14 Октомври, 2024 16:50 1 281 26

Огромни суми: колко плаща Израел за войната

  • израел-
  • война-
  • иран-
  • хизбула-
  • хамас-
  • ливан

До 3 милиона долара само за една прехващаща ракета: Израел се сражава на много фронтове, а наскоро започна и нова сухопътна офанзива. Колко скъпо излиза това на израелската държава?

Огромни суми: колко плаща Израел за войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Жертви, ранени, заложници, бежанци - на фона на страданията на хората в Близкия изток след терористичното нападение на Хамас от 7 октомври 2023 г., на заден план остава следният факт: отбраната на Израел струва на страната огромни суми и същевременно сериозно отслабва израелската икономика, пише германската обществена медия ZDF.

Израелското министерство на финансите оценява преките разходи за войната до август т.г. на 100 млрд. шекела (26,5 млрд. щатски долара). Още през май шефът на Израелската централна банка Амир Ярон прогнозира, че до края на 2025 г. разходите за войната ще достигнат сумата от 66,3 млрд. щатски долара. Но това беше преди сухопътната офанзива на Израел в Южен Ливан и преди голямото ракетно нападение на Иран от началото на октомври, припомня ZDF.

До 3 милиона долара само за една прехващаща ракета

Когато Израел е обстрелван с ракети от Ливан, ивицата Газа, Йемен или Иран, всеки опит за прехващане струва най-малко 40 000 щатски долара. Това е минималната цена на една ракета "Тамир" за системата за противовъздушна отбрана "Железен купол", която Израел използва за защита от ракети с малък обсег, посочва изданието, като се позовава на експерти.

Ако се използват ракети с по-голям обсег, както при последната иранска атака, въздушната защита със системите "Прашка на Давид" и "Стрела" излиза на страната значително по-скъпо. Според експерта по Близкия изток от Университета на Бундесвера в Мюнхен Ян Бусе една ракета за "Стрела 2" излиза 2 милиона щатски долара, а за по-старата версия на отбранителната система - "Стрела 3" - една прехващаща ракета струва дори 3 милиона долара.

Над 26 000 ракети, изстреляни по Израел от началото на войната

Според данни на израелската армия от терористичното нападение на Хамас на 7 октомври миналата година до днес срещу Израел са били изстреляни повече от 26 000 ракети. "Противоракетната отбрана вероятно е един от най-големите разходи от началото на войната", казва в тази връзка Бусе.

Предполага се, че само въздушната защита на страната при последното иранско нападение е струвала на Израел 450 млн. щатски долара, а нападението през април т.г. е погълнало най-малко 1 милиард щатски долара.

Но Израел харчи пари не само за противовъздушна отбрана. Останалото военно оборудване също е много скъпо. Както обяснява пред ZDF експертът Ян Бусе, голяма част от ресурсите, които се използват в момента, са натрупани от Израел през последните няколко години именно като подготовка за подобна кризисна ситуация. Освен това САЩ увеличиха значително военната си помощ за Израел след нападението на Хамас. "През последните 12 месеца става дума за почти 18 милиарда долара, като 5 милиарда от тях са отишли за системите за противоракетна отбрана", казва Бусе.

"Това парализира икономиката на Израел"

Въпреки това разходите за конфликтите с Иран и неговите съюзници са огромна тежест за бюджета на израелската държава, казва Ян Бусе. За това допринася и мобилизацията на над 300 000 души, които - тъй като служат в армията - отсъстват от работните си места.

"За държавата Израел това означава двойна финансова тежест: от една страна мобилизираните получават заплащане, а от друга на фирмите се полагат компенсационни плащания за отсъствието на техните служители", обяснява Бусе. Според него това парализира икономиката на Израел и води до сериозна загуба на производителност.

В последната си прогноза Централната банка предвижда бюджетен дефицит от 7,2% от БВП на страната, а за следващата година - малко под 5% от БВП. Нараства и делът на публичния дълг - от 61,4% през 2023 г. на 68% до края на тази година.

И макар шефът на Централната банка да уверява, че Израел винаги е демонстрирал устойчивост в трудни времена, конфликтът в Близкия изток излага тази устойчивост на тежко изпитание. А краят му така и не се вижда.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 2 Отговор
    Четири еврейски фонда начело с Блек Рок управляват световното богатство.Парите не са проблем.Проблема е че оръжията за Украйна отиват в Израел.

    Коментиран от #6

  • 2 Град Козлодуй

    4 0 Отговор
    Воините са Кървав Бизнес

    Коментиран от #25

  • 3 българина

    8 2 Отговор
    прозрачността на техния бюджет, е същата като на частната ФЕД! в този бюджет не влизат американската помощ в пари и оръжие, знае се че за една година е в размер над 150 млрд долара. целия им бюджет е 450 млрд, е това колко процента дефицит е?
  • 4 Kaлпазанин

    12 0 Отговор
    Исраел не плаща ,Ротшилд само печата и тези които могат да я спрат ама не я спират и на тях плаща ,и на вас ас се плаща з всичко се плаща ,ама и вие ще си платите и и ние е безучастните ще си платим ама то няма да е пари

    Коментиран от #8

  • 5 ооооо

    7 0 Отговор
    те са си самоплатили да започнат тези фронтове. Цял свят знае кой държи бнките. А Овчечовеците вярват че едикой си е лошия вълк

    Коментиран от #12

  • 6 Нах

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Парите може и да не са проблем защото са едни цифри в момента,но рано или късно произведеното ще свърши,а и урките като капитулират не се знае накъде ще задуха вятърът.
  • 7 Рошко

    14 0 Отговор
    Последния ирански удар през" железния им купол" м е струвал,2,5 трилиона .само сметнете колко струват 20 ф-35 .аз отдавна се опитвам и да не купувам каквото и да е свързано с еврейски собственици ,например отдавна не пия кока кола , и не ям оная отврат Макдоналдс ,една изпита кола е един куршум против палестинец ,времето на годност изтича на на тази измислена "държава ,няма исраел има Палестина

    Коментиран от #16

  • 8 края на св.ободата

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Kaлпазанин":

    Българите сме свикнали, що годе с наща история, ама другите няма да могат, да преглътнат горчивата истина
  • 9 Борислав

    4 0 Отговор
    Всъщност, повечето от тези огромни суми се заплащат не от Израел, а от САЩ. За тази 1 година САЩ са предоставили на Израел над 17 милиарда долара във военна помощ.
  • 10 Чичо

    2 0 Отговор
    Нетаняху още ли е жив ?
  • 11 Тити

    0 2 Отговор
    За Израел това са дребни суми.
  • 12 Kaлпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ооооо":

    И кой е измислил лихвите също ,
  • 13 Жоро Ломския-американчето

    3 2 Отговор
    Сумите основно идват от джоба на американските данъкоплатци.
  • 14 васко

    4 1 Отговор
    Малко история по време на Римската империя на евреиите им било забранено да се занимават с финанси , търговия златарство както и със скъпоцени предмети имали редица ограничения . Нямали право да посещават и да живеят в Рим -- само покрайнините имали. Когато Испания е най- силната Морска държава и изгржда великата - Непобедимада армада - военноморски флот - хиляди евреи били убити и изгонени като голяма част от тях ги приел Османската Империя. Преди ВСВ -те същите финансирали Хитлер (когато инфлацията е достигала 2000 % и марката е обезценена ) как за няколко години Германия е вече най - развита индустриална държава както и във военtата и окупира цяла Европа ? Бесспорно Хитлер е убил милиони но същите финансирали войната като се надявали на огромните природни богатства на СССР да станат техни защото тогава най големите Немски фабрики , заводи са били собственост на евреите( като Krup и BMW самолетната индустрия Luftwaffe
    много други )
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не не

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Войната за евреите не е свързана с това ти кво ше изпиеш и издеш и похарчиш що за тех пари винаги ше има
  • 17 ФонДерЛайн

    4 0 Отговор
    Предлагам ЕС да задели Петстотин Милиарда за Израел,
    защото той плаща огромни суми за войната, която води с децаижени.
  • 18 Тази лудост може да се спре само

    4 0 Отговор
    От путин ако ррати атома по саш израил ватикана швеицария европа и се положи основата на нов свят иначе лудостта ше играе до края на света
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хохо Бохо

    0 0 Отговор
    Ми скъпичко е там....една бира е 25 долара, шаурмата (дюнера) и тя толкова. Па кво искат за оръжието? Да име ефтинко? Ми няма как, там са само евреи и яко се цакат един друг
  • 21 ПАРИТЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ

    3 0 Отговор
    НАЛИ ГИ ПЕЧАТАТ ЕВРЕИТЕ.ЗА ТЯХ ТОВА Е САМО ХАРТИЯ.
  • 22 Ще бъде око за око

    0 0 Отговор
    Ако мислят, че с пари ще се отърват, силно се лъжат. Тепърва жертвите ще им представят сметката.
  • 23 Значи виждате че борсите по света

    1 0 Отговор
    Всеки ден правят рекорди златото също на рекорди като обеснението е че централните банки фед и ецб ше намалели основната лихва и тва било причината за безумното помпане...дали е така обаче?не..истинската причина са воините на саш и отпусканите трилиони заеми и на тях саш им трябват активите да станат главоломно скъпи така че разподите за воини и заеми да бледнеят пред акитивите с който разполагат а инфлацията искат да е ниска за да нема бунтове и бензина да е пак същите долари и бургерите пак същите пари е все пак леко поскъпващи но без резки колебания за да няма бунтове и да се получи така че войните на саш и трилионите заеми на украина и израел да струват колкото 2 апартамента в ню йорк примерно

    Коментиран от #24

  • 24 Значи фед печата всеки ден трилиони

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Значи виждате че борсите по света":

    И с една част от тях помпи щатските борси до безкраи като директно купува акции на безумни цени в безумни количества само и само всичко да става безумно надуто е разпънато и така е вече 2 години а с друга част от напечатаните пари дава за оръжия и заеми на украйна и другите им пудели
  • 25 Зеленото

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Искам много кинти!!!
  • 26 Рон Джереми

    0 0 Отговор
    Евреинът накрая винаги идва с тефтера за сметката. В случая ще стане като при Шестдневна война, след която Израел окупира нови територии.