Last news in Fakti

15 Април, 2020 14:36 5 264 2

С 30% по-малко продажби

  • индонезия-
  • жилища-
  • пазар-
  • коронавирус-
  • цени

Пандемията от коронавирус спря възстановяването на индонезийския имотен пазар

С 30% по-малко продажби - 1
Снимка: Shutterstock

С 30% по-малко покупко-продажби на жилища отчитат през първото тримесечие на текущата година в Индонезия. Става дума за имоти разположени в жилищни комплекси.

Рейтингоната компания Fitch преразгледа прогнозите си за югоизточния пазар за текущата година от стабилен към негативен, като се базира на „безпрецедентния спад във вътрешното търсене”. Moody's отбелязва, че поевтиняването на индийската рупия спрямо американския долар, което е най-ниското ниво след азиатската финансова криза през 1998 г. Тогава ситуацията доведе до невъзможност на строителите да си изплатят заемите.

„Очаква се общият обем на пазара през първото полугодие на 2020 г. да се понижи. Някои големи предприемачи вече се сблъскват големи трудности, тъй като пандемията от коронавирус подрива доходите в следствие на по-малко на брой реализирани продажби. От страна на потенциалните купувачи – все по-малко огледи, поради наложената социална изолация. За строителите – това оскъпява кредитите, взети за изграждане, с 10%-11%”, казва Дейвид Чидъл, управляващ директор на Cushman & Wakefield Indonesia.

Въздействието на пандемията започна да се усеща на имотния пазар в Индонезия през март, когато продажбите спаднаха с 25%-30% на тримесечна база. При парцелите ситуацията е по-добра. Спадът в сделките е 2%-3% през март спрямо февруари.

Малко преди началото на пандемията, търсенето на пазара на жилища в Голяма Джакарта, започна да расте. Ръст имаше както при броя сделки, така и средната цена на имотите. Увеличение се регистрира и при отдадените жилища под наем.

Пандемията от коронавирус ще се отрази силно върху възможността на купувачите да изплащат заемите си и ще въведе в рецесия почти всички държави от G20.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    3 0 Отговор
    Какво общо имат Индонезия с индийската рупия бай ганьо. Иначе индонезийските са хубави путенца
  • 2 Блабла

    1 0 Отговор
    кого го интересува индонезийският пазар