Все повече добавена захар в най-евтините продукти – за този проблем алармира асоциацията FoodWatch. Проучването е направено във Франция и засяга над 400 храни, в които човек не би очаквал да открие захар. Вероятно никой не би се замислил, че в кутия грах, пакет сухари, майонеза или гуакамоле може да открие добавена захар и то в сериозни количества, но е факт, предаде NOVA.
Екипът на френската асоциация, която работи и в други европейски страни, изследва 12 хранителни категории. Проучването се прави в пет големи вериги супермаркети в страната, които обаче имат магазини и извън Франция. Накратко, анализът показва, че колкото по-евтин е даден продукт – толкова повече е добавената захар в него. И ако искате да се храните по-здравословно, трябва да избирате по-скъпите стоки. За ролята на захарта в тях - разказваме сега.
Наричат я "бяла отрова". И ако в миналото захарта е била достъпна само за елита, то години след това се превръща в бърз източник на енергия за работниците в новия индустриализиран свят. Захарта се съдържа естествено в определени храни и употребата и в умерени количества може да бъде полезна, но бялата захар добавена в почти всичко, с което се храним, кара ума и тялото ни да страдат.
"Предлаганата храна в магазините днес е твърде сладка. Захар може да откриете в почти всички продукти - не само в сладките, но и в солените. Намира се в консервираните зеленчуци, в пиците, в замразените продукти, в сосовете и подправките. Това е феномен, който здравните експерти осъждат", посочва мениджърът на компанията Одре Морис.
Морис е част от екипа на потребителската организация FoodWatch. Тяхно проучване разбуни духовете във Франция и повдигна много въпроси. "Анализирахме повече от 460 продукта в 12 хранителни категории, в които не би трябвало да открием добавена захар. Не говорим за бонбони, сладоледи или сладкиши, а за консервирани зеленчуци, песто, майонеза - в солени храни. Проблемът е, че в тези дванадесет категории най-евтините продукти системно съдържат повече захар от най-скъпите, което означава, че при ограничен бюджет за храна, в супермаркета не може да направите избор за здравето си", допълва той.
Според него обяснението има няколко хипотези. "На първо място, захарта е евтина суровина, която ще направи икономии в производствените процеси. Тя е подобрител на вкуса, сгъстител, консервант. И освен това - защото имаме навик за сладост. В продуктите се добавя захар от години. Потребителите са свикнали да имат този вкус и го търсят", казва още той.
А търсеното определя предлагането – петте най-евтини консерви с грах съдържат средно 43% повече захар от петте най-скъпи. 417% повече захар има в опаковките с майонеза на ниска цена, а най-евтините сухари са с 24% по сладки от по-скъпите.
На въпроса дали проучването се отнася само за Франция или има марки продукти, които се разпространяват на европейския пазар Одре отговаря: "Проучването ни е проведено в основните френски супермаркети. Не можем да направим заключение, че тази практика съществува и в други европейски държави, нито че продуктите, които се продават във Франция се предлагат със същите рецепти в други страни. Но супермаркетите от нашето изследване продават същите продукти и на други места в Европа", твърди Морис.
Гарантира ли ни по-скъпото - по-добро качество и как потребителя трябва да реагира? На този въпрос Одре отговаря: "Когато пазарувате с ограничен бюджет може да бъдете внимателни за количеството захар, посочено върху етикета, но ако не може да си позволите да купите най-скъпия продукт, от същата категория, за съжаление нямате избор."
Food Watch инициира гражданска петиция, която събира хиляди последователи във Франция. Реакция последва и от френското здравно министерство. "Затова ние призоваваме за гражданска и медийна мобилизация, която ще принуди политическите и икономически лидери да действат", казва още той.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Последния Софиянец
09:22 25.01.2025
2 Ерсте банк
Захарта е най-добрата храна за рака - раковите клетки я поглъщат с огромна скорост и растат. Свикнал съм от дете на солени продукти, съответно дори кафето ми е без подсладители.
Вероятно ще контролирам още по-внимателно какво слагам в чинията.
Коментиран от #10, #12
09:28 25.01.2025
3 БеГемот
09:47 25.01.2025
4 Логично
Коментиран от #7
09:48 25.01.2025
5 дон Вито
Капиш??
Коментиран от #6
10:19 25.01.2025
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Баба Гошка
До коментар #4 от "Логично":
Ще ви отговоря защо го правят. Защото веднъж натъпкал се с тоз бооккклууук, след 2 часа си пак гладен. И после пак се тъпчиш, и пак. И задебеляваш. И е като конвейрно ядене. И съответно купуване в промишлени количества. А задебелелите развиват диабет, високо кръвно и т.н и им се скъсява живота. Никой не ще бедните да доживяват до пенсия. Трябва да почиват на браздата като белчо. А богатите да се пенсионират рано и поне 30 год да получават пенсия, която дори не харчат, защото имат всякакви други доходи. Спрях всякакви ориз, тестени, захарни, картофи, такос и т.н. и не чувствам глад.Коментиран от #15
10:54 25.01.2025
8 Потребител
10:57 25.01.2025
9 Атина Палада
Не въглехидратен подсладител с химическото наименование аспартил- фениланин!
11:22 25.01.2025
10 Атина Палада
До коментар #2 от "Ерсте банк":
Това не е захар а Е951 - консервант!11:25 25.01.2025
11 ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ
12:00 25.01.2025
12 Соваж бейби
До коментар #2 от "Ерсте банк":
Има няколко вида грах и грах с малки морковчета не си отвратително сладко може и да не много ама аз мразя сладко солени манджи или сладко кисело при китайците се среща много. Има захар и в доста видове хляб този за тостер .Рядко ми се налага взимам замразен грах например ,замразени зеленчуци ..консерви не купувам.Скоро имаше проучване че са и вредни тези неща в буркан , консерваКоментиран от #14
12:05 25.01.2025
13 С Какво Друго
Да ги направиш да могат да се Ядат !
Фекалиите се ядат Трудно !
12:17 25.01.2025
14 Научи
До коментар #12 от "Соваж бейби":
български преди да пишеш безсмислици.Коментиран от #16
13:37 25.01.2025
15 караконджол
До коментар #7 от "Баба Гошка":
Даа за да няма много дълго живеещи пенсионери ни тровят с какво ли не... захарта е най малката беля , солта е като нея но без тях не може номера е движение а не от хавтомобила който най много ни трови и мори право в работътъ и после защо инфаркти имало и огъзени хора бол че и децата вместо да тичкат те зяпат като не нормални смартфоните си и т.н. Дебилщина отвсякъде те лъха и празни погледи а за липсата на хубава дикция в говора на маса хора да не говорим....само клише след клише и ъъъ преди всяко изказване, нямат думи демек горките и ъъъ...ъъъ.. да лудне човек като ги слуша по телуевизия и на живо.Коментиран от #17
14:01 25.01.2025
16 Соваж бейби
До коментар #14 от "Научи":
Кое е безсмислица бе келе... какво общо има писането и вредна храна ? Доказаха че консерви в буркан и кутия са вредни вместо да си губиш време да търсиш грешки на хората по форумите седни да четеш .Ето ти интересна тема каква химия и отрова са консервите14:37 25.01.2025
17 Соваж бейби
До коментар #15 от "караконджол":
Най добре който няма село да купува от производител ферма яйца каквото и да е ,минимално от магазин. Рядко купувам и Фрит картофи свекъра се грижи за всичко картофи ,зелен боб ,домати....свекървата гледа животинки яйца ..от комшиите им купувам месо или колбасарница малко по скъпо е ама знам че е от ферма месото и прясно .Евтин боб и разни неща от чужбина лат.Америка ,Португалия ..,също са вредни пестициди и отрови в почвите им от лабораторни изследвания а банана въобще съм го спряла втора година отровите в Мартиник с американски пестициди които пръскат дърветата14:45 25.01.2025