Last news in Fakti

12 Май, 2014 12:01 1 020 0

Перес: Нетаняху се опитва да наложи диктатура

  • перес-
  • шимон перес-
  • израел

Политически анализатори пресмятат, че Нетаняху има подкрепата на правосъдния министър Ципи Ливни и външния министър Авигдор Либерман

Перес: Нетаняху се опитва да наложи диктатура - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на Израел Шимон Перес обвини премиерът Бенямин Нетаняху в опит да наложи диктатура, пише в. „Джерусалем поуст“.

Причина за тези остри забележки на Перес стана инициативата на министър-председателя да намери подкрепа сред коалиционните си партньори за законодателните си намерения за орязване на правомощията на държавния глава за сметка на тези на кабинета.

Това е сериозен удар по авторитета на Шимон Перес, който като президент има основно церемониални функции.

Политически анализатори пресмятат, че Нетаняху има подкрепата на правосъдния министър Ципи Ливни и външния министър Авигдор Либерман. Ципи Ливни вече коментира, че преди месеци е предложила лидерът на най-голямата фракция в парламента – Кнесета, автоматически да получава мандат за водене на преговори, а не да се чака решението на държавния мандат за възлагане на мандат. Запознати разкриват, че в обкръжението на премиера се обсъжда революционната идея за отмяна на президентската институция.

Запознати с политическия живот в Израел вярват, че ключът за прокарване на инициативата на премиера минава през финансовия министър Яир Лапид и министъра на икономиката Нафтали Бенет .

В момента текат усилени пазарлъци и „извиване на ръце“ за прокарване на законопроекта. Очаква се всеки един от текстовете да стане обект на усилени преговори за получаване на лични политически дивиденти.

Орязването на президентските правомощия от друга страна трудно ще срещне подкрепа, защото Перес минава за един от Бащите на съвременен Израел.

Той успя да върне авторитета на президентската институция след като замени на поста Моше Кацав, който през 2007 г. беше принуден да се оттегли заради разразил се секс скандал за изнасилване.

В продължилата 65-годишна политическа кариера на Перес са записани ключови негови постове като министър на отбраната, на външните работи, на финансите и не на последно място Нобелова награда за мир.

Наследник на Перес трябва да бъде избран до 25 юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА