Last news in Fakti

14 Април, 2014 12:20 2 564 0

Започват подводни издирвания на изчезналия Боинг

  • изчезналия-
  • боинг-
  • самолет-
  • австралия-
  • черни кутии-
  • издирвателната операция-
  • индийския океан

Те ще продължат от 6 седмици до 2 месеца, но не гарантират откриването на останките на самолета

Започват подводни издирвания на изчезналия Боинг - 1
В столицата на Филипините Манила се появиха графити, изобразяващи изчезналия Боинг. Снимка: АП/БТА

Шест седмици след началото на издирванията на малайзийския Боинг спасителите вече не разчитат да засекат нови сигнали от черните му кутии: за това време акумулаторите им, които имат запаси средно за 30 дни, навярно напълно са се изчерпали. Екипът на операцията в най-скоро време ще пусне в Индийския океан безпилотна атомна подводница, тъй като всички останали възможности за търсене на изчезналия самолет са изчерпани, съобщава АП.

„Не сме засекли нито един сигнал от черните кутии за последните 6 дни; смятам, че е време да започнем подводни издирвания – заяви на пресконференция в австралийския град Пърт шефът на координационния център на издирвателната операция Ангъс Хюстън. - Анализът на получените по-рано 4 сигнала позволи приблизително да се установи и ограничи зоната на търсене на дъното на океана. Така че днес корабът на военноморския флот на Австралия Ocean Shield прекратява издирването с помощта на американския локатор и възможно най-скоро ще бъде пристъпено към пускането на безпилотната атомна подводница Bluefin-21. Хюстън обаче добавя, че използването й „не гарантира откриването на останките“.

Задачата на Bluefin-21 е да състави хидролого-акустична карта на морското дъно в района на издирванията. Торпедоподобната подводница с дължина около 6 м тежи 750 кг  и е снабдена с мощен ултразвуков локатор и камери. Апаратът може да се потопи на дълбочина до 4,5 км и да работи на самостоятелен режим до 25 часа.

„Всяко потапяне на подводния апарат ще продължава по 24 часа. За 2 часа той ще се спусне на дъното, 16 часа ще работи, а за още 2 часа ще изплува до повърхността. Още 4 часа ще са нужни за предаване на събраната информация. Площта на първия сектор, който Bluefin-21 ще изследва, обхваща 40 кв. км", обясни Ангъс Хюстън. За да покрие цялата територия на издирванията, на подводницата ще са необходими от 6 седмици до 2 месеца. Експертът характеризира този процес като много бавен и труден.

Вчера, в неделя, корабът Ocean Shield откри в зоната на претърсването маслено петно, чийто произход е неизвестен. Образец от масления филм е изпратен за експертиза, но според специалистите практически няма вероятност да бъдат намерени отломки на повърхността на океана. 

За днес все пак е планирано визуално издирване на останки на площ около 48 000 кв. км, в което ще участват 12 самолета и 15 плавателни съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: