25 Октомври, 2024 18:26 1 222 58

Ярост и отчаяние: В Бейрут спасяват обгорели деца

  • ливан-
  • бейрут-
  • хизбула-
  • израел-
  • иран-
  • отчаяние

В Бейрут вече няма нормален живот. В една болница в източната част на града се опитват да спасят живота на ранени и тежко обгорели деца от въздушните нападения на Израел. Цари отчаяние и ярост.

Ярост и отчаяние: В Бейрут спасяват обгорели деца - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В края на септември израелската армия започна да атакува ливанската столица Бейрут и южните части на страната, а премиерът на Израел се обърна директно към ливанците, като каза, че “тази война не е срещу тях”, а срещу Хизбула - шиитската милиция, обвързана с Иран, която също обстрелва Израел още от началото на войната в ивицата Газа. “Всеки баща и всяка майка трябва да се противопоставят на Хизбула”, каза Нетаняху.

В последно време обаче майките и бащите имат други грижи, пише АРД. Много от тях са в интензивните отделения на болницата Геитауи в Бейрут. Там се грижат за деца в критично състояние - ден и нощ.

“Изпълнен съм с гняв”

Зияд Сюлеймани завежда интензивното отделение в болницата. Пред германската обществено-правна медия той казва, че не може вече да говори за политика. “Не искам повече нищо да слушам. Изпитвам такъв гняв, когато видя децата тук, толкова силно обгорени, често по половината им тяло. Искам те да могат да се върнат към нормалния си живот възможно най-скоро”, казва лекарят. В тази държава обаче вече няма нормален живот. Войната в ивицата Газа, която Израел започна в отговор на терористичния акт на Хамас от 7 октомври 2023 г., стигна и до Ливан. Месеци наред Хизбула обстрелваше Северен Израел в солидарност с Хамас. От края на септември Израел отвръща на удара с мощната си и модерна военна машина.

Нападенията срещу Хизбула засягат и цивилни граждани

Шиитските села по южната граница на Ливан са бомбардирани непрестанно, а гъстонаселени региони в Бейрут са атакувани с ракети и дронове. Атаките са срещу бойци и командири на Хизбула и често се увенчават с успех. Но те засягат и онези, които нямат нищо общо с терористите. Лекарят Зияд посочва едно малко дете, увито в бинтове на едно от болничните легла. “Това момиче е ранено при бомбардировка. Половината ѝ тяло е обгорено”, казва той пред АРД. Момичето дори не е навършило две години и е в критично състояние. Въпреки всичко лекарят се надява и смята, че тя ще оцелее.

До леглото на детето седи забрадена жена, изтощена от безсънните нощи и паническото бягство от селото си. Тя е майка на момичето. Разказва, че дъщеря ѝ се казва Ивана. И че бомбата е дошла съвсем внезапно. “Удари точно пред къщата ни, колите по улицата гръмнаха. Бяхме заклещени, а навсякъде гореше огън, усещаше се сякаш въздухът ври”, разказва майката пред АРД. Наложило ѝ се да изхвърли децата си през прозореца в ръцете на съседите, които се опитвали да ги измъкнат. Според ливанските власти 127 деца са били убити, а стотици други са ранени при израелски бомбардировки. Само през изминалата нощ бяха проведени 17 тежки въздушни нападения срещу южните предградия на Бейрут, бяха унищожени и шест сгради, пише АРД. Едно дете е било тежко ранено.

Болници засега не са бомбардирани

Болница Геитауи се намира в християнската източна част на ливанската столица, която засега не е била бомбардирана. Но дори тук чувството за безопасност отдавна е изчезнало, разказва германската обществено-правна медия. Хората се страхуват да погледнат към есенното небе, където израелски наблюдателни дронове непрестанно обикалят, а по всяко време може да последва и въздушен удар.

Спешните отделения на болницата се пълнят непрестанно с жертвите от ежедневните бомбардировки. Понякога приемат по двайсет, а друг път по сто ранени. Без дарения и хуманитарна помощ от чужбина, болниците няма да могат да се справят с всичко. Тази болница е подкрепена от християнски хуманитарни организации в Германия и Франция и има 23 легла в интензивното си отделение за изгаряния. “Всички те са заети”, казва Зияд Сюлеймани - “само с цивилни”.

Автор: Мартин Дурм ARD


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    64 6 Отговор
    Демократичния Геноцид на Израел! Със бомби, глад, без вода и лекари срещу жени и деца! Всички мълчат естествено!

    Коментиран от #8

  • 2 Гръч

    37 4 Отговор
    Децата са обгорели демонкратично и няма проблем
  • 3 Хъм

    51 5 Отговор
    Интересно, но не прочетох DW да осъждат зверствата и геноцида на Израел над цивилното население!? Констатират само, колко убити и изгорени деца имало и колко модерна била израелската армия!?!?!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Kaлпазанин

    30 4 Отговор
    То евреина с това се храни ,нали така ДЗ
  • 5 Kaлпазанин

    37 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хъм":

    Гарван гарвану око не вади ,няма и да чуеш
  • 6 Хамас и Хизбула се предават –

    5 26 Отговор
    адът свършва. И аз съм гневен: какво чакат и защо жертват деца в своя полза.

    Коментиран от #21

  • 7 Аз също не съм чул

    5 34 Отговор

    До коментар #3 от "Хъм":

    копейките да осъждат Путиновия геноцид в Украйна.
    Същата работа.

    Коментиран от #10, #12, #53

  • 8 Все едно си

    5 21 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    в бомбардираните украински градове. Представих си го.

    Коментиран от #14

  • 9 стоян георгиев

    29 7 Отговор
    Израелците са уроди и касапи!
  • 10 ЕВРОНЮЗ

    29 5 Отговор

    До коментар #7 от "Аз също не съм чул":

    Първо да си изясним 8-ем годишния геноцид на Киевската хунта в Донбас

    Коментиран от #15

  • 11 Да се оплачат на миротвореца Орбан

    5 15 Отговор
    Все пак не е ходил на екскурзия в Бейрут. Да иде.

    Коментиран от #23

  • 12 Атина Палада

    26 5 Отговор

    До коментар #7 от "Аз също не съм чул":

    И какъв е Путиновия геноцид в Украйна?
    Инфото от Украйна...Русия изстреля 80 ракети...поразили нам си кви тецове,нам си кво друго и ..ранени двама души...:)
    Украйна изстреля една ракета и уби двама полски трактористи
  • 13 Светът е

    25 6 Отговор
    Заспал за страданията на невинни хора и деца! И затова прошка няма да има. Бандеровците избиха също невинни в Украйна и за това сега си плащат!

    Коментиран от #20

  • 14 ТаУмВзе

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Все едно си":

    Бате, тва израел си е Яко зоопарк. На пристанището във Хайфа съм киснал 3 дни. Не те пускат да влезеш от гемията, всичките са тежко въоръжени. Имаш право на телефон, портмоне и бутилка вода. Как съм се псувал, че се прецакаха да ходя. На връщане пак същия Цирк.

    Коментиран от #55

  • 15 Няма какво си изясняваме

    4 14 Отговор

    До коментар #10 от "ЕВРОНЮЗ":

    кагебейската инсценировка на Путин с помощта на Вагнер и руски проксита в Украйна. Театрото е разконспирирано, материалите са в Хага. Едно от делата, по които се издирва Путин.
    Този фейк не важи отдавна. Дай нещо ново.

    Коментиран от #24, #28

  • 16 Евроатлантик

    6 16 Отговор
    Е ми като подкрепяте Хизбула така ще е! Траи бабо за хубост! Предстой ви демократизирване и после ще сте Бугати!
  • 17 Гунчо

    5 14 Отговор
    Ливанското правителство отказва да осъди действията на Хизбула и да насочи срещу движението армията си, която е уж 50 хил. човека. Значи - понасят всички последици на своите действия. Бой до дупка.

    Коментиран от #33

  • 18 БнеиБрит

    3 8 Отговор
    Колко бой трябва изядат ливанците, докато разберат, че трябва да опразнят територията си. Европа гостоприемна, Сирия празна, айде дисагите и друм.
  • 19 Бай Дън

    22 5 Отговор
    Защо мълчите бе западни ционисти това е геноцид и воина не в Украйна. Или само децата на украинците са деца макар че там не умират, все пак руснаците не обстрелват безразборно или по съмнение. Ако Русия направи тези бомбандировки в Киев ще ги заклеймите но не и Израел, даже и оръжие им предоставяте!

    Коментиран от #22

  • 20 Руските бандеровци – да

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "Светът е":

    по молба на на Путин. Е и? С какво ти помага изтърканият и опроверган дори от вагнеровците фейк?
    Ще превърнеш Путин от престъпник в герой? Едва ли.
  • 21 Айс Вентура

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хамас и Хизбула се предават –":

    Не всички са безгръбначни като теб.

    Коментиран от #30

  • 22 Много си в грешка

    5 6 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Дън":

    Точно така правят руснаците. Но не го пишат в пропагандните си канали. Нищо, има кой да документира руските зверства. Бъди рахат.

    Коментиран от #51

  • 23 Мадуро

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Да се оплачат на миротвореца Орбан":

    Първо ще дойде у вас.
  • 24 Атина Палада

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Няма какво си изясняваме":

    Т.е.ти твърдиш,че украинската армия ,която обстрелваше Донбас са руски проксита? Да не ни намекваш,че Русия и Украйна си играят сега на махленска война с която изцедиха колективните,барабар с НатЮто им.?:))))Тоя Зеленски да не се окаже най добрият актьор за всички времена? Щом и г.ащите ти свали и те остави така,както майка те е родила:)))
    Разбрах ти намека:)
  • 25 ООН

    10 4 Отговор
    Скоро ще потърсят отговорност от САЩ защо продължават да подкрепят Израел в този геноцид! Все пак не случайно присъстваха на срещата на БРИКС
  • 26 Малийййй,

    8 4 Отговор
    За краварите е нормална ситуацията в Ливан, ноооо за Украйна тези неща са лоши. Лазликата: Израел е съюзник а Русия конкурент.
  • 27 Механик

    13 4 Отговор
    Хайде бе, демократичните вувузели! Хайде, защо не виеете?? Розовите понита, шекелчетата-демократи, къде сте? Що не виеете, бе! Няма ли да искате Хага за Натаняху?
    Нищо ли не виждте, ВЪЗПАЛЕЛЕНЧКИТЕ ми? Или се преструвате?
  • 28 Вова

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Няма какво си изясняваме":

    Местя го,.От левия, в десния крачол

    Коментиран от #38

  • 29 бай Даньо

    9 4 Отговор
    Евреите се дехуманзират сами дано са готови за последствията .
  • 30 Кой ти е казал,

    4 10 Отговор

    До коментар #21 от "Айс Вентура":

    че тези ислямски терористи са безгръбначни. Просто са фанатици. Най-тривиални прости фанатици. Предпочитат да бъдат взривявани и да се правят на жертви, да се крият зад и сред цивилното население, вместо да полежат 5-6 годинки в затвора. Знам, че ти си по-смел от тях и щеше да се предадеш, вместо да го играеш фанатизирана копейка. Така е правилно.

    Коментиран от #36, #40

  • 31 Мишо

    7 2 Отговор
    Преди доста години на една ограда до летището в Тел Авив имаше надпис: "Я уезжаю из Израиля с любов к Гитлеру".
    Явно ще се пояни нов Хитлер.
  • 32 КуКу

    5 9 Отговор
    Терористи използват цивилни за жив щит.... нищо ново под слънцето...

    Коментиран от #57

  • 33 Бате Гойко

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гунчо":

    Ама верно "Простия" ти е точно на място.
  • 34 Дяко

    5 10 Отговор
    Ако терористичната държава Русия не финансираше и нахъсваше терористичните организации "Хамас" и "Хизбула", нямаше да има обгорели деца.

    Коментиран от #41

  • 35 Аз знам защо

    7 3 Отговор
    ислямотерористите не се предават. В затвора няма да им дават наркотици. Това е по-лошо от смъртта за тях. Предпочитат при девиците.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Рускиня

    2 7 Отговор
    Обгорелите не са деца, те са малко гойчета.
    Какъв е проблема?

    Коментиран от #39, #46

  • 38 Така правят копейките, когато

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Вова":

    са сгафили. Намират си утеха в предното опашле. И си представят Путин.

    Коментиран от #44

  • 39 Проблемът ти е,

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "Рускиня":

    че си рускиня. Това е диагноза.

    Коментиран от #45, #47

  • 40 Айс Вентура

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Кой ти е казал,":

    Не си ме разбрал. Нямам предвид палестинците,а лакеите , като теб.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бэлгарин

    4 6 Отговор
    Още ли да се гордеем че сме ги спасили?
  • 43 Я па ти,

    2 4 Отговор
    А ако палестинците не раждат, няма да има проблеми.
    И как умно разобличаваш Путин, бегай за хонорарчето.

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Малийййй,

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Проблемът ти е,":

    Умен си ейййй, ама много уууумен, почти като дете на крава!!!
  • 46 Вова

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "Рускиня":

    Няма проблем, бабите ще народят други...

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Иван

    4 2 Отговор
    Защо Киев и Лвов не изглеждат така?
  • 49 Човека КоZа

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Я па ти,":

    И ти ако се хвърлиш от моста няма да ти четем глупостите, ама нейсе. Тейко ти да те беше хвърлил в тоалетната щеше да е по-добре.

    Коментиран от #52

  • 50 Рускиня

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Вова":

    Там бабите са на 20-25 г.
  • 51 Бай Дън

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Много си в грешка":

    Ако не си разбрал всички руски канали от началото на конфликта са спрени в Европа за каква руска пропаганда говориш за Укриформ
  • 52 Я па ти,

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Човека КоZа":

    А тебе тейко ти те е хвърлил в коза си доста "ууууумен".
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Нетаняху каза

    2 1 Отговор
    Който се намира на разстояние по-малко от 500 метра от съоръжения на Хизбула да се маха. Няма да е в безопасност. Да живееш до склад или ракетна установка и да се надяваш на Аллах да оцелееш е небъдна работа.

    Коментиран от #58

  • 55 морски

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    На всяко пристанище ако не можеш да минеш граничния контрол оставаш на борда и те охраняват. Какво ти е чудно?

    Коментиран от #56

  • 56 ТаУмВзе

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "морски":

    Кукло, ти стопли ли за кое пристанище иде реч или да се изрежеш профилактично.
  • 57 Джерджински

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "КуКу":

    Какъв " жив щит.Хората живеят там,Т, Ъ, ПA К О.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.