16 Септември, 2024 15:34 2 149 8

Израел предупреди Пентагона: Времето за дипломатическо решение с "Хизбула" безвъзвратно изтича

  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • йоав галант-
  • лойд остин-
  • пентагон

В понеделник израелските медии съобщиха, че началникът на северното командване на армията е препоръчал бърза гранична операция за създаване на буферна зона в Южен Ливан

Израел предупреди Пентагона: Времето за дипломатическо решение с "Хизбула" безвъзвратно изтича - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в понеделник, че прозорецът се затваря за дипломатическо решение на противопоставянето с подкрепяното от Иран движение Хизбула в Южен Ливан, цитира думите му "Ройтерс".

Забележките на Галант идват, когато специалният пратеник на Белия дом Амос Хохщайн посети Израел, за да обсъди кризата на северната граница, където израелските войски обменят ракетен огън със силите на Хизбула от месеци.

"Възможността за договорена рамка на северната арена се изчерпва", каза Галант на Остин в телефонен разговор, според изявление от неговия офис.

Докато Хизбула продължава да се обвързва с ислямисткото движение Хамас в Газа, където израелските сили са ангажирани от почти година, "траекторията е ясна", каза той.

Посещението на Хохщайн, който трябва да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху, идва на фона на усилията за намиране на дипломатически път за излизане от кризата, която принуди десетки хиляди от двете страни на границата да напуснат домовете си.

В понеделник израелските медии съобщиха, че началникът на северното командване на армията е препоръчал бърза гранична операция за създаване на буферна зона в Южен Ливан.

Докато войната в Газа беше основният фокус на Израел след нападението на Хамас на 7 октомври миналата година, несигурната ситуация на север подхрани страховете от регионален конфликт, който може да засегне САЩ и Иран.

Ракетен обстрел от Хизбула в деня след 7 октомври откри най-новата фаза на конфликта и оттогава има ежедневен обмен на ракети, артилерийски огън и ракети, като израелските самолети нанасят удари дълбоко в ливанската територия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тато

    14 8 Отговор
    ами изтече, като ви вкараха една хиперзвукова и омазахте курника с куришки, че може и други да има и с други бойни глави!

    Коментиран от #7

  • 2 Сириец

    4 8 Отговор
    Време изгони руски окупант от Сириа щот много сириец доде у Бугариа, веч 65 000
  • 3 Ганьо

    4 4 Отговор
    Той цирка приключва май, и тези не са за каквито се мислят....
  • 4 Kaлпазанин

    3 8 Отговор
    По заглавието можете да си направите изводите кой кого командори ,няма исраел има Палестина
  • 5 За размисъл

    3 5 Отговор
    Те точно Хизб Алла ги изгони от Южен Ливан. Фанатици на тема Ливан. Правят ги на луди.То не бяха отвличания на военни, принуда за изтегляне на цивилни. При преден конфликт Наср Алла си седеше в бункера, телевизионна реч, зад него екран. И каза : тоя кораб дето сте го изтипосали срещу Южен Ливан вече го няма и на екрана се видя удара с ракета и с кораба до там.
    Потърсете в стари статии в еврейски медии : еврейски граждани благодарят на Наср Алла, след изказването му за удар. Евреите си изнесоха ракетите от край града. Сами се сетете от къде.
    Това е кошмара. Шиитите не са сунити - просто са много целеустремени.
  • 6 Софийски

    4 2 Отговор
    Братята украинци да взимат пример
  • 7 Госъ

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "тато":

    Да не плачкаш после и за тия като за Хамас..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.