Last news in Fakti

23 Април, 2014 12:10 803 0

Нетаняху: Абас трябва да избере – мир с Израел или помирение с Хамас

  • бенямин нетаняху-
  • махмуд абас-
  • израел-
  • палестина-
  • мирни преговори

Министър-председателят заяви, че всеки път когато Израел и Палестина се приближат към преговори, Абас добавя нови условия

Нетаняху: Абас трябва да избере – мир с Израел или помирение с Хамас - 1
министър-председателъя на Газа от редиците на Хамас Исмаил Хания и официалният представител на Фатах Азам ал-Ахмад на среща в ивицата Газа, за преговори Снимка АП/БТА

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас трябва да избере дали иска мир с Израел или помирение с Хамас, защото той не може да има и двете, заяви израелският министър-председателят Бенямин Нетаняху в сряда, цитиран от вестник „Джерусалем поуст“.

По време на днешната си срещна с австрийския външен министър Себастиан Курц Нетаняху заяви, че вместо да се движи напред в мирните преговори с Израел, Абас като че ли се движи към помирение с Хамас.

Изявлението на премиера бе направено на фона на съобщенията, че движението Фатах, на което Махмуд Абас е лидер, се е договорило да сформира коалиционно правителство с опонентите си от Хамас в рамките на следващите пет седмици.

"Той трябва да избере", заяви Нетаняху. "Дали иска помирение с Хамас, или мир с Израел? Само едното е постижимо, но не и двете. Надявам се той да избере мира, който до този момент избягва."

Що се отнася до усилията за продължаване на дипломатическите преговори с палестинците след крайния срок, който изтича на 29 април, Нетаняху заяви, че всеки път, когато двете страни се приближат, Абас добавя нови условия, „знаейки, че Израел не може да ги приеме.“

Вчера, по време на среща с израелски журналисти, Абас изложени трите си условия за продължаване на преговорите с Израел. Първото бе, че Израел трябва да освободи четвъртата група палестински затворници, включително израелските араби и никой от тях няма да бъде депортиран. Второто, че Израел трябва да замрази всички строителни работи по новите израелски селища. Третото пък заявяваше, че през първите три месеца от преговорите трябва да определят границите на бъдещата палестинска държава.

Израел отхвърли тези условия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА