Last news in Fakti

21 Май, 2014 14:58 903 0

Бившият президент на Египет осъден на 3 г. затвор за корупция

  • хосни мубарак-
  • египет-
  • бивш-
  • президент-
  • осъден-
  • корупция-
  • присвояване-
  • корупция
Бившият президент на Египет осъден на 3 г. затвор за корупция - 1
Снимка: АП/БТА

Египетският съд призна сваления президент на страната Хосни Мубарак за виновен за присвояване на средства от държавни фондове и му определи да излежава присъда от 3 години лишаване от свобода, съобщи „Ройтерс“.

Бившият държавен глава изслуша присъдата от подсъдимата скамейка заедно с двамата си синове, които получиха по 4 години зад решетките по същото обвинение. Съдът наложи на тримата и санкции в общ размер на близо 3 млн. долара, както и да възстановят щетите, нанесени на държавата, в размер на 17,6 млн. долара.

Съдебният процес по делото за корупция от времето на реставрацията на президентските дворци в периода на управлението на Мубарак започна този февруари. Екс президентът и наследниците му бяха обвинени за разхищаването на близо 18 млн. долара от държавната хазна за ремонт на резиденциите.

Защитата на подсъдимите се опита да докаже, че повдигнатите обвинения нямат никакви основания, а една от фигуриращите в обвинителния акт сгради принадлежала на държавното разузнаване и нямала никаква връзка с Мубарак.

На бившия държавен глава са повдигнати множество обвинения. Прокуратурата иска смъртно наказание за убийствата на демонстранти по време на Арабската пролет от 2011 г. Мубарак вече беше осъден на доживотен затвор за смъртта на демонстрантите, но управляващото тогава страната ислямистко правителство сметна присъдата за прекалено мека и през есента на 2012 г. инициира повторен процес.

Той започна от нулата миналата пролет, обаче настъпилите след няколко месеца политически събития – масовите протестни акции, отстраняването от власт на „Мюсюлмански братя“ и свалянето на поддържания от ислямистите президент Мохамед Морси значително промениха отношението на обществото към Мубарак и съдебното преследване спрямо него.

В крайна сметка Мубарак, който излежа над 2 години в затвора, беше преместен във военна болница, а той обеща да направи поклонение по светите места за исляма, ако получи оправдателна присъда. В момента той е на 86 години.

Що се отнася до делото срещу Морси и поддръжниците му, в началото на седмицата 169 души бяха оправдани по обвиненията за участие в масовите безредици.

След свалянето на Морси при кървавите протести хиляди негови привърженици бяха дадени под съд, затворени или избити. В края на април 683-ма членове на вече забранената в Египет организация "Мюсюлмански братя“ бяха осъдени на смърт, а стотици получиха големи присъди. Морси е разследван по няколко дела, вкл. за шпионаж в полза на чужди държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА