17 Октомври, 2024 10:25 599 17

Посредниците: Никой не се ангажира с преговори за прекратяване на огъня в Газа от седмици

  • катар-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху-
  • мохамед бин абдулрахман ал тани

През последните три до четири седмици изобщо няма разговор или ангажираност и ние просто се движим в същия кръг с мълчанието на всички страни, каза шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани

Посредниците: Никой не се ангажира с преговори за прекратяване на огъня в Газа от седмици - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел и Хамас не са участвали в преговори за прекратяване на огъня в Газа от около месец, посочи министър-председателят на Катар в сряда след срещата на върха ЕС-Съветът за сътрудничество в Персийския залив в Брюксел, пише "Политико".

"През последните три до четири седмици изобщо няма разговор или ангажираност и ние просто се движим в същия кръг с мълчанието на всички страни", каза шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Катар, САЩ и Египет посредничат в преговорите за прекратяване на огъня между Израел и Хамас от началото на войната в Газа миналата година, предизвикана от атаката на 7 октомври, при която бойци на Хамас убиха около 1200 израелци и взеха около 250 заложници в Газа, което предизвика офанзивата на Израел.

Катар отдавна поддържа тесни отношения с Хамас и широко се възприема като централен в посредничествата, които се провеждат на етапи.

"Винаги са необходими двете страни, за да постигнат споразумение. Ако имате една от тях [която] не желае или не се интересува от споразумение... никога не можете да го наложите", каза Ал Тани в сряда.

Ал Тани работи за поддържане на преговорите от началото на войната, като понякога се среща с представители на Хамас няколко пъти на ден, според New York Times .

Коментарите на Ал Тани идват, докато Израел продължава нападението си срещу Ливан, където израелските отбранителни сили започнаха "нова фаза" на войната в региона през септември в отговор на трансгранични атаки от подкрепяните от Иран бойци Хизбула.

"Това, което се случи с Ливан, усложни ситуацията и ние видяхме, че тази война само влошава ситуацията за целия регион и я прави по-сложна за нас като посредник", каза Ал Тани в сряда.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 6 Отговор
    Главчо трябва да се ангажира, както Албания се ангажира с Великобритания и Италия. Иначе дефицитът заминава в космоса.

    Коментиран от #3

  • 2 Тия

    4 2 Отговор
    от хамас още ли на са се предали?
  • 3 Ние ще се ангажираме

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Всички камилари дето ни ги връщат да отиват в Северна. Там и в Албания ще са лагерите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бяха хвърлени 85 хиляди тона бомб

    8 4 Отговор
    "огъня в Гааза" е само израелски. Просто избиват целенасочено жените и децата.
  • 7 Хамас и Хизбула са светци

    6 3 Отговор
    В сравнение с ционистите. И всеки го знае. Да питат тези българи които извозихме от Ливан от кого бягат? От престъпниците убийци ционисти или от Хизбула
  • 8 Гнусния израелски окупатор да изчезва

    2 1 Отговор
    Евакуирайте израелските заселници от палестинските територии, демонтирайте разделителната стена на Западния бряг и върнете земите на първоначалните им жители. Това са някои от  основните искания на Международния съд (МС) към държавата с еврейско мнозинство, след като постанови, че окупацията й там е „незаконна“.Съставът от 15 съдии на Върховния съд на ООН подчерта на 19 юли, че широк списък от политики на държавата с еврейско мнозинство, включително изграждането и разширяването на израелските селища на Западния бряг и Източен Йерусалим, използването на природните ресурси на зоната, анексирането, налагането на постоянен контрол върху земята  и дискриминационните мерки срещу палестинците „нарушават международното право“.Злоупотребата със статута на Израел на окупационна сила“ прави „присъствието му в окупираната палестинска територия незаконно“ и трябва да приключи „възможно най-бързо“, подчертаха съдиите.

    Коментиран от #9

  • 9 честен ционист

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гнусния израелски окупатор да изчезва":

    Алоо, то ООН е пред разпадане. Тоя се нада на някакъв си Международен съд и някаква бумажка наречена Харта за правата на човека.

    Коментиран от #12

  • 10 ха ха

    3 0 Отговор
    Нищо извънредно. Хамас едва ли ще пусне заложниците, защото вътре има сили решени да отидат до край. Пускането може да се случи само след вътрешна чистка, която е с нищожна вероятност. Израел този път няма да се огъне и да отстъпи. Работата по разтурването на Газа е почти приключена. Хамас гледа на палестинците като източник на мъченици и едва ли ще промени идеологията си. Също няма и никакви признаци, че са готови да признаят правото на съществуване на Изреал. Газа е обречена. Няма сила, която да я възстанови. Единственият смисъл за възстановяването на Газа е да се тероризира Израел. Евреите едва ли ще позволлят след като нещата са стигнали до тук. Добре, че не съм палестинец...

    Коментиран от #14

  • 11 Боруна Лом

    1 0 Отговор
    КОЙ ДА СЕ АНГАЖИРА, КАТО ,, ЖЪЛТИТЕ ЗВЕЗДИ,,, ГИ ИЗТРЕПАХА
  • 12 ООН НЕ е пред разпадане

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Даже е много единно по темата "Нацистки Израел" колега и като нищо ще изключат Израел от ООН и ще го лишат от всички държавни атрибути и ще го приравнят до статут на племе
  • 13 По малоумно нещо от ционизма няма

    1 0 Отговор
    (Всички евреи в Израел, всички мюсулмани в Мека, всички католици във Ватикана, никаква интеграция)....... Само ментално много повредени хора може да поддържат подобна глупост и ви го заявявам като евреин 1/4. В България ционисти няма освен ако не са в командировка или по служба тук. Ако имаше в България ционисти щяха да са в кочината Израел. Поздрави от Пловдив.
  • 14 Диди

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    А той Нетаняху иска да освободи заложниците. Цяла година ги освобождава. Готов е светът да запали, само да остане на власт, заложниците отдавна ги е отписал. Служби, способни да взривят 5000 устройства дистанционно, не са разбрали, че Хамас под носа им копае тунели и се готви да ги нападне..... Доообре.

    Коментиран от #17

  • 15 И отново повтарям!

    2 2 Отговор
    Който защитава престъпнатната държава Израел нека има поне достойнството и ясно да заяви, че е изрооод подкрепящ геноцид, военни престъпления и избиване на жени и деца. Не да ми мяуче и глупости да пише и само разумните хора да дразни по форумите. Не е и в полза на самите тях впрочем. По добре е да замълчат.
  • 16 Истината е че

    2 2 Отговор
    бяха хвърлени в Гааза над 85-90 хиляди тона бомби повече от тези в Украйна. И все по цивилно население.
  • 17 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Диди":

    Ако питаш мен, светът си е за палене. Сега се постави на мястото на Нетаняху. Тормозиха го с дела за корупция, извиваха му ръцете със стачки и демонстрации. Всичко в името на "либерализиране" на Израел от НПО-тата на Шори. Е, как точно да реагира?
    Сигурно е постъпила информация. Дали е била потвърдена, дали е била достоверна? Дали не е поредната партенка? Ако обяви по-висока степен на бойна готовност и задържи армията по празниците, дали няма да изгуби подкрепа? Кое е точното решение? Да крещи като лъжливото овчарче и после да го подиграва либералната НПО преса? Държавата е тежка и сложна машина. Нетаняху отговаря за куп хора, които са из коридорите на властта и поддържат ритъма на държавната машина. Може ли да си позволи да ги предаде, просто защото се е уплашил от някаква несигурна информация за нападение?
    От друга страна, той знае, че нападение от Хамас ще му развърже ръцете и ще консолидира подкрепата на евреите. Истината вероятно е, че управляващите в Израел са били изправени пред дилемата: "Да подлудим страната по празниците въз основа на несигурни данни или да оставим животът да си тече нормално. В първия случай ще ни направят луди в медиите и държавата ще изпадне в политическа криза, а във втория ще извием врата на Хамас." Решението е очевидно.
    По-скоро си задавам въпроса, дали пък хората на Шори не са пуснали мухата на Хамас да ударят Израел с цел да съсипят Нетаняху. Той беше подкарал НПО-тата в стил Орбан.