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пиночет":

    Коментара на човека си беше топ от докъде, но ако погледнеш реакцията на ганьовците, които търсят положителни коментари за жълтото диктаторче и режима му ти става тъжно
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нострадамус

    2 26 Отговор
    Хамерика до сега не е спечелила нито една от многото войни,
    които е водила.
    Няма да победи и във войната с Русия, но след всяка война,
    която Америка започне, светът губи по нещо значимо!
  • 24 оня с коня

    26 4 Отговор
    С.корея е нещо като Ливан по беднотия и ако не са Китай и Русия да им подхвърлят по нещо за ядене,просто ще страт да съществуват.В замяна на това са длъжни да Плашат демокр. Свят със Ядрени бомби,чиято технология на производство им е любезно предоставена.На това отгоре Ким самоуверено отказа Хуманитарна помощ от Ю.Корея,нещо повече - явно по заповед на Огромните си съседи усърдно изпълнява задачата си да "омаломощава" Финансово Ю.Корея всячески като например:1/С непрекъснати Ракетни изцепки и струпване на хиляди Оръдия по границата ПРИНУЖДАВА Юга да вкарва също каласални Суми за допълн. въоръжаванеи модернизация на Армията.2/БОКЛУКЪТ с Балоните...Тая Гадост може да бъде измислена само от изключително перверен и жесток Ум,защото принуждава Юга да се харчи за скъпи ракети и Муниции да сваля БЕЗБРОЙНИТЕ летящи Балони с торби боклук НА СВОЯ Територия обаче за да не излезе че стреля по Севера.От тук нататък следва и Огромен Харч за събиране и Изгарянето му със съответния транспорт и евентуално изграждане на Заводи за целта.А реалността е пределно ясна:Докато Демокр. свят СЕ РАДВА на Живота си,то Изтокът се чуди как да се ОТЪРВЕ от него,защото вероятно и в Ада се живее по-добре и затова упорито провокира Война,при която се надява да ЗАВЗЕМЕ Запада и да си присвои Парите и Територията му,като пороби населението.Русофилите Дебилски обаче изтъкват Западната Сдържаност като "Страх",а Източната наглост - като "мелост".
  • 25 Руснака

    0 26 Отговор

    До коментар #18 от "София":

    Може..... И оная дето, нете гльтна..
  • 26 Факт

    0 26 Отговор
    Вече имат достатъчно за да станат суверенна държава. Българето може само да робува на тоя и оня с векове
  • 27 Факт,другото е пасквил

    0 0 Отговор
    През 1994 година САЩ и Северна Корея подписват т.нар. „Рамково споразумение“, според което Пхенян прекратява извличането на плутоний, а САЩ осигурява финансова помощ, горива и субсидии за построяването на две модерни АЕЦ с леководни реактори
Новини по държави: