8 Октомври, 2024 16:46 1 055 13

Надежда за мир! "Хизбула" намекна за спиране на огъня в Ливан, Газа остава на заден план

  • хизбула-
  • израел-
  • хасан насрала-
  • бенямин нетаняху-
  • ливан

През последната година лидерите на "Хизбула" многократно са заявявали, че групировката няма да спре огъня си, докато не бъде постигнато примирие в Газа

Надежда за мир! "Хизбула" намекна за спиране на огъня в Ливан, Газа остава на заден план - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-лидерът на "Хизбула" Наим Касем заяви, че групировката му подкрепя усилията за постигане на примирие за Ливан, съобщава "Ройтерс".

Той обаче за първи път пропусна да спомене споразумение за примирие в Газа като предварително условие за спиране на огъня на "Хизбула" срещу Израел.

Касем подчерта, че "Хизбула" подкрепя усилията на председателя на парламента Набих Бери - съюзник на групировката, за осигуряване на спиране на боевете, които ескалираха през последните седмици с израелска сухопътна офанзива и убийството на някои от високопоставените лидери на "Хизбула", включително генералния секретар Сайед Хасан Насрала.

"Подкрепяме политическата дейност, водена от Бери под надслова за примирие", посочи Касем в 30-минутно телевизионно обръщение.

"Във всеки случай, след като въпросът за прекратяването на огъня се оформи и след като дипломацията успее да го постигне, всички останали подробности могат да бъдат обсъдени и могат да бъдат взети решения", добави той. "Ако врагът (Израел) продължи войната си, тогава бойното поле ще реши".

"Хизбула" започна да изстрелва ракети срещу Израел преди година в подкрепа на своя съюзник "Хамас", който е във война с Израел от 7 октомври 2023 г.

През последната година лидерите на "Хизбула" многократно са заявявали, че групировката няма да спре огъня си, докато не бъде постигнато примирие в Газа. Обръщението на Касем обаче изглежда отбелязва отклонение от тази политика.

Израелските удари поразяват крепостта на групировката в южните предградия на Бейрут всяка нощ, а наземните операции се разшириха днес и обхванаха още части от южната граница на Ливан с Израел.

Касем обаче предизвикателно заяви, че възможностите на групировката са непокътнати, тя е ожесточила ракетния обстрел срещу Израел и жадува за "сблъсъци" с израелските войски в Ливан.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Арабските Терористи

    13 3 Отговор
    Взеха да плачат за мир.

    Трепят ги като Хлебарки.
  • 3 ЗОРО

    3 7 Отговор
    Циофашизма е тумор за човечеството и трябва да бъде изтрит от лицето на земята!

    Коментиран от #13

  • 4 Ербап

    9 1 Отговор
    Мдааа, май млатенето с ракети им поразреди зъбките.
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 1 Отговор
    Те намекват,но евреите сега започват......
  • 6 Kaлпазанин

    3 6 Отговор
    Даааа сигурно .там където има евреи и англосаксонци няма как да има мир ,или ще сте(сме) гои или геноцид ,и това се знае много добре и от Хамас и от Хизбула ,това което ги различава от ционистите че те избиввт жени и деца ,нека да насочат следващия път 1000 ракети по жилищни райони ,че да видим пак воя на евреите
  • 7 Бен Вафлек

    10 4 Отговор
    Дават на заден терористите, но сега е моментът Израел веднъж завинаги да ги униощожи.
  • 8 Ционист

    8 1 Отговор
    Моллите тръгнаха назад нещо, а?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Яд Вашем

    5 1 Отговор
    Един про.ст жалък антисемит - това си ти и заслужаваш вечен позор и гьо.стерица...
  • 11 две седмици преди войната

    1 0 Отговор
    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив - сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република - започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.

    В същото време Саудитска Арабия и Израел са все "по-близо с всеки изминал ден" до нормализиране на отношенията си, което би било историческо, заяви в сряда по телевизия "Фонкс нюз" саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.
  • 12 "Хизбула":

    0 2 Отговор
    Изядохме достатъчно бой. Стига вече.
  • 13 Анализатор

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЗОРО":

    Имаш предвид руския фашизъм предполагам, но не смееш да го наречеш с истинското му име...
    Прав си.