Има все повече захар в евтините храни

25 Януари, 2025 09:16 1 602 17

  • храна-
  • захар-
  • франция-
  • храни-
  • бяла захар-
  • вредна храна

Анализът показва, че колкото по-евтин е даден продукт, толкова повече е добавената захар в него

Има все повече захар в евтините храни - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече добавена захар в най-евтините продукти – за този проблем алармира асоциацията FoodWatch. Проучването е направено във Франция и засяга над 400 храни, в които човек не би очаквал да открие захар. Вероятно никой не би се замислил, че в кутия грах, пакет сухари, майонеза или гуакамоле може да открие добавена захар и то в сериозни количества, но е факт, предаде NOVA.

Екипът на френската асоциация, която работи и в други европейски страни, изследва 12 хранителни категории. Проучването се прави в пет големи вериги супермаркети в страната, които обаче имат магазини и извън Франция. Накратко, анализът показва, че колкото по-евтин е даден продукт – толкова повече е добавената захар в него. И ако искате да се храните по-здравословно, трябва да избирате по-скъпите стоки. За ролята на захарта в тях - разказваме сега.

Наричат я "бяла отрова". И ако в миналото захарта е била достъпна само за елита, то години след това се превръща в бърз източник на енергия за работниците в новия индустриализиран свят. Захарта се съдържа естествено в определени храни и употребата и в умерени количества може да бъде полезна, но бялата захар добавена в почти всичко, с което се храним, кара ума и тялото ни да страдат.

"Предлаганата храна в магазините днес е твърде сладка. Захар може да откриете в почти всички продукти - не само в сладките, но и в солените. Намира се в консервираните зеленчуци, в пиците, в замразените продукти, в сосовете и подправките. Това е феномен, който здравните експерти осъждат", посочва мениджърът на компанията Одре Морис.

Морис е част от екипа на потребителската организация FoodWatch. Тяхно проучване разбуни духовете във Франция и повдигна много въпроси. "Анализирахме повече от 460 продукта в 12 хранителни категории, в които не би трябвало да открием добавена захар. Не говорим за бонбони, сладоледи или сладкиши, а за консервирани зеленчуци, песто, майонеза - в солени храни. Проблемът е, че в тези дванадесет категории най-евтините продукти системно съдържат повече захар от най-скъпите, което означава, че при ограничен бюджет за храна, в супермаркета не може да направите избор за здравето си", допълва той.

Според него обяснението има няколко хипотези. "На първо място, захарта е евтина суровина, която ще направи икономии в производствените процеси. Тя е подобрител на вкуса, сгъстител, консервант. И освен това - защото имаме навик за сладост. В продуктите се добавя захар от години. Потребителите са свикнали да имат този вкус и го търсят", казва още той.

А търсеното определя предлагането – петте най-евтини консерви с грах съдържат средно 43% повече захар от петте най-скъпи. 417% повече захар има в опаковките с майонеза на ниска цена, а най-евтините сухари са с 24% по сладки от по-скъпите.

На въпроса дали проучването се отнася само за Франция или има марки продукти, които се разпространяват на европейския пазар Одре отговаря: "Проучването ни е проведено в основните френски супермаркети. Не можем да направим заключение, че тази практика съществува и в други европейски държави, нито че продуктите, които се продават във Франция се предлагат със същите рецепти в други страни. Но супермаркетите от нашето изследване продават същите продукти и на други места в Европа", твърди Морис.

Гарантира ли ни по-скъпото - по-добро качество и как потребителя трябва да реагира? На този въпрос Одре отговаря: "Когато пазарувате с ограничен бюджет може да бъдете внимателни за количеството захар, посочено върху етикета, но ако не може да си позволите да купите най-скъпия продукт, от същата категория, за съжаление нямате избор."

Food Watch инициира гражданска петиция, която събира хиляди последователи във Франция. Реакция последва и от френското здравно министерство. "Затова ние призоваваме за гражданска и медийна мобилизация, която ще принуди политическите и икономически лидери да действат", казва още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 13 Отговор
    Ми тя и захарта скъпа бе алооо мисирки !
  • 2 Ерсте банк

    26 3 Отговор
    Захар не консумирам изобщо, но наистина се учудих, когато във френски консерви с грах на известна фирма открих такава. Не разбрах защо я добавят и не купих.

    Захарта е най-добрата храна за рака - раковите клетки я поглъщат с огромна скорост и растат. Свикнал съм от дете на солени продукти, съответно дори кафето ми е без подсладители.

    Вероятно ще контролирам още по-внимателно какво слагам в чинията.

    Коментиран от #10, #12

  • 3 БеГемот

    8 5 Отговор
    Хората ни подслаждат живота ви ривети....е няма угодия...
  • 4 Логично

    20 3 Отговор
    Захарта е най-голямата отрова, но непрекъснато се рекламират разни боклуци навсякъде. Съвет за отслабващите... само нисковъглехидратна храна с много ходене, като за начало. Без алкохол, газирани напитки и тестени изделия.

    Коментиран от #7

  • 5 дон Вито

    10 2 Отговор
    Ако на етикета пише точното съдържание като състав и количества, то е избор на потребителя дали и до колко ще си вреди съзнателно.
    Капиш??

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Баба Гошка

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Логично":

    Ще ви отговоря защо го правят. Защото веднъж натъпкал се с тоз бооккклууук, след 2 часа си пак гладен. И после пак се тъпчиш, и пак. И задебеляваш. И е като конвейрно ядене. И съответно купуване в промишлени количества. А задебелелите развиват диабет, високо кръвно и т.н и им се скъсява живота. Никой не ще бедните да доживяват до пенсия. Трябва да почиват на браздата като белчо. А богатите да се пенсионират рано и поне 30 год да получават пенсия, която дори не харчат, защото имат всякакви други доходи. Спрях всякакви ориз, тестени, захарни, картофи, такос и т.н. и не чувствам глад.

    Коментиран от #15

  • 8 Потребител

    11 1 Отговор
    В кокаколата в бегето има повече захар от тази в немско. Сладкишите са наблъскани с консерванти и всякаква беге химия .
  • 9 Атина Палада

    11 2 Отговор
    Не лъжете!Това не е захар а аспартам (Е951)
    Не въглехидратен подсладител с химическото наименование аспартил- фениланин!
  • 10 Атина Палада

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ерсте банк":

    Това не е захар а Е951 - консервант!
  • 11 ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

    3 1 Отговор
    "43% повече захар от петте най-скъпи. 417% повече захар има в опаковките с майонеза на ниска цена, а най-евтините сухари са с 24% по сладки от по-скъпите." 417? значи в скъпата има 0,19 грама, а в евтината има 0,8 грама. НОВИНА ПРЪДДДНННЯЯЯ .. В скъпите зеленчуци с по ниски реколти, има естествени захари в много повече, от евтините - с повече реколта от декар. И вкус, витамини и минерали имат скъпите, евтините са надути - разредени от към съдържание. Ако добавиш щипка захар на евтината храна и тя се подобрява много. Но тази захар е 20-100 пъти по малко от напитките ви и плодовете.
  • 12 Соваж бейби

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ерсте банк":

    Има няколко вида грах и грах с малки морковчета не си отвратително сладко може и да не много ама аз мразя сладко солени манджи или сладко кисело при китайците се среща много. Има захар и в доста видове хляб този за тостер .Рядко ми се налага взимам замразен грах например ,замразени зеленчуци ..консерви не купувам.Скоро имаше проучване че са и вредни тези неща в буркан , консерва

    Коментиран от #14

  • 13 С Какво Друго

    5 0 Отговор
    С Какво Друго ?

    Да ги направиш да могат да се Ядат !

    Фекалиите се ядат Трудно !
  • 14 Научи

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    български преди да пишеш безсмислици.

    Коментиран от #16

  • 15 караконджол

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Баба Гошка":

    Даа за да няма много дълго живеещи пенсионери ни тровят с какво ли не... захарта е най малката беля , солта е като нея но без тях не може номера е движение а не от хавтомобила който най много ни трови и мори право в работътъ и после защо инфаркти имало и огъзени хора бол че и децата вместо да тичкат те зяпат като не нормални смартфоните си и т.н. Дебилщина отвсякъде те лъха и празни погледи а за липсата на хубава дикция в говора на маса хора да не говорим....само клише след клише и ъъъ преди всяко изказване, нямат думи демек горките и ъъъ...ъъъ.. да лудне човек като ги слуша по телуевизия и на живо.

    Коментиран от #17

  • 16 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Научи":

    Кое е безсмислица бе келе... какво общо има писането и вредна храна ? Доказаха че консерви в буркан и кутия са вредни вместо да си губиш време да търсиш грешки на хората по форумите седни да четеш .Ето ти интересна тема каква химия и отрова са консервите
  • 17 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "караконджол":

    Най добре който няма село да купува от производител ферма яйца каквото и да е ,минимално от магазин. Рядко купувам и Фрит картофи свекъра се грижи за всичко картофи ,зелен боб ,домати....свекървата гледа животинки яйца ..от комшиите им купувам месо или колбасарница малко по скъпо е ама знам че е от ферма месото и прясно .Евтин боб и разни неща от чужбина лат.Америка ,Португалия ..,също са вредни пестициди и отрови в почвите им от лабораторни изследвания а банана въобще съм го спряла втора година отровите в Мартиник с американски пестициди които пръскат дърветата
Новини по държави: